Ceny żywności nieustannie pną się w górę. Zaczęło się na polu i w punkcie skupu pszenicy. Kończy w piekarni i ...kieszeni konsumenta. Na Dolnym Śląsku zdecydowanie drożeje chleb. Podwyżki to 20-30 groszy na bochenku zwykłego pieczywa.

Sygnały dotyczące świata, a dokładnie Rosji, mówią o bardzo niskich plonach i o bardzo dużych obniżkach zbiorów ilościowych.

W opinii polskich rolników wreszcie cena zbóż jest normalna, przez co stać ich na zakup nawozów, bo w ubiegłym roku w wielu rejonach kraju wszystko było siane bez grama polifoski, tylko na samym azocie. To się odbiło w tym roku na jakości. Ogromny wpływ ma także tegoroczna pogoda, bardzo niekorzystna dla zbóż. Trudno o dni suche, dobre do koszenia.

Prognozy wskazują, że pszenicy będzie mniej. To powoduje, że jest to trudniejszy rynek.

Obecnie cena w skupie -około 690 złotych za tonę pszenicy na chleb. Ze względu na rosnące ceny, rolnicy niechętnie sprzedają teraz zboże. A tymczasem za tydzień może być zupełnie odwrotnie.

Młynarze nie czekają na koniec żniw i podnoszą ceny mąki. Największe młyny w regionie Dolnego Śląska idą łeb w łeb w tym wyścigu - ceny mąki wrosły około 50% w stosunku do cen z kwietnia. Część dolnośląskich piekarni już podniosła ceny chleba. Inne jeszcze czekają.

Z informacji płynących z młynów wiadomo, że to nie koniec, i ceny mąki będą wzrastać.

Rosną też ceny innych surowców i oleju opałowego. I choć zwiększone o kilkadziesiąt groszy wydatki na pieczywo nie obciążają zbyt konsumenckich portfeli, to zebrane grosz do grosza sprawią, że podwyżki zaczną być odczuwalne.

(tvp rolna)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]