Suplementy diety zawierające roślinne polifenole, obecne w wielu owocach i warzywach, mogą hamować absorpcję żelaza z pożywienia i zwiększać ryzyko anemii - wynika z amerykańskich badań, o których informuje pismo "Journal of Nutrition".

Roślinne polifenole są obecne w wielu owocach, warzywach i orzechach. Badania wskazują, że ze względu na swoje zdolności przeciwutleniające, mogą one zapobiegać i opóźniać rozwój wielu schorzeń u ludzi - np. niektórych nowotworów złośliwych czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą też zwiększać mineralną gęstość tkanki kostnej.

Wcześniejsze badania naukowców kierowanych przez Okhee Hana z Uniwersytetu Stanu Pensylwania wykazały, że polifenole z nasion winogron oraz polifenol obecny w zielonej herbacie, tj. gallusan epigallokatechiny-3 (EGCG) hamują absorpcję jonów żelaza z pokarmów roślinnych do krwi.

Teraz naukowcy sprawdzali, czy podobnie dzieje się z żelazem zawartym w hemie - związku wchodzącym w skład barwnika krwi hemoglobiny. Jest to najlepiej przyswajalna postać żelaza, której najbogatszym źródłem jest mięso i ryby.

Doświadczenia prowadzono na komórkach nabłonka jelit, które absorbują jony żelaza z pokarmu. Badacze dodawali im do pożywki polifenole z nasion winogron lub EGCG z zielonej herbaty, które są dostępne na rynku w postaci suplementów diety.

Okazało się, że polifenole łączyły się z jonami żelaza w komórkach nabłonka jelitowego tworząc kompleksy, które nie były w stanie przeniknąć do krwi. Zamiast tego były wydalane razem z obumarłymi komórkami w fekaliach.

Żelazo spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Jest tym składnikiem hemoglobiny, od którego zależy transport tlenu z płuc do komórek całego organizmu. "Niedobory żelaza są najczęstszym na świecie niedoborem składników odżywczych, zwłaszcza w krajach biednych i rozwijających się, gdzie mięso nie jest łatwo dostępne" - przypominają autorzy pracy.

Z najnowszych badań wynika, że osobom szczególnie narażonym na niedobory żelaza, np. kobietom w ciąży i małym dzieciom, powinno się z wielką ostrożnością ordynować suplementy diety zawierające polifenole z nasion winogron i z zielonej herbaty - podkreślają naukowcy.

W przyszłości zespół Hana chce zweryfikować swoje wyniki w badaniach na zwierzętach i ludziach.

Źródło: PAP

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]