14 sierpnia br. w Ustroniu odbyły się V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Mistrzostwa zostały zorganizowane przez Radę Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem na czele, przy współpracy i wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, ze zbójnikiem honorowym Piotrem Szczygielskim na czele.

Celem Mistrzostw było nie tylko wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, ale także zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.

V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny znalazły się wśród konkursów kulinarnych dających nominację do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski.

W szranki stanęło 9 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip miała do przygotowania 5 porcji dania konkursowego w przeciągu 60 minut.

Profesjonalizm pracy uczestników konkursu kulinarnego oceniało Jury Techniczne, natomiast smak i wygląd dań konkursowych oceniało jury degustacyjne, jury VIP oraz zaproszeni goście.

I miejsce zajęli Michał Górecki i Artur Wawer za grillowany comber jagnięcy, podany na smażonych rydzach w asyście „haluszków” z bryndzą z dodatkiem sosu rozmarynowego z żubrówką. II miejsce zajęli Dominik Pochmara i Monika Bielik, za comber jagnięcy z pistacjową kruszonką w towarzystwie sosu miętowego i baby ziemniaczanej na warzywnym spaghetti. III miejsce natomiast zajęli Dawid Klimaniec i Tomasz Cieślar za „Tajemnice Beskidów”, czyli grillowany comber jagnięcy, faszerowany kozim serem w towarzystwie leśnego sosu, kasztanowego puree, podane z letnią fantazją uwieńczoną pietruszkowo-orzechową emulsją.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]