Aktualności | 2010-08-24
Panel: Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo?

Panel: Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo?

Jaki jest zatem cel wprowadzania przepisów prawnych dotyczących oznakowania żywności, jakie informacje powinny być obowiązkowe, a jakie dobrowolne i czy konsumenci rozumieją informacje na etykiecie - o tym zamierzamy dyskutować podczas panelu.

Honorowy patronat nad panelem objął Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Tematyka panelu:

* Czy Polacy i Europejczycy czytają i rozumieją informacje na etykietach? (dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej)

* W jakim celu tworzone są regulacje prawne dotyczące znakowania produktów

* Aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów

* Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu

* Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – wczoraj, dziś i jutro

* Dobrowolne znakowanie wartością odżywczą GDA

* Dodatki do żywności – stosowanie i znakowanie

Organizatorzy: Redakcja „Przemysłu Spożywczego”, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Zarząd MTP

Partnerzy: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, TÜV Rheinland Polska