Planowana transakcja jest rezultatem decyzji Komisji Europejskiej, która od przekształceń własnościowych uzależniła zgodę na przejęcie przez Kraft kontroli nad brytyjskim producentem słodyczy Cadbury. Przejmowany to E. Wedel - spółka należąca do grupy kapitałowej Kraft, która prowadzi działalność w zakresie produkcji i sprzedaży napojów i żywności.
Natomiast przejmującym jest japoński Lotte Holdings m.in. produkujący i sprzedający artykuły spożywcze, w tym wyroby cukiernicze. Spółka działa przede wszystkim w Azji.
Planowana koncentracja polega na nabyciu przez Lotte Holdings 100 proc. udziałów w kapitale zakładowym E. Wedel. Efektem transakcji ma być zwiększenie bazy produkcyjnej i sieci sprzedaży jednej ze spółek należącej do holdingu.
W wyniku przeprowadzonego postępowania antymonopolowego Prezes UOKiK uznała, że koncentracja nie doprowadzi do istotnego ograniczenia konkurencji na rynku wyrobów czekoladowych. Transakcja będzie wprawdzie oddziaływać na krajowy rynek sprzedaży pralinek czekoladowych, nie doprowadzi jednak do uzyskania przez Lotte pozycji dominującej. W rezultacie łączny udział obu podmiotów nie przekroczy progu 40 proc., a planowane przejęcie nie spowoduje radykalnych zmian w strukturze rynku. Brak jest ponadto barier wejścia na rynek, które mogłyby ograniczać konkurencję.
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]