To wymarzone miejsce dla koneserów dobrego jedzenia jak i świetnych win. Restauracja oferuje międzynarodowe menu oraz szeroki wybór win ze wszystkich stron świata. Na Merliniego 5 goście mogą spędzić czas na 2 poziomach restauracji. Na parterze znajduje się bar, który jest idealnym miejscem na szybki lunch, czy drinka z przyjaciółmi. Z kolei na kolację czy też oficjalne przyjęcie zapraszamy do sali na antresoli, gdzie jest 60 miejsc. Menu jest międzynarodowe. Zostało jednak tak skomponowane, aby wszyscy znaleźli coś dla siebie. Zarówno podczas biznesowych spotkań, rodzinnych kolacji, towarzyskich wieczorów czy niezobowiązujących odwiedzin na małe „co nieco” i lampkę wina goście Merliniego 5 mogą spróbować lekkich odświeżających sałatek, przekąsek zimnych i gorących, zup, a także sycących lecz wyrafinowanych dań głównych. Karta win ma charakter sezonowy – wina dobierane są do aktualnego menu. Część z nich jest dostępna tylko w restauracji i winotece Meliniego 5, a na uwagę zasługuje kącik bardzo modnych win organicznych. Przy wyborze win do karty w naszej restauracji i winotece Merliniego 5 pomaga Sławomir Kojło, sommelier, znawca i importer win, kawaler orderu BP Rothschild.

Właścicielem restauracji i winoteki Merliniego 5 jest Andrzej Rudnicki-Sipayłło. Merliniego 5 to efekt jego pasji i zamiłowania do sztuki gotowania oraz wybornych win. Swoją przygodę kulinarną rozpoczął w połowie lat 80. w Nowym Jorku. Pracował na wszystkich stanowiskach, aby dojść do pozycji menadżera restauracji Dish of Salt, The Grolier, Au Bar and Scotto - niegdyś jednych z najpopularniejszych miejsc na kulinarnej mapie Manhattanu. Po powrocie do Polski tworzył i realizował projekty restauracyjne w Warszawie (Adler, Zachęta, Villa Foksal). Jest współautorem „Przewodnika Kulinarnego po Meksyku” dla wydawnictwa Pascal. „Od wielu lat marzyłem o zrealizowaniu autorskiego projektu – restauracji i winoteki. Dzisiaj z dumą i radością mogę Państwa zaprosić do odwiedzenia MERLINIEGO 5. Miejsca wyjątkowego, które łączy w sobie moje marzenia i doświadczenia. Jest w nim trochę ukochanego Nowego Jorku, połączonego z tym co najlepsze w również ukochanej Warszawie… Mam nadzieję, że Merliniego 5 stanie się jednym z najciekawszych i najchętniej odwiedzanych punktów na kulinarnej mapie Warszawy”. – podkreśla Andrzej Rudnicki-Sipayłło.

„Na upalne, letnie dni przygotowaliśmy wina lekkie, łatwe i przyjemne, które pomogą znieść wysokie temperatury w błogim stanie relaksu. Polecamy dobrze schłodzony różowy Malbec Rose Otra Vida z Argentyny dla Panów, a dla Pań najbardziej kobiece białe wino – Vina Esmeralda z winnic Miguel Torresa z Hiszpanii. Ta wspaniała mieszanka gewurztraminera i moscatela daje niepowtarzalne, aromatyczne wino o zapachu jaśminu, róży, ananasa i owoców tropikalnych. Do lekkiej kolacji najlepsze będzie lekko schłodzone Framingham Pinot Noir z Nowej Zelandii, które pasuje zarówno do lekkich dań mięsnych jak i do ryb. Na deser – kieliszek szampana lub słodkie Vin Santo.” – zachęca Sławomir Kojło.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]