W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego chleba prądnickiego. Jeśli w ciągu sześciu miesięcy nie zostaną do niego zgłoszone zastrzeżenia, to nazwa pieczywa zostanie zarejestrowana przez UE jako produkt regionalny. Jest to już czwarty małopolski produkt tradycyjny chroniony przez Komisję i trzeci z kolei polski wyrób piekarski na unijnej liście (po rogalu świętomarcińskim i obwarzanku krakowskim).

Wniosek o unijną ochronę chleba prądnickiego zgłosił krakowski mistrz piekarski Antoni Madej, który jest producentem tego pieczywa. Na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi chleb ten znajduje się już od października 2005 r.

Tradycja wypieku chleba prądnickiego sięga XV w. W 1421 r. bp Wojciech Jastrzębiec zobowiązał swego kucharza do dostarczania chleba na stół biskupi. Jak głosi legenda, wójt krakowski zanosił królowi na Wawel pierwszy bochenek upieczony zaraz po żniwach. Produkt został odtworzony na podstawie wzmianek w literaturze, informacji z Muzeum Chleba w Radzionkowie oraz rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Prądnika, dzisiejszej dzielnicy Krakowa.

Jest to chleb ciemny, na zakwasie żytnim, przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą. Skórka jest posypana cienką warstwą otrąb żytnich. Szczególną cechą chleba jest bardzo duży rozmiar. Jest on wypiekany w dwóch kształtach: owalnym (bochenki o wadze 4,5 kg oraz 14 kg) oraz okrągłym (ok. 4,5 kg). Dobrze wypieczony utrzymuje świeżość przez kilka tygodni (mówi się, że im starszy – tym smaczniejszy).

Zgodnie z unijnym dokumentem, receptura chleba jest chroniona. Ponieważ znajduje się on na liście produktów oznaczonych geograficznie tj. wyrabianych tylko w określonych regionach Europy, może być wypiekany tylko w granicach administracyjnych Krakowa.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]