W czerwcu br. firma LIDER’S-K.G. została członkiem Groupe POULT, jednego z największych producentów pieczywa cukierniczego we Francji. To jedna z największych fuzji przeprowadzonych w ostatnim czasie na rynku FMCG w Europie i Europie Środkowo-Wschodniej, znacząco zwiększająca potencjał obu firm.

POULT ma ponadstuletnią tradycję na rynku francuskim. Obecnie osiąga roczny obrót rzędu 165 mln Eur, zatrudniając ponad 850 pracowników w pięciu zakładach produkcyjnych we Francji. Produkty Groupe POULT dostępne są na rynku europejskim i amerykańskim, a także w krajach Azji i Afryki.

Firma LIDER'S-K.G. powstała w 1993 roku. Trzy fabryki firmy w Ożarowie Mazowieckim, Radzyniu Podlaskim i Międzyrzecu Podlaskim produkują ponad 200 różnych rodzajów słodkich wypieków, które są eksportowane do krajów WNP, bałtyckich, CEFTA i UE, a także do Ameryki Północnej i na Bliski Wschód. LIDER’S-K.G. zajmuje trzecią pozycję wśród producentów wyrobów cukierniczych na rynku polskim i jednocześnie pierwsze miejsce w segmencie handlu tradycyjnego. Po przyłączeniu LIDER’S-K.G. Groupe POULT stała się przedsiębiorstwem o niespotykanym w sektorze potencjale produkcyjnym, z obrotem rocznym wynoszącym 220 mln EUR i ośmioma nowoczesnymi fabrykami zatrudniającymi łącznie 1800 osób.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]