Ponad 350 gospodarstw uprawiających chmiel w gminie Wilków (woj. lubelskie) zostało całkowicie zniszczonych przez wodę. Plantatorzy ci nie tylko stracili tegoroczną produkcję, ale także będą pozbawieni przychodów przez następne trzy lata - poinformował PAP prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu Jan Madej.

Madej zaznaczył, że dotąd nie ma oszacowanych wszystkich strat, ale wiadomo już, że woda zalała 400 hektarów tych upraw. Zniszczona została także cała infrastruktura do produkcji chmielu - suszarnie, maszyny, budynki. Straty jednego gospodarstwa wyniosą setki tysięcy złotych - podkreślił.

W gminie uprawia się ok. 40% całej krajowej produkcji chmielu. Zajmuje się nią ponad 600 gospodarstw. Średnia powierzchnia gospodarstwa - to niecałe 2 hektary. Gospodarstwa zalane wodą nie odbudują plantacji w tym roku, a ponadto będą musiały przeznaczyć znaczne kwoty na remont i odbudowę sprzętu i budynków. Zaznaczył, że dla producentów chmielu nie ma dodatkowej pomocy, poza zapowiadanym przez rząd wsparciem - 6 tys. w formie pomocy socjalnej oraz do 100 tys. na odbudowę budynku mieszkalnego.

Wyjaśnił, że brak przychodów w najbliższych latach wynika z tego, że sadzonka chmielu dopiero po trzech latach daje pełne plonowanie. Ale jest też problem z pozyskaniem dostatecznej liczby sadzonek na odbudowę plantacji.

Madej poinformował, że zwrócił się do browarów o wsparcie chmielarzy, którzy ucierpieli w wyniku powodzi. Browary wyraziły wstępną zgodę, ale - jak zaznaczył - na razie nie zostało ustalone, na czym ta pomoc będzie polegała. Prezes chce także poprosić o pomoc senacką komisję rolnictwa. Spotkanie plantatorów chmielu z senatorami jest zaplanowane na najbliższy wtorek.

Rolnicy zajmujący się uprawą tego surowca są w trudnej sytuacji niezależnie od powodzi. Od trzech lat mają oni problemy ze sprzedażą swojego produktu. Browary nie są zainteresowane zakupem polskiego chmielu, a jeżeli znajduje się nabywca - to oferuje 3-4 zł za kg szyszek chmielowych, podczas gdy koszt produkcji wynosi nie mniej niż 12 zł za kg - tłumaczył Madej. Natomiast opłacalna cena byłaby 15-18 zł za kg.

Mimo strat w uprawach chmielu, w tym roku go nie zabraknie. Według Madeja, Polska produkuje tyle surowca, ile potrzebują browary. Ale, jak zauważył, firmy te nie chcą kupować chmielu z polskich plantacji, tłumacząc się zawartymi długookresowymi umowami z dostawcami z innych krajów. Dotychczas nie zostały podpisane żadne umowy kontraktacyjne - powiedział Madej.

Rząd chcąc częściowo zrekompensować producentom chmielu ponoszone straty na początku czerwca wydał rozporządzenie o jednorazowej pomocy dla producentów w ramach tzw. pomocy de minimis. Rolnicy, którzy uprawiali chmiel w latach 2008 i 2009, mogą dostać 14 tys. zł do hektara produkcji chmielu, ale nie więcej niż 7,5 tys. EUR na gospodarstwo po odliczeniu pomocy, którą uzyskali w ciągu ostatnich trzech lat. Polska jest piątym na świecie i trzecim w Europie producentem chmielu po Niemczech, Stanach Zjednoczonych, Czechach i Chinach. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2009 r. zbiory chmielu w naszym kraju wyniosły prawie 3 700 t i były o ponad 7% większe od zbiorów w 2008 r. Chmiel uprawiany jest na obszarze 2 166 ha. Produkcją ta zajmuje się ok. 1000 gospodarstw.

Źródło: PAP

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]