Międzynarodowe Targi Chleba (MTCH) są organizowane w Jaworze na Dolnym Śląsku przez Stowarzyszenie Międzynarodowe Targi Chleba od 1997 roku. Jest to niezwykłe wydarzenie o charakterze gospodarczym, kulturalnym, społecznym, a przede wszystkim turystycznym i promocyjnym. Przez trzy dni można podziwiać kunszt najlepszych piekarzy i cukierników z kraju i zagranicy, smakować wyjątkowe wyroby i zapoznać się z tradycją pieczenia chleba oraz zobaczyć „na żywo” cały proces powstawania pieczywa „od ziarenka do bochenka” - z odwołaniem się do tradycji ludowych i chrześcijańskich różnych narodów z uwypukleniem w nich roli chleba jako energii życia i powszechnego pożywienia.

Międzynarodowe Targi Chleba to impreza, podczas której obok licznych spotkań biznesowych odbywają się również: Europejskie i Samorządowe Dni Chleba – prezentacja polskiego i europejskiego folkloru związanego z ziemią i chlebem, a także pokazy mistrzów piekarnictwa z Rosji, Ukrainy, Litwy, Czech, Niemiec, Włoch; Konferencja „Zdrowe środowisko, zdrowe żywienie, zdrowy człowiek”; Mistrzostwo Piekarzy i Wystawców w Strzelectwie Sportowym; ogólnopolskie konkursy „Piekarz Roku” i „Bezpieczna Piekarnia” oraz wybory „Miss Międzynarodowych Targów Chleba”. Impreza co roku przyciąga tysiące ludzi, którzy lubią wspaniałą zabawę wśród zapachów świeżego chleba. Targi rozpoczyna nabożeństwo w kościele św. Marcina oraz modlitwa w Kościele Pokoju w Jaworze - wpisanym w grudniu 2001 r. na światową listę zabytków UNESCO. Sama impreza odbywa się w malowniczym, pełnym zieleni Ośrodku Wypoczynkowym „Jawornik”.

Stowarzyszenie Międzynarodowe Targi Chleba wraz ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP dwukrotnie gościło we Francji na paryskim „Święcie Chleba” (w 2004, 2005 r.). Wystawa przygotowana przez Stowarzyszenie MTCH otwierała stoisko narodowe Polski podczas targów turystycznych ITB w Berlinie w 2005r. Stowarzyszenie MTCH otrzymało też Dolnośląski Klucz Sukcesu w kategorii „Najlepsza dolnośląska organizacja pozarządowa”. Serdecznie zapraszamy na Targi Chleba jak zawsze w ostatni weekend sierpnia.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]