• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2015-4-5

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Koktajl bakteriofagowy - skuteczne narzędzie w zapewnianiu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności chłodzonej

DOI:10.15199/8.2015.4-5.5
Anna Szosland-Fałtyn Joanna Królasik 
Mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów oczekujących żywności zdrowej, mało przetworzonej, ale przede wszystkim pozbawionej patogenów, poszukuje się alternatywnych metod biologicznych zabezpieczania produktów spożywczych. Wśród nich metody wykorzystujące potencjał przeciwdrobnoustrojowy mikroorganizmów, przyciągają coraz więcej uwagi. Zastosowanie bakteriofagów w kontroli i konserwacji żywności wpisuje się w tę koncepcję. W artykule omówiono patogeny bakteryjne występujące najczęściej w żywności chłodzonej, przybliżono pojęcie bakteriofagu oraz przedstawiono aktualny przegląd literatury dotyczącej zastosowania tych wirusów do kontroli wzrostu bakterii chorobotwórczych oraz dezynfekcji różnego typu powierzchni mających kontakt z żywnością. Słowa kluczowe: bakteriofagi, patogeny, bezpieczeństwo mikrobiologiczne, żywność chłodzona Bearing in mind the safety of consumers, looking for healthy, natural, no-processed food but that is devoid of pathogens, alternative biological methods are desirable. Among these, methods based on antimicrobial potential, attracting more and more attention. The use of bacteriophages in food control and preservation is part of this concept. The article discusses the most common bacterial pathogens found in refrigerated food, brought closer to the concept of bacteriophage and presents the current review of the literature on the use of these viruses to control the growth of pathogenic bacteria and disinfection of various types of surfaces in contact with food. Key words: bacteriophages, pathogens, microbiological safety, refrigerated food 1. WPROWADZENIE Każdego dnia ludzie kupują i spożywają różnego typu produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oczekując, że są one bezpieczne. Pomimo jednak, wykorzystywania innowacyjnych technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz wprowadzania Dobrych Praktyk na różnych etapach wytwarzania żywności, zapewnienie bezpieczeństwa, zwłaszcza mikr [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 330.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 297.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Analiza opłacalności ogrzewania budynków pompą ciepła typu powietrze/woda na podstawie pomiarów eksploatacyjnych - DOI:10.15199/8.2015.4-5.2
Andrzej Grzebielec Piotr Wrzaszcz 
W pracy zostały zaprezentowane wyniki pomiarów eksploatacyjnych dotyczące pracy pompy ciepła typu powietrze/woda wykorzystywanej do ogrzewania budynku. W budynku zainstalowany był niskotemperaturowy układ grzejnikowy. W analizowanym budynku pompa ciepła pracowała w układzie biwalentnym z kotłem gazowym. Analiza pokazała, że optymalny ekonomicznie punkt biwalentny dla takiego układu w sezonie grzewczym 2011/2012 wyniósł -8,4°C, a w sezonie grzewczym 2013/2014 wyniósł -4,1°C. Niemniej jednak na podstawie danych eksploatacyjnych z obu sezonów, prosty czas zwrotu inwestycji w zakup pompy ciepła wyniósł grubo ponad 20 lat (odpowiednio 29 i 36 lat), co powoduje, że w polskich warunkach ekonomicznych i prawnych pompy ciepła na zasadach wolnego rynku nie są w stanie konkurować z dostępnymi kotłami gazowymi i węglowymi. Parlament Europejski przewiduje stopniowy zakaz sprzedaży tego typu kotłów na terenie Unii Europejskiej - jednak jest to perspektywa 5-10 lat [15]. In this paper are presented the results of measurements of operating on the heat pump air/ water system used to heat the building. The building was installed at the low-temperature heater system. In the analyzed building heat pump bivalent system worked with a gas boiler. The analysis showed that the optimal cost bivalence point for such a system in the heating season 2011/2012 was -8.4 ° C, and in the 2013/2014 heating season amounted to -4.1 ° C. Nevertheless, based on operational data from both seasons, simple return on investment in the purchase of a heat pump was well over 20 years (29 and 36 years respectively), which means that in the Polish legal and economic conditions of the heat pump on the principles of the free market are not able to compete with the available gas and coal boilers. Ogrzewanie i chłodzenie budynków jest bardzo istotnym elementem w krajowym i światowym zużyciu energii, choć często nie jest tak szeroko omawiane jak sprawy związane z bu więcej »

Nowe czynniki wtórnych obiegów chłodniczych - DOI:10.15199/8.2015.4-5.1
Zbysław Pluta 
We wtórnych obiegach układów klimatyzacyjnych zazwyczaj wykorzystywana jest woda lodowa względnie wodne roztwory soli, alkoholi lub glikoli. Wszystkie te czynniki mają małą pojemność cieplną, co przy transporcie dużych strumieni energii daje duże średnice rurociągów i moce pompowania. Większe możliwości transportu energii mają zawiesiny lodowe dzięki magazynowaniu chłodu w fazie stałej (kryształkach lodu). Jednak muszą one pracować w temperaturach poniżej punktu krzepnięcia wody. Optymalny powinien być układ, w którym czynnik krążący we wtórnym obiegu ma właściwości zbliżone do zawiesin lodowych, ale w zakresie temperatury typowym dla wody lodowej, to jest +5 ÷ +12°C. Możliwości takie pojawiają się, jeżeli zawiesina będzie utworzona z odpowiednio dobranych hydratów niektórych soli lub drobin zawierających materiały PCM ulegających przemianie fazowej we wspomnianym powyżej zakresie temperatury. The secondary circuits of air-conditioning systems are usually filled up with chilled-water or aqueous solutions of salts, alcohols or glycols. All of these agents have a small heat capacity, so for the reason of transport of large streams of energy, the large diameter pipelines and large capacity of pumping equipment are required. Greater possibilities for transport of energy have the ice slurries with cold storage in solid phase (free-flowing crystals of ice). However, they must operate at temperatures well below the freezing point of water. Optimal seems to be solution, in which the fluid circulating in the secondary loop has properties similar to the ice slurries, but in range of a typical temperature for chilled water, this is a +5 ÷ +12°C. Such opportunities appear, if the secondary loop slurry contains carefully selected particles of some salts hydrates or PCM materials having the phase change phenomena inside mentioned above temperature range. 1. WSTĘP W ostatnich latach wraz z burzliwym rozwojem budownictwa, wzrasta więcej »

NOWOŚCI
Klimakonwektory serii Fancool.Firma PPH Cool zdecydowała się na kolejny etap rozwoju działu klimatyzacji wprowadzając na rynek własną rodzinę klimakonwektorów pod nazwą Fancool. Rosnące zainteresowanie agregatami wody lodowej do klimatyzacji (modele VC serii Aquacool) spowodowało w sposób niemal naturalny konieczność rozszerzenia propozycji rozwiązań wodnych dla klientów. Firma jest w pełni gotowa do oferowania kompleksowych rozwiązań komercyjnych dla klimatyzacji budynków w oparciu o urządzenia własnej produkcji oraz produkty z dystrybucji (York i Schneider Electric). Linia klimakonwektorów Fancool to urządzenia w wersji:● ściennej, 2-rurowej - model KSC, wydajność od 2,1 do 4,2 kW, - kanałowej, 2- i 4-rurowej - modele KKN, wydajność od 1,8 do 23 kW, - kasetonowej, 2- i 4-rurowej - modele KKS, wydajność od 3 do 13 kW, - przypodłogowo-podsufitowej, 2-rurowej - model KPS, wydajność od 2 do 9,9 kW. Urządzenia w wersji ściennej i kasetonowej oraz podsufitowej w standardzie wyposażone są w sterowniki na podczerwień, opcjonalnie współpracują ze sterownikami przewodowymi naściennymi. W przypadku urządzeń kanałowych opcjonalnie wyposażać można je w sterowniki naścienne. W ofercie dostępne są zawory regulacyjne 3-drogowe lub 2-drogowe z siłownikami w różnych wersjach zasilania i sterowania a także zaawansowane technologicznie sterowniki umożliwiające komunikację z systemami nadzoru budynku.Black Diamond Tools dla profesjonalistów.Nowością w ofercie PHU Popularna jest linia profesjonalnych narzędzi do serwisu urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych firmy Black Diamond Tools, producenta z ponad 20 letnim doświadczeniem. Narzędzia charakteryzują się nowatorskim i ergonomicznym wzornictwem oraz dbałością o szczegóły. Jakość, więcej »

Nowy kierunek studiów Chłodnictwo i Klimatyzacja
Bogusław Zakrzewski 
W 2015 r. na Wydziale Techniki Morskiej i Transportu Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego utworzony został nowy kierunek studiów Chłodnictwo i klimatyzacja. Jest to unikatowa w skali kraju propozycja. Studia mają charakter studiów technicznych i trwają siedem semestrów. Oferta kształcenia skierowana jest do osób pragnących nabyć, uzupełnić lub rozwinąć wiedzę i umiejętności związane z projektowaniem, budową i eksploatacją urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła. Oprócz wiedzy z zakresu przedmiotów kształcenia podstawowego, technicznego i inżynierskiego absolwent otrzymuje szczegółową wiedzę i umiejętności w zakresie budowy urządzeń i instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych, ich projektowania i eksploatacji, m.in.: chłodni lądowych, okrętowych (w tym portowych), komór o różnym przeznaczeniu, kontenerów i samochodów- chłodni, obiektów klimatyzowanych, więcej »

Optymalizacja średnicy rurki skraplacza. na podstawie minimalizacji generacji entropii - DOI:10.15199/8.2015.4-5.4
Rafał Laskowski Artur Rusowicz 
Na podstawie minimalizacji generacji entropii wyznaczono optymalną wartość liczby Reynoldsa i średnicę rurki skraplacza bloku 200 MW. W modelu uwzględniono generację entropii w wyniku przepływu ciepła i oporów przepływu od strony wody chłodzącej. Na podstawie przeprowadzonej analizy otrzymano mniejszą średnicę wewnętrzną rurki o około 6 mm od aktualnej wartości równej 28 mm. Zmniejszanie średnicy rurki powoduje wzrost średniej prędkości wody chłodzącej, co skutkuje poprawą współczynników przejmowania i przenikania ciepła, zmniejszeniem powierzchni wymiany ciepła i wzrostem oporów przepływu. Słowa kluczowe: entropia, skraplacz energetyczny, optymalizacja On the basis of entropy generation minimization determined the optimal value of the Reynolds number and tube diameter of power plant condenser 200 MW. The model includes the generation of entropy as a result of heat transfer and pressure drop from the cooling water. The analysis gave the smaller inside diameter of the tube of approximately 6 mm from the current value equal to 28 mm. Reducing the diameter of the tube increases the average speed of the cooling water, thereby improving the transfer coefficients and heat transfer reduction in the heat transfer surface area and increased flow resistance. Keywords: entropy, power plant condenser, optimization WSTĘP Skraplacze energetyczne są gabarytowo największymi wymiennikami ciepła o konstrukcji płaszczowo-rurowej. W ich przypadku zagadnienia optymalizacji są ważnym elementem wielokryterialnym [Rusowicz 2013]. Przy projektowaniu i do oceny ich osiągów stosowane są głownie dwie metody: efektywności cieplnej ε - NTU oraz metoda klasyczna [Cengel 2007; Holman 2002]. Obie metody bazują na I Zasadzie Termodynamiki - bilansie energii, prawie Pecleta oraz zależnościach kryterialnych i liczbach podobieństwa, jak Nusselta, Reynoldsa, Prandtla, na podstawie których wyznacza się współczynniki przejmowania ciepła [Grzebielec i Rusowicz więcej »

Przegląd i czyszczenie systemu klimatyzacji
Karol Fornalczyk 
Utrzymywanie klimatyzacji w dobrym stanie technicznym poprzez jej systematyczne czyszczenie, pozwala przedłużyć sprawność urządzenia. Nieserwisowane stają się głośniejsze, mniej wydajne, zbierają różne nieczystości i częściej ulegają awarii. W artykule, autor Karol Fornalczyk, AE Technical Field Engineer w LG Electronics przedstawia kolejne etapy procesu przeglądu i czyszczenia systemu klimatyzacji. OD CZEGO ZACZĄĆ? Niezależnie od producenta oraz od grupy produktu, zasada działania klimatyzatora zawsze opiera się na czterech głównych cyklach przemiany czynnika chłodniczego: 1. sprężanie - w jednostce zewnętrznej pary czynnika o niskim ciśnieniu i temperaturze powracające z wymiennika jednostki wewnętrznej, trafiają do sprężarki, gdzie zostają zamienione w gaz o wysokim ciśnieniu i temperaturze oraz tłoczone są dalej na wymiennik znajdujący się w jednostce zewnętrznej, 2. skraplanie - wentylator jednostki zewnętrznej, przeciągając powietrze przez powierzchnie wymiennika, powoduje gwałtowne obniżenie temperatury czynnika (ciepło zostaje odprowadzone na zewnątrz), w skutek czego gaz zamieniony zostaje w ciecz o wysokim ciśnieniu, 3. rozprężanie - sprężona ciecz przechodzi przez zawór rozprężny, który zmniejsza jej ciśnienie, w wyniku czego temperatura spada poniżej temperatury chłodzonego otoczenia, w efekcie powstaje zimny rozprężony czynnik chłodniczy w stanie ciekłym, 4. parowanie - rozprężony ciekły czynnik chłodniczy płynie do parownika, gdzie poprzez parowanie pochłania ciepło z powietrza w pomieszczeniu, przechodząc w rozprężony stan gazowy. Gaz płynie z powrotem do sprężarki, gdzie cały cykl zaczyna się od nowa. Stan skupienia czynnika chłodniczego, który krąży między jednostką zewnętrzna (skraplaczem), a wewnętrzną (parownikiem) pozwala nam dokonać zasadniczego podziału zad więcej »

Ślad węglowy jako ekologiczny wskaźnik dla przemysłu rolno-spożywczego - DOI:10.15199/8.2015.4-5.3
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska Urszula Stęplewska Paweł Kuleta Elżbieta Polak 
Zaprezentowano wskaźniki charakteryzujące negatywny wpływ antropogenicznej działalności na zmiany klimatu. Wskazano możliwości zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych w przemyśle rolno-spożywczej. Szczególnie istotnym zagadnieniem jest redukcja śladu węglowego w branży chłodniczo i klimatyzacyjnej. The indicators characterizing the negative impact of anthropogenic activities on climate change were presented. The opportunities to reduce greenhouse gas emissions in the agricultural and food industry were identified. The issue of reducing carbon footprint is essential in the refrigeration and air-conditioning branch. WSTĘP Istotne zmiany w zachowaniach konsumpcyjnych społeczeństwa wynikają głównie ze zmiany w stylu życia, różnorodności i ogólnej dostępności dóbr na rynku, konkurencyjnych cen i atrakcyjności ofert handlowych. Skutkuje to coraz szybszym tempem konsumpcji zarówno żywności, jak również kurczących się zasobów środowiskowych. Takie podejście wywołuje negatywne zmiany w środowisku naturalnym. Według wielu raportów, m.in. opracowanego przez Międzynarodowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC) (działającego w ramach Programu Środowiskowego ONZ (UNEP) i Światowej Organizacji Meteorologicznej (WMO)), klimat ziemski ulega niekorzystnym zmianom spowodowanym przede wszystkim nadmierną emisją gazów cieplarnianych (GHG) do atmosfery. Zmiany klimatyczne objawiają się między innymi globalnym wzrostem temperatury, topnieniem lodowców, podniesieniem poziomu wód oceanicznych, gwałtownymi opadami, huraganami, intensyfikacją burz i różnego typu zjawisk atmosferycznych. Rozwój gospodarczy w niezakłóconym środowisku naturalnym, przy zapewnieniu wysokiej jakości życia oraz świadomości i solidarności społecznej w poczuciu odpowiedzialności globalnej, to cele, które muszą zostać zrealizowane, zarówno na płaszczyźnie politycznej, jak i społecznej. Nowe zintegrowane podejście do tych problemów pozwoli na niwelowanie negatywny więcej »

WIADOMOŚCI
Ponad 80% powierzchni wynajęte. Międzynarodowe Targi Poznańskie przygotowują kolejną edycję Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra-Tech. W tym roku, jak zawsze w latach nieparzystych, zagoszczą na wystawie dwa salony: technologii spożywczych oraz mięsnych i, premierowo, rybnych. Polagra- Tech rozpocznie się 21. a zakończy 24 września 2015 roku. "W tym roku przygotowaliśmy dla naszych wystawców naprawdę dobrą ofertę - mówi Joanna Jasińska, Dyrektor Projektu. - Zrównoważony rozwój targów Polagra-Tech sprawia, że regularnie dopasowywane są one do potrzeb branży. Zauważalny jest przez wystawców i przez zwiedzających postęp naszych kampanii marketingowych, w których nacisk kładziemy na promocję firm uczestniczących w naszych targach. Na tegoroczną ekspozycję pozyskujemy klientów dla naszych wystawców, wykorzystując szereg możliwości, które daje rynek, uwarunkowania gospodarcze, ekonomiczne, a nawet uwzględniana jest sytuacja polityczna, która wbrew wstępnym obawom wielu, stwarza nowe szanse".W marcu Międzynarodowe Targi Poznańskie podjęły decyzję o współpracy z Polsko-Ukraińską Izbą Gospodarczą dotyczącą wrześniowego bloku targowego dla branży spożywczej, opakowań dla przemysłu spożywczego oraz sektor HoReCa. Tym samym Polsko-Ukraińska Izba Gospodarcza będzie prowadziła działania informacyjno-promocyjne zachęcające przedsiębiorców z Ukrainy do udziału w takich wydarzeniach, jak: - Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra- Tech - Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food - Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro ● Targi Wyposażenia Hoteli Invest-Hotel - Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego Pakfood. Uczestnicy misji gospodarczej zorganizowanej przez Polsko- Ukraińską Izbę Gospodarczą mają zapewniony m. in. udział w Giełdzie Kooperacyjnej.Nowy Raport Bitzera o czynnikach już dostępny.Firma Schiessl Polska udostępniła uaktualnioną publikację na te więcej »

Wielki sukces edycji 2015
W pierwszych dniach marca 2015 r. w hali MT Polska odbyła się 13. edycja Międzynarodowych Targów Forum Wentylacja - Salon Klimatyzacja 2015. Tegoroczne targi były wyjątkowe pod wieloma względami. Stowarzyszenie Polska Wentylacja, organizator imprezy, odnotowało rekordową liczbę wystawców - 151 firm, rekordową liczbę odwiedzających - ponad 4000 osób, rekordową liczbę wystąpień i prezentacji - 68. Rekordowa była również powierzchnia wystawiennicza targów - ponad 6000 mkw.Jest to największa w Polsce specjalistyczna impreza dedykowana branży, w której udział biorą projektanci, instalatorzy, użytkownicy instalacji, inwestorzy, firmy wykonawcze, architekci, producenci, dystrybutorzy, przedstawiciele uczelni technicznych oraz studenci - przyszli inżynierowie. Targi połączone były z dwudniowym cyklem merytorycznych seminariów. W ramach targów odbył się konkurs Najciekawszy Produkt 2015, którego ideą jest wyłonienie najbardziej innowacyjnych, nowych, wyróżniających się na rynku produktów, urządzeń i usług przeznaczonych dla branży wentylacyjnej i klimatyzacyjnej. Ich atrakcyjność oceniali zwiedzający Forum We więcej »

Wysokociśnieniowa technologia obróbki i konserwacji oraz jej wykorzystanie w zamrażaniu i rozmrażaniu żywności - DOI:10.15199/8.2015.4-5.6
Katarzyna Kozłowicz Franciszek Kluza Marek Domin Dariusz Góral 
Przeprowadzono ogólną analizę metod wysokociśnieniowej obróbki żywności z uwzględnieniem możliwości ich skojarzenia z zamrażaniem (PSF) i rozmrażaniem (PAT). Charakteryzując mechanizm fazowych przemian wody podczas takiej obróbki uwzględniono teksturę, barwę i stan mikrobiologiczny produktów. Przedstawiono komercyjny rozwój metod obróbki wysokociśnieniowej biorąc pod uwagę ich zalety wynikające z zachowania witamin i barwników oraz możliwości inaktywacji populacji mikroorganizmów w żywności. The basic analyze of high pressure treatment of food including the possibility of its connections with freezing (PSF) and thawing (PAT) was performed. Characterizing of water phase transition during such processing, the texture, color and microbiological condition of products were considered. The commercial development of food high pressure treatment considering its advantages, i.e. vitamins and dyes keeping as well as possibilities of microorganisms inactivation were presented. 1. WPROWADZENIE Obecnie jesteśmy świadkami stale rosnącego zainteresowania świeżą lub delikatnie obrobioną żywnością z zachowanymi cechami sensorycznymi i wartością żywieniową. Żywnością, którą można przechowywać w warunkach chłodniczych przez dłuższy czas bez uszczerbku na bezpieczeństwie żywieniowym i którą można szybko przygotować do spożycia. Dużym wyzwaniem dla nauki o żywności i związanej z nią inżynierii są rosnące wymagania konsumentów w odniesieniu do żywności wygodnej, która powinna wykazywać cechy naturalne oraz być, co do zasady, wolna od dodatków i konserwantów. Stąd, poszukiwane są wciąż nowe i alternatywne metody produkcji żywności, jak również kombinacje istniejących technologii stosowanych w celu wytwarzania żywności o coraz lepszej jakości przy niższych nakładach na jej produkcję. Czyli - jakość i bezpieczeństwo żywności - to także dwa czynniki najistotniej wpływające na wybór produktu przez potencjalnych konsumentów. Zastosowani więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software