Mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów
oczekujących żywności zdrowej, mało
przetworzonej, ale przede wszystkim pozbawionej
patogenów, poszukuje się alternatywnych metod
biologicznych zabezpieczania produktów spożywczych.
Wśród nich metody wykorzystujące potencjał
przeciwdrobnoustrojowy mikroorganizmów,
przyciągają coraz więcej uwagi. Zastosowanie
bakteriofagów w kontroli i konserwacji żywności
wpisuje się w tę koncepcję. W artykule omówiono
patogeny bakteryjne występujące najczęściej
w żywności chłodzonej, przybliżono pojęcie bakteriofagu
oraz przedstawiono aktualny przegląd literatury
dotyczącej zastosowania tych wirusów do
kontroli wzrostu bakterii chorobotwórczych oraz
dezynfekcji różnego typu powierzchni mających
kontakt z żywnością.
Słowa kluczowe: bakteriofagi, patogeny,
bezpieczeństwo mikrobiologiczne, żywność
chłodzona
Bearing in mind the safety of consumers, looking
for healthy, natural, no-processed food but
that is devoid of pathogens, alternative biological
methods are desirable. Among these, methods based
on antimicrobial potential, attracting more and
more attention. The use of bacteriophages in food
control and preservation is part of this concept.
The article discusses the most common bacterial
pathogens found in refrigerated food, brought closer
to the concept of bacteriophage and presents
the current review of the literature on the use of
these viruses to control the growth of pathogenic
bacteria and disinfection of various types of surfaces
in contact with food.
Key words: bacteriophages, pathogens,
microbiological safety, refrigerated food
1. WPROWADZENIE
Każdego dnia ludzie kupują i spożywają
różnego typu produkty pochodzenia
zwierzęcego i roślinnego oczekując,
że są one bezpieczne. Pomimo jednak,
wykorzystywania innowacyjnych technologii
produkcji roślinnej i zwierzęcej
oraz wprowadzania Dobrych Praktyk na
różnych etapach wytwarzania żywności,
zapewnienie bezpieczeństwa, zwłaszcza
mikr
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |