Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)
IKK?2005 Hanower. Wiodące, Międzynarodowe, Specjalistyczne Targi Chłodnictwa, Klimatyzacji i Wentylacji
Targi IKK 2005 odbędą się w Hanowerze w dniach od 2 do 4 listopada. W tym roku będzie miała miejsce już 26 edycja tych renomowanych targów. Odbywają się naprzemiennie w niemieckich miastach targowych,
[...]
Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o substancjach zubożających warstwę ozonową wprowadziła do krajowego porządku prawnego rozszerzone niż w ustawie z 2001 r. o postępowaniu z substancjami zubożającymi więcej »
Sposób patrzenia na problematykę stosowania skroplonych gazów do procesów mrożenia lub szybkiego schładzania zmienił się istotnie od czasu, kiedy jest procesem znanym od strony rozwiązań technicznych więcej »
Sterowniki prędkości wentylatorów skraplaczy bezpośredniego montażu z wejściem ciśnieniowym przystosowane są do sterowania pracą silników jednofazowych. Sterowanie głównym ciśnieniem w układzie chłodn więcej »
Porównano wpływ sposobu pakowania na jakość dwóch gatunków wędlin w osłonkach naturalnych, przechowywanych w warunkach chłodniczych (4 ?2°C) przez okres do 50 dni. Badano kiełbasę toruńską i podwawels więcej »
Na podstawie przeglądu literatury omówiono wpływ dwutlenku węgla na jakość serów dojrzewających, głównie w zakresie hamowania wzrostu mikroorganizmów. Wskazano znaczenie dwutlenku węgla w kształtowani więcej »
Badania laboratoryjne niektórych materiałów, szczególnie prowadzone w laboratoriach biologicznych, wymagają precyzyjnej stabilizacji temperatury badanych próbek. Objętość próbek często nie przekracza więcej »
W ramach ogólnych prac realizowanych w planie strategicznym, IIR zdecydował nakreślić listę priorytetów badawczych na przyszłość. Instytut ma nadzieję, że te priorytety będą wartościową siłą prowadząc więcej »
Technologa przetwarzania żywności przeznaczonej do magazynowania wymaga często stosowania procesu szybkiego schładzania po obróbce cieplnej (np. wędzeniu, gotowaniu czy pieczeniu). Wiąże się to z koni więcej »
17 i 18 czerwca br. ponad 300 uczestników wzięło udział w sympozjum firmy Güntner. Stale rosnąca liczba uczestników, tych cyklicznie organizowanych przez Güntner?a spotkań, pokazuje, że od pierwszego więcej »
Zwiększenie produkcji polskich zakładów drobiarskich oraz konieczność zastosowania rozwiązań chłodniczych, spełniających wysokie standardy unijne, przy jednoczesnym ograniczeniu "ususzki" masy, spowod więcej »
Przeprowadzono badania wrzenia pęcherzykowego czynnika chłodniczego w przepływie w warunkach zaburzeń występujących w urządzeniach chłodniczych. Rozwój lub zanik wrzenia wywoływano przez jednostkową z więcej »