• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • 2014-4

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

O relacjach sadownictwo - przetwórstwo Fakty i mity


Julian Pawlak 
W ostatnim czasie, w świetle zawirowań na rynkach eksportowych znów robi się głośno w temacie możliwości eksportu jabłek - naszego narodowego owocu i w tym kontekście bilansu zbiorów i kierunków zagospodarowania. Producenci soków zagęszczonych pełnią w tej dyskusji bardzo ważną rolę, gdyż - jak dotychczas - odpowiadają za ok. 50% zagospodarowania tych owoców. W przełożeniu na liczby stanowi to, w zależności od zbiorów, zużycie do przetwórstwa 1,3 do 2,1 mln t jabłek i sytuuje nas jako producentów zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) z ilością 180 do 300 tys. t na pierwszym miejscu w Europie i drugim na świecie. A przy tym, zdecydowana większość ZSJ jest przedmiotem eksportu, gdyż na potrzeby krajowe wystarcza ok. 35 tys. t. Branża koncentratów stanowi ważny element polskiego sektora spożywczego. Te liczby jasno wskazują na potrzebę niezwykle rozważnej polityki surowcowej i eksportowej oraz zacieśnianie współpracy w tym względzie między producentami jabłek, dostawcami, przetwórcami, z włączeniem jednostek administracji rządowej. Zagospodarowanie takich ilości jabłek, a może nawet większych, przy satysfakcjonujących wszystkie strony dochodach, w dłuższym okresie może okazać się niezwykle trudne, a nawet niemożliwe. Za sprawą dużych zapasów w Europie tworzy się luka popytowa na ZSJ, jest ogromne ciśnienie na obniżenie jego ceny, są duże zapasy koncentratu z czarnej porzeczki i truskawki. To zupełnie nowe warunki i wyzwania, którym musimy sprostać, aby co najmniej utrzymać obecną wysoką pozycję na światowym rynku. Czy przedstawiciele wymienionych sektorów zawsze mają świadomość, o co toczy się gra? Czy nie za często ustawiamy się po dwóch stronach barykady, jako przeciwnicy, zamiast skoncentrować się na współpracy? Kontynuowanie polityki antagonizowania środowisk sadowników i przetwórców nie przybliża nas do celu, a wręcz przeciwnie, wyzwaniem na n [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Ceny skupu owoców i warzyw w I kwartale 2014 r.
Irena Strojewska Tomasz Smoleński Paweł Kraciński 
Ceny skupu owoców W I kw. 2014 r. mimo wysokich zbiorów owoców z drzew ceny skupu jabłek oferowane producentom były na poziomie średnio o kilka procent większym niż w miesiącach I-III 2013 r. W I kw. br. ceny oferowane zakładom za jabłka do przerobu na koncentrat wzrosły o 2% w wyniku wyczerpywania się zapasów zagęszczonego soku jabłkowego na rynkach światowych i mniejszej produkcji w Polsce w sezonie 2013/2014 (240 więcej »

CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do żywności
Katarzyna Oleksy 
FIRMY Frutarom przejął Citra Source Za kwotę ok. 7,5 mln dolarów Frutarom przejął firmę Citra Source - producenta składników z cytrusów, w celu zwiększenia kontroli nad pozyskiwaniem surowców. Zakład produkcyjny Citra Source znajduje się na Florydzie. Wild rozbudowuje europejskie fabryki Firma Wild planuje rozbudowę swoich dwóch europejskich placówek - o 11,2 tys. m2 powiększona została działka, na której stoi zakład w Walencji w Hiszpanii, a o 6,5 tys. m2 powiększył się teren nad brzegiem Sprewy w Berlinie, na którym stoi niemiecka fabryka. Zakład w Walencji specjalizuje się w produkcji koncentratów soków owocowych, systemów słodzących, naturalnych barwników pozyskanych z owoców i warzyw, ekstraktów roślinnych oraz naturalnych aromatów cytrusowych, natomiast zakład w Berlinie produkuje aromaty, ekstrakty roślinne, herbaciane, ziołowe oraz przyprawy. Ekspansja ma prowadzić do wzrostu gospodarczego oraz stworzy nowe miejsca pracy. Dokupiona ziemia w Berlinie przeznaczona zostanie na zwiększenie mocy produkcyjnych, a w Walencji wykorzystana zostanie na nowy magazyn. D więcej »

Czynniki warunkujące jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne mrożonych owoców
Joanna Królasik Anna Szosland-Fałtyn 
Mrożenie owoców jest jedną z najpowszechniej stosowanych metod ich utrwalania. Zastosowanie niskiej temperatury ma na celu zniszczenie drobnoustrojów bądź spowolnienie ich aktywności biologicznej. W artykule przedstawiono mikroflorę stanowiącą zanieczyszczenie owoców oraz czynniki warunkujące przemiany mikrobiologiczne, zachodzące w mrożonych produktach. Omówiono zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa procesu produkcji oraz wymaganiami mikrobiologicznymi dla mrożonych owoców.Owoce stanowią jedną z podstawowych grup surowców poddawanych procesowi zamrażania. Przechowywanie ich w takim stanie zapewnia dobrą jakość produktów przez długi okres. Zastosowanie w praktyce przemysłowej niskiej temperatury, od -10 do -45 °C, uniemożliwia rozmnażanie się drobnoustrojów oraz hamuje większość procesów enzymatycznych, decydujących o jakości produktów. Taki sposób utrwalania żywności ma na celu zachowanie właściwego smaku, aromatu oraz zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego. W czasie procesu zamrażania ginie ok. 60-80% mikroorganizmów, a dalsza, wolniejsza redukcja ich liczby następuje w czasie przechowywania. Liczba przeżywających drobnoustrojów w mrożonych owocach zależy głównie od: wielkości początkowego zakażenia surowców, składu produktu zamrażanego i zawartości w nim substancji ochronnych oraz obróbki poprzedzającej zamrażanie, przede wszystkim od jakości wody stosowanej do płukania. Jak wynika z badań, płukanie truskawek przed zamrożeniem redukuje ogólną liczbę bakterii do 30%, drożdży do 27%, natomiast w owocach mrożonych bez płukania (maliny, jagody, porzeczki) stwierdza się spadek wyjściowej liczby bakterii o 13-16%, a drożdży o 2-18% [1]. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne owoców Źródłem drobnoustrojów zanieczyszczających owoce jest przede wszystkim powietrze oraz owady, w których organizmie mikroorganizmy pełnią rolę symbiontów. Mikroorganizmy dostają się również na powierzchnię owoców przez bezpośredni kontakt z podłożem więcej »

Drożdże browarnicze i ocena ich aktywności. Cz. I
Joanna Berłowska Kręgiel Dorota 
Przedstawiono nowe trendy w ocenie metabolicznej aktywności drożdży browarniczych. Takie oznaczenia polegają na ocenie integralności membran, profili komponentów komórkowych i aktywności enzymatycznych. Większość metod pozwala na ocenę tylko jednego wybranego parametru, charakteryzującego całą populację komórkową. Zastosowanie cystometrii przepływowej w praktyce browarniczej pozwala na multiparametryczną kontrolę witalności, a także określa rozkład cech w obrębie populacji w ujęciu statystycznym.Wprowadzenie Drożdże browarnicze należą do grupy Saccharomyces sensu stricto. Jednak różnią się one znacznie między sobą, głównie wskutek selekcji, która zachodziła na przestrzeni wieków w specyficznych warunkach poszczególnych browarów. Tradycyjnie drożdże Lager (drożdże dolnej fermentacji) nazywane były S. carlsbergensis, natomiast drożdże Ale (drożdże górnej fermentacji) należały do S. cerevisiae. Przez lata taksonomia drożdży browarniczych ulegała istotnym zmianom i nazwa S. carlsbergensis była traktowana jako synonimiczna, z S. pastorianus. Ostatnio drożdże S. carlsbergensis zostały ponownie uznane za osobny gatunek [1]. Badania wykazały bowiem, że szczepy należące do S. pastorianus to hybrydy utworzone z S. cerevisiae i innego gatunku z rodzaju Saccharomyces. Szczepy te charakteryzują się podwójnym polimorfizmem długości fragmentów restrykcyjnych (RFLP, ang. Restriction Fragments Length Polymorphism), co stanowi typowy wzór hybrydowy. Zatem biorąc pod uwagę strukturę genomu, drożdże Lager zostały zakwalifikowane do dwóch grup. Pierwsza grupa zawiera szczepy z gatunku Saccharomyces carlsbergensis - diploidalne o dużym ubytku genomu S. cerevisiae, druga grupa obejmuje szczepy S. pastorianus - szczepy triploidalne i wykazujące prawie cały diploidalny genom S. cerevisiae. Drożdże produkcyjne Wykorzystanie drożdży w procesach fermentacyjnych wiąże się z przebiegiem określonych przemian metabolicznych, w wyniku których następuje synteza lu więcej »

I tak mija nam dziesięć lat...
Tadeusz Pokrywka 
Pamiętamy jak przed 10 laty straszono, że nasz rynek spożywczy zostanie zalany tanią, dotowaną żywnością z krajów tzw. Starej Unii. Dziś, w przededniu 10. rocznicy naszej akcesji do Unii Europejskiej, z dumą i ogromnym uznaniem dla naszego przemysłu żywnościowego możemy mówić o sytuacji raczej odwrotnej. Ubiegły rok zamknęliśmy kwotą prawie 20 mld euro za sprzedane za granicę towary rolno-spożywcze. Na rok bieżący zapowiadany jest kolejny wzrost obrotów. Najwięcej towarów rolno-spożywczych, w tym m.in. soków owocowych (głównie jabłkowych), wyeksportowaliśmy do Niemiec. Wartość eksportu do tego kraju wyniosła ponad 4,5 mld euro. Do kraju sprowadziliśmy żywności za nieco ponad 14 mld euro, więc bilans w tym obrocie jest dodatni o nieco poniżej 6 mld euro. Brytyjczycy wydali na naszą żywność ok. 1,5 mld euro, ale wysłaliśmy żywność także m.in. do Czech (1,2 mld euro), Francji (1,2 mld euro), Włoch (1 mld euro) i Holandii (1 mld euro). Niepokoi sytuacja w obrotach do Federacji Rosyjskiej, do k więcej »

INNOWACJE W OPAKOWANIACH
Adam Bogacz 
Recykling opakowań szklanych przekroczy w Europie 70% Ostatnie dane liczbowe dotyczące recyklingu opakowań szklanych w krajach Unii Europejskiej potwierdzają, że osiągnięto najlepszy wynik w historii. Od lat 90. do dzisiaj poziom recyklingu opakowań szklanych powiększył się o 131%. Użycie recyklowanego szkła pozwala na zaoszczędzenie oryginalnego surowca używanego do produkcji butelek. Ma to swoje znaczenie dla wzrostu ekonomicznego. Stopień recyklingu szklanych butelek w UE w 2012 r. przekroczył 70%. Oznacza to, że w całej UE w 2012 r. zebrano 25 mld butelek i słoików i przeznaczono do produkcji nowych butelek. Pomiędzy 1990 a 2012 r. spożycie produktów w opakowaniach szklanych zwiększyło się o 39% w Europie, ale recykling zwiększył się w tym okresie o wiele szybciej, bo aż o 131%. W rezultacie osiągnięto dużą redukcję zużycia surowców do produkcji opakowań szklanych, energii oraz redukcję emisji CO2. EPA informuje, że 51,5% opakowań w USA poddanych jest recyklingowi Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska opublikowała nowe dane potwierdzające znaczny wzrost recyklingu opakowań w USA. W 2012 r. recyklingowi po więcej »

Jägermeister - jakość, którą możesz poczuć
Nils Bertram 
Przez ponad 75 lat, Mast-Jägermeister, firma o długoletniej tradycji, nieprzerwanie dążyła do zapewnienia najwyższej jakości i niepowtarzalnego smaku swojemu niezwykle udanemu likierowi ziołowemu. Sekretny przepis, ciągły rozwój marki, innowacyjny marketing, oraz zastosowanie wysoce precyzyjnych metod badawczych, to wszystko najważniejsze powody, dla których Jägermeister stał się wiodącą marką alkoholi na świecie. Na terenie głównej hali produkcyjnej firmy, w mieście Wolfenbüttel w Niemczech, jakość kontrolowana jest za pomocą refraktometru Abbemat firmy Anton Paar."Tylko nieliczni wiedzą, że Wolfenbüttel to jedyne miejsce na świecie, gdzie wytwarzany jest podstawowy surowiec, esencja smaku Jägermeister; 3,8 mln l tego cennego surowca leżakuje w naszych dębowych beczkach", wyjaśnia dr Berndt Finke, zarządzający surowcami oraz działem produkcji. Główna hala produkcyjna w Wolfenbüttel, w Dolnej Saksonii, jest najważniejszym ośrodkiem firmy Mast-Jägermeister. Połączenie tradycji z nowoczesnością daje się odczuć patrząc na wykonanie głównej siedziby firmy w Wolfenbüttel, wzniesionej w 2006 r. Siedziba ta jest częścią identyfikacji wizualnej firmy przypominającej o unikalnym, tradycyjnym alkoholu. Wewnętrzne panele oświetleniowe z zielonego szkła, solidna dębowa podłoga oraz ogólna przewaga koloru zielonego rzuca się w oczy tak samo, jak charakterystyczna, zielona butelka z etykietą i nadrukowanym na niej napisem Jägermeister oraz głową jelenia będącą symbolem Świętego Huberta.Curt Mast, twórca unikalnego przepisu, powstałego w 1934 r., prawdopodobnie nawet nie przypuszczał, że jego 35-procentowy likier ziołowy odniesie taki sukces. Z wynikiem na poziomie 89,2 mln butelek o pojemności 0,7 l sprzedanych w 2012 r., Jägermeister plasuje się na 7 miejscu rankingu Im więcej »

Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz 
NAPOJE Europejskie firmy napojowe oczekują korzyści ze zniesienia cła pomiędzy UE a Ukrainą Komisja Europejska ogłosiła szczegóły propozycji zniesienia cła na towary będące przedmiotem obrotu pomiędzy UE a Ukrainą. Oświadczenie ukazało się pod koniec marca, kiedy rząd Ukrainy podpisał polityczne porozumienie mające zacieśnić więzy z Unią Europejską. Obecne cła przestaną obowiązywać po zabezpieczeniu umowy przez Parlament Europejski oraz Radę Ministrów Unii Europejskiej. Posunięcie to ma otworzyć Ukrainę dla europejskich firm. Cło nie będzie dotyczyło win, na które dotychczas wynosiło od 0,30 do 0,40 EUR za litr oraz win musujących, dla których wynosi 1,50 EUR za litr. Na alkohole takie, jak: szkocka whisky, gin, brandy i koniak cło wynosi 3,50 EUR za litr. Ukraińskie cło na soki owocowe obecnie waha się między 2% a 10%, a na wodę mineralną 10%. Te cła zostaną cofnięte po planowanych majowych wyborach prezydenckich na Ukrainie. Niektóre cła Unii Europejskiej na napoje ukraińskie mogą zostać cofnięte przed tą datą. ALKO HOLE Smirnoff światowym numerem 1 w sprzedaży ilościowo wśród alkoholi premium Marki Diageo s więcej »

Konferencja firmy Cargill
Katarzyna Oleksy 
"Nowe wyzwania - zaufanie i odpowiedzialność" to temat konferencji, którą firma Cargill zorganizowała 13 marca w Łodzi w hotelu Andel’s dla przedstawicieli branży napojowej: sokownictwa, napojów funkcjonalnych, winiarstwa i piwowarstwa oraz organizacji branżowych. Tematy konferencji były związane z najbardziej aktualnymi wyzwaniami stojącymi przed szeroko pojętą branżą napojową. Cytując Winstona Churchilla: "Dobry polityk musi umieć przepowiedzieć, co będzie się działo jutro, za tydzień czy za rok i musi umieć wytłumaczyć, dlaczego nie zaszło to, co przepowiedział". Całą sztuką nie tylko w polityce, ale także w biznesie jest umiejętność przewidywania i właściwego przygotowania do nadchodzących zmian. Z pewnością celem konferencji było przedstawienie otoczenia biznesowego z różnych perspek-tyw. Im szersze pole widzenia, tym większa możliwość podejmowania decyzji, które pozwalają na odniesienie sukcesu na rynku. Specjalnym prelegentem konferencji był prof. Fred Brouns z Katedry Zdrowia, Medycyny i Badania Żywych Organizmów na Uniwersytecie w Maastricht, który jest również dyrektorem międzynarodowego programu "Zarządzanie innowacjami w zdrowej żywności", z bardzo "gorącą" prezentacją pt. "Otyłość, cukry, odżywianie - zdrowotne aspe więcej »

Kwasy organiczne w cydrach jabłkowych. cz. I
Iwona Ścibisz Sylwia Bonin Marta Mitek Małgorzata Ziarno Dorota Zaręba 
Kwasy organiczne w napojach alkoholowych są bardzo istotnymi związkami determinującymi jakość oraz akceptowalność produktów. Decydują o smaku kwaśnym, ale także wpływają na odczucie cierpkości oraz goryczy. Skład ilościowy i jakościowy kwasów organicznych w cydrze zależy przede wszystkim od surowca, jednak wpływ ma także technologia produkcji. W owocach jabłek dominuje kwas jabłkowy, ponadto występują także kwasy: chinowy, szikimowy oraz cytrynowy.Cydry - to napoje niskoalkoholowe, uzyskane w wyniku fermentacji moszczu jabłkowego. Produkcja klasycznych cydrów rozpoczyna się jesienią, kiedy jabłka odpowiednich odmian są tłoczone, a uzyskany sok poddawany jest fermentacji. Po fermentacji cydry dojrzewają i są gotowe do spożycia na wiosnę. Jednak ten rodzaj produkcji, jak pokazały badania prowadzone we Francji, jest ograniczony jedynie do grona drobnych producentów, natomiast surowcem w produkcji przemysłowej jest zagęszczony sok jabłkowy [1]. Podobnie w Anglii, która jest czołowym producentem cydrów w Europie, tradycyjny cydr produkowany jest ze świeżego moszczu, a cydr na skalę przemysłową - z koncentratu jabłkowego [2]. W Polsce, zgodnie z obowiązującym prawem, cydry mogą być produkowane z moszczu, soku lub zagęszczonego soku jabłkowego. Minimalny udział soku wynosi 60%. Do nastawu, czyli mieszaniny wody i soku, który będzie poddany fermentacji, można dodawać cukry oraz kwasy organiczne - jabłkowy, cytrynowy, winowy - w celu zwiększenia jego kwasowości. Gotowy cydr zawiera 1,2-8,5% obj. alkoholu. Możliwe jest jego słodzenie: sacharozą, glukozą, fruktozą, sokiem gruszkowym, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym, cukrem palonym lub miodem [3]. W owocach jabłek głównymi kwasami organicznymi są kwasy - jabłkowy i chinowy. W znacznie mniejszych ilościach występują także kwas s więcej »

Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz 
SERWIS INFORMACYJNY Zico Coconut Water NFC w kartonie Tetra o poj. 1 l Firma Zico wprowadziła na rynek nowy format o poj. 1 l jako produkt "not from concentrate", uzupełniając swoje dotychczasowe portfolio. Zico Coconut Water Not from Concentrate jest dostępny w 1 l kartonie w cenie 3,39 GBP i znajdzie się we wszystkich największych sieciach w Wielkiej Brytanii. Produkt dołączył do portfolio, w którym znajdują się już w opakowaniach po 400 ml takie odmiany, jak wersja original, a także smaki mango i czekolada oraz w opakowaniach po 900 ml wersja original i czekoladowa. Kobe Bryant zainwestował w napój Body Armor Producent Body Armor Sports Drink oświadczył, że Kobe Bryant, jeden z absolutnie najlepszych koszykarzy na świecie, dokonał znaczącej inwestycji w tej firmie i został inwestorem nr 3, po Mike Repole i Lance Collins. Bryant będzie ściśle współpracował z wymienionymi osobami nad rozwojem marki. Mike Repole był, oprócz Dariusa Bikoff, jednym z twórców i udziałowców w Glaceau Vitaminwater, które zostało później przejęte przez Coca-Cola Company za 4,1 mld USD. Z kolei Collins również więcej »

Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze Cz. VI. Znakowanie – jego możliwe oddziaływanie na wybór produktów przez konsumentów
Witold Płocharski Janusz Ciokb Barbara Groele Jarosław Markowski Krzysztof Rutkowski 
Poruszono zagadnienia związane ze znakowaniem produktów spożywczych, wskazując na możliwe sprzeczności interesów przemysłu, organizacji konsumenckich i specjalistów ds. żywienia. Opracowanie i wdrożenie profili żywieniowych może w przyszłości ułatwić konsumentom dokonywanie racjonalnego wyboru. Istnieją dane wskazujące, że obecnie konsumenci nie zawsze kierują się racjonalnymi przesłankami, dokonując zakupów. W różnych krajach UE podejmowane są próby lepszego informowania konsumentów. Jednym z przykładów jest hybrydowy system przyjęty niedawno w Wielkiej Brytanii. Doświadczenia zebrane w poszczególnych krajach członkowskich UE mają posłużyć do opracowania jednolitego systemu znakowania, sprzyjającego zmniejszeniu otyłości i nadwagi Europejczyków i ograniczeniu występowania chorób dietozależnych. W promocji zdrowego żywienia ważną rolę mają odgrywać oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, których lista ulega stałemu rozszerzeniu. Zwraca się uwagę na istniejący problem poprawności znakowania i konieczność podjęcia wysiłków, aby w przyszłości w zrozumiały sposób przekazywać konsumentom informacje na temat żywności. Promocja artykułów żywnościowych W poprzednich artykułach opublikowanych w PFiOW [12, 14, 15, 16, 17] zwrócono uwagę na owoce, warzywa i otrzymane z nich przetwory jako źródło energii, błonnika, składników mineralnych i witamin. Wartość żywieniowa i zdrowotna świeżych owoców i warzyw, a także 100% soków, nie nasuwa żadnych wątpliwości i ich konsumpcja jest zalecana przez specjalistów do spraw żywienia co najmniej 5 razy dziennie (w tym soki, jako jedna z porcji). Niekiedy jednak problemem jest autentyczność produktów i dlatego Krajowa Unia Producentów Soków proponuje wprowadzenie znaku jakości Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK2). W ramach systemu samokontroli przemysłowej DSK monitorowany jest rynek i podejmowane są działania korygujące w celu poprawy jakości, włącznie z eliminacją z rynku wyrobów niezgodnych. Dowodem skutec więcej »

Pierwsze skutki zachłannej polityki akcyzowej w ocenie branży
Leszek Wiwała 
Od stycznia do sierpnia 2013 r. krajowa produkcja i konsumpcja napojów spirytusowych spadały, ale rósł ich eksport. Po zapowiedzi podwyżki akcyzy doszło do nadzwyczajnej prosperity na wódczanym rynku. Branża w czwartym kwartale wypracowała rekordowe zyski, za które teraz trzeba płacić. Rok 2014 będzie bardzo burzliwy, rynek znacznie się skurczy, ale dla producentów, którzy przetrwają najbliższe trudne miesiące, nadal jest nadzieja na większe zyski z kraju i zagranicy. Od 2008 r. Polacy piją coraz mniej wódki czystej. Jest to główną przyczyną kurczenia się całego rynku napojów spirytusowych. Szczególnie odczuwany przez przedsiębiorców jest spadek sprzedaży wódek w tzw. segmencie premium, na których zysk producentów ma godziwy poziom. Brak perspektyw wzrostu krajowej sprzedaży przy silnej pozycji dyskontów sprawiają, że jedyną szansą rozwoju dla producentów napojów spirytusowych jest eksport. W latach 2008-2011 sprzedaż krajowej wódki na zagranicznych rynkach rosła. Do skutecznego boju z potężnymi międzynarodowymi konkurentami potrzebne są duże pieniądze. Z powodu spadku rentowności krajowych producentów oraz nadmiernego zadłużenia branży wydatki na zagraniczne promocje w 2012 r. musiały zostać ograniczone. W efekcie eksport napojów spirytusowych spadł o 20%. Na szczęście w 2013 r. branża zaczynała wychodzić na prostą. Producentom udało się znacznie zmniejszyć zadłużenie oraz poprawić płynność finansową. Dzięki temu znów były pieniądze na inwestycje w rozwój zagranicznej sprzedaży. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Już w pierwszej połowie ubiegłego roku eksport wódki wzrósł prawie o 5%, czyli o ok. 1 mln l obj. Ma to duże znaczenie dla producentów, gdyż na butelce wysłanej za granicę jest znacznie lepszy zarobek niż na sprzedanej w kraju. Mimo poprawy w eksporcie sytuacja branży nadal była trudna. Produkcja wódki w okresie styczeń - sierpień 2013 r. spadła o ponad 3% w związku z ograniczeniem zakupów przez konsumentów. W dniu więcej »

Sytuacja na rynku jabłek przemysłowych i ZSJ w Polsce i na świecie
Eberhard Makosz 
Jabłka deserowe, które nie spełniają wymagań jakościowych, są kierowane do przemysłu. Produkuje się z nich głównie zagęszczony sok jabłkowy. W artykule przedstawiono sytuację na rynku jabłek przemysłowych i zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce i na świecie. Jabłka przemysłowe na świecie Udział jabłek przemysłowych w ogólnej produkcji jest najmniejszy w południowym Tyrolu (8%), zaś największy w starych sadach wschodnioeuropejskich (ok. 70%). Według różnych danych i szacunków, światowa produkcja jabłek przemysłowych wynosi ok. 10 mln t (15% ogólnej produkcji). Największa jest w Chinach (ok. 6 mln t), gdzie stanowi ok. 24% produkcji jabłek. W przeliczeniu na mieszkańca jest to tylko 4,5 kg. Prawdopodobnie w najbliższych latach w Chinach wzrośnie udział jabłek przemysłowych, w związku ze wzrostem wymagań jakościowych wobec jabłek deserowych. W państwach Unii Europejskiej (oprócz Polski) jabłka przemysłowe stanowią ok. 17% ogólnej produkcji (1,2 mln t), z wyraźną tendencją spadkową. W Europie Wschodniej więcej »

Szybkie życie, wygodne spożycie Odpowiedź Tetra Pak? na zmieniające się trendy na rynku soków, nektarów i napojów
Żyjemy coraz szybciej. Wraz z rosnącym tempem życia ewoluują gusta oraz potrzeby konsumentów. Życie w ciągłym pośpiechu wymaga od ludzi robienia kilku rzeczy jednocześnie, na dodatek w biegu. W ten sposób nawet jemy i pijemy. W związku z tym rośnie popyt ze strony konsumentów na poręczne opakowania artykułów spożywczych i napojów, pozwalające spożywać je w dowolnym miejscu i czasie. Jest to jeden z głównych trendów wyznaczających kierunki zmian w przemyśle spożywczym oraz branży opakowań. Odpowiedzią Tetra Pak na to zjawisko jest opracowywanie i testowanie coraz to nowszych konceptów i projektów opakowań kartonowych, a także ich otwarć. W ten sposób Tetra Pak pomaga swoim klientom, producentom żywności, zaspokajać potrzeby konsumentów - teraz i w przyszłości. Ciągle poza domem Mieszkańcy miast spędzają coraz więcej czasu na dojazdach. Praca do późna oznacza, że długo przebywają poza domem oraz coraz częściej jedzą szybko i popijają w biegu. Kto z nas nie jadł ostatnio lunchu przy biurku lub nie pił czegoś w drodze z pracy do domu albo na ulicy, w drodze z jednego spotkania na drugie? Jak wynika z badań GfK Roper Reports Worldwide, 51% Polaków przyznaje się do spożywania posiłku "w biegu" przynajmniej raz w miesiącu - to nawet częściej niż konsumenci z innych krajów (44%). Te nawyki wpływają na rosnący popyt na poręczne, małe opakowania, co z kolei stwarza nowe możliwości dla producentów żywności i napojów. Aby wspomóc swoich klientów w wykorzystaniu okazji, które kreuje obecny model życia, Tetra Pak wciąż poszukuje pomysłów na nowe, oryginalne projekty opakowań w różnych rozmi więcej »

Światowy rynek zagęszczonego soku jabłkowego The Global Apple Juice Concentrate Market
Bożena Nosecka 
Przedstawiono zmiany produkcji oraz obrotów handlu zagranicznego koncentratem soku jabłkowego w krajach głównych uczestnikach rynku światowego. Oceniono też spodziewane tendencje na rynku światowym w najbliższych latach - głównie dotyczące kształtowania się produkcji i cen. Określono czynniki wpływające na poziom produkcji i pozycję Polski na międzynarodowym rynku koncentratu soku jabłkowego. Wstęp W łącznym wolumenie i wartości produkcji przetworów owocowych i warzywnych udział zagęszczonego soku jabłkowego oscyluje wokół 10-15%. Jest to najwyższy udział biorąc pod uwagę pozostałe przetwory wytwarzane z pojedynczych owoców czy warzyw. W wartości eksportu przetworów owocowych i warzywnych koncentrat soku jabłkowego stanowił w latach 2010-2012 ok. 20%, a w łącznym eksporcie produktów ogrodnictwa 14% (rys. 1). W okresie tym, w łącznych rozmiarach produkcji i eksportu soków zagęszczonych, udział koncentratu soku jabłkowego wynosił ok. 87%, a w wartości ich produkcji i eksportu niemal 70%. Udział eksportu w produkcji zagęszczonego soku jabłkowego (i pozostałych zagęszczonych soków owocowych) przekracza 90%. Wybitnie proeksportowy charakter produkcji oznacza bardzo duży wpływ relacji popytowo-podażowych na rynku międzynarodowym na możliwości zbytu koncentratów soków owocowych. Wartość eksportu zagęszczonego soku jabłkowego wyznacza w znaczącym stopniu łączne wpływy z eksportu przetworów owocowych i warzywnych oraz produktów całego sektora ogrodniczego. Główni eksporterzy i importerzy Czołowym konkurentem Polski (drugiego w świecie producenta i eksportera zagęszczonego soku jabłkowego) są Chiny. Szacuje się, że średnio w sezonach 2008/2009-2012/2013 produkcja w tym kraju wyniosła ok. 750 tys. t, wobec 630 tys. t w sezonach 2002/2003-2006/2007. Stanowiło to odpowiednio 45 i 40% produkcji światowej. Od sezonu 2008/2009 produkcja w Chinach wyraźnie się zmniejsza, co spowodowane jest wzrostem spożycia jabłek na rynku wewnętrznym. Ocenia s więcej »

Zarządzanie jakością mikrobiologiczną w przemyśle piwowarskim
Edyta Kordialik-Bogacka 
Seminarium "Zarządzanie jakością mikrobiologiczną w przemyśle piwowarskim" odbyło się 19-20 lutego 2014 r. w Łodzi w hotelu DoubleTree by Hilton. Jego organizatorem była firma Merck Millipore. Szkolenie to było adresowane do pracowników browarów. Na zaproszenie organizatorów odpowiedziały przede wszystkim panie zatrudnione w laboratoriach zakładów produkujących piwo. W programie seminarium wykłady merytoryczne przeplatane były prezentacjami sprzętu i aparatury fi więcej »

Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego do utrwalania soków owocowych i warzywnych
Justyna Nasiłowska Barbara Sokołowska 
Celem pracy był przegląd literatury polskiej i zagranicznej dotyczącej zastosowania pulsującego pola elektrycznego (PEF) do inaktywacji drobnoustrojów, występujących w sokach owocowych i warzywnych. Przedstawiono zasadę oraz mechanizm działania metody PEF oraz dokonano porównania jej skuteczności wobec poszczególnych grup mikroorganizmów, w odniesieniu do zastosowanych parametrów pola elektrycznego. Zastosowanie pulsującego pola elektrycznego w przemyśle sokowniczym umożliwia zachowanie pożądanych właściwości sensorycznych produktów, np. barwy, odpowiedniego smaku oraz związków prozdrowotnych, np. witamin. Wstęp Aktualne prozdrowotne trendy żywieniowe powodują zwiększenie zainteresowania żywnością bezpieczną, wysokiej jakości i jak najmniej przetworzoną. W przemyśle sokowniczym modne stały się świeżo wyciskane, niepasteryzowane soki owocowe i warzywne. W przypadku produkcji tego typu soków znacznie trudniej uzyskać wymagany poziom czystości mikrobiologicznej przy zachowaniu odpowiednich właściwości sensorycznych, a ryzyko zanieczyszczenia florą patogenną w odróżnieniu od soków pasteryzowanych jest znacznie większe. Poziom wymagań, jakim musi sprostać producent stale rośnie, dlatego poszukiwane są niekonwencjonalne metody utrwalania żywności jako procesy zastępujące bądź uzupełniające metody termiczne. Tradycyjne metody utrwalania żywności oparte m.in. na obróbce termicznej prowadzą do utraty cennych składników odżywczych i pogorszenia cech organoleptycznych. Zaletą metod alternatywnych są: niższa temperatura procesu, mniejsza ilość zużytej energii, zachowanie pożądanych cech produktu, przedłużenie czasu przydatności do spożycia oraz inaktywacja mikroorganizmów i enzymów [1, 2, 3, 4]. Jednak zastosowanie nowoczesnych technologii w przemyśle spożywczym wiąże się z koniecznością prowadzenia badań dotyczących zmian zachodzących w trakcie samego procesu i w czasie przechowywania produktów utrwalonych tymi metodami. Jedną z obiecujących więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software