Chem. crosslinked polyethylene foams were prepd. by
foaming the blowing agents and optionally a crosslinkig
coagent–contg. polymer films at 230°C for 5 min to det.
the effect of the blowing agents and the crosslinking coagent
on the apparent d. and hardness of the foams. The
increase in blowing agent content (up to 36%) resulted in
a decrease in d. and hardness of the foams. Use of the
crosslinking coagent resulted in increasing apparent d.
and hardness of the foams. Omówiono sposób otrzymywania polietylenowych
pianek chemicznie sieciowanych z mieszaniny
zawierającej polietylen, nukleant, środek
porujący, środek sieciujący oraz środek
wspomagający proces sieciowania. Proces
wytłaczania folii prowadzono, stosując następujące
temperatury stref grzejnych cylindra
110–115, 115°C oraz temp. głowicy 120°C.
Proces sieciowania i porowania prowadzono
w temp. 230°C przez 5 min. Badania prowadzono
przy stałej zawartości środka sieciującego
i nukleanta. Zbadano wpływ zawartości dwóch środków porujących na wartości gęstości pozornej
i twardości pianek. Stwierdzono wpływ
środka wspomagającego sieciowanie na właściwości
polietylenowych pianek chemicznie
sieciowanych.
Proces porowania tworzyw sztucznych przeprowadza się w celu
zmiany ich właściwości fizycznych i technologicznych, polegającej
na zmniejszeniu gęstości produktu, obniżeniu kosztów, zmniejszeniu
zużycia materiałów, poprawę właściwości tłumiących hałas i ciepło
a także otrzymaniu produktów o nowych zastosowaniach1). Wyróżnia
się porowanie chemiczne bez sieciowania2-4), porowanie chemicze
z sieciowaniem, porowanie fizyczne ze wstępnym mieszaniem oraz
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |