Four mineral-org. feed additives were produced of humic materials,
herbs, alfalfa and glycerol by using exothermic reactions
of CaO hydration and administred to laying hens. The
homogenized egg mass was studied for content of elements
by flame at. absorption spectroscopy. The contents of Ca, P,
Mn, Cu, Fe and Zn increased mainly in the eggs when feed
additives were administred, while Mg and Se contents did not
change. The concns. of Cd and Pb changed irregularily. The
lowest Pb concns. were found for the humic-herb additives. Zbadano wpływ czterech preparatów paszowych
wytworzonych na bazie surowców huminowych,
ziół, lucerny i glicerolu przy wykorzystaniu
egzotermicznej reakcji hydratyzacji
CaO na kumulację wybranych makro- i mikroelementów
oraz metali ciężkich w treści jaj kurzych
(surowcu jajczarskim) z uwzględnieniem
dwóch faz produkcji (intensywnej nieśności -
I partia jaj, oraz końcowej fazy nieśności - II
partia jaj). Stwierdzono zwiększoną kumulację,
najczęściej w I partii jaj, takich pierwiastków,
jak Ca, P, Mn, Cu, Fe, Zn, ale nie we wszystkich
grupach doświadczalnych. Względnie stabilny
był poziom Mg w obu partiach i Se w I partii.Zmienne natomiast było stężenie Cd i Pb. Preparat
huminowy oraz huminowo-glicerolowy
powodowały największy wzrost badanych makro-
i mikroelementów w surowcu jajczarskim.
Najniższy średni poziom Pb wystąpił w grupie
huminowo-ziołowej.
Surowiec jajczarski, w postaci zarówno płynnej (świeżej lub pasteryzowanej),
jak i suszonej masy jajecznej jest cennym półproduktem
dla przemysłu spożywczego. Może też służyć do produkcji suplementów
diety oraz bioaktywnych substancji o znaczeniu medycznym1).
Surowiec jajczarski, czyli mieszanina białka i żółtka jaj kurzych,
zawiera oprócz białka, tłuszczów i witamin, również wiele substancji
mineralnych, w tym makroelementów i mikroelementów (pierwiastki
śladowe), a także substancje niepożądane, takie jak np. metale
ciężkie1-3).
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |