• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2013-2

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Ocena zastosowań CO2 w wybranych wersjach instalacji ziębniczych chłodnictwa komercyjnego Część 2


WIESŁAW WARCZAK 
W początkowym okresie starań o wykorzystanie CO2 w instalacjach ziębniczych na skutek stopniowego eliminowania czynników chlorowcopochodnych, nie dysponowano żadnym sprzętem przydatnym do zastosowania w instalacjach o tak wysokim ciśnieniu, jakie jest wymagane dla tego ziębnika, nawet w obszarze podkrytycznym. W związku z tym uruchomiono działania rozwojowe w zakresie takiego sprzętu, przy czym ze względów ekonomicznych i technicznych, w zakresie jednostek (sprężarki, wymienniki, armatura) o większej wydajności, przeznaczonych do instalacji o charakterze przemysłowym, w pierwszym etapie ograniczono się do maksymalnego ciśnienia roboczego ok. 40 bar, które odpowiada temperaturze nasycenia +5oC. Temperatura skraplania w czasie eksploatacji była zakładana na poziomie -5oC. Prace te uległy przyspieszeniu m.in. w związku z równolegle zaistniałym zapotrzebowaniem na wysokociśnieniowe średnie i duże sprężarki wyporowe (tłokowe, śrubowe i spiralne) dla urządzeń klimatyzacyjnych i pomp ciepła na R717, R407C, R410A. Opracowano więc i po doprowadzeniu do odpowiedniej dojrzałości technicznej, wdrożono do produkcji niezbędne wyposażenie instalacji ziębniczych na CO2, takie jak zawory elektromagnetyczne, filtry-odwilżacze, armatura i automatyka oraz wymienniki ciepła i sprężarki. Dzięki temu idea budowy w pierwszej kolejności hybrydowych układów kaskadowych z użyciem CO2 jako ziębnika w dolnym stopniu instalacji otworzyła drogę do szerszego stosowania CO2 w instalacjach ziębniczych dużych obiektów komercyjnych. Z czasem niskotemperaturowe instalacje CO2 stały się standardem technicznym [3]. Często odbieranie ciepła skraplania od dolnej części kaskady odbywa się za pośrednictwem instalacji na średnie temperatury (np. -10oC), działających jako górna część kaskady, na ziębniku R404A lub na R134a, przy bezpośrednim odparowaniu. Z kolei w niektórych krajach, np. w Danii zgodnie z obowiązującymi tam przepisami, oziębianie w zak [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 330.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 297.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

ABS - idealne tworzywo do wody lodowej i glikolu
W artykule zaprezentowano jedno z najpowszechniej stosowanych tworzyw - ABS, kopolimer Akrylonitrylo-Butadieno-Styren i jego zastosowanie na rynku instalacji. ABS jest najbardziej udanym tworzywem sztucznym. Stosuje się m.in. w zabawkach, obudowach sprzętu AGD i urządzeń elektronicznych, w samochodach i wielu innych urządzeniach czy przedmiotach codziennego użytku. Jest nietoksyczny i bezpieczny dla człowieka. Niezwykle szeroki zakres zastosowań zawdzięcza własnościom, które nadają mu poszczególne komponenty:  Akrylonitryl daje odporność na substancje chemiczne, zapobiega korozji i tworzeniu się nalotów i osadów;  więcej »

Analiza regulacji wydajności układu strumienicowego metodą zmiany przekroju gardła dyszy napędowej
Kamil Śmierciew Dariusz Butrymowicz Jaroslaw Karwacki 
Strumienice parowe w układach chłodniczych strumienicowych charakteryzują się najlepszą pracą przy parametrach zewnętrznych odpowiadającym obliczeniowym warunkom projektowym. W rzeczywistych układach chłodniczych taki charakter prac jest stosunkowo rzadko spotykany z uwagi na okresowe zmiany parametrów zewnętrznych. Wówczas regulacja wydajności strumienicy jest niezbędna. W pracy przedstawiono wstępne wyniki analizy pracy strumienicy w warunkach regulacji wydajności przez zmianę przekroju krytycznego dyszy napędowej. ANALYSIS OF THE PERFORMANCE OF THE EJEKTOR SYSTEM WITH VARIABLE PRIMARY NOZZLE GEOMETRY The best operating parameters of the cooling gas ejector is when the operating parameters corresponding to the design operating parameters. Due to periodical changes of external parameters in real cooling devices such operation of the gas ejector is very rare. In such cases the control of the ejector performance is necessary. The ejector performance can be controlled by change of the critical area of the primary nozzle. In this paper the preliminary numerical results of the operating of the ejector with variable primary nozzle geometry are presented. Variable area ratio was achieved by applying a movable spindle at the primary nozzle inlet.Regulacja ilościowa wydajności strumienicy w układach chłodniczych strumienicowych zależy bezpośrednio od strumienia napędowego dopływającego do dyszy napędowej. Ilość strumienia zasysanego jest funkcją parametrów roboczych, wymiarów geometrycznych, jak również uwarunkowana jest wymianą pędu pomiędzy rozprężonym i rozpędzonym do naddźwiękowej prędkości strumieniem napędowym oraz strumieniem zasysanym. Ponieważ ilość strumienia napędowego zależy wprost od parametrów roboczych po stronie napędowej oraz od geometrii dyszy, a w zasadzie więcej »

Badania procesu zamrażania wody poddanej różnym oddziaływaniom zewnętrznym Część 2 Wyniki badań oraz ich analiza
SERGIY FILIN MICHAŁ CHMIELOWSKI 
W artykule opisano i przeanalizowano wyniki badań porównawczych zamarzania pięciu próbek wody: odstanej, filtrowanej, strukturyzowanej, jonizowanej (obrobionej srebrem) oraz odtajanej. Największe tempo zamarzania odnotowano dla wody strukturyzowanej: średnio o 3,7% większe w porównaniu do wariantu bazowego, czyli wody odstanej. Potwierdzono tezę o szczególnym znaczeniu struktury wody, której zmiana prowadzi również do zmiany termofizycznych właściwości wody, co może mieć zastosowanie praktyczne w technice chłodniczej. Investigations of water freezing process under different external influences . Part 2. Experiment results and analysis The paper contains description and analysis of comparative investigations of freezing process for five water samples: settled, filtered, structurized, ionized (treated with silver ions) and thawed. Greatest freezing pace was noted for structurized water: by 3.7% average greater in comparison with base variant (settled water). The thesis of special impact of a structure of water that leads to changes in thermophysical properties of water was proved. It may have practical application in refrigeration technology. więcej »

FORUM WENTYLACJA - SALON KLIMATYZACJA - największe wydarzenie branży już w marcu 2013 r.
Organizowane przez Stowarzyszenie Polska Wentylacja unikatowe wydarzenie biznesowe FORUM WENTYLACJA - SALON KLIMATYZACJA 2013 odbędzie się w dniach 5-6 marca 2013 r. w Warszawie. Obecnie jest to największa w Polsce wystawa techniki wentylacyjnej, klimatyzacyjnej oraz chłodniczej, a także wyjątkowe spotkanie branżowe producentów, dystrybutorów, projektant więcej »

Jaki jest najlepszy czynnik chłodniczy?
Od kilku lat w branży trwa debata, którą można podsumować jednym prostym zdaniem: "Jaki jest najlepszy czynnik chłodniczy, który możemy wykorzystać w naszych istniejących i przyszłych urządzeniach chłodniczych z uwzględnieniem kryteriów i ograniczeń ekonomicznych, technicznych i ekologicznych, z którymi mamy obecnie do czynienia?".Aby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw musielibyśmy uzgodnić kryteria decyzyjne. O ile dany czynnik chłodniczy nie jest zabroniony lub wycofywany z użytku, to jego wybór zależy od uzgodnionych kryteriów i ograniczeń. Wybór czynnika chłodniczego jest motywowany chęcią spełnienia następujących sześciu kryteriów: 1. zmniejszyć wpływ na środowisko naturalne, 2. ograniczyć zużycie energii i poprawić efektywność, 3. zapewnić bezpieczeństwo osób pracujących z urządzeniem lub w jego pobliżu, 4. uzyskać zwrot inwestycji, 5. dysponować niezawodnym sprzętem, co pozwala ograniczyć koszty konserwacji, 6. spełniać obecnie obowiązujące przepisy. Wynika z tego, że niezbędna jest analiza wyzwań stawianych przez różne, obecnie dostępne rozwiązania i rozważenie wpływu danego wyboru na środowisko, efektywność, bezpieczeństwo i rachunek ekonomiczny. Przez wiele lat stosowanie R22 w chłodzeniu komercyjnym i klimatyzacji stanowiło dla techników z branży chłodniczej punkt odniesienia pod względem efektywności czynnika chłodniczego. Dlatego też R22 będzie wykorzystywany jako bazowy punkt odniesienia, z którym będziemy porównywać wszystkie inne rozwiązania. Zmniejszenie wpływu na środowisko natu więcej »

Klimakonwektory z inwerterem
Nowoczesne technologie "dla każdego".Do bogatej oferty klimakonwektorów włoski producent Rhoss SpA dołączył również klimakonwektory inwerterowe z wentylatorami promieniowymi i elektronicznym silnikiem bezszczotkowym, sterowanym płynnie inwerterem. Urządzenia stanowią dopełnienie dla 3 istniejących typoszeregów: BRIO - faworyzowany przez architektów i dekoratorów wnętrz typoszereg fancoili w obudowach, o bardzo ciekawej kolorystyce i wysokiej estetyce wykonania. Wprowadzono 5 nowych modeli BRIO-I, które mogą służyć zarówno do montażu pionowego (przypodłogowe), jak i poziomego (podsufitowe). YARDY - najbardziej popularny typoszereg klimakonwektorów Rhoss: duża liczba dostępnych wersji wykonania, duża rozpiętość mocy (od 1 do więcej »

Nowe produkty i rozwiązania
IRIS - unikalna platforma do monitoringu pracy systemu chłodniczego.Johnson Controls, czołowy dostawca produktów, usług oraz rozwiązań w zakresie systemów chłodnictwa, wentylacji, klimatyzacji i ogrzewania, jak również systemów automatyki budynkowej i BMS, wprowadził na rynek unikalną platformę IRIS przeznaczoną dla Służb Utrzymania Ruchu w zakładach przemysłowych, których system chłodniczy oparty jest na sprężarkach Johnson Controls serii SAB. Platforma IRIS rejestruje i tworzy zestawienia danych dotyczących wydajności systemu chłodniczego. Dane więcej »

Nowy system chłodniczy wyposażony w separator cieczy U-Turn Alfa Laval pozwala zwiększyć wydajność systemu chłodniczego
Zakład mleczarski Sorelait należy do Grupy Danone i jest zlokalizowany na wyspie Reunion, Ocean Indyjski. Spółka zatrudnia 90 pracowników i produkuje dziennie 200 000 jogurtów, głównie marki Danone. Ze względu na decyzję o wycofaniu dotychczas stosowanego czynnika chłodniczego (R22) oraz rozbudowę i zwiększenie energooszczędności instalacji chłodniczej, zakład zdecydował się na zainstalowanie nowego systemu chłodniczego. W porównaniu do konwencjonalnych systemów, nowy układ (w tym parownik wyposażony w separator cieczy U-Turn Alfa Laval oraz sprężarki z przetwornicą częstotliwości) oferował znaczne oszczędności energii, zmniejszenie kosztów produkcji, zmniejszenie powierzchni zabudowy oraz zastosowanie naturalnego czynnika chłodniczego. Wyzwania technologiczne Oprócz o więcej »

Prototypowy system jezdny do pomiaru parametrów powietrza w doświadczalnej komorze chłodniczej
Tomasz Przybyliński Jarosław Karwacki Dariusz Butrymowicz Mirosława Kołodziejczyk 
Pomiarów parametrów powietrza w komorach chłodniczych w całej ich przestrzeni dokonuje się, gdy wymagana jest walidacja warunków przechowywania warzyw lub owoców dla ustalonej geometrii złoża składowanych produktów. Jednym z kluczowych zagadnień jest zapewnienie właściwych parametrów powietrza: temperatury, wilgotności względnej oraz prędkości przepływu, które zależą od geometrii złoża w komorze składowej. Z uwagi na to, że przechowywane produkty rolne wydzielają ciepło transpiracji oraz wilgoć, zagadnienie to należy do bardzo złożonych. Obecnie stosowane metody pomiarowe polegają na wykorzystaniu kilku przetworników temperatury i wilgotności rozmieszczonych w wybranych punktach przestrzeni. Pomiar taki jest obarczony dużym błędem, ponieważ nie można określić precyzyjnego rozkładu parametrów całym złożu. W pracy zaproponowano prototypowy system jezdny do pomiaru parametrów powietrza w komorze przechowalniczej. PROTOTYPE MULTI-AXIS DRIVING SYSTEM TO THE MEASUREMENT OF THE PARAMETERS OF THE AIR IN THE EXPERIMENTAL STORAGE CHABER The validation of the conditions of storage of vegetables or fruit for the fixed geometry requires the measurements of the parameters of the air in cooling chambers. The air temperature, relative humidity and the flow speed on proper level are crucial parameters in this issue. These parameters are dependent on the geometry of the stored products. Applied at present measuring methods consist in utilization of several temperature and humidity transducers located in the chosen points of the space. Such measurement is burdened the large error. The precise distribution of the parameters in the stored products is not possible. In this paper the prototype carriageable system for measurements of the parameters of the air in the storage chamber was proposed.Wstęp 1. Problematyka i idea pomiarów Pomiary parametrów powietrza w komorach chłodniczych w całej ich przestrzeni jest na ogół zadaniem bardzo trudnym. Zagadnienia te więcej »

Schneider Electric przedstawia EnergySTEP@Work zaprojektowany do współpracy z technologią Cisco EnergyWise
Schneider Electric, globalny specjalista w zarządzaniu energią elektryczną, przedstawił podczas Cisco Live (europejskiej konferencji branży IT i komunikacji), EnergySTEP@Work™ - nowe rozwiązanie, które przenosi kontrolę zużycia energii ze strony urządzeń IT oraz obciążenia gniazdek elektrycznych do trybu online, aby dane były widoczne i mogły być kontrolowane przez oprogramowanie StruxureWare ™ firmy Schneider Electric. Przy wykorzystaniu technologii Cisco® EnergyWise, EnergySTEP@Work może doprow więcej »

Wyróżniki tekstury żeli alginianowych otrzymanych z wykorzystaniem procesu zamrażania
KATARZYNA KOZŁOWICZ 
Celem pracy było zbadanie właściwości teksturalnych żeli wodnych i mlecznych z alginianem sodu przy użyciu testu ściskania (TPA). Badane właściwości żeli uzależniono od udziału alginianu i zróżnicowanego pH mleka (od 6,6 do 4,7). Przygotowane roztwory alginianu sodu wlewano do form i zamrażano w powietrzu o temperaturze -30˚C. Żele alginianowe otrzymano metodą zestalenia dyfuzyjnego. Na proces żelowania miały wpływ udział alginianu sodu oraz pH środowiska. Stwierdzono istotną korelację (p<0,05) udziału alginianu i kwasowości mleka z badanymi wyróżnikami tekstury (twardość, spójność, sprężystość, gumiastość, żujność), co opisano równaniami regresyjnymi. Im większy był udział alginianu, tym żele wykazywały większą twardość, spójność, sprężystość i żujność. Zwiększająca się kwasowość użytego mleka powoduje istotny spadek wartości twardości i pozostałych cech tekstury żeli alginianowych. TEXTURE FEATURES OF ALGINATE GELS OBTAINED USING FREEZING The investigation of texture properties of water and milk gels with sodium alginate using a compression test (TPA) was the aim of the work. The studied gels properties depended on the amount of alginate and on different pH of milk (6,6 to 4,7). Prepared sodium alginate solutions were poured in to forms and were air frozen at temperature -30˚C. Alginate gels were obtained by diffusion solidification. The amount of sodium alginate in gels and solutions pH influenced gelation process. A significant correlation (p<0,05) between amount of alginate and milk acidity and gels texture features (hardness, cohesiveness, springiness, gumminess, chewiness) was confirmed and by regression equations described. The greater the amount of alginate, the higher gels hardness, cohesiveness, springiness and chewiness. The increasing milk acidity causes a significant decreasing in hardness and other texture features of alginate gels.Wstęp Spośród naturalnych hydrokoloidów stosowanych w produkcji żywności, rozbudowaną więcej »

Zastosowania elektronicznych przyrządów pomiarowych
Analogowe urządzenia pomiarowe przez dziesięciolecia były sprawdzonym narzędziem pomiaru stanu operacyjnego systemów chłodniczych i klimatyzacyjnych. W ostatnich latach ze względu m.in. na postęp technologiczny i rosnącą liczbę przepisów dotyczących poprawy wydajności energetycznej są zastępowane przez urządzenia elektroniczne. Kluczowymi parametrami dla zapewnienia prawidłowego działania układów chłodniczych, pomp ciepła i systemów klimatyzacji są ciśnienie i temperatura chłodziwa, a w szczególności temperatura przegrzania i dochłodzenia systemu. Na ich podstawie można określić stan systemu oraz otrzymać informacje dotyczące bezpieczeństwa operacyjnego i wydajności. Mechaniczne manomet więcej »

Zastosowanie dwutlenku węgla jako czynnika chłodniczego w urządzeniach firmy Johnson Controls
Piotr Piasecki 
Dążenie do ochrony warstwy ozonowej (ODP) oraz zmniejszania stopnia ocieplania klimatu (GWP) spowodowały wprowadzenie nowych czynników chłodniczych z grupy HFC, tzw. przyjaznych dla środowiska, i zastąpienie tradycyjnych freonów, przede wszystkim R12, R502 i R22. Wadą nowych czynników oprócz wysokiej ceny jest fakt, że są one jeszcze niedostatecznie zbadane i wypróbowane w praktyce. Spowodowało to tendencje do powrotu do tzw. naturalnych czynników chłodniczych, takich jak węglowodory, CO2 oraz amoniak, zwłaszcza w odniesieniu do dużych instalacji chłodniczych (zresztą amoniak nigdy nie został z nich wyparty), gdzie niska cena tych czynników odgrywa ważną rolę. Oczywiście czynniki naturalne mają wady, lecz w odróżnieniu od nowych freonów są one dobrze rozpoznane w ciągu wielu lat ich stosowania, a rozwój techniki pozwolił na zmniejszenie wielu problemów związanych z ich eksploatacją. Artykuł przedstawia zastosowanie CO2 jako czynnika chłodniczego niskotemperaturowego na niskim stopniu kaskadowych układów chłodniczych. Właściwości CO2 zostały bardzo dobrze omówione w polskich czasopismach technicznych, tutaj wypada tylko przytoczyć niektóre z nich. Zalety: - niepalność i niewybuchowość; - nietoksyczność i brak zapachu; - duża dostępność niska cena; - zerowy wskaźnik niszczenia warstwy ozonowej (ODP = 0) i niski wskaźnik efektu cieplarnianego (GWP = 1); - wysoka objętościowa wydajność chłodnicza, około 10 razy większa od amoniaku, co umożliwia miniaturyzację sprężarek, aparatury i rurociągów; - niskie opory przepływu; - nadciśnienie w instalacji nawet przy niskich temperaturach parowania, co zapobiega przedostawaniu się powietrza przy ewentualnych nieszczelnościach; - wysokie współczynniki wydajności chłodniczej. Wady: - wysokie ciśnienia robocze wymagające specjalnej konstrukcji sprężarek i aparatów. Jest to między innymi przyczyną stosowania CO2 na niskim stopniu urządzeń kaskadowych, na którym ciśnien więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software