Komora chłodnicza stanowi zamkniętą przestrzeń otoczoną przegrodami o dużej izolacyjności cieplnej i paroszczelności, w której utrzymywana jest stała temperatura, stosownie do wymaganych warunków dla
[...]
Zawartość numeru 2004-2 wydawnictwa Bulletin of IIR, Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa otwiera artykuł przeglądowy pt. "Kriogenika i rozdzielanie gazów w służbie cywilizacjii" autorstwa Waltera F więcej »
Celem badań było ustalenie poziomu zanieczyszczeń nitrozoaminami mięsa pozyskanego z odłowionych ryb zróżnicowanych gatunków, jak również wpływu na ten stan środowiska ich bytowania oraz żywienia. Tus więcej »
Obecnie istnieje bardzo duże zaintersowanie nauki i praktyki zagadnieniami niezawodności maszyn i urządzeń. Zagadnienia te mają szczególne znaczenie w odniesieniu do maszyn i urządzeń przemysłu spożyw więcej »
W dniu 27 kwietnia 2004 r. na Wydziale Mechanicznym Politechniki Krakowskiej odbyło się seminarium z cyklu Nowe Technologie. Seminarium zostało zorganizowane przez przez firmy HEATCRAFT, FRIGABOHN, HK więcej »
Temperatura jest podstawowym parametrem związanym z działaniem wszystkich instalacji chłodniczych. Celem działania każdego układu chłodniczego- jest utrzymanie w środowisku chłodzonym odpowiednio nisk więcej »
Procedury praktycznego szacowania niepewności metodą A Szacowanie niepewności pomiarów bezpośrednich Wartości niepewności standardowych i całkowitych, pomiarów bezpośrednich wielkości wyszczególnionyc więcej »
SCM FRIGO Polska przedstawia swój nowy produkt, jakim jest linia agregatów skraplających MCC 0 niewielkich wydajnościach chłodniczych (8 do 30 kW). Seria MCC charakteryzuje się pełnym fabrycznym przyg więcej »
Wejście Polski do Unii Europejskiej spowodowało zmianę wielu przepisów i standardów w wielu dziedzinach życia. Również w przemyśle przetwórstwa spożywczego i przechowalnictwie żywności w życie weszły więcej »