• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2012-5

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Pompa ciepła w domowej suszarce bębnowej

Agnieszka FLAGA-MARYAŃCZYK 
Pompa ciepła zintegrowana z domową suszarką bębnową może stanowić alternatywę zarówno pod względem efektywności energetycznej, jak również rozwiązania problemu emisji wilgotnego powietrza z urządzenia suszącego. W tym systemie materiał w bębnie suszarki suszony jest powietrzem, które cyrkuluje w zamkniętym obiegu, co umożliwia uniezależnienie realizacji procesu od warunków w pomieszczeniu, rekuperację energii i hermetyzację procesu. Zdolność ziębienia układu pompy ciepła wykorzystywana jest do odwilżenia powietrza procesowego, wychodzącego z bębna suszarki, natomiast zdolność grzania ma zastosowanie przy ponownym podnoszeniu temperatury odwilżonego i ochłodzonego powietrza, które wraca do komory suszenia. HOUSEHOLD HEAT PUMP TUMBLE DRYER A heat pump system for a tumble dryer can be an energy efficient alternative that also avoids emissions of dump air from the drying equipment. In this system load is dried by closed loop circulating air, treated in the heat pump. The refrigeration capacity of the heat pump is used to dehumidify moistened air while the heating capacity is used to reheat the cooled dry air.Tradycyjnie, suszenie ubrań odbywało się jedynie przy udziale promieniowania słonecznego oraz wiatru. Obecnie, coraz bardziej popularne w gospodarstwach domowych stają się suszarki do bielizny, funkcjonujące jako samodzielne urządzenia lub też jako pralko-suszarki. Suszarki do bielizny to urządzenia wykorzystujące energię zewnętrzną do podgrzania czynnika suszącego wilgotne tekstylia po procesie prania. Jest to szybki i wygodny sposób suszenia prania, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie ma możliwości suszenia na otwartym powietrzu. Integralną częścią większości suszarek jest obrotowy bęben, przez który cyrkuluje powietrze suszące, penetrując materiał suszony i odbierając od niego wilgoć. Pierwszymi domowymi suszarkami do bielizny były bębnowe suszarki wentylacyjne (wywiewowe, ewakuacyjne), w których strumień podgrzanego grzałką elek [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

"Lewe" czynniki chłodnicze w Polsce: przemyt R22 i fałszywy R134a
Michał Dobrzyński 
Przemyt zawsze był, jest i pewnie będzie, bo pokusa finansowa może być bardzo silna… Kilkanaście lat temu, gdy wycofywano z użycia CFC, to w statystykach nielegalnego wprowadzania do obrotu - przemyt czynnika R12 do Stanów Zjednoczonych plasował się na drugim miejscu pod względem wartości, zaraz za narkotykami. Dzisiaj skala problemu stosowania nielegalnych czynników chłodniczych jest nieporównywalnie mniejsza, lecz wciąż występuje zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Określenie "nielegalny" może tu mieć wiele wymiarów, to znaczy, że czynnik może być "lewy" z wielu powodów, takich jak: wprowadzenie do obrotu bez zezwolenia Komisji Europejskiej (czyli przemyt), użycie wbrew ogólnym zakazom stosowania, zły skład czynnika - niespełniający norm jakościowych albo wręcz zawierający inne składniki (!) niż powinien, oferowanie czynnika w butlach jednorazowego użytku, przechowywanie go w butlach nieposiadających atestów i/lub oznaczeń wymaganych unijnym i polskim prawem, itp. Jeśli mowa o czynniku CFC (np. R12), to pamiętamy, że nie wolno go w ogóle przywozić do Polski ani sprzedawać i używać już od 2004 r. Wszelkie CFC muszą być traktowane jako odpady niebezpieczne. Gdy mówimy o HCFC (R22), to także powszechnie powinno być wiadomym, że od stycznia 2010 r. obowiązuje wiele generalnych zakazów, w tym: zakaz przywozu R22 na terytorium Unii, zakaz obrotu, czyli kupna/sprzedaży, zakaz stosowania do serwisu. Od tych generalnych zakazów wprowadzono kilka odstępstw, ale tylko w bardzo konkretnych przypadkach i wyłącznie na kilka lat. Aby stopniowo wygaszać zużycie HCFC przy sukcesywnym przezbrajaniu lub wymianie funkcjonujących urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych, do końca 2014 r. pozwolono na stosowanie do serwisu czynnika R22, ale wyłącznie pochodzącego z odzysku i poddanego kompleksowej regeneracji zakończonej analizą jego parametrów techniczny więcej »

Głos w sprawie
Janusz B. Berdowski 
Uczestnicy Seminarium "Doskonalenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności-4", zorganizowanego w dniach 15-17 kwietnia 2012 roku w Zakopanem przez Klub POLSKIE FORUM ISO 9000 Sekcję Przemysłu Spożywczego, do którego należą przedstawiciele głównych stron zainteresowanych systemami dotyczącymi jakości i bezpieczeństwa żywności, czyli producenci żywności, detaliści, stowarzyszenia handlowe, jednostki certyfikujące i jednostki akredytujące, pragną przekazać kilka wniosków, stanowią podsumowanie uwag przedstawionych podczas ożywionej dyskusji na zakończenie konferencji. Warto się z nimi zapoznać. 1. Zwracamy się z uprzejmą prośbą o rozważenie możliwości powołania Departamentu Przemysłu Rolno-Spożywczego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uzasadnienie: Obecne zagadnienia przemysłu spożywczego są rozlokowane w różnych departamentach. Pracownicy przemysłu nie są w stanie zgłębić wiedzy, jakie zagadnienia znajdują się w poszczególnych departamentach. Uczestnicy Seminarium zwrócili uwagę na konieczność powołania Departamentu Przemysłu Rolno-Spożywczego, który zajmie się między innymi koordynacją zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności w 17 branżach przemysłu spożywczego (branża mięsna, owocowo-warzywna, drobiarska, mleczarska, piekarska i cukiernicza, spirytusowa, winiarska, browarnicza, cukrownicza, lodziarska, dodatków do żywności i inne). 2. Należy w nazwie Ministerstwa Rolnictwa i R więcej »

Innowacyjne, antybakteryjne, elastyczne przewody MasterSan dla wentylacji i klimatyzacji
Badania przeprowadzone przez Wspólnotowe Centrum Badawcze (JRC - Joint Research Centre) Komisji Europejskiej wykazało, że zanieczyszczenie powietrza wewnątrz klimatyzowanych pomieszczeń może być podstawowym czynnikiem ryzyka dla osób tam przebywających. Okazuje się bowiem, że środowiska zamknięte mogą być co najmniej dwa razy bardziej zanieczyszczone aniżeli przestrzenie otwarte, a jakość znajdującego się w nich powietrza ma istotny wpływ na samopoczucie, produktywność i jakość przebywających w nich ludzi. Wśród cząstek przenoszonych drogą powietrzną w pomieszczeniach zamkniętych znajdują się roztocza, pleśnie, grzyby, bakterie i pyłki roślin. Cząstki te mogą powodować lub zaostrzać problemy zdrowotne z układem oddechowym, np. alergie, astmę, rozedmę płuc i inne, chroniczne schorzenia oddechowe. Bakterie, grzyby, zarazki i pleśnie występujące w różnych typach i odmianach, mogą bowiem gromadzić się na różnego rodzaju ma więcej »

Izolacje PAROC dla systemów HVAC
Rozwiązania izolacyjne, które spełniają wszystkie kryteria w zakresie zdrowia, bezpieczeństwa, wydajności energetycznej oraz długiego okresu użytkowania z jak najmniejszą liczbą prac konserwacyjnych, to z pewnością duży atut każdego budynku. Paroc szczyci się długą historią badań i rozwoju w dziedzinie izolacji HVAC, która zyskała wiele na bliskiej współpracy z klientami i specjalistami z różnych obszarów. Uzyskana dzięki tej współpracy szeroka gama rozwiązań spełnia wszystkie kryteria i zaspokaja potrzeby użytkowników instalacji. Wszystkie izolacje Paroc wykonane są z wełny kamiennej, której właściwości są idealne w zastosowaniach dla systemów HVAC. Doskonały opór cieplny Ponieważ głównym zadaniem izolacji cieplnej jest zapobieganie przepływowi ciepła, przewodność cieplna materiału izolacyjnego jest jedną z najważniejszych właściwości. Niska przewodność cieplna wełny kamiennej Paroc sprawia, że jest ona niezwykle odporna na przenikanie ciepła. Gama wyrobów i gęstości produktów Paroc HVAC jest niezwykle bogata i pozwala na dużą elastyczność przy projektowaniu optymalnego rozwiązania. Odporność ogniowa klasą dla samego siebie Produkowane z kamienia izolacje z wełny kamiennej Paroc to cał więcej »

Jubileuszowe, X Forum Inżynierskie
Ubiegłoroczny, XXIII Kongres Techników Polskich przebiegał pod hasłem: TECHNICY BLIŻEJ RYNKU. Podczas obrad Kongresu uznano, że Międzynarodowe Targi Poznańskie, na których co roku w czerwcu prezentowane są najnowsze osiągnięcia myśli technicznej i innowacyjne rozwiązania technologiczne, są naturalnym miejscem do spotkania świata nauki, techniki, biznesu i organizacji wspierających innowacyjność gospodarki. Dlatego NOT (Naczelna Organizacja Techniczna) jako inicjator współdziałania różnych środowisk na rzecz podniesienia więcej »

Klimatyzacja
Panasonic wprowadził aplikację do zdalnego sterowania klimatyzacją.Jako jeden z pierwszych na rynku, Panasonic wprowadził w maju br. aplikację pozwalającą na sterowanie klimatyzacją przez urządzenia mobilne. Za pomocą aplikacji IntesisHome użytkownicy telefonów czy tabletów z systemami iOS oraz Android a także komputerów z dostępem do Internetu, uzyskają możliwość kontrolowania urządzeń klimatyzacyjnych Panasonic bez względu na to, czy znajdują się w pomieszczeniu lub budynku, w którym są one zainstalowane, czy poza nim.IntesisHome został przygotowany z myślą o właścicielach domów, którzy korzystają z zaprojektowanych przez Panasonic najnowszych i ubiegłorocznych modeli urządzeń klimatyzacyjnych Etherea czy pomp ciepła Aquarea, zapewniających ogrzewanie oraz produkujących ciepłą wodę na potrzeby domowe. Aby skorzystać z rozwiązania, wystarczy zainstalować aplikację na telefonie lub tablecie z systemem iOS czy Android, albo przez komputerową przeglądarkę internetową wejść na stronę www.intesishome. com, gdzie znajduje się panel kontrolny, natomiast w urządzeniu klimatyzacyjnym zamontować odbiornik, który będzie je łączył z domowym routerem sieci bezprzewodowej Aplikacja będzie dostępna w wersji podstawowej, zaawansowanej i profesjonalnej. Wersja podstawowa Intesis- Home daje możliwość włączenia i wyłączenia urządzenia klimatyzacyjnego, ustawienia pożądanej temperatury z oraz wyboru trybu pracy. Z kolei wersje zaawansowana i profesjonalna posiadają dodatkowe funkcje, takie jak informowanie właściciela domu o konieczności dokonywania niezbędnych prac konserwacyjnych oraz o wadliwym działaniu urządzenia. Ponadto aplikacja daje możliwość wcześniejszego przygotowania kilku profili ustawień, które można aktywować w zależności od potrzeb."Teraz, aby włączyć klimatyzację czy zmienić temperaturę w pomieszczeniu, nie trzeba już podchodzić do zamontowanego na ścianie panelu. Co więcej, nie trzeba nawet być w budynku, w któr więcej »

Numeryczny sposób określenia temperatury czynnika chłodniczego po procesie sprężenia
Radosław Kołoła 
Temperatura czynnika chłodniczego po sprężeniu jest istotną wielkością w pracy układu chłodniczego. Określa ona maksymalną wartość ciśnienia możliwą do uzyskania na jednym stopniu sprężania. Ponadto określa typy możliwych do wykorzystania sprężarek, a także konieczność ich chłodzenia. Podczas prac nad symulacjami układów chłodniczych niezbędny jest sposób jej wyliczenia. W pracy zaprezentowano autorską metodę określenia temperatury na króćcu tłocznym sprężarki. Umożliwia ona stosunkowo prostą implementację do kodów numerycznych. NUMERICAL METHOD FOR DETERMINING THE TEMPERATURE OF THE REFRIGERANT IN THE COMPRESSION. The temperature of the refrigerant after compression is important in the size of the cooling system. It specifies the maximum pressure that can be obtained at one stage of compression. In addition, specify the types of possible use of compressors and the need of cooling. While working on simulations of cooling systems is necessary method of its calculation. The paper presents an original method for the determination of temperature on the discharge stub. It allows relatively simple implementations of numerical codes. Z prac badawczych Podczas projektowania i symulacjach pracy układów chłodniczych konieczne jest wyznaczenie wielkości je opisujących. Jednym z bardziej istotnych parametrów eksploatacyjnych jest temperatura końca sprężania par czynnika chłodniczego. Wartość dopuszczalnej temperatury końca procesu sprężania jest ważnym ograniczeniem eksploatacyjnym. Określa maksymalną wartość ciśnienia możliwą do uzyskania w układzie sprężarkowym jednostopniowym. Jest więc jednym z kryteriów określających konieczność zastosowania układów dwustopniowych. Wartość temperatury końca sprężania par ma również wpływ na rodzaj zastosowanej sprężarki. Dla sprężarek śrubowych chłodzonych wtryskiem oleju, zakres warunków pracy waha się miedzy maksymalną temperaturą skraplania Tskr = 50oC, temperaturą parowania Tpar = 0÷-65oC [1]. Za więcej »

Określenie obciążenia silnika elektrycznego ma zasadnicze znaczenie dla energooszcędności ...mówi Marek Lukaszczyk, WEG Electric Motors (UK) Ltd
Upewnienie się, że silniki elektryczne są właściwie obciążone pozwala użytkownikom podejmować świadome decyzje odnośnie ich ewentualnej wymiany oraz decyzje o tym, jaka wymiana jest uzasadniona. Przy pomocy odpowiednich narzędzi, pomiar obciążenia silnika jest stosunkowo szybki i łatwy; zatem każda firma korzystająca z dużej liczby silników powinna przeprowadzać analizę obciążenia i wydajności urządzeń w ramach konserwacji prewencyjnej i programów oszczędzania energii. Analiza jest konieczna, ponieważ nie ma sensu zastępować standardowych silników elektrycznych AC maszynami energooszczędnymi, jeżeli silniki są niedostosowane lub za duże dla niewłaściwych obciążeń. Zbyt często silniki są ponadwymiarowe lub kilkakrotnie przezwajane, co prowadzi do znacznego spadku sprawności. Dlatego bardzo ważne jest, aby przed zaplanowaniem wymiany, określić rzeczywiste obciążenia obsługiwane pr więcej »

Organic Marketing Forum 2012 - sukces w Warszawie
Na VII "Organic Marketing Forum - Międzynarodową Konferencję w Zakresie Przetwórstwa i Sprzedaży Produktów Ekologicznych i Surowców Naturalnych“, która odbyła się w Warszawie przybyli producenci żywności ekologicznej, handlowcy, importerzy i rolnicy z 26 krajów. W Organic Marketing Forum udział wzięło około 350 uczestników. Program konferencji został dobrze przyjęty. Dzięki temu Konferencja umocniła swoją pozycję jako największe międzynarodowe spotkanie branżowe w Europie Środkowej i Wschodniej. Motto tegorocznego Organic Marketing Forum (OMF) to "Transparencja i wiarygodność podstawą pozyskania klienta". Temat ten pojawiał się w wielu referatach i podczas dyskusji. Podczas otwarcia spo więcej »

Quo vadis... ? Dokąd zmierza technologia agregatów wody lodowej Wywiad z Roberto Leucci, Export Managerem włoskiego producenta chillerów marki Rhoss
ELEKTRONIKA SA - dobrze znana na polskim rynku branżowym hurtownia urządzeń, komponentów oraz systemów chłodniczych i klimatyzacyjnych oraz bezpośredni importer i autoryzowany dystrybutor - od początku istnienia sukcesywnie wprowadza do swojej oferty wyroby znanych i cenionych w Europie i na świecie producentów. Wśród licznych dostawców od lat współpracujących z ELEKTRONIKĄ SA jest też włoski producent agregatów wody lodowej i systemów klimatyzacyjnych - Rhoss SpA. Ponieważ urządzenia i rozwiązania tego producenta zyskują w Polsce coraz większe zainteresowanie a grono użytkowników chillerów marki Rhoss nieustannie rośnie, o rozmowę poprosiliśmy Export Managera tej firmy, Pana Roberto Leucci.Redakcja: Jak określiłby Pan wielkość i pozycję firmy Rhoss na świecie? Roberto Leucci: Rhoss jest obecnie jedną z pięciu największych firm w branży HVAC we Włoszech i jedną z najpoważniejszych w Europie. Założona w 1968 roku firma, od ponad 40 lat specjalizuje się w projektowaniu i produkcji szerokiej gamy urządzeń i systemów klimatyzacyjnych oraz urządzeń do uzdatniania powietrza, gwarantując innowacyjność, wysoką jakość i obsługę klientów na najwyższym poziomie. Siedziba główna firmy znajduje się w Codroipo (Udine). Zatrudnionych jest około trzystu pracowników, w tym prawie trzydziestu specjalistów w Dziale R&D (Research&Development). W roku 2000 firma została przejęta przez IRSAP, jedną z największych grup obsługujących rynek ogrzewania, klimatyzacji i wentylacji, i do dziś jest częścią tej grupy. Jest to o tyle korzystne, że grupa jako całość obejmuje pięć marek z obszaru zastosowań HVACR. Red.: Jaka jest zatem kompleksowa struktura i działalność Grupy IRSAP? R.L.: Grupa IRSAP jest rodzinnym biznesem prowadzonym od ponad 40 lat przez dwie rodziny - Rossi i Zen. Obecnie działalnością firmy zarządza już drugie pokolenie jej założycieli, a trzecie przygotowuje się do kontynuowania tradycji. Trzeba dodać, że pomimo osobistego więcej »

Schładzanie próbek mięsa za pomocą mikrostrumieni
PIOTR A. BARANOWSKI JAN PIWNIK ARTUR RUSOWICZ 
W pracy przedstawiono zastosowanie mikrostrumieni do chłodzenia mięsa. Zaprezentowano stanowisko badawcze oraz wyniki wstępnych badań. Określono eksperymentalnie krzywe chłodzenia dla różnych gatunków mięsa dla zadanych parametrów gazu w mikrostrumieniach. Następnie modelowano rozkład temperatury w próbkach i określano współczynniki wnikania ciepła od gazu chłodzącego do próbki mięsa. CHILLING OF SAMPLES OF MEAT WITH THE USING MICROJETS The paper presents the use micro-jets to cool the meat. Presented a research position and results of preliminary studies. Experimentally determined cooling curves for different species of meat for the given parameters of gas in micro-jets. Then modeled the temperature distribution in the samples and heat transfer coefficients determined from the cooling gas to the sample of meat.Mięso, w tym wieprzowe, charakteryzuje się bardzo dużą zmiennością pod względem jakości i przydatności technologicznej. Podobnie jest w przypadku innych surowców, półfabrykatów i produktów spożywczych [1]. Właściwości termofizyczne materiałów spożywczych mają znaczący wpływ na jakość wytwarzanych produktów. Zmiany chemiczne, organoleptyczne, mikrobiologiczne powinny być brane pod uwagę przy proponowaniu technologii przetwarzania. Znaczącą rolę pełnią już warunki uboju wpływające więcej »

Technologia strumienicowa w chłodnictwie - nowe kierunki badawcze
Dariusz Butrymowicz Kamil Śmierciew 
Zagadnienia wprowadzenia nowych technologii w chłodnictwie, klimatyzacji i pompach ciepła obecnie nabierają szczególnego znaczenia. Pomimo tego, że techniki obniżania temperatury dotyczą urządzeń technicznych o znacznie mniejszej skali niż obiegi energetyczne, to jednak obciążają one środowisko w stopniu porównywalnym. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze - aktualnie pracuje wielka liczba urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych, przez co ich udział w obciążeniu środowiska naturalnego nie może być pominięty. Po drugie - stosowane dotąd czynniki posiadają potencjał tworzenia efektu cieplarnianego od kilku, do nawet kilkudziesięciu tysięcy razy wyższy od dwutlenku węgla. Dodatkowo, obciążenie środowiska przez urządzenia chłodnicze i klimatyzacyjne wywołane jest również emisją dwutlenku węgla oraz innych zanieczyszczeń powstających przy produkcji energii elektrycznej do napędu tychże urządzeń. Nie dziwi więc, że nawet urządzenia o małej mocy w znaczący sposób mogą obciążać środowisko naturalne. Taki stan rzeczy wyraźnie ukazuje potrzebę podjęcia prac badawczych i wdrożeniowych, mających na celu obniżenie poziomu emisji zanieczyszczeń spowodowanych funkcjonowaniem tych urządzeń. Istnieje kilka potencjalnych metod ograniczenia emisji zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych. Metodą bezpośrednią jest głównie zastosowanie naturalnych, ekologicznych czynników roboczych zamiast czynników syntetycznych. Czynniki naturalne posiadają potencjał tworzenia efektu cieplarnianego (ang. Global Warming Potential) GWP < 150, zaś obecnie stosowane czynniki syntetyczne z grupy CFC i HFC posiadają współczynnik GWP leżący w przedziale 1000-5000. Metodą pośrednią jest natomiast opracowanie nowych technologii podwyższających efektywność energetyczną urządzeń. W efekcie uzyskuje się zmniejszenie zużycia paliwa. Dodatkowo atrakcyjne wydaje się także zwiększanie udziału energii odnawialnych w ogólnym jej zużyciu. W Unii Europejskie więcej »

Trane CLCF Climate Changer nowa generacja central wentylacyjnych dostosowana do indywidualnych wymagań w zakresie wydajności dająca energetyczne i operacyjne oszczędności
Centrale wentylacyjne (Air handling units - AHU) odgrywają kluczową rolę w zapewnianiu użytkownikom budynków komfortu i jakości powietrza wewnątrz pomieszczeń. Dlatego Trane prezentuje dwie wersje nowej generacji central wentylacyjnych CLCF Climate Changer.Pierwsza wersja CKCF Climate Changer została specjalnie zaprojektowana, aby zapewnić maksimum komfortu i najniższe koszty operacyjne w budynkach biurowych, hotelach, szkołach oraz innych obiektach komercyjnych. Druga wersja CLCF Climate Changer przeznaczona jest do zastosowań w szpitalach, laboratoriach i obiektach farmaceutycznych. Spełnia ona najbardziej rygorystyczne wymogi jakości powietrza w placówkach związanych z ochroną zdrowia, przy za więcej »

Wpływ procesu dojrzewania na zmiany właściwości fizyko-chemicznych mięsa końskiego w czasie chłodniczego przechowywania
Renata Stanisławczyk 
Celem pracy było przeanalizowanie wpływu procesu dojrzewania na zmiany właściwości fizyko-chemicznych mięsa końskiego w czasie chłodniczego przechowywania. Badano próby mięśnia najdłuższego grzbietu pochodzące z tusz końskich. Zwierzęta zostały podzielone na trzy grupy wiekowe: źrebięta (w wieku do 2 lat), konie młode (w wieku od 2 do 10 lat), konie stare (w wieku powyżej 10 lat). Badania przeprowadzono na 25 półtuszach źrebiąt oraz 35 półtuszach koni młodych i 35 półtuszach koni dorosłych. Mięso końskie przechowywane w warunkach chłodniczych przez pięć dni we wszystkich grupach wiekowych charakteryzowało się niskimi wartościami pH, wskazując na długotrwały proces dojrzewania. Charakterystyczną cechą koniny przechowywanej w warunkach chłodniczych w okresie poubojowym jest wyraźne pociemnienie barwy przy stosunkowo niskim pH oraz korzystna zmiana kruchości we wszystkich grupach wiekowych. Proces dojrzewania wpływa na właściwości hydratacyjne koniny powodując obniżenie się zdolności wiązania i zatrzymywania wody, bez względu na wiek badanych koni. Effect of maturing process on changes in ph ysico -chemical properties of horsemeat The aim of this paper was to analyze the effect of maturing process on changes in physico-chemical properties of horsemeat during cooled storage. Samples of the longest dorsal muscle from horse carcasses were tested. The animals were divided into three age groups: foals (of age till 2 years), young horses (of age from 2 till 10 years) and old horses (above 10 years). The research was performed on 25 carcasses of foals as well as 35 carcasses of young horses and 35 carcasses of adult horses. The horsemeat stored in cold conditions for a period of five days in all age groups was characterized by low values of pH, indicating the long process of maturing. A characteristic feature of horsemeat in the post mortem inspection stored in the cold conditions is clear darkening of color at a relatively low pH and a favorable chan więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software