• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2011-11

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Uogólnione zależności obliczeniowe wybranych właściwości fizycznych produktów w technologiach chłodniczych Część 2

Joachim Kozioł 
4. Współczynniki wnikania masy 4.1. Definicje współczynników Wywołany przez ususzkę ubytek masy produktów, zwłaszcza mięsnych, poddawanym technologiom chłodniczym jest jednym z podstawowych czynników decydujących o kosztach ich zamrażania oraz przechowywania[17]. Wykorzystując podstawowe prawa wymiany masy [22, 23] uzyskuje się następujące zależności określające wpływ sposobu realizacji procesu na intensywność ususzki: (18) gdzie: G- - intensywność ususzki, kg/s, G - ususzka, kg, τ - czas, s, Fz - powierzchnia parowania lub sublimacji, m2, Xz , Xa - masowy stopień zawilżenia powietrza w bezpośrednim sąsiedztwie powierzchni produktu oraz stopień zawilżenia powietrza oziębiającego, kg H2O/kg powietrza suchego, σ - współczynnik wnikania masy odniesiony do masowych stopni zawilżenia, kg/(m2s). Stopnie zawilżenia mogą być wyrażone z wzorów: gdzie: psz - ciśnienie nasycenia pary wodnej dla temperatury powierzchni produktu, Pa, ( ) z z a F X X d G = dG = - - σ τ , a sz sz z p p X p - = 0,622 , a sa a sa a p p X p ϕ ϕ - = 0,622 , pa - ciśnienie powietrza schładzającego, Pa, psa - ciśnienie nasycenia pary wodnej dla temperatury powietrza schładzającego, Pa, φa - wilgotność względna produktu. Ze względu na małe wartości psz i psa można przyjąć, że: pa - psz = pa - φp = pa. Uzyskuje się wtedy następującą postać zależności (18): [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Badania elektrostatycznej separacji mgły olejowej w układach chłodniczych Część 3 Elektrostatyczna separacja mgły olejowej w urządzeniu chłodniczym
Marcin Lackowski Jarosław Karwacki Dariusz Butrymowicz Kamil Śmierciew 
Artykuł stanowi kontynuację wcześniej prezentowanych prac z zakresu metod usuwania mgły olejowej z przepływu. W poprzednich pracach zaprezentowano wyniki separacji oleju z przepływu powietrza dokonanej nowatorską metodą elektrohydrodynamiczną opracowaną w Instytucie Maszyn Przepływowych PAN. Zbadano również możliwość zastosowania tejże metody do czynników chłodniczych pod kątem stabilności chemicznej czynnika w obliczu wyładowania koronowego. Pozytywne wyniki prac badawczych skłoniły autorów do podjęcia prób usuwania oleju metodą elektrohydrodynamiczną z rzeczywistego urządzenia chłodniczego. W niniejszym artykule przedstawiono wyniki badań separacji mgły olejowej z czynnika chłodniczego przeprowadzone na laboratoryjnym urządzeniu chłodniczym pracującym z czynnikiem R507. Zaprezentowano również wyniki badań wizualizacyjnych identyfikacji przepływu dwufazowego para przegrzana-olej. Wstęp Wyniki wcześniejszych badań eksperymentalnych usuwania mgły olejowej z przepływu [5] przy wykorzystaniu metody elektrostatycznej zachęciły autorów do podjęcia badań w kierunku wykorzystania tejże metody do usuwania oleju z przewodu tłocznego sprężarki w rzeczywistych urządzeniach chłodniczych. Badania te zostały przeprowadzone na laboratoryjnym agregacie chłodniczym pracującym z czynnikiem R507. Stanowisko badawcze (rys. 1) wyposażone było w sprężarkę firmy BOCK oraz płytowe wymienniki ciepła APV. Układ zasilania sprężarki wyposażono w przetwornicę częstotliwości, która wraz systemem odłączania cylindrów pozwalała na precyzyjną zmianę wydajności chłodniczej agregatu w zakresie od 35% do 100% [1]. Stabilność zasilania parownika uzyskano przez zastosowanie elektronicznego zaworu rozprężnego. Do pomiaru więcej »

Bakterie rodzaju Legionella w instalacjach wodnych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i chłodniczych
Ireneusz Rąkoski 
Przedstawiono wybrane zagadnienia związane z bakteriami z rodziny Legionella pneumophila. Ponieważ bakterie te powodują choroby zagrażające zdrowiu i życiu ludzkiemu, istotna jest wiedza na temat potencjalnego ich rozwoju w instalacjach służących do zapewnienia komfortu cieplnego. W artykule skoncentrowano się na zagrożeniach wynikających ze stworzenia, często nieświadomie, warunków sprzyjających rozwojowi tych bakterii w instalacjach: wodnych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i do odzysku ciepła (w obiegach chłodniczych). Słowa kluczowe: Legionella pneumophila w instalacjach wodnych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i chłodniczych. BACTERIA Legionella FAMILY IN WATER, VENTILATION, AIR-CONDITIONING AND REFRIGERATING INSTALLATIONS Some chosen issues connected with the bacteria of Legionella pneumophila family are presented. Since these cause serious of fatal diseases in humans - it is essential to know their potential growth in interior installations designed to ensure thermal comfort. The focus is on the hazards resulting from the creation, often unwittingly, of favourable conditions for bacteria growth in: water, ventilation, air-conditioning and heat recovery installations (used in refrigeration cycles). Key words: Legionella pneumophila in: water, ventilation, air-conditioning and refrigerating installations. Wstęp W artykule omówiono problemy związane z chorobami wywołanymi przez bakterie Legionella pneumophila, tj. sposoby zainfekowania, ryzyko infekcji, objawy choroby, zapobieganie. Następnie przedstawiono, w wymienionych w tytule instalacjach, miejsca szczególnie narażone na występowanie i szybki rozwój szczepów bakterii rodzaju Legionella. Ma to na celu pokazanie, że szybki rozwój technologii sprzyja zwiększeniu ryzyka rozwoju patogenów - zagrażających zdrowiu i życiu ludzkiemu. Niekoniecznie nowe pomysły, np. z zakresu tak modnego dziś odzysku ciepła z instalacji, nie wsparte przemyślanymi rozwiązaniami technicznymi więcej »

EPEE nawołuje do całościowego podejścia do przeglądu Rozporządzenia f-gazowego
Europejskie Partnerstwo na rzecz Energii i Środowiska (EPEE) z zadowoleniem przyjęło we wrześniu tego roku zaproszenie Komisji Europejskiej do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących europejskiej polityki f-gazowej. Razem z zaproszeniem przyjęto sprawozdanie o stosowaniu f-gazów i efektach tego Rozporządzenia w sprawie niektórych gazów fluorowanych. Na tej podstawie europejskie stowarzyszenie EPEE, więcej »

Historia rozwoju termoakustycznych urządzeń chłodniczych Część 1. Źródła termoakustyki
Andrzej GRZEBIELEC 
W technice chłodniczej można wyróżnić kilka sposobów uzyskiwania niskich temperatur. W chwili obecnej najczęściej wykorzystuje się układy sprężarkowe. W dużych instalacjach spotkać można układy absorpcyjne, a w energetyce układy adsorpcyjne. Dość głośno jest ostatnio także o układach magnetycznych. Natomiast jest jeszcze jedna grupa urządzeń, której poświęcony zostanie ten artykuł. Są to układy termoakustyczne. W części pierwszej opisana zostanie historia urządzeń, z których wyłoniły się dzisiejsze urządzenia termoakustyczne. Histor y of the de velopment of therm Oacoustic refrigerators Part 1. Thermoacoustic sources The cooling technique can distinguish several ways of obtaining low temperatures. At the moment the most popular are compressor systems. In large installations, systems can be meet the absorption and adsorption energy systems. Quite recently, it is loud with magnetic systems. However, there is one more group of devices, which will be described in this article. That are the thermoacoustic systems. The first part of this article will describe development of devices from current used deviced come. 1. Wstęp Pojęcie "termoakustyka" pojawiło się w latach 70-tych XX wieku i zostało zaproponowane przez Nikolausa Rotta z Instytutu Aerodynamiki w Zurichu. Nie mniej jednak historia urządzeń termoakustycznych, która przebiegała dwutorowo, jest zdecydowanie dłuższa. Po pierwsze, prowadzono badania nad zjawiskiem powstawania i absorbowania fal akustycznych w kanałach (np. rurach), których jeden koniec był ciepły a drugi chłodny. Po drugie, rozwijały się urządzenia, które dzisiaj wykorzystują zjawiska termoakustyczne. Oba nurty połączyły się dopiero pod koniec XX wieku, co zaowocowało obecnie rozwijanymi urządzeniami. Po raz pierwszy zjawisko akustyczne, związane z różnicą temperatury opisane zostało w 1777 roku przez Byrona Higginsa, który zaobserwował powstawanie oscylacji akustycznych jeśli na końcu rury odpowiednio umie więcej »

Mity o powietrznych pompach ciepła
Wielu inwestorów rezygnuje lub nawet nie rozważa inwestycji w powietrzne pompy ciepła z powodów, które nie zawsze są zgodne z prawdą, a utarły się już na polskim rynku. Firma Danfoss odpiera powszechnie panujące mity, opierając się na faktach, czyli technologicznych rozwiązaniach zastosowanych w powietrznej pompie ciepła DHP-AQ.Mit 1: Praca wyłącznie w zakresie dodatnich temperatur Pompa DHP-AQ może pracować w bardzo szerokim zakresie temperatur od -20oC do + 45oC, a dla temperatur referencyjnych A7W35 osiąga współczynnik COP 4,6. Tak dobry wynik, porównywalny do gruntowych pomp ciepła uzyskiwany jest dzięki zmodernizowanej konstrukcji, specjalnie zaprojektowanej do warunków zimowych. Kluczowymi elementami konstrukcji jest zautomatyzowane sterowanie, uwzględniające zmieniające się warun więcej »

Sterowniki Trane do Terminali Wody lodowej z Certyfikacją eu.bac
Sterowniki Trane Tracer™ ZN525 oraz ZN523 otrzymały certyfikację europejskiego stowarzyszenia eu.bac (European Building Automation and Controls Association) za wydajność energetyczną. Tym samym Trane oferuje sterowniki z certyfikatami eu.bac do wszystkich swoich klimakonwektorów, aby pomóc zarządcom budynków w osiągnięciu znaczących oszczędności energetycznych. Sterowniki Trane Tracer ZN525 do klimakonwektorów z elektronicznie sterowanymi silnikami (EC) oraz Tracer ZN523 do tradycy więcej »

Tekstura mleka fermentowanego w zależności od doboru szczepionki probiotycznej w czasie chłodniczego przechowywania
ANNA MITUNIEWICZ-MAŁEK MILENA TYLOCH IZABELA DMYTRÓW 
Celem pracy było przeanalizowanie tekstury oraz cech sensorycznych mleka fermentowanego w zależności od doboru szczepionki probiotycznej, w czasie chłodniczego przechowywania. W zakresie prowadzonych badań próby doświadczalne poddano profilowanej analizie tekstury oceniając jednocześnie ich określone wyróżniki sensoryczne (wygląd, smak, zapach i konsystencję). Otrzymane napoje fermentowane przechowywano w warunkach chłodniczych (5±1oC) przez trzy tygodnie i analizowano odpowiednio po 1, 3, 14 i 21 dobie. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że wykorzystane do wyrobu prób doświadczalnych szczepionki probiotyczne miały zróżnicowany wpływ na teksturę, a ściślej mówiąc na określone w jej zakresie wyróżniki, tj. twardość, spoistość, gumiastość i odbojność. Podobnie odnotowano w przypadku ocenianych cech sensorycznych. Słowa kluczowe: mleko fermentowane, probiotyki, tekstura. THE TEXTURE OF FERMENTEM MILK DEPENDING ON THE SELECTION OF PROBIOTIC STARTER DURING REFRIGERATED STORAGE The goal of the paper was to analyse the texture and sensory attributes of fermented milk depending on the selection of probiotic starter during refrigerated storage. Analysed samples were subjected to profiled analysis of texture and at the same time their specified sensory discriminants (look, taste, scent and consistence) were assessed. Obtained fermented drinks were stored in cooling conditions (5±1oC) for three weeks and analysed after 1st, 3rd, 14th and 21st day, respectively. On the basis of performed analyses it can be stated that used probiotic vaccines had different impact on texture and more precisely on its discriminants, such as: hardness, density, gumminess and resilience. Similar results were obtained in sensory assessment. Key words: fermented milk, probiotics, texture. Wstęp Tekstura jest jedną z ważniejszych cech decydujących o jakości i akceptacji konsumenckiej produktów spożywczych, w tym również mlecznych napojów ferme więcej »

Usługa Trane Power Factor Corretion redukuje koszty energii systemów wody lodowej Nowa usługa Trane Care maksymalizuje jakość zasilania I wydajność sieci rozdzielczej
Właścicielom budynków opłaca się optymalizować współczynnik mocy ich systemów ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC). Dostawcy energii i mediów często wykorzystują ten wskaźnik efektywności zużycia energii do nałożenia dodatkowych obciążeń finansowych na budynki charakteryzujące się niską jakością zasilania elektrycznego. Trane, dostawca rozwiązań i systemów komfortu wewnętrznego, włączył do swojej oferty usługę Power Factor Correction (Poprawa Współczynnika Mocy) pozwalającą na optymalizację parametrów el więcej »

W Europie wprowadzono na rynek pierwszą centralę wentylacyjno-klimatyzacyjną z miedzi przeciw drobnoustrojowej
W Europie wyprodukowano pierwszą centralę wentylacyjno-klimatyzacyjną wykonaną z miedzi przeciw drobnoustrojowej. Została ona stworzona przez francuskiego producenta Hydronic, we współpracy z francuskim Centrum Promocji Miedzi, Mosiądzu i Stopów (CICLA). Ten przełomowy produkt, dzięki wykorzystaniu antybakteryjnych właściwości miedzi, przyczyni się do poprawy jakości powietrza w szpitalach 1).Centrala wentylacyjno-klimatyzacyjna firmy Hydronic, która jako pi więcej »

Zjawiska towarzyszące skraplaniu czynnika chłodniczego R134a w multiportach podczas niestabilności hydrodynamicznych
Waldemar Kuczyński Henr yk Charun 
Przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych w zakresie zjawisk towarzyszących procesowi skraplania czynnika chłodniczego R134a w warunkach niestabilności periodycznych występujących w pięciokanałowych multiportach wykonanych z mini kanałów rurowych o średnicy wewnętrznej d = 0,64÷3,30 mm. Niestabilności hydrodynamiczne o charakterze periodycznym wpływają na deformację rozkładów temperatury i ciśnienia w mini kanałach składowych. Skutki tych oddziaływań zależą przede wszystkim od częstotliwości zakłóceń i średnicy mini kanałów multiportu. Wyjaśniono podstawowe zjawiska towarzyszące procesowi skraplania w warunkach niestabilnych, w szczególności te, które rozpoznano w multiportach. PHENOMENA THAT ACCOMPANY THE CONDENSATION OF THE R134a REFRIGERANT IN MULTIPORTS DURING HYDRODYNAMIC INSTABILITIES The results were presented of experimental investigations concerning those phenomena that accompany the condensation process of the R134a refrigerant in the conditions of periodic instabilities that occur in five-channel multiports that were composed of pipe minichannels with internal diameter d = 0,64÷3,30 mm. Hydrodynamic instabilities of a periodic nature have an impact on a deformation of the temperature profiles and the pressure profiles in the componential minichannels. The results of these influences depend chiefly from the frequency of disturbances and the diameter of the multiport minichannels. The basic phenomena were explained that accompany the condensation process in unstable conditions, and in particular those phenomena that were recognized in the multiports. 1. Wprowadzenie Od połowy XX wieku utrzymuje się jednoznaczny trend w budowie chłodniczych wymienników ciepła. Dotyczy on w szczególności wprowadzenia miniaturyzacji ich konstrukcji, czyli poszukiwania rozwiązań kompaktowych. Zazwyczaj mówimy, że dany wymiennik jest kompaktowy, jeżeli jego wskaźnik konstrukcyjny wyrażony stosunkiem powierzchni wymiany ciepła A do objętoś więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software