4. Współczynniki wnikania masy
4.1. Definicje współczynników
Wywołany przez ususzkę ubytek masy
produktów, zwłaszcza mięsnych, poddawanym
technologiom chłodniczym jest
jednym z podstawowych czynników decydujących
o kosztach ich zamrażania
oraz przechowywania[17].
Wykorzystując podstawowe prawa wymiany
masy [22, 23] uzyskuje się następujące
zależności określające wpływ sposobu
realizacji procesu na intensywność
ususzki:
(18)
gdzie:
G-
- intensywność ususzki, kg/s,
G - ususzka, kg,
τ - czas, s,
Fz - powierzchnia parowania lub
sublimacji, m2,
Xz , Xa - masowy stopień zawilżenia
powietrza w bezpośrednim sąsiedztwie
powierzchni produktu
oraz stopień zawilżenia powietrza
oziębiającego, kg H2O/kg
powietrza suchego,
σ - współczynnik wnikania masy
odniesiony do masowych stopni
zawilżenia, kg/(m2s).
Stopnie zawilżenia mogą być wyrażone
z wzorów:
gdzie:
psz - ciśnienie nasycenia pary wodnej
dla temperatury powierzchni produktu,
Pa,
( ) z z a F X X
d
G = dG = -
-
σ
τ
,
a sz
sz
z p p
X p
-
= 0,622 ,
a sa
a sa
a p p
X p
ϕ
ϕ
-
= 0,622 ,
pa - ciśnienie powietrza schładzającego,
Pa,
psa - ciśnienie nasycenia pary wodnej
dla temperatury powietrza schładzającego,
Pa,
φa - wilgotność względna produktu.
Ze względu na małe wartości psz i psa można
przyjąć, że: pa - psz = pa - φp = pa.
Uzyskuje się wtedy następującą postać zależności
(18):
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS) |
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł | |
Metoda płatności: SMS Premium | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT) | |