• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2011-6

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw


Małgorzata Nowacka Dorota Witrowa-Rajchert 
Jakość owoców i warzyw świeżych oraz suszonych można charakteryzować stosując różne parametry, m.in. skład chemiczny, strukturę, aktywność biologiczną, zawartość substancji odżywczych, wyróżniki sensoryczne (tekstura, smak i barwa, zapach, wygląd), higroskopijność i możliwość odtwarzania. W dużej mierze o jakości produktu decydują zabiegi poprzedzające proces suszenia [16]. Niekorzystne zmiany zachodzące podczas suszenia można ograniczyć stosując odpowiednie parametry procesu oraz przez odpowiednie wstępne przygotowanie surowca. Zastosowanie różnego rodzaju obróbki przed suszeniem może zwiększać efektywność procesu oraz umożliwić uzyskanie atrakcyjnych produktów spełniających różne wymagania konsumentów bądź półproduktów dalej wykorzystywanych przez przemysł spożywczy [2, 14, 16, 34]. Typowymi zabiegami stosowanymi przed suszeniem owoców i warzyw jest rozdrabnianie i blanszowanie. Powlekanie błonami jadalnymi, moczenie i odwadnianie osmotyczne w różnych roztworach różnicują również przebieg procesu suszenia i właściwości produktu. W ostatnich latach w literaturze naukowej pojawiły się informacje nt. badań nad niekonwencjonalnymi, nietermicznymi metodami obróbki wstępnej, takimi jak działanie pulsacyjnego pola elektrycznego, ultradźwięków czy wysokiego ciśnienia. Również w grupie wstępnych zabiegów termicznych można wyróżnić metody niekonwencjonalne, np. działanie mikrofal czy ogrzewanie omowe. ROZDRABNIANIE Jedną z pierwszych czynn [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne surowców ziołowych
Alina Kunicka-Styczyńska Krzysztof Śmigielski 
Sztuka stosowania ziół, niedoceniana w pewnych okresach, nigdy nie została zapomniana. Często te same zioła są składnikami środków spożywczych, mieszanek przyprawowych czy suplementów diety. Promocja "naturalnej" żywności i kosmetyków spowodowała, że konsumenci zaczęli preferować produkty zawierające zioła lub przyprawy stołowe. Coraz większe wymagania wobec surowców ziołowych powodują poprawę ich jakości i tworzenie nowych form preparatów dostosowanych do oczekiwań konsumentów. W przemyśle spożywczym surowce ziołowe są wykorzystywane m.in. do produkcji wyrobów mięsnych, marynat, produktów piekarniczych. Zioła są stosowane w postaci suszonych całych lub rozdrobnionych części roślinnych oraz ich mieszanek, olejków eterycznych i ekstraktów ziołowych, a także preparatów w formie mikrokapsułek. Zioła w postaci wysuszonej są nośnikami mikroorganizmów, które mogą być wprowadzone do produktów wytworzonych z ich udziałem. Czystość mikrobiologiczna surowców ziołowych staje się istotnym kryterium oceny ich przydatności w procesie produkcyjnym. Konieczna jest zatem wnikliwa analiza nie tylko ich właściwości leczniczych i organoleptycznych, ale także określenie poziomu mikroflory saprofitycznej i patogennej. ŹRÓDŁA ZANIECZYSZCZEŃ mikrobiologicznych Zioła są kolonizowane przez mikroorganizmy naturalnie bytujące na roślinach, zasiedlające glebę i znajdujące się w wodzie oraz powietrzu. Zarówno mikroflora epifityczna (rodzima), jak i wnoszona ze środowiska może namnażać się podczas zbioru, suszenia i przechowywania [4, 17, 46]. Liczba bakterii w świeżej masie roślinnej może wynosić nawet 109 komórek/g, a populacja grzybów może przekraczać 106 jtk/g. Typową mikroflorę epifityczną stanowią bakterie Gram-ujemne należące do rodzajów Pseudomonas, Enterobacter, Flavobacterium, Alcaligenes, Aerobacter, Chromobacterium, a także Spirillum. W grupie bakterii Gram- -dodatnich dominują laseczki przetrwalnikujące z rodzaju Bacillus, głównie B. mesent więcej »

Czysty sukces
18 maja br. do Warszawy po raz kolejny zjechali przedstawiciele producentów, dystrybutorów oraz usługodawców z branży profesjonalnego utrzymania i zarządzania czystością na V jubileuszową edycję Międzynarodowych Targów Czystości ISSA/ /Interclean dla regionu Europy Środkowo- -Wschodniej. ISSA/Interclean to cykl największych wydarzeń targowych dla sektora profesjonalnego utrzymania czystości. Sojusz organizatorów, centrum wystawienniczego Amsterdam więcej »

Dokładne i powtarzalne pomiary objętości w zbiornikach magazynowych, odporne na zmiany gęstości cieczy
Mariusz Szwagrzyk 
W zakładach produkcji napojów i w mleczarniach klasycznym rozwiązaniem pomiaru poziomu, objętości lub masy w zbiornikach magazynowych jest higieniczny lub aseptyczny przetwornik ciśnienia hydrostatycznego. Są to urządzenia atrakcyjne cenowo i stosowane powszechnie z uwagi na zrozumiałą zasadę działania, odporność na zapienienie i konstrukcję przystosowaną do mycia. Jednakże zmiany gęstości cieczy, wychładzanie produktu, okresowe mycie i sterylizacja zbiornika zakłócają ich poprawną pracę. Ponadto, nie ma możliwości walidacji takiego miernika poziomu bez rozszczelniania zbiornika i demontażu. Rozwiązaniem alternatywnym, godnym uwagi, jest radarowy przetwornik poziomu z falowodem Endress+Hauser Levelflex.Levelflex FMP53 to unikatowy model radaru falowodowego, przeznaczony do dokładnych i powtarzalnych pomiarów poziomu, objętości lub masy. Zasada działania przyrządu opiera się na impulsowym pomiarze odległości wzdłuż falowodu między dachem/ pokrywą zbiornika a lustrem cieczy. Efekt pomiarowy uzyskuje się niezależnie od bieżącej gęstości cieczy, ponieważ sygnał elektromagnetyczny, kontrolujący wnętrze zbiornika wzdłuż falowodu, ulega odbiciu od lustra cieczy, której przewodność właściwa i stała dielektryczna w przypadku przemysłu spożywczego są zawsze duże. W odróżnieniu od więcej »

Gatunki piwa i kryteria oceny sensorycznej
Maciej Chołdrych 
W ogólnej klasyfikacji rozróżnia się piwa górnej i dolnej fermentacji, a więc fermentujące w różnych zakresach temperatury i przy użyciu różnych szczepów drożdży. Jest to podstawa do dalszej klasyfikacji, zgodnie z którą piwa te dzielą się na gatunki. Najbardziej znane piwa górnej fermentacji to niemieckie piwa pszeniczne (weissbier), belgijskie piwa pszeniczne (witbier), angielskie i belgijskie ale, irlandzkie stouty. W dolnej fermentacji królują jasne lagery (także ich mocna odmiana strong lager), pilznery, koźlaki, schwarzbier i portery bałtyckie. Każdy z tych gatunków ma specyficzny skład surowcowy i jest produkowany wg specyficznej technologii, ma więc oryginalny dla gatunku profil sensoryczny. Gatunki dość często są mylone z markami piwa. Należy podkreślić, że marka to po prostu nazwa produktu i nie ma nic wspólnego z technologią produkcji oraz ze składem surowcowym. Konsumenci najczęściej dzielą piwo na jasne i ciemne. Jest to podział popularny, acz niedoskonały ze względu na znaczne różnice pomiędzy gatunkami piw ciemnych, jak porter bałtycki, porter angielski czy koźlak. Kolejny podział dotyczy wyłącznie zawartości alkoholu - piwo bezalkoholowe, niskoalkoholowe, słabe, średniej mocy, mocne i bardzo mocne. Podział ten dostarcza jednak niewiele informacji nt. samego piwa i jego właściwości. Wartościowszy jest podział pod względem zawartoś więcej »

Informatyczna platforma SWDO Zasady i formy współpracy
Globalny charakter gospodarki ma wpływ na obrót handlowy świeżymi produktami ogrodniczymi na światowych rynkach. Maleje bowiem znaczenie typowej cechy produkcji ogrodniczej, a mianowicie jej sezonowości. Dla konsumenta sezonowa dostępność płodów rolnych ma coraz mniejsze znaczenie ze względu na możliwość przechowywania świeżych produktów ogrodniczych, prowadzenia upraw pod osłoną w okresie zimnych pór roku czy import produktów z innych części świata, gdzie panują dobre warunki wegetacji. Dlatego tak ważny jest prawidłowy sposób pakowania świeżych produktów ogrodniczych oraz ich dostępność rynkowa. Platforma SWDO pełni funkcję infrastruktury wspomagającej spełnianie tych warunków. Ma to fundamentalne znaczenie dla zapewniania ciągłości dystrybucji detalicznej świeżych owoców, warzyw oraz grzybów i pozwala ograniczać negatywne skutki zakłóceń pojawiających się w obrocie rynkowym. ZAKRES PODMIOTOWY SWDO Uczestnikami i użytkownikami opakowań rynkowego obrotu świeżymi pakowanymi owocami i warzywami w początkowym ogniwie łańcucha dystrybucji (obejmującym pakowanie świeżych produktów po zbiorze lub po okresie przechowania w chłodni) są następujący partnerzy biznesowi (rysunek 1): ??wielkotowarowy dostawca rynkowy, np. plantator pakujący produkty, ??wielkotowarowy odbiorca rynkowy (w tym eksporter): dystrybutor hurtowy, rolno-spożywczy rynek hurtowy, sieć handlowa (dystrybutor hurtowy i detaliczny). Do wymienionych partnerów biznesowych dochodzą: producenci i dostawcy opakowań oraz firmy branży TSL (Transport - Spedy więcej »

Jakość wód butelkowanych i napojów problemy mikrobiologiczne
Dorota Kręgiel Anna Rygała 
Rynek wód butelkowanych rozwija się dynamicznie od początku lat dziewięćdziesiątych. Konsumpcja wód butelkowanych wyraźnie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat i zyskała dominującą pozycję w kategorii napojów bezalkoholowych. Producenci wód butelkowanych kształtują gusta konsumentów przez atrakcyjne promocje oraz innowacyjne produkty. Coraz większą popularnością wśród konsumentów, zwłaszcza dzieci, cieszą się wody smakowe produkowane na bazie wód źródlanych i mineralnych z dodatkiem soków owocowych lub różnych aromatów pochodzenia naturalnego. W tej branży coraz częstszym problemem jest brak stabilności mikrobiologicznej produktów, który objawia się niekorzystnymi zmianami organoleptycznymi [10]. Zwłaszcza w miesiącach letnich, w wysokiej temperaturze otoczenia, w napojach smakowych powstają wyraźne zmętnienia, strąty lub wykłaczenia (floks) (rysunek), które są spowodowane przez rozwój niekorzystnej mikroflory. Najczęstszym źródłem zakażeń napojów smakowych są zanieczyszczone soki i naturalne aromaty owocowe produkowane na bazie owoców, często tropikalnych, lub połączeń owoców tropikalnych z owocami dostępnymi lokalnie. Skład mikroflory zakażającej jest zwykle bardzo zróżnicowany i zależy od jakości wody, rodzaju aromatu oraz innych składników stosowanych do produkcji napojów. MIKROFLORA WODY Do produkcji butelkowanych wód źródlanych i mineralnych są wykorzystywane wody podziemne. Charakteryzują się one dużą przezroczystością, znaczną zawartością rozpuszczonych soli, żelaza i manganu, ditlenku węgla oraz niezbyt dużą ilością azotu amonowego lub azotanów. Środowisko to stanowi specyficzny system oligotroficzny, w którym stężenie materii organicznej jest bardzo niskie, a skład chemiczny i temperatura nie podlegają dużym zmianom w ciągu roku. Środowisko to głównie zasiedlają bakterie Gram-ujemne z rodzaju Aeromonas, Pseudomonas, Mycobacterium i Xantomonas, charakteryzujące się niewielkimi wymaganiami pokarmowymi. Wzrost w t więcej »

Mobil SHC Cibus Oleje zapewniające bezpieczną produkcję żywności
Dla producentów żywności i napojów zachowanie wysokich standardów produkcyjnych jest tak ważne, że wymaga stosowania nie tylko syntetycznych, ale także certyfikowanych olejów. Kwestie te mają dla firmy równie istotne znaczenie, jak wydajność energetyczna lub ochrona środowiska. Olej syntetyczny (SHC) i certyfikowany (NSF H1) jest najlepszym sposobem na zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków przetwórstwa żywności.Sto więcej »

MOVIGEAR - przyszłość w świecie napędów - optymalne urządzenie napędowe firmy SEW-EURODRIVE
Oferująca mechatroniczny system napędowy MOVIGEAR® firma SEW-EURODRIVE jest pierwszą firmą na rynku, która w rozwiązaniu tym wykorzystała najnowszy trend technologiczny, jakim jest mechatronika. System MOVIGEAR® został opracowany, aby spełniać kompleksowe wymagania stawiane rozwiązaniom z zakresu poziomej techniki transportowej w takich branżach, jak przemysł samochodowy, spożywczy i napojowy, logistyka na lotniskach oraz intralogistyka ogólna. System ten oferuje całkowicie nowe możliwości funkcjonalne i konstrukcyjne.MOVIGEAR® - to system perfekcyjnie dopasowanych do siebie elementów techniki napędowej składającej się z motoreduktorów, elektroniki napędowej oraz opcji sterowania. Integracja oraz wzajemne dopasowanie wszystkich elementów napędu wpływa na niezawodną i długą żywotność oraz łatwość instalacji. Duży zakres regulacji obrotów wyjściowy więcej »

Na językach Europy
Targi o silnej marce, dużej rozpoznawalności na rynku i długiej tradycji, w 2011 roku, celebrując czas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej, zaprezentują się nam w całkiem nowej odsłonie. W dniach 12-15 września zapraszamy do Poznania.Polska żywność cieszy się uznaniem w całej Europie, potencjał polskiego przemysłu spożywczego jest dostrzegany zagranicą, do tej pory jednak nie został w pełni przekuty na międzynarodowy sukces handlowy i komercyjny polskich produktów żywnościowych. Organizatorzy targów Polagra-Food postanowili wykorzystać zbliżającą się polską prezydencję w Unii Europejskiej żeby to zmienić. Jak mówi, Donata Paszkiewicz, nowa dyrektor targów Polagra-Food, zainteresowanie targami ze strony zagranicznych handlowców jest bardzo duże: "Spodziewamy się przyjazdu handlowców z całej Europy, sygnały świadczące o dużym zainteresowaniu docierają do nas nie tylko od największych sieci handlowych i kupieckich, ale również od polskich ambasad, izb i radców handlowych. Na zaproszenie Ministra Sawickiego tegoroczne targi odwiedzą również przedstawiciele 27 europejskich ministerstw" - dodaje. Tegoroczna Polagra-Food cieszy się również dużym zainteresowaniem zagranicznych wystawców, swój udział we wrześniowych targach potwierdzili już m.in. reprezentanci Hiszpanii, Holandii, Czech, Grecji, Turcji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych, Włoch, Litwy, Łotwy, Białorusi, Chin, Sri Lanki i Meksyku. Dyrektor targów potwierdza: "Tegoroczna Polagra-Food stworzy platformę przemysłu spożywczego o europejskim zasięgu, na targach zamierzamy intensywnie promować znakomitą, polską żywność, ale również umożliwić naszym zwiedzającym poznanie i skosztowanie smakołyków z najodleglejszych części Europy i świata". Oferta dla sektora spożywczego zostanie uzupełniona przez odbyw więcej »

Nowe możliwości badawcze na UWM w Olsztynie
Pięć wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie utworzy Centrum Nutri-bio-chemiczne. Inwestycja jest możliwa dzięki środkom pochodzącym z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013. Projekt "Wyposażenie w sprzęt aparaturowy Centrum Nutri-bio-chemicznego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie", który będzie kosztować 21 970 700 zł, obejmuje wyposażenie aparaturowe wydziałów zajmujących się naukami przyrodniczymi: Bioinżynierii Zwierząt, Biologii, Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Nauki o Żywności oraz Ochrony Środowiska i Rybactwa. Podstawowym zadaniem Centrum będzie prowadzenie w sposób ciągły badań nad innowacjami w zakresie gospodarki żywnościowej, produkcji rolno-spożywczej, różnorodności biologicznej oraz kształtowania i ochrony środowiska. Wyposażenie aparaturowe Centrum pozwoli wprowadzić nową jakość analiz oraz przyspieszy prace badawcze i pozys więcej »

Nowe składniki żywności przegląd decyzji Komisji Europejskiej. Cz. II
Wioletta Bogusz-Kaliś 
Produkty wprowadzane do obrotu jako nowa żywność muszą uzyskać decyzję Komisji Europejskiej. Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 stycznia 1997 r. dotyczącym nowej żywności i nowych składników żywności, tylko wydanie decyzji Komisji Europejskiej zezwalającej na wprowadzenie do obrotu konkretnego produktu bądź składnika upoważnia przedsiębiorcę do sprzedaży nowej żywności lub nowego składnika żywności we Wspólnocie. Wydanie decyzji poprzedza się postępowaniem niezbędnym do stwierdzenia, że nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka oraz środowiska. Prace nad zmianą rozporządzenia (WE) nr 258/97 zmierzają do uproszczenia procedur dopuszczania nowej żywności na rynek. Projekt rozporządzenia wprowadza zapisy o przejściu na procedurę scentralizowaną w UE co oznacza, że wszystkie wnioski dotyczące zatwierdzenia nowej żywności będą przedkładane Komisji, a następnie przekazywane do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który dokona oceny bezpieczeństwa. Komisja będzie prowadziła wspólnotowy wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie. Jedynie nowa żywność, którą włączono do wspólnotowego wykazu będzie mogła być wprowadzona do obrotu. Ponadto będzie prowadzony wykaz tradycyjnej żywności z krajów trzecich. Zostanie natomiast wyeliminowana procedura notyfikacyjna. W części I artykułu (nr 5/2011) omówiono pierwszą część nowych składników żywności dopuszczonych do obrotu decyzjami Komisji Europejskiej, a także decyzję zatwierdzającą użycie nowego procesu technologicznego oraz decyzje, które nie zezwoliły na wprowadzenie do obrotu trzech nowych składników. W części II artykułu omówiono pozostałe nowe składniki żywności, na które zostały wydane decyzje pozytywne. POZOSTAŁE NOWE SKŁADNIKI dopuszczone do stosowania w żywności Olej z zarodków kukurydzy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się - został dopuszczony do stosowania w sup więcej »

Oryginalne czy nieoryginalne? Bezpieczne czy tańsze? Pewne czy obarczone ryzykiem?
To pytania, na które każdy użytkownik musi znaleźć własną odpowiedź. Jedno nie ulega wątpliwości - oryginalne części zamienne Alfa Laval to inwestycja w bezpieczeństwo, wyższą wydajność i niezawodność procesu, która w długim okresie tylko procentuje.Skutki awarii są jeszcze bardziej odczuwalne w przemyśle spożywczym, fermentacyjnym i farmaceutycznym, gdzie warunkiem koniecznym jest zagwarantowanie bezpieczeństwa produkcji i higieniczności procesu. Zaniechanie stosowa więcej »

Półsyntetyczne wypełniacze w żywności
Katarzyna Świąder Bożena Waszkiewicz-Robak Franciszek Świderski 
Półsyntetyczne wypełniacze stosowane w żywności, w odróżnieniu do substancji intensywnie słodzących, charakteryzują się niższą słodyczą niż sacharoza. Oprócz właściwości słodzących pełnią wiele innych funkcji w żywności. Są m.in. substancjami wypełniającymi, stabilizującymi, przeciwzbrylającymi, glazurującymi. wywołują odczucie chłodu oraz nie powodują próchnicy zębów, dlatego są stosowane m.in. w produkcji gum do żucia. Są też powszechnie stosowane w produkcji żywności przeznaczonej dla diabetyków, gdyż nie zwiększają gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Poliole należą do substancji słodzących będących półsyntetycznymi substancjami dodatkowymi produkowanymi przemysłowo do celów spożywczych oraz na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego. Ta grupa substancji słodzących nazywana jest alkoholami cukrowymi, zamiennikami cukru, uwodornionymi węglowodanami, poliolami, alditolami, polialkoholami, półsyntetycznymi wypełniaczami. Poliole występują również naturalnie, np. sorbitol w śliwkach (1,7-4,5%), gruszkach (1,2-2,8%), brzoskwiniach (0,5-1,3%), jabłkach (0,2-1%), ksylitol w truskawkach i malinach, mannitol w oliwkach i figach [3, 10]. CHARAKTERYSTYKA POLIOLI W Polsce dopuszczone do stosowania w żywności są następujące alkohole cukrowe: erytrytol, izomalt, ksylitol, laktitol, maltitol i syrop maltitolowy, mannitol, sorbitol i syrop sorbitolowy [8]. Ze względu na mniej intensywną słodycz niż sacharoza, poliole mogą być używane w większej ilości. Dlatego związki te nazywa się wypełniaczami (bulk sweeteners). Ich efekt słodzący można znacznie zwiększyć dzięki synergizmowi, gdy są one stosowane w mieszaninach z innymi cukrami lub na skutek oddziaływania ze składnikami samego produktu. Poliole najczęściej są stosowane w połączeniu z syntetycznymi substancjami intensywnie słodzącymi i pełnią w tych produktach funkcję wypełniacza, gdyż zastąpienie cukru samą syntetyczną substancją intensywnie słodzącą spowodowałoby zmianę więcej »

Rynek cukru i artykułów cukierniczych w Polsce
Piotr Szajner 
W 2010 r. zakończyła się w UE reforma systemu regulacji rynku cukru, która wywarła decydujący wpływ na sytuację ekonomiczną unijnego i krajowego cukrownictwa. Komisja Europejska zdecydowała o wdrożeniu reformy mając na uwadze poprawę konkurencyjności sektora, interesy wszystkich uczestników rynku oraz krytyczne stanowisko WTO1 w kwestii dotowanego eksportu cukru z UE [4]. Zmiany regulacji rynkowych dotyczyły limitowania produkcji, handlu zagranicznego, obniżki minimalnej ceny skupu buraków cukrowych i ceny referencyjnej cukru oraz wprowadzenia dopłat bezpośrednich dla plantatorów i pomocy finansowej na restrukturyzację przemysłu cukrowniczego2. W konsekwencji wystąpiły duże zmiany dochodowości uprawy buraków cukrowych, sytuacji finansowej przemysłu cukrowniczego oraz efektywności rynku rozumianej jako równowaga podaży i popytu. Główną zmianą w funkcjonowaniu rynku była redukcja kwot produkcyjnych. W całej UE limit produkcji cukru zmniejszono o 23,5% do 13,3 mln t, ale utrzymując obowiązek eksportu lub zużycia na cele niespożywcze cukru pozakwotowego. W wyniku tej decyzji UE stała się importerem netto cukru, gdyż konsumpcja szacowana jest na ok. 17,5 mln t. Reforma doprowadziła do głębokich zmian strukturalnych, gdyż uprawa i przetwórstwo buraków cukrowych zostały skoncentrowane w regionach o najkorzystniejszych warunkach agroklimatycznych3 i w największych zakładach cukrowniczych. SEKTOR CUKROWNICZY W POLSCE W polskim sektorze cukrowniczym wystąpiły wszystkie pozytywne i negatywne skutki wprowadzonej reformy. Narodowa kwota produkcji wynosi 1405,6 tys. t i jest o 16% mniejsza od limitu uzyskanego w negocjacjach akcesyjnych oraz o ok. 200 tys. t mniejsza od zużycia na rynku wewnętrznym. Obowiązek eksportu nadwyżek produkcyjnych powoduje, że Polska jest zmuszona do importu dużej ilości cukru. Zmniejszenie limitu produkcyjnego doprowadziło do bardzo głębokiej restrukturyzacji branży na poziomie rolnictwa i przemysłu. Powierz więcej »

Rynek soków, nektarów oraz napojów owocowych i warzywnych
Bożena Nosecka 
Soki, nektary, napoje owocowe i warzywne oraz owocowo-warzywne, tj. produkty wytwarzane na bazie zagęszczonych soków owocowych i warzywnych oraz ich przecierów, stanowią ponad 20% łącznej wielkości produkcji i ponad 30% wartości produkcji napojów bezalkoholowych (soków, nektarów, napojów owocowych i warzywnych, wód w opakowaniach jednostkowych, napojów gazowanych, napojów izotonicznych, energetyzujących, herbaty mrożonej). W łącznych wydatkach gospodarstw domowych ponoszonych na zakup napojów bezalkoholowych, wydatki na zakup soków, nektarów i napojów owocowych stanowią 30% i są wyższe niż na zakup wód oraz zbliżone do wydatków na zakup pozostałych napojów bezalkoholowych. Zapotrzebowanie na soki, nektary oraz napoje owocowe i warzywne (podobnie jak na pozostałe napoje bezalkoholowe) jest kształtowane przez popyt na rynku wewnętrznym. Produkty te - zarówno w Polsce, jak i na rynku światowym - w bardzo niewielkim stopniu są włączone w system obrotów międzynarodowych. Spożycie soków, nektarów oraz napojów owocowych i warzywnych w Polsce stanowi (w przeliczeniu na mieszkańca) 60-70% przeciętnej konsumpcji w krajach Europy Zachodniej, ale jest większe od średniego poziomu konsumpcji w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Spośród nowych krajów członkowskich UE wyższe niż w Polsce łączne spożycie soków, nektarów oraz napojów owocowych i warzywnych (ale także pozostałych napojów bezalkoholowych) notowano jedynie w Czechach i na Węgrzech. TENDENCJE W PRODUKCJI SOKÓW, napojów owocowych i warzywnych w Polsce Do 2007 r. produkcja soków, nektarów i napojów dynamicznie wzrastała (rysunek 1). W 2007 r. produkcja, wg danych GUS, wyniosła 1,54 mld l i była wyższa niż na początku ubiegłej dekady o 50% (średnioroczne tempo wzrostu produkcji wyniosło w tym okresie 7%). Dynamiczny wzrost produkcji, przy zwiększonej mocy przetwórczej, był spowodowany rosnącym popytem kształtowanym przez coraz większe dochody konsumentów, niezwykle skuteczną więcej »

Sok z żurawiny wpływa na zdrowie serca
Nowe badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition (Amerykańskim Dzienniku Żywienia Klinicznego) jeszcze bardziej podkreślają znaczenie żurawiny w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi1. Wyniki przedstawiono American Heart Association (Amerykańskiemu Stowarzyszeniu ds. Chorób Serca) jako dowód, że żurawina może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym.Badania wykazały, że u uczestników, którzy spożywali koktajl z podwójną dawką soku żurawinowego odnotowano "znaczny spadek" sztywnie więcej »

Suszenie pianowe nowe kierunki w suszeniu żywności
Ewa Jakubczyk 
Suszenie pianowe umożliwia uzyskanie w krótkim czasie sproszkowanej żywności o dobrych cechach jakościowych. Metodę tę wykorzystuje się zwłaszcza do suszenia soków i pulp z owoców lub warzyw. W ostatnich latach obserwuje się ponowne zainteresowanie suszeniem pianowym. Suszenie płynnych lub pastowatych surowców spienionych nie jest metodą nową. Wielu autorów, zwłaszcza w latach sześćdziesiątych XX w., wykorzystywało ją do suszenia m.in. soków owocowych [4, 6, 7] czy mleka [1]. Istotnym wówczas problemem było przygotowanie piany stabilnej podczas suszenia, a wydajność procesu była niższa niż w przypadku innych metod suszarniczych. Obecnie ponownie podjęto próby wykorzystania tej technologii ze względu na jej niewątpliwe zalety, takie jak duża szybkość suszenia, dobre właściwości rekonstytucyjne czy zachowanie aromatów w suszu [34]. W wyniku suszenia soków owocowych i warzywnych uzyskuje się funkcjonalny produkt w proszku o szerokim zastosowaniu. Żywność w proszku, ze względu na małą masę, jest wygodna w dalszej obróbce oraz pakowaniu. Proszki owocowe i warzywne są wykorzystywane zarówno w formie suchej (sypkiej), jak i po rekonstytucji w produkcji napojów, zup, a także ciast [22], nadzień cukierniczych, lodów i jogurtów [23]. Zalety smakowo-zapachowe i żywieniowe proszków owocowych oraz warzywnych sprawiają, że są doskonałym składnikiem sosów, przekąsek, żywności dla dzieci czy ekstrudowanych produktów zbożowych [13, 27]. Suszenie pulp i przecierów owocowych i uzyskanie stabilnego proszku nie jest łatwe ze względu na obecność w pulpie substancji o małej masie cząsteczkowej, takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza czy kwas cytrynowy. Suszenie pianowe jest polecane zwłaszcza do suszenia surowców o wysokiej zawartości cukru, dużej lepkości oraz wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. Suszenie niespienionych pulp i koncentratów bez dodatku nośnika podwyższającego temperaturę przejścia fazowego prowadzi do uzyskania lepki więcej »

Testo Saveris innowacyjne rozwiązania w transporcie dla przemysłu spożywczego
Tylko ścisłe utrzymywanie parametrów chłodniczych gwarantuje wysoką jakość i świeżość produktów spożywczych. W procesie produkcji, przechowywania i przede wszystkim podczas transportu muszą być zachowane zalecane wartości graniczne, a wartości pomiarowe muszą być stale monitorowane i dokumentowane. Wzrost mikroorganizmów w produktach mięsnych i w rybach musi być utrzymywany na minimalnym poziomie, przez zachowanie granicznych wartości temperatury. W p więcej »

WYDARZENIA Polska-Unia-Świat
Ponad dwustu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki i gospodarki wzięło udział w tegorocznej edycji "Forum 100", czyli drugim międzybranżowym spotkaniu kadry zarządzającej przemysłu żywnościowego, które odbyło się wiosną w Warszawie. Ideą corocznych spotkań "Forum 100" jest umożliwienie bezpośredniej wymiany poglądów między przedstawicielami kadry kierowniczej największych firm żywnościowych a przedstawicielami polskiego i europejskiego parlamentu, resortów gospodarki i rolnictwa, w zakresie warunków funkcjonowania i rozwoju tej bardzo ważnej gałęzi gospodarki -powiedział Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, która jest organizatorem "Forum 100". W czasie spotkania przedstawiciele polskiego rządu, Parlamentu Europejskiego oraz Banku BGŻ mówili o obecnej sytuacji, zagrożeniach, a także perspektywach rozwoju przemysłu żywnościowego i rolnictwa w Polsce, Unii Europejskiej więcej »

Zarządzanie jakością w przemyśle mleczarskim
Gwarancja bezpieczeństwa produktów spożywczych i kontroli pochodzenia jest jednym z najważniejszych zadań zarządzania jakością. Tylko elastyczne i ukierunkowane na praktykę moduły QM (zarządzania jakością) mogą sprostać wysokim wymaganiom przemysłu mleczarskiego. Ze względu na spójność danych i skuteczność kontroli jakości oraz śledzenia pochodzenia, niezwykle istotna jest integracja całego przepływu materiałów i informacji w przedsiębiorstwie w sposób optymalny. Aby takie zadanie zrealizować, niezbędne są w pełni zintegrowane systemy ERP, w których moduły QM są ściśle powiązane z gospodarką towarową. Moduł zarządzania jakością w Systemie CSB odzwierciedla wszystkie punkty kontroli i rejestracji danych począwszy od przyjęcia dostaw aż do wysyłki, przyczyniając się do standaryzacji produkcji i produktów oraz redukcji kosztów w ramach poszczególnych procesów i całego przedsiębiorstwa. Właściwe rejestrowanie i dokumentowanie jakości produktów, dostawców, przebiegu procesu produkcyjnego oraz wszystkich materiałów i środków zastosowanych podc więcej »

Zmiany standardów jakości i znakowania soków
Izabela Tańska 
Jakość handlowa nektarów i soków została uregulowana w Unii Europejskiej już w 1975 r. (dyrektywa 75/726/EWG). Podstawą opracowania tego aktu prawnego było przekonanie, że różnice w przepisach krajowych dotyczących soków owocowych i nektarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi mogą przyczyniać się do rozwoju warunków nieuczciwej konkurencji wprowadzających konsumentów w błąd, a tym samym wpływać bezpośrednio na tworzenie i funkcjonowanie wspólnego rynku. W ciągu 36 lat wielokrotnie aktualizowano regulacje prawne w tym zakresie. Również obecnie w UE trwają prace, które będą skutkować licznymi i ważnymi konsekwencjami dla produkcji oraz obrotu sokami owocowymi i nektarami. OBOWIĄZUJĄ więcej »

Zmiany w przepisach o naturalnych wodach mineralnych, wodach źródlanych i stołowych
Tadeusz Wojtaszek 
Pojęcie naturalnej wody mineralnej ulega całkowitej zmianie. Dotychczas za naturalną wodę mineralną uważano wodę wydobywaną z pokładów podziemnych, pierwotnie czystą i zawierającą znaczące ilości składników mineralnych, które służą zdrowiu, umownie co najmniej 1000 mg/l. Wartość tę ustalono 26 września 1911 r. na Międzynarodowym Kongresie Balneologicznym, w Nauheim w Niemczech. Obecnie zmienia się to diametralnie. Teraz za naturalną wodę mineralną uznana może być każda woda z pokładów podziemnych pierwotnie czysta, niezależnie od tego, ile zawiera składników mineralnych. Tak więc za wodę mineralną może być uznana zarówno woda zawierająca 4000 mg składników mineralnych w 1 l, jak i woda zawierająca ich mniej niż 50 mg. W związku z przystosowaniem polskich przepisów do standardów obowiązujących w Unii Europejskiej [1, 2], zmianie ulegają przepisy dotyczące naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. Kolejnym krokiem w tej sprawie było wprowadzenie przez Sejm RP 8 stycznia 2010 r. poprawki do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia [3]. DEFINICJE W definicji naturalnych wód mineralnych dodano tylko dwa wyrazy, które jednak w zasadniczy sposób zmieniają określenie naturalnej wody mineralnej. W nowej definicji czytamy, że naturalna woda mineralna to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. W poprzedniej definicji nie było słów w określonych przypadkach i dlatego wody określone jako wody mineralne miały mieć z natury rzeczy korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Obecnie tylko niektóre mogą mieć takie właściwości. Będzie to zależało od zawar więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software