• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2011-5

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Czynniki kształtujące jakość technologiczną i trwałościową oraz wartości żywieniowe produktów mięsnych

RYSZARD RYWOTYCKI 
Mimo znacznego postępu cywilizacyjnego w wielu regionach świata, przeważająca część ludzkości nie ma dostępu do tzw. najlepszej czy też dobrej jakości żywności pod względem wymogów higienicznych, zdrowotnych, składu chemicznego i wartości odżywczych lub jest on utrudniony oraz nieustannie narażona jest na spożywanie żywności, która może negatywnie oddziaływać na jej zdrowie. W ostatnich latach w całej Unii Europejskiej przyspieszony rozwój techniczny spowodował i w tej dziedzinie działalności gospodarczej znaczne dokonania, mające na celu realizację najnowocześniejszych rozwiązań, które muszą być skuteczne i pewne, jako odpowiedzialne ogniwo w łańcuchu bezpieczeństwa żywności. Pomimo zmniejszającej się ciągle ilości obszarów upraw ziemnych, a i osób zajmujących się tą właśnie działalnością produkcyjną, jednocześnie wydajność plonów i wielkość światowej produkcji żywności zwierzęcego pochodzenia wykazuje systematycznie tendencję wzrostową. Czynniki genetyczne, rodowodowe ras i typy użytkowe oraz ich krzyżówki mają tu istotny wpływ na jakość i wzrost wysokomięsności tusz zwierząt rzeźnych, wartość przetwórczo-technologiczną i żywieniową człowieka. Mięso wszystkich części tusz, półtusz lub ćwierćtusz zwierząt rzeźnych i ptaków gospodarskich oraz zwierząt dzikich łownych uznane za produkt zdatny do spożycia, stanowi istotny udział w żywności, jako niezbędny składnik diety dla naszego bezpieczeństwa zdrowotnego. O bezpieczeństwie zdrowotności danego produktu decyduje przede wszystkim brak jakichkolwiek zagrożeń o charakterze mikrobiologicznym, chemicznym i radiacyjnym, pasożytniczym oraz zanieczyszczeń mechanicznych. Ale nie oznacza to, że mamy w związku z tym stanem jedynie dobre jakościowo przetwory mięsne, produkowane w oparciu o znowelizowane lub tradycyjne receptury, czy też unijnego rynku. Z oceny - z ostatnich lat - konsumentów oraz z opinii specjalistów z zakresu żywności i żywienia wynika, że nastąpił [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Badania eksperymentalne zmiany mocy chłodniczej urządzenia w wyniku zmiany prędkości obrotowej sprężarki
Jedną z metod zmiany wydajności chłodniczej instalacji jest zastosowanie sprężarki pracującej ze zmienną prędkością obrotową. Zmianę prędkości obrotowej uzyskuje się dzięki wykorzystaniu przemiennika częstotliwości (falownika, invertera) do napędu silnika sprężarki. Metoda ta powoduje, że przez układ chłodniczy, w zależności od obciążenia cieplnego, przepływa zmienny strumień masowy czynnika chłodniczego. Rozwiązanie to jest szczególnie popularne w systemach VRF (Variable Refrigerant Flow (ang.) - zmienny strumień czynnika chłodniczego) oraz w małych klimatyzatorach typu split (nazywanych splitami inverterowymi, właśnie ze względu na to, że zastosowany został w nich falownik). EXPERIMENTAL STUDIES OF COOLING CAPACITY CONTROLED BY VARIABLE SPEED COMPRESSOR Variable speed control of compressor is one of the way of changing cooling capacity. Change of speed is achieved by using a frequency converter called inverter to drive the compressor motor. Th is method makes the cooling system dependent on heat load. Th is solution is particularly popular in VRF systems (Variable Refrigerant Flow) and small split air conditioners. Th is paper presents experimental results of refrigeration system driven by variable-speed compressor. Th ere are analyzed advantages and disadvantages of such cooling capacity control method.Instalacje chłodnicze zazwyczaj nie pracują w stanie ustalonym. Obciążenie cieplne zmienia się w przeciągu doby oraz w ciągu roku. Na obciążenie cieplne wpływ mają warunki atmosferyczne oraz warunki wewnętrzne (np. dostawa nowego towaru do schłodzenia). Powoduje to, że instalacja chłodnicza ma za zadanie, w różnych okresach czasu, odebrać różną ilość ciepła (produkować inną ilość chłodu). Sytuacja ta powoduje, że urządzenie chłodnicze musi posiadać możliwość zmiany mocy chłodniczej w zależności od obciążenia cieplnego. Jedną z metod sterowania mocą chłodniczą jest wykorzystanie przemiennika częstotliwości. Przemiennik częstotl więcej »

Czynniki chłodnicze
DuPont i Star Refrigeration składają powództwo sądowe przeciwko resellerowi czynników chłodniczych za naruszenie patentów.List do redakcji nadesłany przez fi rmę Dupont Wyroby Danfoss w nowych instalacjach CO2 w Europie 1, 10 - sprężarka, 2 - chłodnica gazu/skraplacz, 3 - zawór dławiący ICMTS, 4 - oddzielacz cieczy, 5 - zawór dławiący CCM, 6, 7 - zawór rozprężny AKVH, 8, 9 - parownik Dotyczy opatentowanego czynnika chłodniczego R-422D przeznaczonego do modernizacji urządzeń stosowanych w chłodnictwie komercyjnym oraz w klimatyzacji budynków.Star Refrigeration jest we Włoszech właścicielem patentów, obejmujących R-422D - czynnik chłodniczy nie naruszający warstwy ozonowej, wykorzystywany do modernizacji i serwisu komercyjnych urządzeń chłodniczych oraz systemów klimatyzacji budynków. DuPont jest wyłącznym licencjobiorcą Star Refrigeration w odniesieniu do tych patentów i oferuje R-422D na rynku pod marką DuPont™ ISCEON? MO29. ISCEON? MO29 jest częścią rodziny nienaruszających warstwy ozonowej czynników chłodniczych DuPont™ ISCEON?, przeznaczonych do modernizacji urządzeń i instalacji chłodniczych oraz klimatyzacyjnych. Czynniki chłodnicze te stały się najczęściej wybieranym rozwiązaniem w Europie, ponieważ umożliwiają właścicielom sprzętu zaprojek więcej »

Klimatyzacja na gaz ziemny lub LPG Gazowa pompa ciepła AISIN
AISIN SEIKI jest jednym z głównych przedsiębiorstw grupy TOYOTA, produkującym części i komponenty samochodowe. Obecnie AISIN SEIKI ma już 11 zakładów produkcyjnych w Japonii oraz 122 przedsiębiorstw produkcyjnych i biur przedstawicielskich na świecie, w których zatrudnia blisko 11 tys. pracowników. Produkcję Gazowych Pomp Ciepła AISIN SEIKI rozpoczął w 1986 roku, jako alternatywę dla powszechnie stosowanych wówczas elektrycznych pomp ciepła. Technologia Gazowych Pomp Ciepła i specjalnie do nich zaprojektowanych endotermicznych silników spalinowych została opracowana i wdrożona dzięki współpracy z Ośrodkiem Badawczo-Rozwojowym TOYOTY. Gazowe Pompy Ciepła (GHP) AISIN pracują na czystym, niedrogim, przyjaznym dla środowiska paliwie i czynniku chłodniczym R410A, który nie niszczy warstwy ozonowej. Wykorzystanie GHP pozwala zredukować bieżące koszty eksploatacyjne na skutek stoso więcej »

Niskotemperaturowy ultratermostat laboratoryjny - kriostat
ANDRZEJ ROSIAK 
W artykule opisano, zmontowany na lekkiej, stalowej konstrukcji przewoźnej, ultratermostat niskotemperaturowy. Urządzenie zawiera: głowicę termostatu zanurzeniowego niemieckiej fi rmy JULABO, izolowany cieplnie zbiornik oraz agregat sprężarkowy ze skraplaczem chłodzonym powietrzem. Urządzenie zostało zestawione do celów naukowo-dydaktycznych. Opisano cechy użytkowe ultratermostatu. Zamieszczono wykresy temperatura-czas dla przypadków: - oziębiania cieczy do minimalnej temperatury; - zaprogramowanych zmian (wzrostów i spadków) temperatury; - naturalnego ogrzewania glikolu w zbiorniku. Objaśniono zasadę stabilizacji temperatury w warunkach nieustalonych dopływów i odpływów energii.Stabilne termicznie źródło ciepła zawartego w wodzie lub w niezamarzającym, nieagresywnym chemicznie i biologicznie płynie, potrzebne jest w wielu zastosowaniach inżynierskich. Źródła ciepła, realizujące zadane nastawy temperatury medium znajdującego się w zbiorniku to dziś zaawansowane technicznie urządzenia. Umożliwiają one realizowanie procesów związanych z dopływem (odpływem) różnych strumieni ciepła do medium, cyrkulującego zwykle w zamkniętej hydraulicznie pętli. Producenci i dystrybutorzy tego rodzaju wyposażenia laboratoryjnego [2] nazywają je kriostatami 1) albo cyrkulatorami chłodzącymi, albo jeszcze inaczej: termostatami z chłodzeniem. Te różne nazwy wprowadzają pewne zamieszanie. Określenie cyrkulator jest dość dziwaczne. Kriostat i termostat natomiast to określenia, odnoszące do wielu różniących się od siebie urządzeń. Wydaje się, że najbardziej precyzyjną, chyba już tradycyjną nazwą jest określenie: ultratermostat (w skrócie ULT) oraz ultratermostat niskotemperaturowy (ULTN). W ramach "skromnego" wyposażenia narzędziowo-wytwórczego uczelni powstało kilka lat temu opisywane urządzenie przewoźne (rys. 2). Ma ono wagę ok. 40 kg i do chwili obecnej dobrze spełnia swe funkcje. Ten ULTN jest wyposażony w jednostopniowe urządzenie chło więcej »

Nowa generacja central GOLD
GOLD jest kompaktową centralą klimatyzacyjną wyposażoną w kompletny, zintegrowany z centralą układ sterowania. Urządzenia produkowane są w wariancie zintegrowanym jako jedna centrala nawiewno- wywiewna (GOLD RX, PX, CX i LP) lub rozdzielonym, oddzielnie centrala nawiewna i wywiewna (GOLD SD). Zakres wydajności typoszeregu central GOLD wynosi od 300 m3/h do 32 000 m3/h w centralach z odzyskiem ciepła, a w centrala SD do 36 000 m3/h. Centrale GOLD produkowane są obecnie w czternastu wielkościach - od 04 do 80 oraz jednej wielkości centrali podwieszanej GOLD LP. Centrale nawiewno-wywiewne mogą być wyposażone w trzy różne wymienniki do odzysku ciepła: - rotacyjny GOLD RX - wszystkie wielkości central oraz GOLD LP, - krzyżowy GOLD PX - wielkości 04 do 30, - glikolowy GOLD CX - wielkości 35 do 80. Podstawowy moduł central GOLD składa się z wentylatorów nawiewnych i wyciągowych, fi ltrów klasy F7 oraz wymiennika do odzysku ciepła. Pozostałe moduły funkcyjne, takie jak: przepustnica, nagrzewnica, chłodnica, czy tłumik mogą być dołączane do jednostki podstawowej, jako kolejna sekcja w obudowie lub montowane jako peryferyjne urządzenia kanałowe. Centrale GOLD wyposażone są w: wentylatory oraz fi ltry klasy F7 (dla wielkości 04, 05,08 opcjonalnie F5), mogą również posiadać wymienniki glikolowe do odzysku ciepła dla wielkości od 14 do 80. Pozostałe moduły funkcjonalne analogicznie, jak dla central nawiewno-wywiewnych. Wszystkie centrale GOLD są kompletnie okablowane i wyposażone w pełni zintegrowany układ automatyki. W przypadku central GOLD SD, sterownik umieszczony jest w centrali nawiewnej, a centrala wyciągowa posiada wtyczkę do podłączenia kabla komunikacyjnego. Mikroprocesorowy układ sterowania central GOLD kontroluje i reguluje temperaturę, przepływ powietrza i wiele więcej »

Nowoczesne sterowanie i monitoring instalacji chłodniczych
Na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy stałe dążenie do zwiększania efektywności energetycznej wszelkich urządzeń w każdej gałęzi przemysłu i w każdym obszarze działalności gospodarczej. Proces obniżania temperatury i utrzymywania jej poniżej temperatury otoczenia wiąże się ze znacznymi nakładami energetycznymi, dlatego też tendencja poszukiwania sposobów zwiększenia efektywności energetycznej dotyczy także urządzeń chłodniczych, zarówno w zakresie sprzętu domowego, komercyjnego, jak i stosowanego w dużych obiektach przemysłowych. W chłodnictwie ciągły postęp widoczny jest w zakresie wprowadzania nowych, ekologicznych czynników chłodniczych, opracowywania nowych konstrukcji sprężarek, nowych typoszeregów mebli chłodniczych, a także kompleksowego podejścia do zagadnienia sterowania pracą pojedynczych urządzeń i całych, rozbudowanych instalacji. Koszt energii elektrycznej zużywanej przez typowy market spożywczy szacowany jest na poziomie ok. 75% całkowitych kosztów eksploatacyjnych związanych z prowadzeniem działalności handlowej (wg danych z rynku brytyjskiego). Zużycie energii przez urządzenia chłodnicze to z kolei ok. 40% całkowitego zużycia energii przez sklep (wartość dla typowego supermarketu). Nic dziwnego, że oszczędności eksploatacyjne osiągane w zakresie pracy urządzeń chłodniczych w istotny sposób rzutują na całkowitą efektywność ekonomiczną prowadzonej działalności handlowej. Dla właściciela sklepu, czy też sieci sklepów, oprócz kosztów związanych z inwestycją coraz bardziej istotne stają się koszty eksploatacyjne, stąd też coraz szerzej spotykane są rozwiązania droższe, ale pozwalające na bardziej efektywne wykorzystywanie zużywanej energii. Drugim istotnym czynnikiem wpływającym na stosowane obecnie rozwiązania spotykane w instalacjach chłodniczych jest dążenie do zapewnienia i udokumentowania właściwych warunków przechowywania żywności. Chodzi tu o cały obszar zagadnień związanych z coraz powsz więcej »

Nowy ORCON - ewolucja wentylacji mechanicznej
Energooszczędność to szczególnie istotna kwestia w konstrukcji budynków mieszkalnych. Europejskie przepisy i normy budowlane podlegają stałemu zaostrzeniu, ale dzięki temu mieszkania mają coraz mniejszy wpływ na środowisko, a energia jest wykorzystywana w sposób coraz bardziej wydajny. Istotny w tym względzie wkład stanowi zwiększenie poziomu izolacji i uszczelnienie przegród budynku. Przy odpowiednim poziomie izolacji, szczególnie istotna jest stała wymiana powietrza w celu utrzymania prawidłowej jakości środowiska wewnątrz budynku. W celu osiągnięcia prawidłowych parametrów wentylacji, wymagane jest zastosowanie wydajnego systemu oferującego wysoki stopień komfortu i jakości powietrza wewnątrz pomieszczeń. Dlatego też, na podstawie badań został opracowany Orcon, najwyższej jakości innowacyjny produkt zapewniający zarówno najwyższą wydajność, jak i komfort. Orcon, urządzenie typu HRC (skrót od odzysk więcej »

Swegon = profesjonalizm i wiarygodność
Swegon AB to szwedzki koncern z ponad 50 letnim doświadczeniem w produkcji rozwiązań z zakresu wentylacji i klimatyzacji pomieszczeń. To szwedzka marka, która w branży wentylacyjnej i klimatyzacyjnej jest synonimem jakości, energooszczędności i kultury technicznej. Firma posiada pięć zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w Szwecji, we Włoszech i w Finlandii. Wyposażono je w nowoczesne, zautomatyzowane linie technologiczne oraz układy pomiarowe spełniające najostrzejsze wymagania jakościowe. Ten nowoczesny park maszynowy, zaawansowana technologia oraz dobra organizacja pracy stanowią solidne podstawy do kreowania wizerunku fi rmy i jej przewagi konkurencyjnej. W 2010 roku prawie 1400 projektantów, wykonawców i inwestorów przekonało się o najwyższych standardach technicznych i ekologicznych przestrzeganych przez tego producenta podczas odwiedzin w fabrykach i laboratoriach Swegon AB. Oprócz zakładów produkcyjnych Swegon posiada także własne centra badawczo- rozwojowe i laborator więcej »

Właściwości funkcjonalne mrożonego mięsa króliczego
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA LUCJAN KRALA 
Analizowano wpływ mrożenia i głębokiego mrożenia na stabilność wybranych cech funkcjonalnych mięsa króliczego. Combry (części lędźwiowe tuszek) królików rasy białej nowozelandzkiej, zapakowane w odpowietrzone woreczki z folii barierowej, przechowywano w temperaturze -12oC (próby mrożone) oraz t = -20oC (próby głęboko mrożone) przez 6 miesięcy. Analizowano: kwasowość, wodochłonność, paramerty barwy w systemie CIELa*b* oraz cechy sensoryczne. Wykazano, że mrożenie i głębokie mrożenie jednakowo dobrze stabilizują barwę, kwasowość i cechy sensoryczne mięsa króliczego przez okres do 3 miesięcy. W przypadku konieczności dłuższego przechowywania uzasadnione jest głębokie mrożenie, które lepiej stabilizuje wodochłonność i właściwści sensoryczne mięsa króliczego niż mrożenie. Głębokie mrożenie stabilizuje wodochłonność mięsa króliczego w czasie o 50% dłuższym niż mrożenie. FUNCTIONAL PROPERTIES OF FROZEN RABBIT MEAT Th e eff ect of freezing and deep freezing on the stability of selected functional properties of rabbit meat was determined. Saddles of rabbits (white, New Zealand race) were packaged into vented bags made from barrier foil and kept either at -12oC (frozen samples) or at -20oC (deep frozen samples) for up to 6 months. Th ese samples were tested for: acidity, water-holding capacity, color parameters by instrumental CIELa*b* system, and sensory quality. It was found that both freezing and deep freezing stabilized the color, acidity and sensory properties of rabbit meat for up to 3 months. Th e longer storage of this meat requires deep freezing which much better stabilizes the water-holding capacity and sensory quality than freezing. Th e water-holding capacity of rabbit meat was stabilized through deep freezing by 50% longer compared to freezing.Polska jest jednym z największych producentów mięsa króliczego w Europie. Przeciętnie produkuje się 28 tysięcy ton mięsa tego gatunku, co stanowi około 2,1% produkcji światowej. Produkcja i s więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software