Mimo znacznego postępu cywilizacyjnego
w wielu regionach świata, przeważająca
część ludzkości nie ma dostępu do tzw.
najlepszej czy też dobrej jakości żywności
pod względem wymogów higienicznych,
zdrowotnych, składu chemicznego i wartości
odżywczych lub jest on utrudniony
oraz nieustannie narażona jest na spożywanie
żywności, która może negatywnie
oddziaływać na jej zdrowie. W ostatnich
latach w całej Unii Europejskiej przyspieszony
rozwój techniczny spowodował
i w tej dziedzinie działalności gospodarczej
znaczne dokonania, mające na celu
realizację najnowocześniejszych rozwiązań,
które muszą być skuteczne i pewne,
jako odpowiedzialne ogniwo w łańcuchu
bezpieczeństwa żywności.
Pomimo zmniejszającej się ciągle ilości
obszarów upraw ziemnych, a i osób
zajmujących się tą właśnie działalnością
produkcyjną, jednocześnie wydajność
plonów i wielkość światowej produkcji
żywności zwierzęcego pochodzenia wykazuje
systematycznie tendencję wzrostową.
Czynniki genetyczne, rodowodowe
ras i typy użytkowe oraz ich krzyżówki
mają tu istotny wpływ na jakość
i wzrost wysokomięsności tusz zwierząt
rzeźnych, wartość przetwórczo-technologiczną
i żywieniową człowieka. Mięso
wszystkich części tusz, półtusz lub
ćwierćtusz zwierząt rzeźnych i ptaków
gospodarskich oraz zwierząt dzikich
łownych uznane za produkt zdatny do
spożycia, stanowi istotny udział w żywności,
jako niezbędny składnik diety dla
naszego bezpieczeństwa zdrowotnego.
O bezpieczeństwie zdrowotności danego
produktu decyduje przede wszystkim
brak jakichkolwiek zagrożeń o charakterze
mikrobiologicznym, chemicznym
i radiacyjnym, pasożytniczym oraz zanieczyszczeń
mechanicznych. Ale nie
oznacza to, że mamy w związku z tym
stanem jedynie dobre jakościowo przetwory
mięsne, produkowane w oparciu
o znowelizowane lub tradycyjne receptury,
czy też unijnego rynku. Z oceny
- z ostatnich lat - konsumentów oraz
z opinii specjalistów z zakresu żywności
i żywienia wynika, że nastąpił
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS) |
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł | |
Metoda płatności: SMS Premium | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT) | |