Era puszki blaszanej rozpoczęła się w okresie
kampanii napoleońskiej, kiedy Napoleon
poszukiwał sposobu zabezpieczenia
żywności przed zepsuciem. Chociaż metoda
konserwowania produktów spożywczych
powstała we Francji, a produkcja blaszanej
puszki w Anglii, to w Ameryce nastąpił
rozwój sposobu przedłużania przydatności
do spożycia i ciągłego udoskonalania
konstrukcji pojemnika z blachy. Obecnie
opakowania metalowe wykorzystywane
są w różnych gałęziach przemysłu, ale
zdecydowaną większość stanowią
puszki chroniące żywność.Wszystko zaczęło się w 1794 roku, kiedy to Francja walczyła
z prawie wszystkimi krajami Europy, a Napoleon potrzebował
przechowywać łatwo psującą się żywność dla swoich wojsk
walczących poza granicami Francji, na lądzie i na morzach.
Szkorbut bowiem był czynnikiem ograniczającym długie morskie
podróże i wojenne kampanie daleko od Francji. Wyniszczał
żeglarzy i żołnierzy, a znane w tym czasie sposoby konserwowania
nie zawsze były wykonalne. W 1795 roku rząd francuski zaproponował
nagrodę 12000 franków temu, kto wymyśli sposób
przedłużenia przydatności do spożycia łatwo psujących się produktów.
Po latach prób, bo dopiero w 1809 roku otrzymał ją Francuz,
Nicholas Appert, który wymyślił i opracował metodę konserwowania
żywności przez długot
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |