są
Bezpieczeństwo żywności dla Sawickiego?
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 9/2010 29
W tym cyklu
artykułów
komentujemy
"na gorąco"
nowo
powstające
akty
prawne.
Mamy
nadzieję,
że pozwoli
to zawczasu
pokazać
kierunki
zmian legislacyjnych
oraz przewidzieć
możliwe
skutki
i znaczenie
dla branż przemysłu
spożywczego
nowych
aktów
prawnych,
by zakłady
mogły
jak najszybciej
przygotować
się do wprowadzenia
zmian.
30 PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 9/2010 AKTUALNOŚCI
Założenia do ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności
przewidują wprowadzenie zmian w blisko 30 ustawach i w bardzo wielu
rozporządzeniach do tych ustaw, miedzy innymi: o bezpieczeństwie żywności
i żywienia oraz o działach administracji rządowej.
Aktualnie tzw. "resortowa" odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności
uregulowana jest w ustawie o działach administracji rządowej:
Art. 22. 1. Dział rolnictwo obejmuje sprawy:
3) produkcji zwierzęcej i hodowli zwierząt;
4) ochrony zdrowia zwierząt, weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego or
[...]