• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • 2010-9

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Wpływ dolistnego dokarmiania roślin chmielu na plon i poziom alfa-kwasów


Mieczysław Stasiak 
Chmiel (Humulus lupulus L.) jest wieloletnią byliną, w której owocostanach, tzw. szyszkach, znajdują się składniki chemiczne użyteczne przede wszystkim w przemyśle piwowarskim, a w mniejszym stopniu w farmaceutycznym i kosmetycznym [1]. Dominująca cześć efektywnych składników chmielu w postaci substancji goryczkowych (żywic chmielowych) znajduje się w gruczołach lupulinowych będących głównie na listkach okwiatu i okrywy kwiatowej [4]. Nowoczesne technologie przemysłu piwowarskiego stworzyły możliwość standaryzacji programowania dawek produktów chmielowych podczas gotowania brzeczki piwa na podstawie zawartości w nich niektórych składników goryczkowych, występujących w żywicach chmielowych. Najważniejszymi z nich są alfa-kwasy [2]. Ich udział w masie produktu chmielowego, wyrażany w jednostkach masy lub procentach, jest podstawą określania wartości chmielu w obrocie towarowym. Intensywny rozwój roślin chmielu oraz wieloletnia ich uprawa w tym samym stanowisku powodują niejednokrotnie zakłócenie proporcji potrzeb na poszczególne składniki pokarmowe, szczególnie w końcowym okresie wegetacji; dotyczy to głównie terminu zawiązywania i dojrzewania szyszek chmielu. Określa się, że w przeliczeniu na 1 t szyszek rośliny pobierają 75 kg N, 10 kg P, 133 kg K, 136 kg Ca, 12 [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

"Dobra żywność" na warszawskim pikniku
Produkty szczycące się znakiem "Poznaj Dobrą Żywność" zaprezentowano na pikniku, zorganizowanym 12 czerwca przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ogrodach SGGW w Warszawie. Przypomnijmy, że program PDŻ jest realizowany przez resort rolnictwa od 1 maja 2004 r. i ma na celu wyróżnianie produktów spożywczych o najwyższej jakoś więcej »

Bezpieczeństwo żywności dla Sawickiego?
są Bezpieczeństwo żywności dla Sawickiego? PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY  9/2010 29 W tym cyklu artykułów komentujemy "na gorąco" nowo powstające akty prawne. Mamy nadzieję, że pozwoli to zawczasu pokazać kierunki zmian legislacyjnych oraz przewidzieć możliwe skutki i znaczenie dla branż przemysłu spożywczego nowych aktów prawnych, by zakłady mogły jak najszybciej przygotować się do wprowadzenia zmian.  30 PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY  9/2010 AKTUALNOŚCI Założenia do ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności przewidują wprowadzenie zmian w blisko 30 ustawach i w bardzo wielu rozporządzeniach do tych ustaw, miedzy innymi: o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz o działach administracji rządowej. Aktualnie tzw. "resortowa" odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności uregulowana jest w ustawie o działach administracji rządowej:  Art. 22. 1. Dział rolnictwo obejmuje sprawy: 3) produkcji zwierzęcej i hodowli zwierząt; 4) ochrony zdrowia zwierząt, weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego or więcej »

Biogaz zaczyna być doceniany
Andrzej Brudzyński 
Kilkanaście lat temu radziłem kolegom w IBPRS, którzy martwili się, co robić z wywarem niechętnie odbieranym z gorzelni rolniczych na paszę dla bydła, żeby wzięli pod uwagę możliwość wykorzystania go do produkcji biogazu. Poza sezonem zimowym robiły to niektóre gorzelnie niemieckie. Pokiwali głowami, ale nie zrobili nic. Zasłaniali się ciężkimi zimami w Polsce, w czasie których całe ciepło uzyskane z wytworzonego biogazu byłoby - ich zdaniem - zużyte do dogrzewania fermentorów do wymaganej temp. 35-37 oC. Argumentowałem, podając przykłady, że przy dostępnych dziś materiałach do izolacji cieplnej, wolno stojące tanki leżakowe w browarach afrykańskich utrzymują tygodniami temp. 2 oC, gdy wokół nich jest 40 oC. Nie dali się przekonać, mimo że jeden z kolegów był nie tylko gorzelnikiem, ale i specjalistą w dziedzinie poliwinylowych pianek do izolacji cieplnej. Tymczasem dziś biogaz wraca u nas do łask - z doniesień wynika, że biogazownie będą w Polsce budować firmy zagraniczne. Dla jakości urządzeń to być może i dobrze. Dla krajowych wykonawców to z pewnością jeszcze jedna strata. Palny gaz z fermentacji biomasy Każdy na pewno słyszał o "błędnych ognikach", pojawiających się na terenach bagiennych, a niektórzy może nawet je widzieli. To nie pokutująca dusza geometry, który oszukiwał przy mierzeniu gruntów, tylko ulegający samozapłonowi metan, wydzielający się z bagna. Podobne procesy zachodzą również w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy oraz w fermentującym oborniku. Byłem jeszcze studentem SGGW, kiedy o biogazie i możliwościach jego wyzyskania mówił w swych wykładach prof. Marian Górski, a torfoznawca, prof. Antoni Maksimow, stroił sobie z tego brzydkie żarty, które opisał w swym zbiorze dowcipów i anegdot mój kolega Janek Bojanowski. Sprawa biogazu dojrzewała powoli. W latach 1970. poważnie zajęli się nią m.in. Francuzi w INRA i Niemcy w Akademii Rolniczej w Hohenheimie. Wpłynęła na to zapewne drastyczna podwyżka cen paliw, która mia więcej »

Bock zwany koźlakiem
Bartłomiej Marczewski Jakub Marczak Zbigniew Jarząbek 
Bock is one of the heaviest and maltiest beers in the world, which has a long history. It comes from Einbeck in North Germany, but survived up till now thanks to Munich brewers, South Germany. It can be a pleasure to feel its special flavour, savour and colour, different than the most popular beers have. W dobie masowej produkcji oferta browarnictwa uległa znacznemu spłaszczeniu. Na półkach sklepowych widnieje i owszem, bogaty wybór piw, ale tego samego typu. Żyjemy w czasach dominacji jasnego lagera, gdzie ze względu na wykorzystanie podobnych technologii i surowców zdefiniowanie różnic w smaku jest zadaniem trudnym nawet dla wytrawnych kiperów. Nadal jednak można znaleźć przysłowiowe perełki, a jedną z nich jest bock, czyli "polski" koźlak. Wszystko zaczęło się w Einbeck Einbeck - miasto w północnych Niemczech, w Dolnej Saksonii. W XIII w. było ono jednym z pierwszych na świecie komercyjnym centrum browarnictwa. Piwo z Einbeck było znane najpierw jako Beckbier (podobieństwo do Beck’s Beer jest tutaj przypadkowe). W połowie Średniowiecza (ok. 1350 r.) w mieście i jego okolicach znajdowało się ponad 100 browarów. Piwo tu produkowane było rozpoznawane w miastach północnych Niemiec i całkowicie nieznane w południowej części kraju. Zostało ono tu sprowadzone 100 lat później na ślub Księcia Braunschweigu i córki zamożnego arystokraty z południa. Wesele odbywało się na terenie Bawarii i brała w nim udział arystokracja z regionu, jak i odległych krajów, dzięki temu piwo to stało się znane w całej Europie [1, 2]. W XVI w. piwo z Einbeck było sprowadzane m.in. na dwór Wittelsbacherów w Monachium. Trwało to do czasu, gdy pod koniec stulecia powst więcej »

Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności - sierpień 2010 r.
Katarzyna Oleksy 
Naturalne składniki i aromaty napędzają wzrost firmy Frutarom Firma Frutarom zanotowała dwucyfrowy wzrost w II kwartale br. W porównaniu z tym samym okresem w roku ubiegłym przychody firmy wzrosły o 10%. Zysk brutto wzrósł o 18,9% i wyniósł 46,9 mln USD.  Ponad dwukrotnie większe zyski firmy Cargill W IV kw. fiskalnego 2010 r. zakończonego 31 maja firma Cargill zanotowała wartość dochodów netto na poziomie 691 mln USD. Dla porównania - w analogicznym okresie w roku ubiegłym dochód netto wyniósł 327 mln USD. Przychody wzrosły o 11% i wyniosły 28,1 mld USD, natomiast całoroczne przychody wyniosły 107,9 mld USD; w roku poprzednim wyniosły 115,1 mld USD. Wzrost przychodów zanotowano we wszystkich segmentach firmy. W ubiegłym roku firma otworzyła nowe lub rozbudowała 17 obiektów.  Rewelacyjne wyniki finansowe DSM Firma DSM ogłosiła wyniki za II kw. roku finansowego - był to najlepszy kwartał w historii firmy. Tak rewelacyjny wynik DSM osiągnęła dzięki skutecznemu oszczędzaniu, korzystnym kursom wymiany walut oraz koncentracji na cenach. Zysk operacyjny firmy wzrósł o ponad 25% w porównaniu z I kw. br. Bardzo dobre wyniki działu żywnościowego pozwoliły zrekompensować trochę słabsze wyniki działu farmaceutycznego.  Firma Brenntag podwoiła powierzchnię magazynową w Gliwicach Firma Brenntag Polska, podwoiła wynajmowaną powierzchnię biznesową w Tulipan Park Gliwice. Podpisując umowę najmu na dodatkowe 2500 m2, spółka powiększyła zajmowaną przez siebie powierzchnię do 5300 m2. Brenntag jest liderem w dziedzinie dystrybucji standardowych i specjalistycznych surowców chemicznych stosowanych w różnych sektorach przemysłu. Firma zajmuje się ponadto dystrybucją tworzyw sztucznych, kauczuków i środków pomocniczych stosowanych w przetwórstwie, a także dystrybucją opakowań przemysłowych i jednostkowych dla wyrobów gotowych, takich jak np. kosmetyki, lekarstwa czy artykuły spożywcze. Tulipan Park Gliwice jest położony na ob więcej »

Eksport dźwignią rozwoju branży owocowo-warzywnej
Anna Łazarowicz 
Próbie oceny polskiego eksportu rolno-spożywczego, jego pozycji na unijnym i światowym rynku, a także zdefiniowaniu największych wyzwań stojących przed gospodarką żywnościową, której rozwój w dużej mierze zależy od eksportu, poświęcona była konferencja zorganizowana w czerwcu br. przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Ogólne dane dotyczące eksportu rolno-spożywczego dowodzą, że kryzys, który w 2009 r. wywołał poważne zmiany w łącznych obrotach Polski z zagranicą i przyczynił się do znacznego spadku ich wartości (eksport zmniejszył się o 17,1%, a import o 26,3%, ujemne saldo wyniosło 8,7 mld euro i było mniejsze od salda w 2008 r., kiedy to wynosiło 26,2 mld euro), w znacznie mniejszym stopniu wpłynął na obroty towarami rolno-spożywczymi. Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych zmalała bowiem w porównaniu z poprzednim rokiem o 4% (do 11,2 mld euro), a importu o 11,0% (do 9,2 mld euro). Spadek importu przyczynił się przy tym do polepszenia bilansu handlowego, dodatnie saldo wzrosło o ok. 47%, do 2,1 mld e więcej »

GlobalGAP - standard jakości i bezpieczeństwa dla producentów żywności
Małgorzata Wiśniewska 
GlobalGAP is an internationally recognized and very popular standard dedicated to Good Agricultural Practices (GAP). With GlobalGAP implementation producers not only demonstrate their conformity to food safety and quality requirements, but also their respect to the health, safety and welfare of workers, the environment, and animal welfare. Nowadays most retailers require it as an evidence of credibility and quality of supplier. GlobalGAP is a kind of a ticket to supermarket’s shelves. The aim of the article is to present the scope of the standard, it’s modular structure and specificity. GlobalGAP to standard rozpoznawalny i popularny na całym świecie, poświęcony GAP - dobrej praktyce rolniczej. Producenci, poprzez wdrożenie GlobalGAP, demonstrują nie tylko swoją zgodność z wymaganiami dotyczącymi jakości i bezpieczeństwa żywności, ale również poszanowanie dla zdrowia i bezpieczeństwa swoich pracowników, dla środowiska naturalnego i dla zwierząt. Obecnie większość sieci handlowych wymaga wdrożenia od producentów GlobalGAP-u jako gwarancji ich wiarygodności i jakości dostaw. GlobalGAP to rodzaj biletu wstępu na półki supermarketu. W łańcuchu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, opartym na podejściu "from farm to table" (od pola do stołu) ważną rolę odgrywa dobrowolny system GlobalGAP, adresowany do producentów rolnych. Jak wiadomo, unijne prawo żywnościowe, tym samym i polska ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, nakładają na podmioty działające na rynku spożywczym obowiązek wdrożenia systemu HACCP. Nie dotyczy on jednak tzw. producentów produkcji podstawowej, czyli pierwotnej. W tym wypadku winni oni stosować się do zasad GMP - Dobrej Praktyki Produkcyjnej i GHP - Dobrej Praktyki Higienicznej, które w tym obszarze określa się ogólnym mianem GAP - Dobrej Praktyki Rolniczej. W ostatnich latach zasady te zostały bardziej sformalizowane i uporządkowane, co zaowocowało przedsięwzięciem o aktualnej nazwie GlobalGAP, któ więcej »

Kalejdoskop ze świata napojów - sierpień 2010 r.
Krystyna Bogacz 
Nowy piec o niebywałej elastyczności procesowej Targi K - ważna dla branży tworzyw sztucznych i ich przetwarzania impreza o zasięgu światowym - odbędą się w Düsseldorfie w dniach 27.10-3.11.2010. Firma Krones AG, Neutraubling zaskoczy zwiedzających oraz uczestników spotkania branżowego koncepcją pieca FlexWave dla wydmuchiwarki Contiform, prezentującą nową innowacyjną technologię grzewczą. FlexWave przekona do siebie przede wszystkim dzięki swemu dużo mniejszemu zużyciu energii, zwłaszcza w porównaniu z obecnie dostępnymi na rynku technologiami podczerwieni. Ponadto piec umożliwia bezprecedensową elastyczność procesu, niezależnie od koloru preformy, materiału PET czy proprocji zawartości materiału z recyklingu. Żadna inna technologia nie jest w stanie tak efektywnie połączyć ze sobą bardzo wysokiego przenikania, gęstości energii i prędkości ogrzania. Zaprezentowana na tragach K wydmuchiwarka Contiform z technologią grzania FlexWave może stać się wzorcową wydmuchiwarką przyszłości. Produkcja owalnych pojemników z tworzywa sztucznego Nowo opracowana przez Kronesa metoda ProShape zapewnia zoptymalizowaną produkcję owalnych bądź asymetrycznych pojemników z tworzywa sztucznego. Metoda ta funkcjonuje na zasadzie wykorzystania dobrze znanej technologii ogrzewania i rozciągania poprzez wydmuch w aktualnie produkowanej serii maszyn Contiform oraz kombinacji nowego modułu orientującego i docelowego wyrównywania temperatury preformy. Dzięki temu ProShape oferuje perfekcyjne warunki do realizacji ekstremalnych kształtów i superlekkich owalnych pojemników, a wydajność stacji rozdmuchowych pozwala osiągnąć do 2000 pojemników na godzinę z formy. NAPOJE GAZOWANE Coca-Cola znacząco zwiększa sprzedaż swoich napojów, ale nie w Europie Coca-Cola, największy producent napojów na świecie, w II kw. zwiększyła swoje przychody o 5 więcej »

Napoje funkcjonalne - sierpień 2010 r.
Adam Bogacz 
Rynek napojów energetyzujących w USA traci dynamikę Jak podaje Mintel, rynek napojów energetyzujacych w USA powiększył się w latach 2005-2009 aż o 136%. Jednakże badania przeprowadzone przez Mintel wykazały, że spożycie napojów energetyzujących i shotów koncentruje się w tej samej grupie konsumenckiej. W latach 2007-2009 liczba nowych konsumentów napojów energetyzujących powiększyła się zaledwie o 1 mln w porównaniu z 9,3 mln konsumentów spożywających napoje energetyzujące w latach 2005-2007. Aż 74% konsumentów nie sięga po napoje energetyzujące z różnych - jak podają - przyczyn: zbyt dużo kofeiny, cukru, zbyt wysokie ceny. Wynika stąd, że marketerzy od napojów energetyzujących muszą znaleźć nowe sposoby dotarcia do grupy konsumentów aktualnie nieakceptujących napojów energetyzujących poprzez wprowadzanie nowych atrakcyjnych aromatów, zmniejszanie udziału kofeiny i cukru oraz poszukiwanie innych innowacyjnych rozwiązań. Polski rynek zbliża się do takiej sytuacji, kiedy nastąpi konieczność poszukiwania nowych konsumentów.  PepsiCo stawia na innowacje dla marki Gatorade PepsiCo zamierza wprowadzić szereg innowacji dla marki Gatorade. Inspiracją dla tego planu jest sukces osiągnięty przez linię G-Series wprowadzoną w lutym 2010 r. Linia obejmuje trzyczęściowy zestaw: Gatorade Prime 01 - przed zawodami, Gatorade Perform 02 - w trakcie zawodów i Gatorade Recover 03 - po ćwiczeniu. Wprowadzona została na rynek w bardzo oryginalnych i innowacyjnych opakowaniach. Oprócz wariantów w płynie wprowadzono również napój w proszku. PepsiCo jest bardzo zadowolona z wyników sprzedaży G-Series; Indra Noyi, szef PepsiCo, zapowiedziała, że pojawi się szereg nowych rozwiązań innowacyjnych w ramach G-Series dla różnych grup konsumentów, w tym trenujących amatorsko i dla wyczynowych atletów. W USA i na świecie Gatorade jest zdecydowanym liderem rynku napojów dla sportowców.  Nestle wchodzi w napoje funkcjonalne i wprowadza Nesfluid więcej »

Niedoceniana rola nauki na coraz trudniejszym rynku bezpiecznej żywności
Anna Łazarowicz 
Zmiany następujące na rynku żywności czynią go coraz trudniejszym dla producentów i coraz mniej transparentnym dla konsumentów. Ci pierwsi, poza koniecznością rozwiązywania codziennych problemów związanych z pozyskiwaniem wartościowych surowców, wydajną produkcją czy sprawną dystrybucją, coraz częściej stawiani są przed nowymi, nie mniej trudnymi zadaniami. Jeśli nie chcą być wyeliminowani z rynków zagranicznych, a także z półek super- i hipermarketów, muszą wybierać i przystosowywać się do mnożących się, różnych systemów zarządzania jakością produktów spożywczych. Muszą dokonywać wyborów o dalekosiężnych konsekwencjach, pociągających za sobą niemałe koszty, a przede wszystkim wymagających specjalistycznej wiedzy. A źródłami więcej »

Oryginalne czy nieoryginalne? Bezpieczne czy tańsze? Pewne czy obarczone ryzykiem?
To pytania, na które każdy użytkownik musi znaleźć własną odpowiedź. Jedno nie ulega wątpliwości - oryginalne części zamienne Alfa Laval to inwestycja w bezpieczeństwo, wyższą wydajność i niezawodność procesu, która w długim okresie tylko procentuje. Skutki awarii są jeszcze bardziej odczuwalne w przemyśle spożywczym, fermentacyjnym i farmaceutycznym, gdzie warunkiem koniecznym jest zagwarantowanie bezpieczeństwa produkcji i higieniczności procesu. Zaniechanie stoso więcej »

Owoce pigwy pospolitej - potencjalny surowiec dla przetwórstwa
Aneta Wojdyło Jan Oszmiański 
Fruits of Quince - potential sources for fruits industry This paper describes chemical composition of the quince (Cydonia oblonga Miller) fruits with particular attention paid to bioactive substances. The quince fruits are a valuable source of phenolic compounds especially proanthocyanidins, organic acids and micro- and macroelements. Therapeutic properties of these fruits and possibility of their utilization by industry are discussed. Omówiono skład chemiczny owoców pigwy (Cydonia oblonga Miller), ze szczególnym uwzględnieniem substancji biologicznie aktywnych. Owoce te są cennym źródłem związków fenolowych, w tym proantocyjanidyn, kwasów organicznych, oraz mikro- i makroelementów. Wskazano na lecznicze walory tych owoców i możliwość ich wykorzystania przez przemysł. Pigwa jako gatunek owocowy Pigwa (Cydonia oblonga Miller) należy do najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie [7, 8, 9]. Znana była już w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jabłoń. Według Sękowskiego [9] to właśnie pigwa była "jabłkiem", które Parys darował Afrodycie jako najpiękniejszej bogini Olimpu. Niektóre źródła podają, że biblijnym owocem drzewa wiadomości dobrego i złego, które zerwała Ewa i podała Adamowi, była właśnie pigwa, a nie jabłko. Łacińska nazwa Cydonia pochodzi od miasta Cydon (lub Kydon) na Krecie, gdzie w czasach antycznych istniały duże plantacje tego gatunku [9]. Z Grecji uprawa pigwy dotarła i rozpowszechniła się w Cesarstwie Rzymskim, gdzie ceniono owoce pigwy smażone w miodzie. Od czasów Karola Wielkiego pigwa jest uprawiana we Francji, skąd następnie trafiła do Niemiec. W Anglii pigwę uprawia się co najmniej od 1275 r., kiedy to pojawiła się w opisach ogrodów króla Edwarda. Pigwę uprawiano i w dalszym ciągu uprawia się w basenie Morza Śródziemnego i Czarnego: w Turcji, Gruzji, na Bałkanach, Węgrzech oraz Półwyspie Iberyjskim, skąd jej uprawa rozpowszechniła się w Ameryce Łacińskiej. Z Anglii natomiast pigwa dostała si więcej »

Polski handel konserwami warzywnymi
Grażyna Stępka 
Analizując dane GUS za lata 2001-2008 - w produkcji konserw warzywnych w Polsce widać znaczny postęp. Wielkość produkcji wg GUS osiągnęła w 2008 r. 183,7 tys. t (w zakładach średnich i dużych). Oznacza to wzrost w stosunku do 2001 r. o ok. 70%, a w relacji do 2007 r. - o 38%. Średnio w tym okresie produkcja roczna wzrastała o 6,1%. W eksporcie przetworów warzywnych konserwy stanowią ok. 7%, a w imporcie ponad 20%. W minionym roku wolumen eksportu konserw warzywnych był zbliżony do osiągniętego w 2008 r., natomiast w imporcie nastąpił duży spadek.W latach 2005-2009 wielkość eksportu konserw warzywnych wahała się od 23,1 tys. t w 2005 r. do 32,3 tys. t w 2008 r., a wartość od 15,4 mln euro w 2005 r. do 35,7 mln euro w 2008 r. W 2009 r. ilość wyeksportowanych konserw warzywnych utrzymała się na zbliżonym poziomie do 2008 r. Jednak wpływy ze sprzedaży tej grupy produktów spadły o 6%, do 33,5 mln euro. W 2009 r. znacznie, bo o 40% obniżyła się sprzedaż konserwowej fasoli (do 708 t) i o 8% konserw z grupy "pozostałych" (do 22,5 tys. t), a wśród nich o 36% konserwowych mieszanek warzywnych (do 2,2 tys. t). Równocześnie o 74% więcej sprzedano konserwowego gros więcej »

Powiśle - ważny gracz na rynku chmielu w Polsce
Z dr. Mieczysławem Stasiakiem, współwłaścicielem firmy Powiśle, rozmawia dr Krzysztof Baranowski.Krzysztof Baranowski: Od blisko 8 lat na Pana dokonania zawodowe przekładają się doświadczenia i wiedza naukowca oraz pasja praktykaprzetwórcy… Mieczysław Stasiak: Tak jest w istocie. Jesienią 1992 r . w Urzędzie Gminy Wilków zarejestrowana została "Powiśle" s.j. Skup, Przerób, Handel Chmielem z siedzibą w Kępie Choteckiej. Od pierwszych dni funkcjonowania naszym celem była współpraca z krajową branżą piwowarską. Strzałem "w dziesiątkę" było uruchomienie w pierwszym roku działalności linii przerobu chmielu na granulaty T-90, w roku 1999 pierwsi w Polsce uruchomiliśmy linię produkcji granulatu T-45, opartą na własnych rozwiązaniach technicznych. Od 2009 r. przy współpracy z grupą SABMiller rozpoczęliśmy produkcję izo-granulatów. Dla zapewnienia lepszych warunków magazynowych wybudowaliśmy nowoczesną chłodnię na chmiel i produkty (ok. 2 tys. miejsc paletowych). Moje doświadczenie naukowe zdobyte na Akademii Rolniczej w Lublinie oraz w IUNG Puławy, a także pasja moja i moich wspólników do przetwórstwa stanowiły i nadal stanowią dużą więcej »

Rynek dżemów
Aleksandra Środa 
Wiosna i lato to najlepszy czas na zbiór świeżych owoców. Nasze babcie pewnie zabierały się wówczas za przygotowanie przetworów, które miały wystarczyć na całą zimę. Dziś konsument może bez problemu dostać wszelkiego rodzaju konfitury, marmolady we wszystkich kanałach handlu detalicznego. Rynek produktów dżemowych w handlu detalicznym w Polsce w okresie kwiecień 2009-marzec 2010 więcej »

Sezon 2010/2011 r. dobry dla producentów wiśni
Irena Strojewska 
Szacunkowe zbiory owoców ogółem w 2010 r. wyniosą wg GUS (wstępny szacunek z 28 lipca) 3078 tys. t. i będą mniejsze od ubiegłorocznych o 16%. Zbiory wiśni w 2010 r. na poziomie 155 tys. t będą mniejsze w porównaniu z 2009 r. o 18%. Długa chłodna wiosna i opady w czasie wegetacji spowodowały słabe zawiązanie owoców i uniemożliwiały prow więcej »

Straty antocyjanów podczas zabiegów stabilizacyjnych
Iwona Ścibisz Agata Górska 
Losses of anthocyanins during stabilization processes (fining, filtration, centrifugation) Filtration, fining and centrifugation are important steps used in fruit industry processing to remove the sediment, haze and suspended material from product. This technique have successfully been applied for production of juice, wine and extract of pigments. However, significant losses of anthocyanins have been observed during the stabilization process, which markedly affect the color and nutritional quality of product. Studies reported that 2% to 45% of the anthocyanins were lost during stabilization steps and the changes depended on the chosen techniques and fruit species. Filtracja, klarowanie i wirowanie to zabiegi technologiczne stosowane w przetwórstwie owocowym w celu usunięcia zmętnień oraz zawiesin koloidowych. Procesy te wykorzystuje się w produkcji soków, win owocowych oraz ekstraktów barwników antocyjanowych. Podczas zabiegów stabilizacyjnych następuje obniżenie zawartości antocyjanów, co negatywnie wpływa na barwę, a także na właściwości prozdrowotne otrzymanego produktu. Straty barwników sięgają od 2% do 45% i zależą od zastosowanej metody stabilizacji, a także od rodzaju przetwarzanego surowca. Podczas zabiegu klarowania następuje spadek zawartości antocyjanów sięgający nawet 45%, który zależy od zastosowanego środka klarującego. W winie gronowym klarowanym z wykorzystaniem bentonitu obserwowano mniejszą zawartość antocyjanów niż w winie klarowanym przy użyciu żelatyny lub poliwinylopolipirolidonu [7, 11]. Wykazano także, że wina poddawane zabiegowi klarowania bentonitem mają większą tendencję do brunatnienia. Tłumaczy się to fa więcej »

Wódka - jeśli nie "Polska ..." to jaka?
Znaczenie bazy surowcowej i tradycyjnych metod wytwarzania dla jakości oznaczenia geograficznego "Polska Wódka".Istota oznaczenia geograficznego polega na wyróżnieniu towarów, których szczególna jakość ma związek z ich pochodzeniem. "Polska Wódka" to najbardziej znane krajowe oznaczenie geograficzne. Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym, może ono być stosowane do wódek wyprodukowanych na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej ze zboża lub ziemniaków uprawianych na terenie naszego kraju. Do odpowiedniego przedstawienia związku tradycyjnych metod wytwarzania z jakością i pochodzeniem, konieczne jest m.in. spojrzenie wstecz na regulacje prawne oraz krótkie przedstawienie surowców wykorzystywanych w naszym gorzelnictwie. Dopiero po takiej analizie można podjąć się próby oceny najnowszych rządowych planów dotyczących przyszłości oznaczenia geograficznego "Polska Wódka". Regulacje prawne Po raz pierwszy ograniczenie prawne bazy surowcowej w Polsce zostało wprowadzone w ustawie o monopolu spirytusowym z 1924 r. Ten akt prawny ograniczył możliwość produkcji wódki czystej. Mogła ona być otrzymana jedynie ze spirytusu wyprodukowanego ze zbóż lub ziemniaków poddanych fermentacji i destylacji wyłącznie w gorzelniach rolniczych (a nie gorzelniach przemysłowych). Taki stan prawny obowiązywał do 1953 r., czyli do czasu wydania dekretu o wyrobie i przerobie spirytusu. Jednak w 1980 r. przywrócono w ramach systemu Polskich Norm ograniczenie surowcowe do wódek czystych, z niewielkimi zmianami. Podstawowym surowcem do produkcji wszystkich wódek były ziemniaki i zboża, natomiast do produkcji niektórych zwykłych wódek czystych dopuszczono melasę. Sytuacja znacznie zmieniła się w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej. Prawo wspólnotowe (rozporządzenie 1576/89) zezwalało, by wódka była produkowana ze wszystkich surowców rolnych. Jednocześnie w ramach polityki jakościowej każde państwo członkowskie mogło wprowadzać bardziej restrykcyjne zasady dl więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software