• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • OPAKOWANIE
  • 2010-9

OPAKOWANIE

Miesięcznik ISSN 0030-3348 - rok powstania: 1955
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Pakowanie produktów spożywczych


Stefan Jakowski 
Produkty spożywcze łatwo ulegają niekorzystnym, a nawet niebezpiecznym dla zdrowia zmianom chemicznym lub fizycznym, co powoduje konieczność zapewnienia ich skutecznej ochrony. Opakowania stosowane do bezpośredniego kontaktu z zapakowanym produktem spożywczym powinny być czyste i dobrze zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem, zanieczyszczeniem, skażeniem bakteryjnym, szkodliwym działaniem światła lub tlenu oraz zawilgoceniem czy wysuszeniem. Bezpośrednie opakowania produktów spożywczych to przede wszystkim opakowania jednostkowe: butelki, słoje szklane, puszki konserwowe, pudełka metalowe, pudełka z kartonu lub z tektury, torebki papierowe oraz pudełka i torebki z tworzyw sztucznych. Każde opakowanie spełniać powinno dotyczące go wymagania. Stefan Jakowski: Food packaging. Food products easily undergo disadvantageous or even dangerous for human health chemical and physical changes what brings about the necessity of securing them effective protection. Packages used for direct contact with a packaged product should be clean and well protect the product from damage, pollution, microbial contamination, harmful influence of light or oxygen, and getting wet or dry. Direct food packaging includes above all consumer packages: bottles, glass jars, preserve cans, metal boxes, cartons, paper bags and also plastics boxes and bags. Every package should fulfill the requirements that it concern. Postęp techniczny w przemyśle spoż [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 354.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 318.60 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 264.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 132.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 66.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Badania zawartości aldehydu octowego w butelkach z PET oraz w wodzie mineralnej, przechowywanej w tych butelkach
Adam Fotek Zbigniew Mielniczuk 
Adam Fotek, Zbigniew Mielniczuk: Badania zawartości aldehydu octowego w butelkach z PET oraz w wodzie mineralnej przechowywanej w tych butelkach. Obecność aldehydu octowego w wyrobach z PET jest wynikiem procesu termicznego wytwarzania tych wyrobów. Z uwagi na dużą lotność aldehydu octowego i konieczność stosowania kłopotliwego sposobu przygotowania prób do badań, prawidłowe wykonanie oznaczeń zawartości tego aldehydu w wyrobach z PET, należy do zadań trudnych i wymaga ścisłego przestrzegania ustalonych warunków przygotowania próbek oraz przeprowadzenia oznaczeń. Uniknięcie strat aldehydu octowego w warunkach przygotowania prób do badań chromatograficznych wymaga mielenia w atmosferze ciekłego azotu. W artykule omówiono wykorzystaną w wykonanych badaniach chromatograficzną metodę oznaczania zawartości aldehydu octowego, przy wykorzystaniu chromatografu gazowego sprzężonego z selektywnym detektorem mas. W badanych butelkach z PET zawartość aldehydu octowego kształtowała się na poziomie 4-5,5 mg/kg tworzywa, w tym również w przypadku butelek, w produkcji których zastosowano bloker aldehydu octowego. Pomimo dość znacznych zawartości aldehydu octowego w badanych butelkach, nie stwierdzono obecności tego aldehydu w wodzie mineralnej niegazowanej, jak i gazowanej, przechowywanej w okresie wielomiesięcznym, zarówno butelkowanej zakupionej w sklepie, jak i pobranej z butelek wykonanych próbnie, przy uzyskanym limicie detekcji 12 ppb.W przepisach sanitarno-higienicznych Komisji Europejskiej zawartych w dyrektywie 2002/72/EC [1], jak i w zgodnych z tą dyrektywą aktualnych przepisach krajowych [2], dotyczących wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ustalono limit migracji specyficznej (SML) wynoszący 6 mg/kg na kg żywności lub płynu modelowego, imitującego żywność w badaniach. Przepisy te nie określają natomiast wymagań w zakresie zawartości aldehydu octowego w wyrobach wykonanych z tworzyw sztucznych, w więcej »

Dozowniki wagowe - kryteria wyboru
Ryszard Warczyński 
Obecnie w Polsce obserwuje się stały wzrost wymagań dotyczący produkcji towarów paczkowanych. Spełnienie jakościowych standardów wymaga często zmiany procesu technologicznego oraz zastosowania nowoczesnych maszyn i urządzeń. Nikogo już dzisiaj nie trzeba przekonywać do zastosowania w procesie technologicznym urządzeń do kontroli masy produktów. Niezastąpionym rozwiązaniem jest w tym przypadku użycie wielogłowicowych dozowników wagowych. Ryszard Warczyński: Check weighers - criteria for selection. A`permanent growth of requirements concerning the production of prepackaged goods has been observed now in Poland. The fulfilment of quality standards requires often the change of technological process and application of modern machinery and equipment. Nobody has to be convinced at present to apply the product weight control equipment in the technological process. An ideal solution in this case makes the application of the multihead check weighers. Od czasu wprowadzenia w Polsce wolnego rynku obserwujemy stały wzrost wymagań dotyczący produkcji towarów paczkowanych. Z jednej strony motorem napędowym tego zjawiska jest konsument, który oczekuje towaru atrakcyjnego, zgodnego z deklarowanymi parametrami i bezpiecznego pod względem zdrowotnym, ale z drugiej strony silnie stymuluje ten proces cały łańcuch dystrybucyjny, który w imieniu ostatecznego odbiorcy oraz swoim własnym kontroluje jakość produkcji oraz zgodność produktu z obowiązującymi lub przyjętymi standardami. Nowe sposoby podejścia do zapewnienia jakości ujęte zostały w obligatoryjnych i fakultatywnych standardach, takich jak: ISO 9000, HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points - Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli), GMP (Good Manufacturing Practice - Dobra Prakaktyka Produkcyjna), GHP (Good Hygiene Practice - Dobra Praktyka Higieniczna), FDA (Food and Drug Administration - amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków), ustawa o towarach paczkowanych, dyrekty więcej »

Grupa europejskich dziennikarzy opakowaniowych z wizytą w Finlandii
Grupa 10 dziennikarzy opakowaniowych z 8 krajów europejskich: Finlandii, Francji, Holandii, Niemiec, Polski, Rosji, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii przebywała w dniach 8-10 czerwca 2010 r. w Finlandii na zaproszenie 7 firm fińskich - UPM-Kymmene Oyj, Wipak Oy, Plastiroll Oy, Walki Group, Cross Wrap Oy, Ypap Oy i M-real Oyj. Dziennikarze reprezentowali następujące czasopisma opakowaniowe: Pakkaus - Finlandia, Emballage Digest i Formes de Luxe - Francja, VerpakkingsManagement Verpakken - Holandia, Neue Verpackung i EUWID (Europäischer Wirtschaftsdienst GmbH = Europejska Służba Informacji Gospodarczej) - Niemcy, Opakowanie - Polska, Tara i Upakovka - Rosja, PACKaktuell - Szwajcaria oraz Packaging News - Wielka Brytania. Spotkanie odbywało się w pięknym ośrodku rekreacyjnym - kampusie Hotelu Aaavaranta w miejscowości Kirkkonummi nad wielkim jeziorem w pobliżu Espoo w południowej części Finlandii, około 40 kilometrów od Helsinek, zaś zakończyło się wizytami w dwu fabrykach - firmy M-real w miejscowości Kyröskoski i firmy Plastiroll w miejscowości Ylöjärvi (obie miejscowości w odległości około 40 km od miasta Tampere). Spotkanie zainaugurował wykład Terhen Järvi Kääriäinen, dyrektora do spraw badań Stowarzyszenia Technologii Opakowań i Badań Pakkaustutkimus PTR ry (Association of Packaging Technology and Research) na temat: "Opakowania i działalność naukowo-badawcza w Finlandii". Jak wynikało z niego, PKB (Produkt Krajowy Brutto) Finlandii wynosi 171 miliardów euro, a PKB na 1 mieszkańca 32 025 euro. Wartość produkcji przemysłu opakowaniowego w Finlandii w r. 2007 wynosiła 2,2 miliarda euro, przy czym eksport obejmował 50% produkcji. Około 50% produkcji stanowiły opakowania dla przemysłu spożywczego. W ogólnej masie około 700 000 ton wyprodukowanych opakowań 38,1% (26 5390 t) stanowiły opakowania szklane, 30,7% (21 4230 t) opakowania drewniane, 14,3% (98 555 t) opakowania z tworzyw sztucznych, 10,0% (69 300 t) opakowania metalo więcej »

Opakowanie - ważny element konkurencyjności na rynku świeżych owoców i warzyw
Andrzej Hejduk Tadeusz Cąderek 
Jakość produktu jest zawsze w handlu najważniejsza - takie jest przekonanie współczesnych konsumentów. Produkt przed sprzedażą musi być opakowany, a opakowanie pełni zasadniczą funkcję - ochrony produktu i jest tym samym nierozłączną częścią towaru. W obrocie towarowym opakowanie ma także znaczenie marketingowe, które między innymi służy do komunikacji z użytkownikiem opakowania. Dlatego ważną cechą opakowania jest atrakcyjność, która przyciąga uwagę konsumenta. Współczesny detaliczny klient zainteresowany towarem oczekuje także podstawowej informacji o produkcie i jego producencie. W takiej informacji można zwięźle przedstawić region pochodzenia produktu, bowiem oferowane walory produktu mogą zachęcić konsumenta do zainteresowania się krajem pochodzenia produktu, np. ze względów turystycznych. Tak więc właściwości opakowania, a więc wygląd opakowania, rodzaj i forma oraz kształt powinny być uzupełniane informacjami wychodzącymi naprzeciw oczekiwaniom licznych klientów. Poszukują oni wiedzy nie tylko o zaletach użytkowych opakowania czy o bezpiecznym dla zdrowia konsumenta sposobie pakowania produktu, ale np. często chcą upewnić się, co się dzieje z poużytkowym odpadem opakowaniowym i czy nie stanowi on zagrożenia dla środowiska naturalnego. Większość detalicznych klientów przy zakupie kieruje się przede wszystkim wrażeniami wzrokowymi, stąd tak ważna jest kolorystyka opakowania i czytelność oznakowań oraz napisów. Ma to duże znaczenie dla promocji i reklamy towaru wystawionego na półkach sklepowych, zwłaszcza wobec różnorodności owoców i warzyw oraz ich odmian oferowanych na krajowych i zagranicznych rynkach. Z tego powodu, dobierając opakowanie należy pamiętać o nowoczesnych formach detalicznej sprzedaży, które skupiają uwagę konsumenta na informacjach reklamowych na opakowaniu. Dotyczy to zarówno sprzedaży w wielkopowierzchniowych sklepach, w których większość kupujących dokonuje wyboru towaru w krótkim czasie - "w więcej »

Rozkład wytworów papierniczych oraz donic z masy papierowej z dodatkiem otrębów zbożowych w wybranych rodzajach gleby
Izabela Modzelewska Maciej Pietrzak 
W niniejszym artykule przedstawiono wyniki z kolejnego etapu badań nad możliwością zastosowania otrębów zbożowych w produkcji wybranych wytworów papierniczych, które prowadzone są w IChTD Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dotychczasowe badania wykazały iż odpad młynarski nie pogarsza w istotny sposób oznaczanych właściwości wytrzymałościowych, a w niektórych przypadkach nawet je polepsza [5,6]. Otręby mogą znaleźć zastosowanie podczas wytwarzania, między innymi donic papierowych stosowanych w ogrodnictwie. Omówiono charakterystykę donic papierowych z różnym procentowym dodatkiem otrębów zbożowych (żytnich i pszenny, w ilości 3% i 5%) dotyczące szybkości ich degradacji w glebie. Ww. donice ulegają również szybkiemu rozkładowi w glebie, jak donice z obiegu handlowego z dodatkiem torfu, które są obecnie powszechnie stosowane. Izabela Modzelewska, Maciej Pietrzak: Degradation in selected soil types of paper products and pots manufactured from paper pulp supplemented with cereal bran. The current article presents results of a consecutive stage of investigations regarding possibilities of utilization of cereal bran to manufacture selected paper articles which are carried out at the Institute of Chemical Wood Technology (IChWT) of the Poznań University of Life Sciences. Experiments which have been carried out so far show that mill wastes do not compromise significantly the determined strength properties and, in certain cases, even improve them [5, 6]. The applied bran can be utilised to manufacture, among others, paper pots employed in gardening. Characteristics of paper pots with different percentage addition of cereal bran (rye and wheat at the level of 3% and 5%) regarding the rate of their degradation in the soil were discussed. The examined pots also undergo rapid degradation in the soil and the rate of this degradation is similar to that of pots widely available commercially in which peat is used as an additive. Wytwor więcej »

Rynek opakowań metalowych w Polsce
Piotr Dobrołęcki 
Od kilku lat z uwagą śledzimy rynek opakowań giętkich w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania folii aluminiowej. Coroczne raporty na ten temat publikowane są w czasopiśmie OPAKOWANIE od 2004 roku. Obecnie przedstawiamy pierwszy raport o polskim rynku opakowań metalowych, dlatego z natury rzeczy zawiera dane fragmentaryczne, które nie pozwolą jeszcze na opracowanie zadowalających wniosków. Wynika to w dużej mierze z trudności uzyskania wiążących i konkretnych odpowiedzi. Nie wszyscy producenci opakowań, do których zwróciliśmy się o odpowiednie informacje wykazali zainteresowanie naszą propozycją, jednakże część z nich w sposób wyczerpujący takie dane udostępniła, a nawet w kilku przypadkach podjęła z nami wnikliwą dyskusję, która z pewnością jest bardzo korzystna dla całej branży opakowań. Za takie podejście bardzo dziękujemy. Korzystaliśmy też z dostępnej literatury, informacji publikowanych w prasie branżowej, a także w Internecie. Rozwój branży opakowaniowej w Polsce w ostatnim dwudziestoleciu był niezwykle dynamiczny. W tym czasie, jak zauważa jeden z ekspertów, uruchomiono u nas produkcję wielu opakowań, które poprzednio nie były w kraju wytwarzane, a wśród nich wymienia puszki do napojów. Jednocześnie ten sam ekspert szacuje, że produkcja opakowań metalowych w Polsce to - pod względem stosowanego surowca - trzecia pod względem wielkości grupa produktów opakowaniowych, gdyż - według danych za 2005 rok - z metali wytwarza się w Polsce 22,2 proc. wszystkich opakowań, mniej tylko od opakowań z tworzyw sztucznych (36,7 proc.) oraz papieru i tektury (26,1 proc.). W roku 2006 udział opakowań metalowych wzrósł do 23,8 proc., gdy opakowania z tworzyw sztucznych osiągnęły 40,0 proc., a z papieru i tektury pozostały niemal na tym samym poziomie (26,2 proc.). Liczba firm produkujących opakowania metalowe w Polsce wynosi 85 przedsiębiorstw, co stanowi 3,6 proc. wszystkich przedsiębiorstw w branży opakowaniowej w naszym k więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-10-30

VI Międzynarodowe Sympozjum Cynkownicze»

2019-10-23

W Sosnowcu o oświetleniu»

2019-10-10

ETCC2020 Kraków, 2-4 września 2020 »

2019-07-24

Nowa sonda chloru całkowitego»

2019-06-12

Współczesne technologie przeciwkorozyjne»

2019-05-20

"Historyczny Rozwój Konstrukcji Pojazdów"»

2019-05-06

Eurocorr 2019-rejestracja do 16 maja»

2019-04-24

24 kwietnia Dniem Świadomości Korozyjnej»

2019-04-03

Sesja PSK podczas "Corrosion 2019"»

2019-03-11

Nowości w zabezpieczeniach przeciwkorozyjnych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software