Produkty spożywcze łatwo ulegają niekorzystnym, a nawet niebezpiecznym
dla zdrowia zmianom chemicznym lub fizycznym,
co powoduje konieczność zapewnienia ich skutecznej ochrony.
Opakowania stosowane do bezpośredniego kontaktu z zapakowanym
produktem spożywczym powinny być czyste i dobrze
zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem, zanieczyszczeniem,
skażeniem bakteryjnym, szkodliwym działaniem światła lub tlenu
oraz zawilgoceniem czy wysuszeniem. Bezpośrednie opakowania
produktów spożywczych to przede wszystkim opakowania
jednostkowe: butelki, słoje szklane, puszki konserwowe, pudełka
metalowe, pudełka z kartonu lub z tektury, torebki papierowe oraz
pudełka i torebki z tworzyw sztucznych. Każde opakowanie spełniać
powinno dotyczące go wymagania.
Stefan Jakowski: Food packaging.
Food products easily undergo disadvantageous or even dangerous
for human health chemical and physical changes what
brings about the necessity of securing them effective protection.
Packages used for direct contact with a packaged product
should be clean and well protect the product from damage,
pollution, microbial contamination, harmful influence of light or
oxygen, and getting wet or dry. Direct food packaging includes
above all consumer packages: bottles, glass jars, preserve
cans, metal boxes, cartons, paper bags and also plastics boxes
and bags. Every package should fulfill the requirements that it
concern.
Postęp techniczny w przemyśle spoż
[...]