W pracy przedstawiono charakterystykę procesów wytwarzania żywności opartych na
wykorzystaniu zjawiska fluidyzacji i jego modyfikacji. Celem badań było wykazanie możliwości
podniesienia atrakcyjności procesu jako metody obróbki żywności. Wykazano,
że dokonywana modyfikacja klasycznej fluidyzacji zaowocowała opanowaniem nowych,
pokrewnych procesów, których wprowadzenie do przetwórstwa rolno-spożywczego prowadzi
do uzyskania m.in. większej wydajności obróbki przy znacznie niższym zapotrzebowaniu
energii elektrycznej. Dodatkową zaletą nowych metod jest możliwość ich skutecznego
stosowania także w produkcji dań gotowych i w innych dziedzinach.
CHARACTERISTICS OF FLUIDIZATION AND RELATED PROCESSES APPLICATIONS
IN FOOD MANUFACTURING WITH PARTICULAR CONSIDERATION
OF REFRIGERATION TECHNOLOGY
The practical use of fluidization and it’s modification in food production is presented.
The aim of research was to discuss the possibility of increasing the attractiveness of the
process as the method of food treatment. It is shown, that the modification of fluidization
resulted in introducing of new related processes, which in agricultural and food industry
leads to growth of effectiveness and product quality with limitation of energy needs. The
advantage of new methods may be also successful treatment of ready meals and can be
used in other disciplines. It concerns especially the methods of impingement and impingement
jet fluidization.
logicznych czynników roboczych takich
jak powietrze czy ciekły azot.
W obszarze przetwórstwa rolno-spożywczego
zjawisko fluidyzacji znalazło zastosowanie
przede wszystkim w chłodnictwie
i suszarnictwie. Ze względu na chęć rozszerzenia
zakresu stosowalności zjawiska
fluidyzacji w procesach przetwórczych,
podjęto próby jego modyfikacji. Wieloletnie
badania dały początek nowym rozwiązaniom
procesu, określanym jako pokrewne
fluidyzacji. Podstawową wielkością
dającą przewagę tym procesom nad
klasyczną fluidyza
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS) |
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł | |
Metoda płatności: SMS Premium | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT) | |