• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2010-9

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Charakterystyka wykorzystania fluidyzacji procesów pokrewnych w produkcji żywności ze szczególnym uwzględnieniem obróbki chłodniczej

Łukasz Stadnik  Franciszek Kluza 
W pracy przedstawiono charakterystykę procesów wytwarzania żywności opartych na wykorzystaniu zjawiska fluidyzacji i jego modyfikacji. Celem badań było wykazanie możliwości podniesienia atrakcyjności procesu jako metody obróbki żywności. Wykazano, że dokonywana modyfikacja klasycznej fluidyzacji zaowocowała opanowaniem nowych, pokrewnych procesów, których wprowadzenie do przetwórstwa rolno-spożywczego prowadzi do uzyskania m.in. większej wydajności obróbki przy znacznie niższym zapotrzebowaniu energii elektrycznej. Dodatkową zaletą nowych metod jest możliwość ich skutecznego stosowania także w produkcji dań gotowych i w innych dziedzinach. CHARACTERISTICS OF FLUIDIZATION AND RELATED PROCESSES APPLICATIONS IN FOOD MANUFACTURING WITH PARTICULAR CONSIDERATION OF REFRIGERATION TECHNOLOGY The practical use of fluidization and it’s modification in food production is presented. The aim of research was to discuss the possibility of increasing the attractiveness of the process as the method of food treatment. It is shown, that the modification of fluidization resulted in introducing of new related processes, which in agricultural and food industry leads to growth of effectiveness and product quality with limitation of energy needs. The advantage of new methods may be also successful treatment of ready meals and can be used in other disciplines. It concerns especially the methods of impingement and impingement jet fluidization. logicznych czynników roboczych takich jak powietrze czy ciekły azot. W obszarze przetwórstwa rolno-spożywczego zjawisko fluidyzacji znalazło zastosowanie przede wszystkim w chłodnictwie i suszarnictwie. Ze względu na chęć rozszerzenia zakresu stosowalności zjawiska fluidyzacji w procesach przetwórczych, podjęto próby jego modyfikacji. Wieloletnie badania dały początek nowym rozwiązaniom procesu, określanym jako pokrewne fluidyzacji. Podstawową wielkością dającą przewagę tym procesom nad klasyczną fluidyza [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

"Transparentna Stylistyka" dla lad VIVALDI i ROSSINI
Tempo współczesnego życia pozostawia coraz mniej czasu na zakupy, zmuszając konsumenta do maksymalnego ograniczenia swojego pobytu w sklepie. Zatem w tym scenariuszu, analiza layoutu ekspozycyjnego produktów stanowi dla specjalistów handlu detalicznego podstawę marketingu, od której zależy zarówno jakość i ilość zakupów, jak i rentowność punktu sprzedaży. Badanie przeprowadzone przez stowarzyszenie POPAI USA, we współpracy z Meyers Research Center, potwierdza wagę stylu ekspozycyjnego Point of Purchase w odniesieniu do zachowań konsumentów. Okazało się, że o 70-ciu procentach zakupów klienci decydują w sklepie, a nie wcześniej w domu. W przypadku hipermarketów wskażnik ten wzrasta do 74%. W tym sensie, decydujące okazuje się zagwarantowanie maksymalnej wi więcej »

Analiza eksperymentalna wpływu rekuperacji ciepła skroplin na wydajność ziębniczą i efektywność energetyczną urządzenia ziębniczego
Tomasz Łokietek 
W artykule przedstawiono wyniki analizy dotyczącej wpływu zastosowania rekuperacji ciepła skroplin na efektywność energetyczną urządzenia ziębniczego z mieszaniną zeotropową R419A. Przedstawiono uzyskane wyniki badań eksperymentalnych i obliczeń oraz ich interpretację. Przeprowadzone badania pozwalają na ocenę wpływu rekuperacji ciepła skroplin na działanie urządzenia ziębniczego w warunkach roszenia się powierzchni oziębiacza powietrza. Korelacja wyników badań umożliwiła wyznaczenie zależności określającej wpływ zmian temperatury komory, temperatury otoczenia i natężenia przepływu skroplin pochodzących z procesu roszenia się powierzchni oziębiacza powietrza na wydajność ziębniczą, efektywność ziębniczą i wskaźnik efektywności energetycznej urządzenia. Experimental anal ysis of the influence of condensate heat reco - ver y on refrigerating capacit y and energ y efficienc y of a refri - gerator Analysis of the influence of heat recovery from the condensate resulting from sweating of the evaporator’s surface on energy efficiency of a refrigerator with zeotropic mixture R419A is introduced in the paper. The results of calculations and experimental investigations as well as their interpretation are presented. The results permit an opinion of the influence of condensate heat recovery on operation parameters of a refrigerator. Correlation of the measurements resulted in delimitation of equations defining the influence of the cabinet’s interior temperature, ambient temperature and flow rate of the condensate on refrigerating capacity, the coefficient of performance and energy efficiency of a refrigerator. 1. Wprowadzenie Poprawa efektywności energetycznej w chłodnictwie jest analizowana kompleksowo w pracach [1-5], które stanowią istotny wkład w rozwój nowoczesnych, energooszczędnych konstrukcji chłodziarek. Wiele prac dotyczy badań efektywności chłodziarek z mieszaninami nie-azeotropowymi, jak choćby prace [6-15]. Znany więcej »

Europa zmierza w kierunku naturalnych czynników chłodniczych
Andrzej GRZEBIELEC 
W przeciągu ostatnich 20 lat można było zaobserwować znaczną dynamikę zmian wykorzystywania czynników chłodniczych. Najpierw zostało ograniczone użytkowanie czynników z grupy CFC, następnie czynników z grupy HCFC. Obecnie Unia Europejska zmierza do ograniczenia wykorzystanie HFC. Co prawda nie ma jeszcze regulacji prawnych zakazujących stosowanie czynników z grupy HFC, ale wszystko na to wskazuje, iż w przyszłości się one pojawią. Powoduje to, że na rynku niezagrożone pozostają jedynie naturalne czynniki chłodnicze.Rynek czynników chłodniczych zatoczył wielkie historyczne koło. Historia wykorzystywania czynników chłodniczych rozpoczęła się od naturalnych i w chwili obecnej Unia Europejska dąży, aby powrócić do stosowania właśnie tych czynników. Zanim w latach 30-tych XX wieku zostały opracowane i rozpowszechnione pierwsze syntetyczne czynniki chłodnicze z grupy CFC, urządzenia chłodnicze -zarówno duże, jak i małe - pracowały z amoniakiem NH3, dwutlenkiem siarki SO2 czy chlorometanem CH3Cl. W chwili obecnej nie przewiduje się stosowania dwutlenku siarki oraz chlorometanu, natomiast amoniaku, wody, dwutlenku węgla, izobutanu, propanu oraz innych węglowodorów, powietrza i mieszanin wymienionych czynników. 2. Kierunki rozwoju chłodnictwa w Europie Unia Europejska nie zakazuje stosowania czynników chłodniczych z grupy HFC, jednakże wszystkie one znalazły się w grupie tak zwanych f-gazów (niektóre fluorowane gazy cieplarniane). Wspólnota Europejska stworzyła specjale rozporządzenie, które zawiera wytyczne jak należy postępować z fluorowanymi gazami cieplarnianymi. Rozporządzenie (WE) nr 842/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych wraz z aktami wykonawczymi dokładnie to opisuje. Założenia tego rozporządzenia nie są w Polsce póki co umocowane prawnie, ale nie oznacza to, że w Polsce nie obowiązują, gdyż prawo unijne jest nadrzędne nad prawem pols więcej »

Nowości TEKO na CHILLVENTA 2010
Grzegorz Grzelka 
TEKO POLSKA ma przyjemność zaprosić na targi Chillventa, które odbędą się w dniach 13-15.10.2010 r. w Norymberdze. W hali 5 na stoiskach 315 i 417 firma TEKO Gesellschaft für Kältetechnik GmbH - niemiecki producent urządzeń i dostawca komponentów do chłodnictwa i klimatyzacji, którego jesteśmy reprezentantem w Polsce - zaprezentuje swój potencjał, możliwości techniczne i nowości. Odwiedzający stoisko Goście będą mieli okazję poznać szczegółowo aktualny zakres oferty produktowej firmy, nowoczesne technologie stosowane w urządzeniach marki TEKO oraz innowacyjne i modułowe systemy sterowania WURM, które zapewniają inteligentną współpracę wszystkich podzespołów instalacji chłodniczej, prowadząc do optymalnej pracy urządzeń TEKO i energooszczędnej eksploatacji.W 2009 roku do produkcji wprowadzona została nowa seria agregatów TEKOSETflexi, uwzględniająca zapotrzebowanie i oczekiwania naszych Klientów, artykułowane podczas rozmów handlowych. Podstawowy skład agregatu to sprężarki półhermetyczne takich producentów jak BITZER (od modelu 4FC-3.2Y do 6F-40.2Y), FRASCOLD (od modelu Q4 21.1Y do Z40 154Y) oraz od 2010 roku BITZER TANDEM (od modelu 22EC- 4.2Y do 44CC-18.2Y) oraz BOCK (od modelu HGX34P/215-4 do GX7/1620- 4S). Oprócz sprężarek, w skład agregatu wchodzą poziomy zbiornik cieczy wyposażony w zawór odcinającym na wyjściu, Do opisanego zestawu standardowego, w zależności od potrzeb Klienta, dobrać można kilka opcji, pozwalających na dostosowanie produktu do wymogów instalacji, wśród nich: zamontowany filtr na ssaniu z wymiennym wkładem, odolejacz, separator cieczy wraz zaizolowaną linią ssawną, presostaty wysokiego i niskiego ciśnienia do sterowania - wentylatorem, sprężarką, regulator obrotów wentylatora/ów, presostat podwójny wysokiego i niskiego ciśnie dla zabezpieczenia sprężarki (podłączony do sprężarki rurką ze stali nierdzewnej), wentylator głowicy, grzałka karteru, regulacja wydajności, odciążenie rozruchu, obudowa więcej »

Problem osadów w układzie wody chłodzącej
Teresa Szymura 
Problem osadów w wodnych układach chłodniczych jest bardzo poważny, dotyczy bowiem zarówno osadów zwartych, ściśle przylegających do powierzchni chłodzonych, jak i luźnych, które w największych ilościach gromadzą się w miejscach, w których przepływ wody jest najwolniejszy. Zarówno jedne jak i drugie utrudniają wymianę ciepła i powodują ogromne straty energii, a czasami mogą uniemożliwić pracę urządzeń chłodniczych. Pokonywanie tych trudności zostało przedstawione na przykładzie instalacji chłodniczej w podlubelskim zakładzie produkcyjnym. Wprowadzenie Wiele nowoczesnych zakładów przemysłowych wyposażonych jest w obiegi wód chłodniczych do uzyskiwania komfortu pracy oraz utrzymania urządzeń przemysłowych w odpowiednich warunkach cieplnych. Zasadniczym zagadnieniem w technice chłodniczej, umożliwiającym prawidłowe funkcjonowanie układów jest utrzymanie odpowiedniej jakości wód obiegowych. Zazwyczaj wodę przygotowuje się zanim trafi do obiegu lub prowadzi się jej korektę już w fazie pracy. Woda w obiegach chłodniczych powinna być bez zawiesin, termo stabilna i nie korozyjna [1]. W Polsce nie ma norm, które określają jakość wód stosowanych do chłodzenia, dlatego często korzysta się z normy dla wód grzewczych i kotłowych oraz normatywu VDI nr 3803. W artykule przedstawiono wieloletnie doświadczenia, związane ze stosowania różnych sposobów stabilizacji wody obiegowej i usuwania osadów w zakładzie przetwórstwa tworzyw sztucznych w okolicach Lublina. Linia produkująca kształtki i rury wodociągowe z polipropylenu składała się z około 10 wtryskarek (różnej wielkości) oraz dwóch linii z wytłaczarkami i wannami chłodzącymi przeznaczonymi do produkcji rur wodociągowych. W zamkniętych układach chłodzenia, jako medium robocze najczęściej wykorzystuje się wodę z sieci miejskiej, albowiem spełnia ona warunki jakościowe dla wód chłodniczych. Aczkolwiek woda taka, zwłaszcza na Lubelszczyźnie zawiera dużo rozpuszczonych soli minera więcej »

Uwagi o stabilności temperatury i wilgotności powietrza w aspekcie jakości warzyw po okresie przechowywania
Grzegorz MIZERA Dariusz BUTRYMOWICZ Franciszek ADAMICKI 
W artykule zaprezentowano przegląd kluczowych zagadnień techniki przechowalnictwa warzyw i owoców. Na tym tle przedstawiono zasadnicze wymagania w zakresie pracy urządzeń chłodniczych obsługujących komory przechowalnicze. Wskazano, że zastosowanie układów pośrednich o ciągłej regulacji wydajności jest rozwiązaniem najbardziej optymalnym. W artykule przedstawiono również uproszczoną analizę czasu pracy urządzenia pracującego w systemie chłodzenia bezpośredniego o klasycznej regulacji.W ostatnich czasach nastąpiło znaczące nasycenie niemal każdej dziedziny życia, techniką. Proces ten ma istotny wpływ na wszelkie aspekty życia współczesnego człowieka, a w tym również na codzienną aktywność fizyczną. Powszechna mechanizacja ciężkich i uciążliwych prac fizycznych, wyeliminowanie wpływu niekorzystnych warunków klimatycznych w pracy, nasycenie różnego typu środkami transportu - wszystko to razem spowodowało, że nasza codzienna aktywność nie wymaga już tak dużego wysiłku fizycznego jak kiedyś. Należy też oczekiwać, że proces ten będzie w przyszłości kontynuowany. Przyzwyczajenia kulinarne nie zmieniają się jednak równie szybko, jak omawiane przemiany; ciągle jeszcze obowiązuje w naszym życiu przyzwyczajenie z okresu, kiedy to warunkiem właściwego funkcjonowania naszego organizmu było dostarczanie wysokokalorycznego pożywienia. Przyzwyczajenia te są obecnie jedną z przyczyn powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, choroby krążenia, etc. Choroby te są z jednej strony czynnikiem osobistych problemów zdrowotnych wielu osób, z drugiej zaś - źródłem znacznych strat społecznych spowodowanych przerwami w pracy, kosztami leczenia i często późniejszego inwalidztwa. Jednym ze sposobów poprawy powstałej sytuacji jest dostarczenie na rynek produktów żywnościowych niskoenergetycznych, ale bogatych w składniki przeciwdziałające współczesnym chorobom cywilizacyjnym. Produktami takimi były i są warzywa oraz owoce. Na więcej »

Zróżnicowanie przestrzenne rozwoju przemysłu chłodniczego w Polsce
Stanisław Urban 
Chłodnictwo stanowi niezbędny element współczesnego przetwórstwa i dystrybucji żywności. Jest nieodzownym elementem łańcucha logistycznego wielu podstawowych artykułów spożywczych [3]. Bez odpowiedniego zaplecza chłodniczego trudno byłoby zapewnić ciągłość zaopatrzenia w żywność, a zwłaszcza spełnić wysokie wymagania jakościowe w przypadku bardzo podatnych na psucie produktów rolno-spożywczych. Szczególnie duże znaczenie chłodnictwa dotyczy likwidowania nierówności między podażą a popytem na żywność w czasie. Chłodnie również służą niwelowaniu różnic podaży i popytu żywności w przestrzeni [2, 4]. W artykule dokonano analizy rozmieszczenia chłodni zamkniętych w Polsce w latach 2000 i 2006 z uwzględnieniem poszczególnych województw. Wyliczono wskaźniki dynamiki wzrostu liczby chłodni w latach 2006/2000 w %. Obliczono też liczbę mieszkańców przypadających na 1 chłodnię zamkniętą w latach 2000 i 2006 w Polsce oraz w poszczególnych województwach. Przedstawiono także wielkość chłodni zamkniętych według ich powierzchni w latach 2000 i 2006 w Polsce i w poszczególnych województwach. Wyliczono wskaźniki dynamiki wzrostu powierzchni chłodni w latach 2006/2000 w %. Obliczono też powierzchnie składowe chłodni przypadające na 1000 mieszkańców w kraju i w poszczególnych województwach. Ponadto przedstawiono średnie powierzchnie chłodni w latach 2000 i 2006 w Polsce i w województwach oraz wskaźniki dynamiki wzrostu tej powierzchni w analizowanym okresie. Podstawowe informacje do opracowania artykułu stanowiły dane liczbowe GUS zaczerpnięte z Banku Danych Regionalnych [1]. 1. Rozmieszczenie przestrzenne chłodni w Polsce w latach 2000-2006 Stan liczbowy chłodni zamkniętych w Polsce w latach 2000 i 2006 z uwzględnieniem podziału na województwa przedstawiono w tabeli 1. W roku 2000 w Polsce było ogółem 2893 chłodni zamkniętych. W roku 2006 ich liczba była wyższa i wyniosła 3147. W roku 2000 najwięcej chłodni zamkniętych z więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

2018-02-20

Unikalna kawiarnia Green Caffe Nero»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software