Substancje niepożądane w paszach, w tym w ziarnie
zbóż i produktach ich przetwarzania na cele paszowe,
zgodnie z defi nicją podaną w Dyrektywie 2002/32/EC
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r.,
oznaczają wszelkie substancje lub produkty, z wyjątkiem
patogennych mikroorganizmów, obecne w paszy
lub na jej powierzchni, których obecność stanowi potencjalne
zagrożenie dla zdrowia zwierząt, ludzi i dla środowiska
lub które mogą wpływać negatywnie na produkcję
zwierzęcą.
Ryzyko dla człowieka związane jest z tzw. efektem przenoszenia
(carry over) niektórych niepożądanych substancji do produktów
żywnościowych zwierzęcego pochodzenia. Ważne jest aby określić
jakie są dopuszczalne zawartości szkodliwych substancji przy których
nie występują jeszcze negatywne efekty. Dopuszczalne zawartości
uwzględniają naturalnie występujące poziomy niepożądanych
substancji w paszy i są z reguły niższe od zawartości powodujących
widoczne, negatywne skutki w postaci obniżenia kondycji zdrowotnej
zwierząt i wyników produkcyjnych lub powodujących zanieczyszczanie
produktów żywnościowych zwierzęcego pochodzenia.
Wykaz ważniejszych substancji niepożądanych w ziarnie zbóż, produktach
ubocznych przetwarzania zbóż i w mieszankach paszowych
podano w tab. 1.
i ocena zagrożeń w odniesieniu do fl uoru, azotynów, arsenu, kadmu,
ołowiu, rtęci i zanieczyszczeń botanicznych
[...]