Użytkownik ocenia miękkość bibułki tissue przez dotyk i nie
obchodzą go żadne techniczne właściwości tego papieru, takie jak
gramatura, porowatość, gęstość, czy inne, które w rzeczywistości
mają wpływ na miękkość. W konsekwencji, producenci wyrobów
z bibułki tissue są zmuszeni oceniać ich miękkość w podobny
sposób. Zespół ludzi, zwany "panelem", ocenia miękkość ręcznie.
Ocena miękkości bibułki przez panel jest subiektywna, przy
użyciu sztucznej skali i nie może być wykonywana dostatecznie
często, aby zapewnić stałość jakości wyrobów. W konsekwencji,
personel kontroli jakości produkcji mierzy szereg standardowych
właściwości fizycznych papieru, z nadzieją, że pozwolą one utrzymać
stabilną produkcję bibułki dobrej jakości. Niedogodnością
jednak jest fakt, że wynik każdego z wykonywanych pomiarów
jest wyrażony w innych jednostkach, które nie mogą być łatwo
sprowadzone do sztucznej skali używanej przez panel. W takiej
sytuacji zaistniała potrzeba opracowania odrębnego przyrządu,
który by mierzył miękkość bibułki tissue i podawał wynik w jednostkach
skali panelu. W tym celu został skonstruowany Tissue
Softness Analyzer (TSA) (1), prezentowany w niniejszym artykule,
który ma na celu:
- przedstawienie naukowych podstaw pomiaru miękkości bibułek
tissue oraz zweryfikowanie ich na modelowych papierach za
pomocą aparatu TSA,
- zweryfikowanie zdolności aparatu TSA do wyrażania miękkości
tissue w skali panelu.
Informacje podstawowe
Miękkość tissue
Miękkość tissue jest tajemniczą właściwością, wyrażającą
się odczuciem przy dotyku palcami, zapachem, jak również
wizualnym odbiorem użytkowników (2-5). Aby lepiej zrozumieć
tę wielowymiarową percepcję, ośrodki badawcze producentów
bibułek tissue przeprowadziły mnóstwo badań (6), jednakże tylko
niewiele z nich zostało opublikowanych (7-9). Istnieje przekonanie,
że miękkość bibułki tissue zależy od miękkości powierzchni
oraz miękkości objętościowej (10, 11). W konsekwencji wyznaczono
liczne z
[...]