Artykuł jest przeglądem literatury, dotyczącym wykorzystania
polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych
lub opakowań do żywności. Omówione zostały
właściwości folii z różnych białek i polisacharydów oraz sposoby
poprawy ich właściwości użytkowych poprzez modyfikacje
fizyczne, chemiczne i enzymatyczne. Przedstawiono również
możliwości włączania w matrycę polimerową nanonapełniaczy
i scharakteryzowano właściwości otrzymanych nanokompozytów
polimerowych. Ponadto wskazano możliwości poszerzenia
właściwości użytkowych folii z naturalnych polimerów poprzez
wprowadzenie dodatkowych substancji, przede wszystkim o aktywności
przeciwdrobnoustrojowej.
Karolina Gottfried, Katarzyna Sztuka, Hanna Statroszczyk, Ilona
Kołodziejska: Biodegradable and edible food packaging from
natural polymers.
A review of literature concerning the use of natural polymers for
the production of surface edible coatings or food packaging is
presented. The properties of films made from various proteins
and polysaccharides and ways to enhance their useful properties
through physical, chemical and enzymatic modifications are
discussed. The possibilities to include nano fillers into the polymer
matrix are also presented and properties of obtained nano
composites are characterised. Moreover, the possibilities of the
enlargement of the natural film useful properties through the introduction
of additional substances first of all with antimicrobial
activity are indicated.
Wprowadzenie
Opakowania są nieodłącznym elementem wielu produktów
i w znacznym stopniu decydują o ich handlowej atrakcyjności.
Według Raportu WorldPackaging, wartość całego
światowego rynku opakowaniowego wynosi 424 mld dolarów
i stale się zwiększa. Prognozy przewidują, iż w roku
2014 może on osiągnąć poziom niemal 600 mld dolarów.
Ponad połowa opakowań produkowanych na świecie wykorzystywana
jest w branżach związanych z przemysłem
spożywczym [1].
Wymagania konsumentów
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS) |
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł | |
Metoda płatności: SMS Premium | |
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT) | |