• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2010-8

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Modelowanie procesów cieplno-przepływowych w komorze przechowalniczej warzyw

Mirosława Kołodziejczyk Dariusz Butrymowicz 
W pracy przedstawiono zarys najważniejszych problemów występujących podczas modelowania zjawisk cieplno-przepływowych w komorze przechowalniczej modułowej chłodni warzyw. Szczególny nacisk położono na modelowanie przechowywanego produktu ośrodkiem porowatym. Zaprezentowano przykładowe własne obliczenia numeryczne wykonane w programie ANSYS Fluent.Podstawą dotychczasowych metod obliczania komory przechowalniczej chłodni składowej jest bilans energii przeprowadzany w skali makroskopowej. Nie daje on jednak odpowiedzi na pytania dotyczące rozkładów przestrzennych parametrów powietrza i produktu oraz nie potrafi sformułować wskazówek poprawiających ich nierównomierność. Numeryczna mechanika płynów (CFD) jest narzędziem, które pozwala na względnie tanie i szybkie wyznaczenie rozkładów prędkości, temperatury i wilgotności w chłodni, a w konsekwencji na przeprowadzenie optymalizacji sytemu chłodzenia. Jej istotą jest dyskretyzacja modelowanego obszaru na elementy siatki obliczeniowej i rozwiązywanie równań zachowania w tych obszarach za pomocą metod numerycznych z uwzględnieniem równań konstytutywnych opisujących własności czynnika. Wang i Sun (2003) w swoim przeglądzie literatury omawiają szerokie w poprzednim okresie wykorzystanie metod różnic i elementów skończonych w aproksymacji dyskretnej zagadnień cieplno-przepływowych występujących w procesach ogrzewania i chłodzenia żywności. Z przedstawionych zestawień wynika, że było to w dużej części oprogramowanie autorskie dla zagadnień w większości jednowymiarowych w przypadku metody różnic skończonych i dwuwymiarowych dla MES. Szybki rozwój oprogramowania komercyjnego (m.in. Fluent, CFX, Phoenics CFD, COMSOL), w większości opartego na metodzie objętości kontrolnych, pozwolił na badanie zagadnień praktycznych, odznaczających się skomplikowaną geometrią i skomplikowanymi procesami fizycznymi i chemicznymi. Obecnie już niemal wszystkie publikowane prace z szeroko rozumian [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Analiza wycieków czynnika podczas eksploatacji okrętowych urządzeń chłodniczych
Katarzyna Kędzierska Bogusław Zakrzewski 
W artykule przedstawiono analizę awarii urządzeń chłodniczych na czterech jednostkach statków morskich. Analizę przeprowadzono pod kątem oceny wielkości strat/wycieków ziębników do atmosfery. Analysis of refri gerant ’s leaka ge durin g the use of refri gera - tion equipment for ships The article presents an analysis of malfunctions of refrigeration devices in four vessels. Assessment of refrigerant’s loss/leakage to the atmosphere was taken into account.L - emisja czynnika do atmosfery [kg/rok], n - czas działania urządzenia [lata], m - napełnienie instalacji ziębnikiem [kg], f - liczba bezwymiarowa oceniająca stopień odzysku [-], E - zużycie energii przez urządzenie w ciągu roku [kWh], z - emisja CO2 na jednostkę energii przeliczeniowej [kg CO2/kWh], N - moc napędowa urządzenia ziębniczego [kW], tr - roczny czas pracy [h], k - liczba awarii miesięcznie, λ - średnia liczba awarii w miesiącu, mc - średnia wartość wycieku na miesiąc [kg], mca - masa strat na każdą awarię [kg]. Wstęp Ogólny splot wielu przyczyn powoduje wycieki i awarie okrętowych urządzeń ziębniczych, które występują we wszystkich typach instalacji chłodniczych: pośrednich i bezpośrednich, jedno i wielostopniowych. Wynika to ze specyfiki pracy okrętowych urządzeń ziębniczych, a mianowicie drgań powodowanych falowaniem i drgań powodowanych pracą silnika głównego. Zatem, pomimo podejmowania różnych środków ostrożności, zawsze może zdarzyć się uszkodzenie elementów składowych urządzeń ziębniczych wynikające ze zużycia materiałów. Inne ważne przyczyny to między innymi kwalifikacje załogi maszynowej odpowiedzialnej za zaniedbania przy obsłudze tych urządzeń, tym bardziej, że urządzenia te pracują w ciężkich warunkach, automatycznie, a obsługa pojawia się przy nich okresowo. Przyczyny te mogą powodować wycieki różnych czynników ziębniczych (np.: freonów, amoniaku, itd), a to z kolei może stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa załog więcej »

Badanie skraplania czynnika chłodniczego w obszarze pary przegrzanej
Tadeusz Bohdal Magdalena Florianowicz 
Przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych skraplania czynnika R404A w wężownicy rurowej modelowego skraplacza. Wykazano, że proces skraplania rozpoczynający się lokalnie w obszarze pary przegrzanej, po wystąpieniu określonego przechłodzenia pary na ściance kanału rozwija się następnie w układzie dwufazowym. Na podstawie przeprowadzonej analizy opracowano kryterium pozwalające wyznaczyć punkt początku skraplania w przepływie PPS. Znajomość tego kryterium uzupełnia opis wymiany ciepła oraz może być przydatne w projektowaniu skraplaczy chłodniczych. Wykazano, że w obszarze pary przegrzanej następuje stopniowy wzrost wartości współczynnika przejmowania ciepła αx, co świadczy o rozpoczęciu lokalnego skraplania czynnika chłodniczego Istnieje uzasadniona potrzeba kontynuacji dalszych badań w tym zakresie. Investi gation of refri gerant condensation in superheat vapor space In this paper showed effects of experimental investigation of refrigerant R404A condensation in pattern condenser pipe coil. Authors demonstrated that condensation process, local started in superheat vapor space, after vapor subcooled on pipe wall evolved in twophase area. Work out a criteria with can help find beginning of condensation in flow. It can be very useful for cooled condenser design and to describe heat transfer. Authors showed that in super vapor space a heat transfer coefficient rising slowly. It means that condensation process started. There is requirement to continue experimental investigation in this case.a, b - współczynniki, wzory (1 i 2) C - współczynnik, wzór (3) h - entalpia właściwa, kJ/kg L - długość wężownicy rurowej, m p - ciśnienie absolutne, Pa PPS - punkt początku skraplania, R - indywidualna stała gazowa, J/(kg·K) q˙ - gęstość strumienia ciepła s - entropia właściwa, J/(kg·K) T, t - temperatura, oC (wρ) - gęstość strumienia masy, kg/(m2·s) v - objętość właściwa x - stopień suchości Symbole greckie więcej »

Badanie skraplania czynnika chłodniczego w obszarze pary przegrzanej
Tadeusz Bohdal Magdalena Florianowicz 
Przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych skraplania czynnika R404A w wężownicy rurowej modelowego skraplacza. Wykazano, że proces skraplania rozpoczynający się lokalnie w obszarze pary przegrzanej, po wystąpieniu określonego przechłodzenia pary na ściance kanału rozwija się następnie w układzie dwufazowym. Na podstawie przeprowadzonej analizy opracowano kryterium pozwalające wyznaczyć punkt początku skraplania w przepływie PPS. Znajomość tego kryterium uzupełnia opis wymiany ciepła oraz może być przydatne w projektowaniu skraplaczy chłodniczych. Wykazano, że w obszarze pary przegrzanej następuje stopniowy wzrost wartości współczynnika przejmowania ciepła αx, co świadczy o rozpoczęciu lokalnego skraplania czynnika chłodniczego Istnieje uzasadniona potrzeba kontynuacji dalszych badań w tym zakresie. Investi gation of refri gerant condensation in superheat vapor space In this paper showed effects of experimental investigation of refrigerant R404A condensation in pattern condenser pipe coil. Authors demonstrated that condensation process, local started in superheat vapor space, after vapor subcooled on pipe wall evolved in twophase area. Work out a criteria with can help find beginning of condensation in flow. It can be very useful for cooled condenser design and to describe heat transfer. Authors showed that in super vapor space a heat transfer coefficient rising slowly. It means that condensation process started. There is requirement to continue experimental investigation in this case.a, b - współczynniki, wzory (1 i 2) C - współczynnik, wzór (3) h - entalpia właściwa, kJ/kg L - długość wężownicy rurowej, m p - ciśnienie absolutne, Pa PPS - punkt początku skraplania, R - indywidualna stała gazowa, J/(kg·K) q˙ - gęstość strumienia ciepła s - entropia właściwa, J/(kg·K) T, t - temperatura, oC (wρ) - gęstość strumienia masy, kg/(m2·s) v - objętość właściwa x - stopień suchości Symbole greckie więcej »

Bieżące projekty legislacji o F-gazach
Michał Dobrzyński 
Po ponad rocznej przerwie, Ministerstwo Środowiska wznowiło prace nad nową legislacją o F-gazach. Sprawa dotyczy czynników chłodniczych z grupy HFC, tj. m.in. R134a, R404A, R407C, R410A, R507 oraz zamienników dropin za R22, czyli: R417A, R419A, R422A, R422D, R424A, R427A. Krajowe Forum Chłodnictwa czynnie uczestniczy w konsultacjach z ministerstwami.W połowie czerwca 2010 r. resort środowiska udostępnił Krajowemu Forum Chłodnictwa dokument pt. "Założenia do projektu ustawy o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych". Zgodnie z obecnie obowiązującymi procedurami tworzenia prawa w Polsce, "założenia" muszą być skonsultowane z poszczególnymi ministerstwami oraz z zainteresowanymi organizacjami branżowymi. Dopiero na tej podstawie powstanie rządowy projekt ustawy, który zostanie skierowany pod obrady Sejmu. Oczekujemy, że nowa legislacja ma szansę zostać opublikowana na przełomie 2010 i 2011 r., natomiast już wiadomo, że na część jej postanowień - w odniesieniu do certyfikacji - może być wprowadzony kilkumiesięczny okres karencji. Pod koniec sierpnia planowane jest kolejne spotkanie Ministerstw z sektorem chłodnictwa i klimatyzacji. Resort środowiska zaprezentuje wówczas kolejną wersję "założeń", zaktualizowaną o uwzględnione propozycje organizacji branżowych oraz innych ministerstw. Otrzymaliśmy informację, że spora część uwag KFCh została uwzględniona. Aktualnie kluczowymi sprawami do dyskusji i dalszych ustaleń zdają się być następujące kwestie: (i) jednolita legislacja, (ii) certyfikacja personelu i firm, (iii) włączenie chłodnictwa mobilnego pod przepisy ustawy o F-gazach, (iv) opłaty za HFC oraz (v) kary. Przedstawimy skrótowo informacje o najważniejszych sprawach podnoszonych przez naszą branżę. informuje: 1. Jednolita legislacja Ministerstwo Środowiska utrzymuje stanowisko, że niemożliwe jest stworzenie jednej ustawy dla F-gazów i SZWO, ze względu na różnice definicji podanych w unijnych rozporządze więcej »

Efektywność techniczno-ekonomiczna systemu współpracy autonomicznego wymiennika free-cooling z układem chłodzenia wyposażonym w ziębiarkę sprężarkową Część 2. Efekty techniczno ekonomiczne
Joachim Kozioł ŁUKASZ WILŻYŃSKI 
Głównym celem pierwszej części artykułu było przedstawienie modelu matematycznego systemu free-cooling i chłodziarki sprężarkowej. W drugiej części przedstawiono wyniki wielowariantowych obliczeń, ponadto dokonano oceny technicznej i ekonomicznej systemu sprężarkowego układu chłodzenia nie wyposażonego w system free-cooling z chłodziarką posiadającą system free-cooling. Uwzględniono również różne sposoby finansowania inwestycji. TECHNICAL-ECONOMIC EFFICIENCY OF THE AUTONOMOUS FREE-COOLING SYSTEM COOPERATES WITH REFRIGERATING SYSTEM PART 2.- TECHNICAL AND ECONOMIC EFFECT The main objective of the first part of this article was to present a mathematical model of the free-cooling system and compression-cooling system. The second part present the results of multi-variant calculations, also made assesses the technical and economic system of the compression-cooling system is not equipped with free-cooling system with chiller having a free-cooling system. Also presents different ways of financing investment.System free-cooling ochładzania wody lodowej jest coraz częściej przedmiotem analiz teoretycznych i praktycznych zastosowań [3, 4, 9]. W pierwszej części opracowania ("Chłodnictwo" nr 07/2010) przedstawiony został model matematyczny systemu współpracy autonomicznego wymiennika free-cooling wyposażonego w ziębiarkę sprężarkową. Niniejsze opracowanie przedstawia wyniki wielowariantowych obliczeń przeprowadzonych dla zakresu temperatury otoczenia zmieniającej się od -20°C do +30°C, z uwzględnieniem możliwości wyłącznego funkcjonowania wymiennika free-cooling dla zakresu temperatury (od -20°C do +4°C), współpracy ziębiarki sprężarkowej z wymiennikiem freecooling (od +5°C do +14°C), wyłącznej pracy sprężarkowego agregatu ziębniczego (od +15°C do +30°C). W zakresie oceny technicznej określono strumienie czynników oraz moce napędowe wentylatorów i sprężarki. W zakresie oceny ekonomicznej dokonano porównania rocznyc więcej »

Stanowisko badawcze do bilansowania układu chłodniczego w komorze chłodniczej
Zbigniew CEBULSKI Andrzej ZAWADZKI 
"Chłodnictwo" tom XLV 2010 r. nr 8 17 1 2 3 4 5 obieg) i kosztem pracy zewnętrznej (Lzob) doprowadzonej do obiegu, przeniesienie tego ciepła do źródła o temperaturze wyższej. Wydajność obiegu chłodniczego przedstawia zależność: (1) Dla obiegu chłodniczego z drugiej zasady termodynamiki wynika, że by przenieść ciepło ze źródła o temperaturze niższej do źródła o temperaturze wyższej, należy doprowadzić do układu realizującego obieg pracę mechaniczną. Muszą tu również występować dwa źródła o różnych temperaturach. Termodynamiczny obieg chłodniczy jest oparty na przemianach termodynamicznych medium zwanego czynnikiem chłodniczym. Czynnikiem tym może być gaz (mówi się wówczas o obiegach gazowych), lub gaz rzeczywisty (mówi się wówczas o chłodziarkach parowych). W praktycznym obiegu chłodniczym jako czynnik chłodniczy stosuje się gaz rzeczywisty, dzięki któremu sprawność termiczna obiegu jest znacznie większa niż obiegu z czynnikiem gazowym. Istotną rolę w urządzeniu chłodniczym odgrywa wybór odpowiedniego czynnika chłodniczego. Pożądanymi cechami dobrego czynnika chłodniczego są: duża wartość ciepła parowania, mała objętość właściwa pary. W wymaganym zakresie temperatury ciśnienie nasycenia (skraplania) nie powinno być zbyt wysokie. Innymi ważnymi cechami są: taniość, duża wartość współczynnika przejmowania ciepła, obojętność czynnika dla środowiska. Najbardziej rozpowszechnione czynniki to: amoniak, dopuszczone niektóre freony oraz nowoczesne czynniki nie degradujące warstwy ozonowej. > 0 - = = od d d zob d ch Q Q Q L Q ε Praktyczny obieg chłodniczy oparty jest na teoretycznym obiegu Lindego, który realizuje procesy wymiany ciepła (podstawowe) przemianami izobarycznymi (skraplanie, parowanie), sprężania izentropowe (sprężarka) i dławienie izentalpowe (zawór rozprężny). Schemat ideowy obiegu Lindego przedstawiono na rysunku 1, natomiast graficzny obraz tego więcej »

Wpływ środowiska i stosowanych metod produkcji technologicznych na jakość produktów żywności pochodzenia zwierzęcego
Ryszard Rywotycki 
W miarę jak wzrasta liczba ludności na naszym globie, rośnie skala różnorodności i ilości produkcji żywności na rynku krajowym oraz w niektórych częściach świata. Coraz większego znaczenia nabiera też sprawa zapewnienia jej najlepszej jakości oraz odpowiednich warunków zbytu w międzynarodowym handlu i wymianie towarowej. Producent żywności jest zobowiązany do tego, aby jego produkt finalny był zgodny z odpowiednimi, ściśle określonymi kryteriami w świetle bieżących Rozporządzeń UE i Komisji WE. Higiena wytwarzania żywności jest obecnie najważniejszym elementem produkcji, gwarantującym jej bezpieczeństwo, tym bardziej, że posiadamy dość szeroką wiedzę w zakresie skutków zdrowotnych wynikających z zanieczyszczeń środków spożywczych. Zazwyczaj konsument pojęciem określania jakości danego produktu mięsnego posługuje się intuicyjnie, jak również doświadczeniem życiowym, informacjami medialnymi lub nabytą wiedzą w tym zakresie, wyrażając niekiedy sprecyzowane kryteria oceny jego przydatności spożywczej. Oczywiście w praktyce produkcyjnej i konsumenckiej potrzebne jest sprecyzowanie pojęcia jakości o danym gatunku produktu, który spełnia normy, według impulsywnej oceny wyróżników w skali: podoba się, zapewnia satysfakcję, jest wartościowy odżywczo i bezpieczny dla zdrowia, jest bardzo dobry, dobry, obojętny, niedobry, zły itd. oraz czy chciano by go spożywać: często, czasami, czy też wcale. Na skutek coraz bardziej krytycznego nastawienia konsumentów wobec metod produkcji rolnej, stosowanych technologii przetwarzania surowców i skażenia środowiska naturalnego, ocena pozostałości chemicznych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego nabiera coraz większego znaczenia. Dbałość o zdrowie i higienę zwierząt rzeźnych jest jednym z głównych priorytetów w walce z zakażeniami pokarmowymi chemicznymi i mikrobiologicznymi ich organizmów, których pierwotny stan uzależnia z kolei poziom skażeń pozyskiwan więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

2018-02-20

Unikalna kawiarnia Green Caffe Nero»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software