• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2010-7

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Walne Zebranie Członków UPPCH


Janina Jędrzejewska Lidia Wąsowicz 
W dniu 11.05.2010 r. w miejscowości Huta Żabiowolska odbyło sie Walne Zebranie Członków Unii Polskiego Przemysłu Chłodniczego. Janina Jędrzejewska - Prezes UPPCh powitała zebranych i przedstawiła program spotkania, który obejmował następujące zagadnienia i wystąpienia: 1. Rynek mrożonych produktów w Federacji Rosyjskiej i perspektywy eksportu do tego kraju - wystqpienia przedstawiciela Biura Radcy Handlowego Ambasady FR w Warszawie oraz przedstawiciela Biura Radcy Handlowego Ambasady RP w Moskwie, 2. Perspektywy rynku owoców i warzyw na rynku mrożonek w sezonie 2010/2011 - referat Pana Jana Świetlika z IERiGŻ, 3. Systemy wyposażenia magazynów chłodni i mroźni - rozwiązania od manualnych do automatycznych - referowane przez Panów Andrzeja Bonka i Tadeusza Kesika z firmy SSI Schafer Sp. z o.o., 4. sprawy organizacyjne, które dotyczyły: - omówienia działań Zarządu w sprawie ubezpieczeń i wyboru brokera, - omówienie dzialań Zarządu w sprawie stworzenia grupy firm stowarzyszonych celem przeprowadzenia negocjacji cen zakupu paliw, 5. sprawy różne. Posiedzenie rozpoczęło wystąpienie Andrzeja Karpiuka - Radcy ds. rolnych w Ambasadzie RP w Moskwie, który przedstawił "Podstawowe informacje o gospodarce Federacji Rosyjskiej w 2009 roku wraz ze wskaźnikami makroekonomicznymi oraz omówieniem aspektów rolnictwa i handlu zagranicznego produktami rolnymi". W 2009 wskaźnik PKB spadł w FR o blisko 8%, na co duży wpływ miał kryzys finansowy i spadek światowych cen za surowce energetyczne. Większość wskaźników ekonomicznych w 2009 roku uległa obniżeniu, w tym produkcja przemysłowa, jak również eksport i import. Udział produktów rolnych w całym handlu zagranicznym w 2009 roku wyniósł blisko 9%. Saldo obrotów handlowych z zagranicą artykułami rolno-spożywczymi było w 2009 roku ujemne i wynosiło blisko 20 mld USD. Natomiast nastąpił wzrost wartości produkcji rolnej we wszystkich sektorach rolnictwa oraz wzrost udziału rolnict [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 330.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 297.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Agregaty wody lodowej, pompy ciepła i agregaty skraplające typoszeregu AQTL/AQTH/AQTR/AQTLC firmy Tester
Najnowsze agregaty wody lodowej AquaLogic Trio Scroll zostały zaprojektowane do współpracy z czynnikiem chłodniczym R410A. Seria tych urządzeń dostępna jest w 5 typach, od modelu 1206 do 1806, o nominalnej wydajności chłodniczej od 286 do 473 kW. W celu znacznego obniżenia zużycia energii elektrycznej w trybie chłodzenia lub grzania, wszystkie urządzenia posiadają dwa niezależne obiegi chłodnicze, wyposażone w dwie lub trzy sprężarki Scroll pozwalające na dostosowanie się układu do częściowego obciążenia.Urządzenia tej serii w wersji standard mogą być wykonane w trzech opcjach wyciszenia: BLN - wyciszenie podstawowe: urządzenia tej serii wyposażone są w wentylatory połączone w trójkąt i działają na standardowych wartościach rpm. Nie zawierają regulatora prędkości obrotowej, natomiast sprężarki posiadają obudowę redukującą poziom generowanego hałasu; LN - wyciszone: urządzenia tej serii zostały wyposażone w wentylatory, działające na niskich wartościach rpm, połączone w gwiazdę. Również nie zostały wyposażone w regulatory prędkości obrotowej, jednakże posiadają obudowę sprężarek redukującą poziom generowanego hałasu; ELN - urządzenia super wyciszone: wyposażone zostały w wentylatory połączone w gwiazdę i regulatory prędkości obrotowej umożliwiające uzyskanie bardzo niskich rpm. Agregaty tej serii posiadają podwójne obudowy sprężarek, znacznie redukujące poziom generowanego hałasu. W więcej »

Efektywność techniczno-ekonomiczna systemu współpracy autonomicznego wymiennika free-cooling z układem chłodzenia wyposażonym w ziębiarkę sprężarkową Część 1. Model matematyczny
JOACHIM KOZIOŁ ŁUKASZ WILŻYŃSKI 
Głównym celem pierwszej części artykułu jest przedstawienie modelu matematycznego systemu free-cooling i ziębiarki sprężarkowej. W modelu matematycznym sformułowano równania bilansowe. Ponadto, w artykule przedstawiono schemat współpracy systemu free-cooling z układem chłodzenia wyposażonym w ziębiarkę sprężarkową. Podano też przykładowe wyniki analizy obliczeniowej. TECHNICAL-ECONOMIC EFFICIENCY OF THE AUTONOMOUS FREE-COOLING SYSTEM COOPERATES WITH REFRIGERATION SYSTEM. PART 1. MATHEMATIC MODEL The main goal in first part of article was to presented a mathematic model of the free-cooling system and refrigeration system. In mathematic model formulated have been balance equations. This article shows a schematic diagram of the refrigeration system with freecooling system and presented instances results of the calculation analysis. Wstęp Nowoczesne urządzenia służące do przygotowania oraz dystrybucji wody lodowej wykorzystywanej w procesach technologicznych, wymagają rozwiązań zapewniających wysoką efektywność, małą energochłonność oraz możliwość właściwej adaptacji warunków ich pracy do obciążeń wynikających z bieżących parametrów eksploatacyjnych. Wymagania te spełnia sposób zwany free-cooling, wykorzystujący sprzyjające warunki atmosferyczne do realizacji procesu chłodzenia. Koszty jego realizacji, w porównaniu z procesem chłodzenia wody w ziębiarce sprężarkowej są stosunkowo małe. Na rynku chłodniczym istnieje wielu producentów agregatów chłodniczych ze skraplaczami chłodzonymi powietrzem, które przewidziane są do różnych zastosowań i pracy w różnych konfiguracjach, w tym również z możliwością wykorzystania free-cooling’u [1]. System free-cooling pozwala na częściowe, bądź całkowite odciążenie instalacji chłodniczej, dzięki wykorzystaniu powietrza zewnętrznego o odpowiednio niskiej temperaturze. Znajduje on szerokie zastosowanie w nowoczesnych instalacjach chłodniczych i klimatyzacyjnych, zwłaszcza tam, gdzi więcej »

Pierwsze spotkanie nowych władz KFCh
Krajowe Forum Chłodnictwa, które przed dwoma miesiącami obchodziło dziesięciolecie w służbie dla branży chłodnictwa i klimatyzacji, w maju br. wybrało nowe władze. Jak w poprzednich latach, do Zarządu, Rady Nadzorczej i Sądu Dyscyplinarnego członkowie wybrali swych przedstawicieli reprezentujących kolorowe spektrum firm: od firm instalacyjno-serwisowych, przez przedsiębiorstwa handlowe, po producentów; od małych firm, przez średnie, po spore firmy, których marki są znane na świecie. Ale właśnie taki jest charakter Krajowego Forum Chłodnictwa - "kosmopolityczny", otwarty dla wszystkich rzetelnych i profesjonalnych przedsiębiorców. Do wszystkich trzech statutowych organów KFCh powołano łącznie 17 osób głównie po to, aby pobudzić do działań na rzecz branży jak największą liczbę aktywistów. Pierwsze połączone spotkanie Zarządu, Rady Nadzorczej i Sadu Dyscyplinarnego szóstej kadencji odbyło się w Warszawie w dniu 2 lipca. Mimo okresu wakacyjnego, dopisała wysoka frekwencja - prawie wszyscy stawili się na zebranie. Oprócz członków władz KFCh oraz stałej dotychczas więcej »

Symulacja numeryczna działania komory niskich temperatur w warunkach nieustalonych
MAREK ŻAK ADAM ŻOLTANIECKI 
W artykule sformułowano model obliczeniowy komory niskich temperatur z kaskadowym urządzeniem sprężarkowym dla stanu nieustalonego. Obliczenia symulacyjne dla różnych warunków działania komory wykonano używając oprogramowania Matlab i pakietu Simulink. Rezultaty obliczeń zostały porównane z dostępnymi wynikami pomiarów. Wstęp Artykuł jest kontynuacją prac autorów nad optymalizacją konstrukcji komór niskich temperatur z kaskadowym urządzeniem sprężarkowym [5, 6, 7]. Komory tego typu muszą często spełniać takie wymagania, jak określony czas wychładzania od stanu wygrzanego, odpowiednią dokładność utrzymywania temperatury, a także możliwie małe tempo samoczynnego wzrostu temperatury w przypadku awarii zasilania. Problemem jest także uzyskanie zadanego gradientu temperatury w czasie, jeśli komora przeznaczona jest do pracy obejmującej naprzemiennie cykle chłodzenia i grzania. Prawidłowe zaprojektowanie komory pod tym względem wymaga zastosowania modelu dynamiki uwzględniającego akumulację energii w poszczególnych elementach komory. Przy wyborze rozwiązania konstrukcyjnego powinien być brany pod uwagę także aspekt możliwie małego zapotrzebowania na energię napędową. Przykłady wymagań temperaturowych stawianych komorom w stanach nieustalonych: Komora do obróbki podzerowej - temperatura minimalna - 85°C - maksymalny czas wychłodzenia 30 kg wsadu od +30°C do -85°C 90 min. 100 kg wsadu od +30°C do -75°C 120 min. Komora klimatyczna niskotemperaturowa do badań i testów produktów - zakres temperatur od -60 do +80°C - średnie tempo wychładzania komory bez wsadu od +80 do -60°C - minimum 1 K/min. - maksymalny czas wychładzania i ogrzewania komory w zakresie temperatur od -60 do +80°C z wsadem 250 kg - 10 godzin. Komora klimatyczna do testów elementów i urządzeń - zakres temperatur od -80 do +200°C - średnia szybkość zmian temperatury (grzanie i chłodzenie) - minimum 15 K/min. Zamrażarka do badania kruszyw i betonu Tem więcej »

Termostatyczne zawory rozprężne Danfoss przeznaczone do pracy z R410A
Mariusz Jarosz 
Czynnik chłodniczy R410A coraz bardziej zyskuje na popularności do stosowania w układach klimatyzacji. Istotnymi zaletami tego czynnika są: - duża jednostkowa wydajność chłodnicza, - wysokie współczynniki przejmowania ciepła w parownikach i skraplaczach stwarzające korzystne warunki pracy wymienników, - mały poślizg temperaturowy (poniżej 0,2 K), co oznacza, że czynnik, który jest mieszaniną azeotropową zachowuje się jak jednorodny czynnik chłodniczy. Wymieniając szereg zalet czynnika R410A, musimy jeszcze brać pod uwagę wyższe ciśnienie robocze (temperatura skraplania 43°C odpowiada ciśnieniu absolutnemu 26 bar). Wyższe ciśnienie pracy przekłada się na większe obciążenie elementów instalacji chłodniczej oraz rosnące wymogi bezpieczeństwa dotyczące jakości instalacji oraz elementów automatyki chłodniczej. Mając na uwadze korzystne własności czynnika R410A oraz jego wysokie ciśnienie pracy, firma Danfoss opracowała wysokiej jakości termostatyczne zawory rozprężne, obejmujące swoim typoszeregiem pełny zakres wydajności chłodniczej od 1,3-350 kW (patrz tabela). W ofercie znajduj więcej »

Użytkowanie maszyn i urządzeń w przedsiębiorstwie Oprogramowanie wspierające ewidencję i kontrolę stanu technicznego
29 grudnia 2009 roku weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie zasadniczych wymagań dla maszyn (Dz. U. z 2008 r. Nr 199 poz. 1228). Rozporządzenie to wdraża do prawa polskiego nową dyrektywę maszynową 2006/42/WE. Ponadto 23 października 2009 roku weszła dyrektywa 2009/104/ WE dotycząca minimalnych wymagań BHP odnoszących się do sprzętu roboczego (tzw. dyrektywa narzędziowa). Dyrektywa ta zastępuje dotychczasowo obowiązującą dyrektywę 89/655/EWG i jej zmiany: 95/63/WE, 2001/45/WE, 2007/30/ WE. W praktyce oznacza to, że wszystkie wprowadzone do użytku maszyny muszą zostać dostosowane do zmienionych wymagań zasadniczych i minimalnych, m.in. należy ocenić ryzyko techniczne, wprowadzić zmiany w dokumentacji technicznoeksploatacyjnej DTR oraz wdrożyć wiele nowych wymagań bezpieczeństwa. Aby szybko i prawidłowo przystosować użytkowane w firmie maszyny do nowych wymogów, na bieżąco kontrolować ich stan techniczny oraz przygotować obowiązkową dokumentację, Wydawnictwo Forum przygotowało praktyczny program "Użytkowanie maszyn i urządzeń w prze więcej »

Wpływ czynników higienicznych oraz toksycznych na kształtowanie wartości odżywczych i zdrowotnych produktów mięsnych
Ryszard Rywotycki 
Producent żywności jest zobowiązany do tego, aby jego surowce, czy też stosowane substancje dodatkowe i produkty finalne odpowiadały ściśle określonym kryteriom jakościowym oraz wartościom odżywczym, przez co najmniej obowiązujący czasookres gwarancyjny do spożycia. Higiena wytwarzania żywności jest najważniejszym elementem produkcji i przechowalnictwa gwarantująca bezpieczeństwo dla konsumenta, tym bardziej, że posiadamy odpowiednio szeroką wiedzę w zakresie skutków zagrożeń zdrowotnych toksycznymi zanieczyszczeniami, wynikającymi ze skażeń mikrobiologicznych i chemicznych produktów spożywczych. Mięso zwierząt rzeźnych jest układem trzech struktur tkankowych, a mianowicie: tkanki mięśniowej, łącznej i tłuszczowej. Podstawowe składniki chemiczne mięsa - tłuszcz, białko, woda i składniki mineralne są ze sobą ściśle skorelowane, tzn. zmiana ilościowa jednego z nich powoduje zmianę pozostałych. Ocena jakości mięsa, poprzedzająca ustalenie optymalnego sposobu jego wykorzystania, opiera się na oznaczaniu kilku parametrów. Do najważniejszych należą: jakość mikrobiologiczna, skład podstawowy, cechy sensoryczne i tekstura (kruchość mięsa). Jednym z ważnych kryteriów wpływających na przydatność kulinarną mięsa jest również zawartość kolagenu (białka łącznotkankowego). Uzyskane surowce chudego mięsa ze zwierząt rzeźnych zawierają białka o najwyższej wartości odżywczej, posiadają komplet aminokwasów niezbędnych w diecie człowieka, w przeciwieństwie do białek roślinnych, a spożywanie ich w zbyt małych ilościach lub o niskiej jakości wpływa na stan kondycji, zwiększenie podatności na zakażenia i choroby. Zawartość białka włókienkowego w mięsie jest niezbędnym materiałem budulcowym i najważniejszym składnikiem pokarmowym, nie można go zastąpić żadnym innym składnikiem w prawidłowym rozwoju wszystkich tkanek. Stosowanie diety niskobiałkowej przez dłuższy czas hamuje wzrost, powoduje rozpad i zużycie własnych tkanek ustroj więcej »

Wpływ zamrażalniczego przechowywania na właściwości technologiczne mięsa dzika (Sus scrofa scrofa)
Lucjan Krala Radosław Mostowski 
Analizowano wpływ czasu (14 tygodni) i temperatury (t1 = -18oC, t2 = -30oC) na właściwości technologiczne mięsa z młodego odyńca, upolowanego w centralnej Polsce. Oceniano zawartość białek rozpuszczalnych, względną zawartość poszczególnych form mioglobiny (Mb, MbO, MetMb), wodochłonność, zawartość aldehydu malonowego (zmiany oksydacyjne). Udokumentowano, że mrożone mięso dzika dobrze zachowuje właściowści technologiczne w czasie 3,5 miesiąca przechowywania. Zawartość białek rozpuszczalnych ulega tylko nieznacznemu zmniejszeniu. Barwa mięsa nie ulega istotnym zmianom. Zmiany oksydacyjne są niewielkie. Porównując efekt oddziaływania wartości temperatury stwierdzono, że temperatura -30oC nieco lepiej stabilizuje właściwości mięsa dzika niż temperatura -18oC. EFFECT OF FREEZING STORAGE ON THE TECHNOLOGICAL PROPETIES OF WILD BOAR MEAT (SUS SCROFA SCROFA) The dependence of technological properties of meat from a young wild boar caught in central Poland on storage time (14 weeks) and temperature (t1 = -18oC, t2 = -30oC) was determined. The meat was analyzed for soluble proteins content, relative concentrations of mioglobin forms (Mb, MbO, MetMb), water holding capacity, and malonic aldehyde content. It was found that the technological properties of the meat were maintained during keeping for 3.5 months. Only the content of soluble proteins was slightly decreased. The meat color was not considerably altered. Oxidative changes were little. Comparison of storage temperature effect revealed that the meat parameters were slightly more stable at -30oC than at -18oC. Wprowadzenie W miarę wzrostu świadomości dotyczącej znaczenia zdrowego odżywiania, nasila się zainteresowanie konsumentów produktami naturalnymi, wytworzonymi bez stosowania metod i dodatków chemicznych. Odpowiedzią na takie oczekiwania jest dziczyzna, która pozyskiwana jest ze zwierząt rosnących w warunkach naturalnych, bez negatywnych skutków związanych z hodowlą masową. Mię więcej »

Wybrane aspekty modelowania gazowych strumienic chłodniczych
KAMIL ŚMIERCIEW MIROSŁAWA KOŁODZIEJCZYK DARIUSZ BUTRYMOWICZ 
W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące modelowania numerycznego strumienic stosowanych w urządzeniach chłodniczych. We wcześniejszych publikacjach autorów [1, 2, 3] przedstawiono metody obliczania strumienic modelami o parametrach skupionych, w niniejszej pracy poświęcono uwagę modelom 2D i 3D. Przedstawiono najważniejsze cechy modeli 2D i 3D wskazując różnice wynikające z każdego z modeli. Poruszono zagadnienie tworzenia siatek obliczeniowych oraz modelowania turbulencji. Wstęp Strumienica jako element urządzenia chłodniczego znana jest od dawna, mimo tego problem w zakresie modelowania numerycznego pracy strumienicy parowej jest jak dotąd wciąż otwarty, co ogranicza możliwości właściwego doboru jej geometrii. Wynika to z faktu pracy strumienicy, gdyż może pracować zarówno w obszarze jednofazowym (para przegrzana), jak również dwufazowym (para mora). Zależy to m.in. od rodzaju zastosowanego czynnika roboczego. W artykule skupiono się na najprostszym chłodniczym obiegu strumienicowym, w którym czynnikiem napędowym jest para. Uproszczony schemat takiego obiegu przedstawia rysunek 1. Na rysunku 2 przedstawiono obieg realizowany w urządzeniu strumienicowym w układzie współrzędnych ciśnienie - entalpia właściwa. W obiegu strumienicowym można wyróżnić obieg chłodniczy i obieg napędowy. W idealnym układzie, tzn. takim, w którym nie występują żadne straty, para napędowa o stanie 1 rozpręża się izentropowo w dyszy napędowej do stanu 2. Podczas tego rozprężania na skutek spadku ciśnienia wzrasta prędkość czynnika. Para o niskim ciśnieniu i dużej prędkości (stan 2) zasysa parę o stanie 7. Na pewnym odcinku długości strumienicy następuje mieszanie się czynników. Mieszanie jest wynikiem wymiany pędu pomiędzy strumieniem pary napędowej i zasysanej. Efektem tego procesu jest utrata prędkość pary napędowej i tym samym wzrost prędkości pary zasysanej. Spadek prędkości powoduje jednoczesny wzrost ciśnienia, przy więcej »

ZASADY PROJEKTOWANIA I EKSPLOATACJI CHŁODZIAREK TERMOELEKTRYCZNYCH
Jest to interesująca pozycja literaturowa, poświęcona jednemu z najbardziej zaawansowanych, przyjaznych dla środowiska alternatywnych sposobów wytwarzania "zimna". Celem wydania tego podręcznika m.in. jest likwidacja niedorozwoju tego kierunku techniki chłodniczej w kraju na tle postępów sąsiadów Polski zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W książce przeanalizowano współczesny stan produkcji chłodziarek termoelektrycznych na świecie, obszary ich zastosowań, trendy rozwoju ich konstrukcji. Szczególną uwagę przydzielono urządzeniom stacjonarnym i transportowym o użytecznej pojemności komory ponad 60 dm3, które dopiero wchodzą na rynek światowy. Omówiono typową budowę, zasady i etapy projektowania tych chłodziarek, w tym: obudowy, agregatu chłodniczego, układu zasilania i systemu regulacji temperatury oraz zamieszczono przykłady obliczeń. Przedstawiono metody i programy badań chłodziarek termoelektrycznych, zasady ich eksploatacji i remontu. Opisano specyficzne cechy chłodziarek termoelektrycznych, ich podstawowe dynamiczne i energetyczne charakterystyki. Książka adresowana jest do projektantów i serwisantów urządzeń chłodniczych, studentów i doktorantów specjalności, związanych z chłodnictwem, klimatyzacją, przechowalnictwem i transportem żywności. Informacje dotyczące możliwości zakupu książki można uzyskać pod numerem telefonu (091) 449- 40-62 lub email: beata. marchewczyk@zut.edu.pl. SPIS TREŚCI Wykaz skrótów i ważniejszych oznaczeń. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 Wpro więcej »

Znaczący niedobór regenerowanego R22 w całej Europie wskazuje na konieczność szybkiej konwersji systemów przy użyciu ekonomicznych zamienników
90% firm serwisowych, dystrybutorów oraz użytkowników objętych badaniem przeprowadzonym przez firmę DuPont na przełomie 2009 i 2010 roku, ocenia dostępność regenerowanego czynnika R22 w przyszłości jako "niewystarczającą" lub "zdecydowanie niewystarczającą" w stosunku do faktycznych potrzeb rynku. Aby uniknąć takich sytuacji kryzysowych, jak awarie czy czasowe wyłączenia systemów chłodniczych, 64% firm serwisowych objętych badaniem zaleca podjęcie szybkich działań oraz konwersję instalacji na nieszkodliwe dla warstwy ozonowej czynniki chłodnicze, jak na przykład DuPont™ ISCEON® 9. Rekomendacja ta wynika z doświadczenia w serwisowaniu instalac więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software