• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • OPAKOWANIE
  • 2010-7

OPAKOWANIE

Miesięcznik ISSN 0030-3348 - rok powstania: 1955
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Opakowania z masy papierowej


Ewa Drzewińska 
Do opakowań z masy papierowej należą m.in. wytłaczanki do jaj, opakowania do owoców, tacki do żywności i osłony na butelki. Charakterystyczną cechą tych opakowań jest brak złączeń lub szwów. Takie opakowania mają wiele zalet. Ewa Drzewińska: Moulded pulp packaging. Moulded pulp packaging includes among others egg trays, fruit packages, food trays and bottle casings. Their characteristic feature makes lack of joints or seams. Such packages have many advantages. Wyrób opakowań metodą formowania odlewów włóknistych pod próżnią polega na odsysaniu wody z masy papierniczej osadzanej na perforowanej formie obciągniętej sitem oraz na wysuszeniu kształtki i ostatecznym przygotowaniu jej do użycia. W ten sposób wytwarza się wytłaczanki do jaj, opakowania do owoców, tacki do żywności, osłony na butelki, wkładki amortyzacyjne do opakowań itp. Charakterystyczną cechą wyrobów jest brak złączeń lub szwów. Poza tym materiał z formowanej masy papierowej jest wyjątkowo chłonny, zapewnia ochronę przed wilgocią i aktywnie "oddycha", dzięki czemu nie dochodzi do niebezpiecznego powstawania pleśn [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 354.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 318.60 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 264.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 132.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 66.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Konsumencka ocena kartonowych opakowań jednostkowych do mleka
Jadwiga Szymczak Magdalena Ankiel-Homa 
Dobór odpowiedniego opakowania jednostkowego do mleka powinien być wynikiem optymalizacji uwzględniającej równolegle aspekty ekonomiczne, warunki produkcji, wydajność dystrybucji, potrzeby konsumenta oraz aspekty ekologiczne. Przedmiotem badania były najpopularniejsze, oferowane na rynku opakowania jednostkowe mleka. Jadwiga Szymczak, Magdalena Ankiel-Homa: Consumers’ assessment of milk cartons. The choice of a suitable consumer package for milk should result from an optimization taking into account in parallel economic aspects, production conditions, distribution efficiency, consumers’ needs and ecological aspects. The most popular consumer packages for milk offered at the market have been the subject of the research. Pierwsze opakowania jednostkowe do mleka pojawiły się na świecie prawdopodobnie około 1860-1870 roku jako odpowiedź na rosnący popyt na mleko w miastach i wysokie koszty dystrybucji mleka . Były to puszki z metalu, o maksymalnej pojemności 80 litrów. Wprowadzenie tego typu pojemników/opakowań ułatwiało transport mleka z wiejskich obszarów do miast (drogą kolejową), przyczyniając się w ten sposób znacznie do usprawnienia łańcucha dostaw mleka. Podobne pojemniki (oczywiście o znacznie mniejszej pojemności) były również stosowane w sprzedaży detalicznej (w przypadku sprzedaży mleka na ulicy konsumentom indywidualnym). Pierwszy znaczący rozwój w opakowaniach przeznaczonych do mleka zaobserwowano pod koniec XIX wieku wraz z wprowadzeniem pasteryzacji (1894) jako sposobu utrwalania mleka. Butelki szklane - bo o nich mowa - jako podstawowe opakowanie jednostkowe mleka pojawiły się najpierw w Stanach Zjednoczonych, a następnie w Europie w trzeciej dekadzie XIX wieku . Szklana butelka pozostała niekwestionowanym liderem do 1933, ki więcej »

Nowe technologie stosowane do drukowania opakowań i materiałów opakowaniowych
Stefan Jakucewicz 
W dziedzinie drukowania opakowań i materiałów opakowaniowych wprowadzono w ostatnich latach wiele nowych technologii. W artykule opisano również dwa nurty, które można wyróżnić obecnie w drukowaniu opakowań: drukowanie natryskowe (inkjet) oraz drukowanie z zastosowaniem zasady elektrofotografii. Stefan Jakucewicz: New technologies applied for printing packaging and packaging materials. In the domain of packaging and packaging materials printing many new technologies have been introduced in recent years. Two trends that can be distinguished at present in packaging and packaging materials printing, i.e., ink-jet and printing with the application of the electrophotography principle are discussed. W dziedzinie drukowania opakowań i materiałów opakowaniowych w ostatnich latach wprowadzono wiele nowych technologii, do których można zaliczyć: - drukowanie etykiet IML, - drukowanie sztywnych folii PP i PET, - technologia Cast & Cure określana jako C2, - cold-stamping w arkuszowych maszynach offsetowych, - wprowadzenie farb utrwalanych promieniowaniem UV i strumieniem przyspieszonych elektronów EB, - farby offsetowe o ograniczonej migracji, - nowe technologie we fleksografii, - nowe maszyny i nowe konfiguracje maszyn wąskowstęgowych, - dynamiczny rozwój cyfrowych technik drukowania materiałów opakowaniowych i opakowań. Drukowanie etykiet IML Obecnie do drukowania etykiet IML, czyli In-Mould Labelling, więcej »

Opakowania z papieru i tektury
Stefan Jakowski 
Wiele różnych opakowań wykonuje się z papieru, z tektury falistej i z tektury litej. Rozwija się produkcja tych opakowań dostosowanych do różnych zastosowań, np. do pakowania produktów spożywczych lub farmaceutycznych. Największe znaczenie mają opakowania z tektury falistej. Rozwój gospodarki rynkowej i związanej z nią konkurencji powoduje zwiększony popyt na różne rodzaje opakowań z papieru i z tektury. Są to na ogół opakowania tradycyjne, ale nadal nadające się do stosowania. Zasługują one na ogół na pozytywną ocenę ekologiczną ze względu na biodegradowalność i podatność do ponownego przetwórstwa. Pewien problem stanowi jednak czasem oczyszczanie ich z pozostałości zapakowanych w nie uprzednio produktów, które utrudniać mogą proces recyklingu. Stefan Jakowski: Paper and board packaging. Many different packages are made of paper, corrugated and solid board. The production of these packages adapted to various applications, e.g., for food and pharmaceuticals has been developing. The most important are corrugated board packages. The development of the market economy and competition connected with it involves increasing demand for various types of paper and board packaging. It includes in general conventional packages but they are still applicable. They deserve in general a positive ecological evaluation because of their biodegradability and recyclability. Some problem may sometimes cause their cleaning from the residues of the previously packaged products that can make difficult their recycling. Opakowania z papieru i tektury stanowią obecnie dużą zarówno pod względem zapotrzebowania, jak też i wartości produkcji branżę przemysłu opakowaniowego. Zaobserwować wprawdzie można zastępowanie opakowań papierowych opakowaniami z tworzyw sztucznych, ale rekompensowane jest to przez utrzymujący się dynamiczny wzrost zapotrzebowania na opakowania z kartonu i tektury falistej. Zaobserwować można też wzrost zapotrzebowania na pudełka więcej »

Pomiar szorstkości/gładkości powierzchni papieru
Elżbieta Baranek Urszula Janiga 
Istnieje kilka metod oznaczania szorstkości/gładkości powierzchni papierów i tektur płaskich. Metody te różnią się warunkami oznaczania, a wyniki podawane są często w różnych jednostkach. W Laboratorium Jakości Papieru Instytutu Biopolimerów i Włókien Chemicznych w Łodzi przeprowadzono badania, których celem było porównanie różnych metod oznaczania szorstkości/gładkości powierzchni wytworów papierowych i ustalenie zależności między poszczególnymi metodami badawczymi. Elżbieta Baranek, Urszula Janiga: Measurement of surface roughness/quality of paper. There exist several methods for the determination of surface roughness/quality of paper and flat boards. These methods differ in determination conditions and results are often indicated in different units. The tests carried out in the Paper Quality Laboratory of the Biopolymer and Chemical Fibre Institute at Łódź were aimed at comparing various methods for determining the surface roughness/quality of paper products and establishing a relationship between particular testing methods. Metody oznaczania szorstkości/gładkości Szorstkość/gładkość jest funkcją natężenia przepływu powietrza między określoną płaską powierzchnią głowicy pomiarowej i powierzchni papieru podczas oznaczania w określonych warunkach. Szorstkość lub gładkość powierzchni jest jednym z ważniejszych parametrów, charakteryzujących papiery drukowe, szczególnie kserograficzne, ale także jest ważnym parametrem dla papierów opakowaniowych. Do metod oznaczania szorstkości/gładkości papi więcej »

Warunki klimatyczne a wybrane właściwości użytkowe trzywarstwowej tektury falistej
Izabela Modzelewska 
Tektura falista jest to materiał opakowaniowy składający się z ułożonych na przemian oraz sklejonych ze sobą płaskich i pofalowanych warstw papieru lub kartonu. W zależności od liczby warstw wyróżnia się tektury faliste: dwu-, trzy-, cztero-, pięcio- i siedmiowarstwowe. Jest ona wytworem papierniczym bardzo chłonnym, dlatego też należy pamiętać o kontrolowaniu zarówno temperatury, jak i wilgotności powietrza, szczególnie podczas procesu jej wytwarzania, magazynowania i transportu. Wzrost wilgotności względnej powietrza powyżej 60% powoduje obniżenie parametrów wytrzymałościowych tektur falistych i wykonanych z nich pudeł. Spada odporność na przepuklenie, ECT, FCT i BCT. Tym samym zmniejszają się właściwości ochronne tektury falistej oraz jej amortyzacja. Izabela Modzelewska: Climatic conditions vs. Selected functional properties of three layered corrugated board Corrugated board is a packaging material consisting of flat and corrugated layers of paper or cardboard arranged alternately and glued together. Depending on the number of the applied layers, the following types of corrugated boards are distinguished: two-, three-, four-, five- and seven-layered boards. It is a paper article which is very absorbent and, therefore, it is essential to control both air temperature and humidity, especially during its manufacture, storage and transport. Increasing relative air humidity to over 60% results in the reduction of strength parameters of corrugated boards and boxes made from them. In addition, their resistance to burst, ECT, FCT and BCT all decrease and this, in turn, results in the reduction of the protective and absorbing properties of the corrugated board. Impulsem do podjęcia badań nad wpływem warunków atmosferycznych na wybrane właściwości użytkowe tektury falistej jest wprowadzanie w przemyśle przetwórczym oraz poligraficznym nowoczesnych, skomputeryzowanych i wysoko wydajnych linii technologicznych. Podstawowym jednak wa więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-10-30

VI Międzynarodowe Sympozjum Cynkownicze»

2019-10-23

W Sosnowcu o oświetleniu»

2019-10-10

ETCC2020 Kraków, 2-4 września 2020 »

2019-07-24

Nowa sonda chloru całkowitego»

2019-06-12

Współczesne technologie przeciwkorozyjne»

2019-05-20

"Historyczny Rozwój Konstrukcji Pojazdów"»

2019-05-06

Eurocorr 2019-rejestracja do 16 maja»

2019-04-24

24 kwietnia Dniem Świadomości Korozyjnej»

2019-04-03

Sesja PSK podczas "Corrosion 2019"»

2019-03-11

Nowości w zabezpieczeniach przeciwkorozyjnych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software