• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • 2010-7

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Wybrane doniesienia z rynku zbóż i pasz


UE: czy konieczna jest harmonizacja zasad oznakowania żywności i pasz z GMO? Dnia 11 maja br. odbyło się Forum Parlamentu Europejskiego nt. obecności i oznakowania produktów GMO w żywności i paszy. Obecnie w żywności obowiązują progi zawartości GMO na poziomie 0,9%, powyżej których żywność powinna być oznakowana jako zawierająca GMO . Tymczasem w kilku państwach Unii włączając Francję, Niemcy, Włochy, Austrię i W ęgry sektor spożywczy zamierza wprowadzić oznakowanie "wolne od GMO " na innych zasadach. Np. Francja rozważa dobrowolne oznakowanie "wolne od GMO ", jeśli zawartość modyfikowanych składników w żywności pochodzenia roślinnego będzie nie większa niż 0,1%, podobnie dla produktów pochodzenia zwierzęcego, o ile w ciągu życia nie skonsumowały powyżej 0,1% pasz GMO . Szef grupy ds. jakości w firmie Carrefour - Gomichon podkreślił, że konsumenci w Europie wyraźnie życzą sobie dostępności żywności "wolnej od GMO ". Jeśli chodzi o pasze, to Europejskie Stowarzyszenie Producentów Pasz - FEFAC domaga się dopuszczenia 0,5% zanieczyszczeń GMO w paszy zamiast obowiązującej obecnie zasady "zera tolerancji". Podkreślił jednak duże zapotrzebowanie na paszę wolną od GMO dla sektora drobiowego. Po raz kolejny przypomniano o utrudnieniach w imporcie pasz, jakie powoduje niesymetryczna autoryzacja GMO w Europie oraz krajach producentach. Podważano sposób autoryzacji nowych produktów GMO pod względem bezpieczeństwa. Wezwano Brukselę, aby łączyła opinie EFSA z innymi, ponieważ ostatnia autoryzacja ziemniaka Amfora nie wzięła pod uwagę krytycznych badań Światowej Organizacji Zdrowia - WHO , bowiem ten ziemniak posiada gen odporny na antybiotyk, który może przedostać się do łańcucha żywnościowego. (Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst. Agra Facts) Biopaliwa ♦ Czechy - prezydent wetuje wzrost ilości biododatku w biopaliwach Prezydent Republiki Czeskiej [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 360.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 324.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 255.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 127.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Aktualna sytuacja na światowym rynku pszenicy
Według prognoz Ministerstwa Rolnictwa USA (USDA) opublikowanych 11 maja 2010 roku, produkcja pszenicy w sezonie 2010/11 osiągnie 672 mln ton. Będzie to trzeci z rzędu najwyższy w historii poziom - o 7,8 mln ton niższy niż w poprzednim sezonie, ale o 10% wyższy (62 mln ton) niż średnia z ostatnich dziesięciu lat (rys. 1). Dwa lata temu bardzo wysokie ceny pszenicy na światowych rynkach spowodowały znaczne zwiększenie areału uprawy tego zboża, co w połączeniu z korzystnymi warunkami w trakcie wzrostu i zbiorów ziarna (efektem była wysoka wydajność z hektara) spowodowało znaczący wzrost produkcji pszenicy w skali całego świata. Aktualna sytuacja na światowym rynku pszenicy Goris van Lit - U.S. Wheat Associates Rys. 1. Światowa produkcja i zużycie pszenicy. Przegląd Zbożowo-Młynarski 28 Lipiec 2010 Rynek zbóż W bieżącym roku oczekuje się niższych zbiorów pszenicy w USA (o 5 mln ton), Kanadzie (o 2 mln ton) oraz w krajach bas więcej »

Charakterystyka i zastosowanie mąki z nasion roślin oleistych
Dorota Czerwińska 
Mąki, które znajdują zastosowanie m.in. w piekarnictwie, można wytwarzać z oleistych nasion. Jako surowce do ich produkcji wykorzystuje się sezam indyjski (Sesamum indicum) - nasiona rośliny z rodziny połapkowatych, orzechy arachidowe (Arachis hypogaea) - nasiona jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych, nasiona dyni (Cucurbita pepo) - jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych oraz nasiona lnu (Linum) - rośliny zielnej z rodziny lnowatych. Mąkę arachidową otrzymuje się z przemiału odtłuszczonych lub jednie pozbawionych łupiny orzechów ziemnych. Mąka ma unikalne właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne. Jest kremowa, lekko brązowa, dość szorstka, ma charakterystyczny posmak orzechów ziemnych. Mąka jest bardzo higroskopijna. Mąka sezamowa jest produkowana z wysuszonych nasion sezamu, nasiona przed mieleniem można prażyć. Mąka może więc mieć barwę lekko kremową, podobną do koloru kości słoniowej lub lekko brązową. Jest mąką drobną, miałką, o charakterystycznym aromacie sezamu. Mąka sezamowa łatwo pochłania tłuszcz i tworzy emulsje. Z wysuszonych, odtłuszczonych i zmielonych pestki dyni uzyskuje się dość ciemną, zielonkawą mąkę o orzechowym smaku. Mąkę można też sporządzać z wysuszonego miąższu dyni, pozbawionego nasion lub zawierającego nasiona. Surowcem do produkcji mąki są też nasiona lnu. Uzyskana z nich mąka jest jasna, dość sypka, ma smak orzechów. Wartość odżywcza mąk więcej »

Informacja o wybranych maszynach do optycznego sortowania zbóż
Optyczne maszyny sortujące firmy Sortex są współcześnie stosowane do usuwania zanieczyszczeń z prosa, słonecznika, kukurydzy, ryżu, owsa, soi, sorga, gryki i innych zbóż, w ostatnim czasie rozpoczęto ich wykorzystywanie w młynach pszennych i makaronowych, a nawet w młynie żytnim (patrz artykuł w nr 1/2009 str. 22 pt. "Wdrożenie najnowszej techniki w młynie żytnim 100 t/dobę"). Drogę utorowały zaawansowana elektronika, optyka i pneumatyka, dzięki którym dokonał się rozwój optycznych systemów sortujących o znacznie większych wydajnościach, wyższej dokładności czyszczenia, jakości wykonania i wiarygodności działania. Sortowniki optyczne serii SOR TEX-Z odniosły duży sukces dzięki dostosowaniu się do specyficznych wymagań i oczekiwań młynarzy wykorzystujący więcej »

Możliwości oceny efektywności przemiału ziarna pszenicy
Roman Jurga 
Zawartość rozdrobnionych zewnętrznych części ziarna (okrywy owocowo-nasiennej, warstwy aleuronowej, zarodka) wzrasta w mące równolegle ze stopniem wymielania ziarna. Obniża się przy tym czystość i biel mąki a wzrasta w niej zawartość substancji mineralnych i błonnika, których jest wielokrotnie (10-25-krotnie) więcej w peryferyjnych częściach ziarna niż w bielmie mącznym. Zależność ta jest istotna w pewnych zakresach i przy wyrównanym, często jednolitym surowcu oraz standardowych warunkach produkcji. Praktycznie w zakresie do 65% wyciągu - zmiany bieli i zawartości popiołu w mące są niewielkie i nie zawsze są z sobą skorelowane. Po przekroczeniu tego wyciągu mąka wyraźnie ciemnieje, a przy wyciągu powyżej 75% następuje znaczne jej pociemnienie i wzrasta w niej zawartość popiołu.O wartości przemiałowej ziarna można również wnioskować na podstawie cech fizyko- strukturalnych masy ziarna, jak: szklistość, gęstość, wyrównanie ziarna i masa 1000 ziaren oraz na podstawie jednostkowego zużycia energii na rozdrabnianie. Wartość przemiałową ziarna najlepiej określa ilość i jakość uzyskanej w wyniku przemiału mąki. W przypadku pszenicy efekty przemiałowe zależą głównie od wydajności i zdolności wymielania kaszek i miałów. Współczynnik korelacji między wydajnością kaszek i miałów wynosi 0,64 (± 0,17), zaś współczynnik korelacji między ogólną wydajnością kaszek i miałów a jednostkowym zużyciem energii na rozdrabnianie wynosi 0,57 (± 0,19). Wnioskowanie o wartości przemiałowej ziarna na podstawie jego szklistości, gęstości w stanie zsypnym lub wyrównania jest możliwe, aczkolwiek obarczone dużym błędem. Należy podkreślić, że jedynie laboratoryjny przemiał pozwala na pełną ocenę wartości przemiałowej ziarna. Istnieją również zależności między wartością przemiałową, wyrażoną np. szklistością ziarna, wyrównaniem lub gęstością w stanie zsypnym, a wartością wypiekową wyrażoną objętościową wydajnością chleba wypieczonego z mąk więcej »

Możliwości zapewnienia ochrony ekologicznym uprawom zbóż w świetle aktualnych przepisów
Ewa Matyjaszczyk 
Celem rolnictwa ekologicznego jest poprawa jakości i zdrowotności produktów rolnych i artykułów żywnościowych oraz zahamowanie degradacji środowiska rolniczego. W rolnictwie ekologicznym stosuje się zatem jedynie wybrane agrochemikalia. Zarówno nawozy jak i środki służące ochronie upraw ekologicznych przed organizmami szkodliwymi dobierane są z zachowaniem specjalnej procedury i kwalifikowane przez jednostki do tego upoważnione. Obecnie do stosowania w rolnictwie ekologicznym jest zakwalifikowanych 27 środków ochrony roślin. Żaden z nich nie jest dopuszczony do ochrony zbóż. Należy podkreślić, że ekologiczne uprawy zbóż w Polsce są obecnie całkowicie pozbawione jakiejkolwiek możliwości chemicznej ochrony. Pozostają zatem inne sposoby ograniczania rozwoju organizmów szkodliwych. Szczegółowe i aktualne dane dotyczące produkcji ekologicznej w Polsce publikuje na swoich stronach internetowych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov. pl/index.php?idkat=122. Zgodnie z "Raportem o Stanie Rolnictwa Ekologicznego w Polsce w latach 2007-2008" opublikowanym przez IJHARS , w Polsce, w grudniu 2008 roku zarejestrowanych było 14 896 gospodarstw prowadzących produkcję metodami ekologicznymi na łącznej powierzchni 314 921,2 ha. Z grupy tej ponad połowa (8 685 gospodarstw) posiadała certyfikat, a pozostałe (6 211) były w okresie przestawiania. Produkcję ekologiczną wprowadzono na powierzchni 314 921,2 ha. Najwięcej gospodarstw produkujących metodami ekologicznymi w 2006 r., znajdowało się w województwach: małopolskim (1 627), podkarpackim (1 577), lubelskim (1 402), mazowieckim (1 215) i zachodniopomorskim (1 059). W 2008 r. działało w Polsce 236 przetwórni ekologicznych. Najwięcej w województwach: mazowieckim - 37, wielkopolskim - 33 i lubelskim - 30. Największy udział w przetwórstwie produktów ekologicznych w Polsce miało przetwórstwo owoców i warzyw - 25,0% oraz zbóż - 13,0%. Nies więcej »

Perspektywy na rynku zbóż w UE w sezonie 2010/2011
Zapowiada się kolejny nadwyżkowy sezon. Prognozy zbiorów zarówno w samej UE, jak i globalnie są bardzo dobre. Do tego należy dodać jeszcze wysoki poziom zapasów końcowych ziarna, pozostający z bieżącego sezonu. W okresie pozostającym do zbiorów sytuacja może oczywiście ulec diametralnej zmianie, ale przy założeniu dobrych warunków pogodowych - zbóż będzie nadmiar, a ceny kształtować się będą na niskim poziomie. Walka o kluczowe rynki zbytu nadal będzie ostra. Kraje Basenu Morza Czarnego znowu spodziewają się dobrych zbiorów, a nie można zapominać o zapasach z pozostałych sezonów. Mniejsze zbiory pszenicy prognozowane są w S tanach Zjednoczonych, niemniej jednak nie wpłynie to znacząco na podaż ze względu na wysoki stan zapasów. A jak będzie wyglądała sytuacja na rynku Unii? Nadal unijni rolnicy borykać się będą z nadwyżkami ziarna. Wejście w życie postanowień tzw. Przeglądu Zdrowia WPR (Health Check), ograniczającego skup interwencyjny jedynie do pszenicy konsumpcyjnej z początkiem sezonu 2010/11, niestety najprawdopodobniej nie poprawi sytuacji. Skup interwencyjny jest mechanizmem, który umożliwia zdjęcie nadwyżki ziarna z rynku, przez wielu postrzeganym jako jedyny skuteczny sposób stabilizacji sytuacji rynkowej, który sprawdził się w praktyce w wielu krajach. Wszelkie ograniczenia w jego zastosowaniu należy uznać za niekorzystne. Drugim ważnym instrumentem jest subsydiowany eksport. W tym sezonie KE nie wyraziła jednak zgody na jego zastosowanie. Czy uruchomienie subsydiów eksportowych będzie możliwe w sezonie 2010/11. Unijny komisarz ds. rolnictwa zapowiedział przeznaczenie większych środków na interwencję na rynku zbożowym w nadchodzącym sezonie. Na jakie więc instrumenty mogłyby zostać one wydane poza skupem interwencyjnym pszenicy? Już bieżący sezon jest wyjątkowo trudny dla unijnych producentów zbóż, którzy są coraz bardziej zdesperowani. D więcej »

Przetwory owsiane cennym składnikiem naszej diety
Ziarno owsa zawiera wiele składników o charakterze prozdrowotnym, co powoduje wzrost jego zastosowania w produkcji żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która na skutek obecności składników biologicznie czynnych (własnych lub dodanych) i/lub usunięcia składników antyżywieniowych, wywiera pozytywny i potwierdzony klinicznie wpływ na zdrowie człowieka, jego sprawność fizyczną i stan umysłu. Jest ono bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego, którego główną frakcję stanowią β-glukany o szczególnych zdrowotnych właściwościach zbilansowanych białek, charakteryzujących się pełnym składem aminokwasów egzogennych, których ilość w zdecydowanej większości pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Zawiera stosunkowo wysokie ilości lipidów w porównaniu z ziarnami innych zbóż, ze znacznym poziomem niezbędnego kwasu linolenowego i obecnością rozpuszczalnych tokoferoli, a także witamin z grupy B (przede wszystkim tiaminy) i minerałów istotnych dla zdrowia ludzkiego. Dodatkowo owies jest źródłem kilku naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak wspomniane już tokoferole, a także kwasy fenolowe i ich pochodne oraz unikalnym źródłem aventramidyn, flawonoidów. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania ziarnem owsa i produktami otrzymanymi w wyniku jego przetwarzania. Przyczyną tego były zapoczątkowane przed pięćdziesięciu laty badania nad wysokocząsteczkowymi niestrawnymi substancjami roślinnymi występującymi w pożywieniu, zwanymi błonnikiem pokarmowym lub włóknem roślinnym. Wykazano, że substancje te, stanowiące składniki balastowe, są niezbędne dla zdrowia i pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Szacuje się, że spożycie włókna pokarmowego w Europie spadło z ok. 40 g na początku XX wieku do 27 g dziennie na osobę obecnie, co przypisywane jest preferowaniu wysoko oczyszczonych produktów zbożowych. W Polsce spożycie błonnika pokarmowego na poziomie 24 g w latach 50. ub.w. zmniejszyło się do 13 g/osobę/ dobę więcej »

Redukcja zawartości mikotoksyn w ziarnie pszenicy przy zastosowaniu sortowników optycznych
Fusarium graminearum - pleśń rozwijająca się na pszenicy wytwarza mikotoksynę deoksyniwalenol (DON). DON spożyty w dużych dawkach wywołuje ostre zatrucia. Natomiast przewlekłe spożywanie tej mikotoksyny w małych ilościach prowadzi do zaburzeń we wzroście, utraty masy ciała i nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Pleśnie z rodzaju Fusarium wytwarzają również inną toksynę - niwalenol (NIV). Jest ona jeszcze bardziej niebezpieczna niż DON. Zagrożenia mikotoksynami nie można w pełni wyeliminować przez stosowanie środków ochrony roślin i właściwych warunków magazynowania ziarna. Niezbędne są odpowiednie metody oddzielania ziaren porażonych przez pleśnie. Klasyczne metody sortowania opierające się na różnicach w gęstości ziarna nie są w tym zakresie w pełni efektywne. Odpowiednia redukcja zawartości pleśni w ziarnie może być w tym przypadku osiągni więcej »

Stan przetwórstwa zbóż w Polsce
W sezonie 2009/10, w porównaniu z poprzednim sezonem zużycie krajowe minimalnie wzrośnie z 26,4 do 26,6 mln ton. Wynika to z rosnącego zużycia przemysłowego oraz malejącej dynamiki spadku zużycia ziarna na pasze. W sezonie 2010/11 przewiduje się wzrost krajowego popytu na zboża. Krajowe zużycie zbóż może wynieść 27,5 mln ton i być o ponad 3% większe niż w sezonie 2009/10. Zaważy na tym głównie wzrost zużycia paszowego. Wysoka będzie dynamika wzrostu zużycia na cele przemysłowe. Zużycie paszowe zbóż w sezonie 2009/10 jest szacowane na 15,9 mln ton, wobec 16,1 mln ton w poprzednim sezonie. Wysokie ceny zbóż i pasz, szczególnie w latach 2007-2008, spowodowały głęboką redukcję pogłowia trzody chlewnej. Według szacunków IERiGŻ-PIB w sezonie 2009/10, w stosunku do poprzedniego sezonu, nie będzie większych zmian produkcji żywca wieprzowego. Związana z tym stagnacja popytu na pasze zbożowe jest równoważona wzrostem zapotrzebowania w sektorze drobiu. Ceny zbóż w sezonie 2009/10 kształtowały się na niskim poziomie. W sezonie 2009/10 zużycie ziarna w przemyśle paszowym, gdzie dodatkowo zboża są wypierane przez pasze wysokobiałkowe, zmniejszy się o ponad 4%. W sezonie 2010/11 popyt na pasze zbożowe, w stosunku do sezonu 2009/10, może wzrosnąć o ponad 4% do 16,6 mln ton. Spasanie zbóż w postaci pasz gospodarskich, sporządzonych z własnego ziarna i dokupionych komponentów zwiększy się o 5% do 13,1 mln ton. Zużycie zbóż w mieszankach przemysłowych wzrośnie o ponad 2% do 3,5 mln ton. Wzrost popytu będzie wynikał głównie z odbudowy produkcji w sektorze trzody chlewnej. Spożycie zbóż i ceny przetworów zbożowych Spożycie zbóż i przetworów zbożowych w sezonie 2009/10 szacowane jest na ok. 111 kg na osobę w ekwiwalencie mąki lub 138,8 kg w przeliczeniu na ziarno, wobec odpowiednio 113 i 141,3 kg w sezonie poprzednim. Globalne spożycie zbóż wyniesie 5185 tys. ton, w tym 4040 tys. ton pszenicy i 965 tys. ton żyta. Udział spożyci więcej »

Struktura sektora mieszanek paszowych w Niemczech – rok gospodarczy 2008/09
Agnieszka Bezat 
W opracowaniu niemieckiego Ministerstwa Żywienia, Rolnictwa i Ochrony Konsumenta pt. "Struktura sektora mieszanek paszowych w Niemczech 2009" zawarto informacje dotyczące liczby przedsiębiorstw, które produkują w Niemczech mieszanki paszowe, jak i regionalnego podziału oraz wielkości produkcji. Niektóre klasy wielkościowe przedsiębiorstw zostały połączone w celu ochrony danych dotyczących wyników produkcyjnych. Nie było możliwe przedstawienie zróżnicowanych wyników dla landów, dlatego też zastosowano podpodział na regiony: północny, południowy i wschodni. Wprowadzenie Trudna sytuacja dotycząca zbytu mlecznych produktów spowodowała spadek popytu o 6,3% na mieszanki paszowe dla bydła. W roku gospodarczym 2008/09 spadek popytu na mieszanki paszowe dla trzody chlewnej na poziomie 2,4% spowodował spadek wielkości produkcji tychże mieszanek. Produkcja spadła do 21,1 mln t, czyli o 3,5% w porównaniu do roku poprzedniego. Spadła produkcja mieszanek paszowych dla wszystkich rodzajów zwierząt użytkowych. Najmniejszy spadek odnotowano w wielkości produkcji paszy dla drobiu mięsnego, mianowicie 0,5%. Natomiast produkcja pasz dla drobiu użytkowego spadła o 4,8%, a dla koni o 6%. Liczba producentów mieszanek paszowych w Niemczech zmniejszyła się w stosunku do roku poprzedniego o 16 przedsiębiorstw, obecnie w Niemczech produkcją mieszanek paszowych zajmuje się 330 zakładów składających obowiązkowo sprawozdania (przedsiębiorstwa o rocznej produkcji przekraczającej 500 ton). Pomimo spadającej wielkości produkcji, malejąca liczba producentów doprowadziła do dalszego zwiększania się średniej wielkości przedsiębiorstwa. Średnia roczna wielkość produkcji przypadająca na jedno przedsiębiorstwo wzrosła o 700 ton do poziomu 63945 ton. We wszystkich niemieckich przedsiębiorstwach produkujących pasze przerobiono łącznie 9,8 mln ton zboża. Udział zboża w mieszankach paszowych wzrósł do poziomu 46,4%. Wielkość pr więcej »

Struktura sektora młynarskiego w Niemczech - rok gospodarczy 2008/09
Agn ieszka Bezat 
W roku gospodarczym 2008/09 przemiał zboża w Niemczech wyniósł powyżej 8 mln ton. Rok wcześniej przemielono o 1,9% (157 720 t) zboża mniej. Aż 8,03 mln ton zboża zostało przetworzone przez 302 młyny podlegające obowiązkowi publikowania sprawozdań (stanowi to 6 młynów mniej niż w roku poprzednim). Łączna ilość przemielonego zboża konsumpcyjnego to 7,65 mln ton, z czego 6,75 mln ton stanowi pszenica miękka; 0,9 mln ton żyto i 383 tys. ton pszenica twarda. Częste, silne wahania wielkości przemiału pszenicy twardej potwierdziły się poprzez 12,8-procentowy spadek (56 061 t). Z powodu spadku poziomu przemiału zboża oraz jednoczesnym spadku liczby młynów, łączny średni przemiał niemieckich młynów utrzymywał się na stałym poziomie. Średni przemiał wzrósł o 6 ton do poziomu 26 592 ton na młyn. Przemiał zboża W porównaniu do roku gospodarczego 2007/08 przemiał zboża konsumpcyjnego w okresie 2008/09 zmalał o 102 000 t do 7,65 mln t, co oznacza spadek o 1,3%. Przemiał pszenicy miękkiej zmniejszył się o 79 400 t do 6,75 mln t, przemiał żyta o 22 300 t do 0,9 mln t, natomiast przemiał pszenicy twardej o 56 100 t (-12,8%). Całkowity przemiał w Niemczech zmniejszył się o 158 tys. t (-1,9%) do ok. 8,03 mln t. Udział pszenicy miękkiej oraz żyta w całkowitym przemiale przesunął się na korzyść pszenicy miękkiej. Udział pszenicy miękkiej wynosił 84%, żyta 11,2%, natomiast pszenicy twardej 4,8%. W młynach z rocznym przemiałem poniżej 5 tys. ton odnotowano 66-procentowy udział pszenicy oraz 34-procentowy udział żyta w całkowitej wartości przemiału. W młynach z przemiałem 5 tys.-100 tys. ton w analizowanym roku gospodarczym udział żyta w całkowitym przemiale wyniósł 15-20%. Natomiast cała grupa zakładów o przemiale poniżej 100 tys. t odnotowała 20-procentowy średni udział żyta w całkowitym przemiale. W większych młynach udział ten wyniósł poniżej 10%. Przemiał importowanej z UE pszenicy miękkiej zmniejszył się o 137 tys. t i osiągnął poziom 313 t więcej »

Sytuacja podażowo popytowa w roku gospodarczym 2010/2011
Marian Borek 
Zbliżające się żniwa w coraz większym stopniu wpływają na rozwój sytuacji rynkowej na światowym i krajowym rynku zbóż. Ulewne deszcze jakie wystąpiły na terenie kraju w maju i czerwcu przyczyniły się do wystąpienia powodzi w wielu regionach kraju. Zastanawiając się nad scenariuszami rozwoju sytuacji na krajowym rynku zbóż należy pamiętać, że rynek ten jest częścią większego rynku wspólnotowego, który to rynek jest silnie powiązany z światowym rynkiem zbóż. Według prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej z maja bieżącego roku, w 2010/2011 r. na świecie zostanie zebranych 1,777 mld ton zbóż. Taka sama ilość zboża zostanie zużyta, co oznacza, że bieżąca produkcja zaspokoi istniejące potrzeby. Najwięcej, bo aż 754 mln ton zostanie przeznaczonych na cele paszowe, 617 mln ton na spożycie przez ludzi. Zużycie na cele przemysłowe sięgnie 280 mln ton i będzie najszybciej rozwijającym się sposobem zagospodarowania zboża. W porównaniu z rokiem 2010/2011 zwiększy się ono o ok. 12 mln ton. Przy ocenie sytuacji należy pamiętać, że w nowy rok gospodarczy świat wejdzie z rekordowym poziomem 396 mln ton zapasów. Z uwagi na zrównoważenie produkcji i zużycia, poziom zapasów w ciągu roku gospodarczego 2010/2011 nie zmieni się. Na światowym rynku pszenicy, pomimo spodziewanego spadku zbiorów do 660 mln ton, tj. o 2,4% w porównaniu z rokiem 2010/2011, nadchodzące zbiory nadal będą wyższe od średniej z ostatnich 3 lat o 0,5%. Zużycie pszenicy, pomimo wzrostu w porównaniu z rokiem 2010/2011 o 1,1% do 65 więcej »

Wpływ "poprawiaczy" jakości mąki pszennej na jakość makaronu
W Orłowskim Technicznym Uniwersytecie prowadzono badania wpływu dodatku "poprawiaczy" jakości mąki pszennej (z ziarna pszenicy miękkiej zwyczajnej T. vulgare) na jakość makaronu. Jako "poprawiaczy" jakości użyto produkty firmy Muehlenchemie: EMCE dur F (w składzie znajdują się m.in.: mąka pszenna i sojowa, lecytyna, fosfolipidy, enzymy) i Pastazym (w składzie znajdują się m.in.: -ksylano, -glukano i lipolityczne enzymy pochodzące z pleśni Aspergillus). Wyroby makaronowe z mąki pszennej z dodatkiem ww. "poprawiaczy" jakości produkowano na tłoczni makaronowej włoskiej firm więcej »

Wrażenia z Targów POWTECH/TechnoPharm 2010 w Norymberdze
W dniach 27-29 kwietnia br. odbyły się w Norymberdze targi POWTEC H 2010 (Międzynarodowe Specjalistyczne Targi Mechanicznych Procesów Przetwórczych i Analityki), w połączeniu z targami TechnoPharm 2010 (Międzynarodowe Specjalistyczne Targi Technologii Procesów Life Science, Pharma-Food-Cosmetics). Targi te odbywają się w cyklu półtorarocznym, edycje naprzemiennie: jesienna i wiosenna. W czasie tych imprez odbywał się też Kongres WC PT6 (World Congress on Particle Technology - Światowy Kongres Technologii Cząstek). Naszych Czytelników szczególnie zainteresuje oferta specjalistyczna Targów POWTEC H: więcej »

XXXI Konferencja w Krynicy Morskiej na temat: "Jakość produktu finalnego elementem sukcesu przedsiębiorstwa"
W Krynicy Morskiej w dniach 26-29 maja 2010 roku odbyła się kolejna konferencja organizowana przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Tym razem hasło konferencji było następujące: "Jakość produktu finalnego elementem sukcesu przedsiębiorstwa". W K onferencji uczestniczyło ponad 80 osób - przedstawicieli zakładów zbożowo-młynarskich i piekarskich. Swoje oferty prezentowało 11 firm krajowych i zagranicznych, które działają na polskim rynku młynarskim i piekarskim. Referaty prezentowali pracownicy Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS i Z akładu Mikrobiologii więcej »

Zmiany w legislacji UE dotyczące pasz
KE określiła szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia nr 1831/2003 PE i R U dotyczące zadań laboratoriów referencyjnych Wspólnoty oraz ich relacji z krajowymi laboratoriami referencyjnymi w zakresie opiniowania wniosków, prowadzenia analiz i wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków paszowych (Rozporządzenie Komisji WE/378/2005 z dnia 4 marca 2005 r.). W 2006 roku rozszerzono listę laboratoriów referencyjnych w UE uprawnionych do kontroli zgodności z prawem paszowym i żywnościowym (oraz regułami dot. zdrowia i dobrostanu zwierząt) rozporządzeniem Komisji (WE) nr 776/2006 z dn. 23 maja 2006 r. W rozporządzeniu WE/961/2009 z 14 grudnia 2009 r. Komisja określiła poziom wkładu finansowego Wspólnoty na rzecz niektórych laboratoriów referencyjnych na rok 2010. Bieżące informacje zmian legislacyjnych Wspólnej Polityki Rolnej UE - maj 2010 r.:  Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1269/2009 z dn. 21 grudnia 2009 r. zmieniające rozporządzenie WE/243/2007 w zakresie minimalnej zawartości dodatku paszowego w paszach dla tuczników.  Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1270/2009 z dn. 21 grudnia 2009 r. dotyczące stałych zezwoleń na stosowanie niektórych dodatków paszowych. Dotyczy bezterminowego zezwolenia na enzym E 1636.  Rozporządzenie Komisji (WE) nr 8/2010 z dn. 23 grudnia 2009 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych.  Rozporządzenie Komisji (WE) nr 9/2009 z dn. 23 grudnia 2009 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-ksalanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (ATCC PTA 5588) jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych, kaczek i indyków więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software