UE: czy konieczna jest harmonizacja
zasad oznakowania żywności i pasz
z GMO?
Dnia 11 maja br. odbyło się Forum Parlamentu
Europejskiego nt. obecności i oznakowania
produktów GMO w żywności i paszy.
Obecnie w żywności obowiązują progi zawartości
GMO na poziomie 0,9%, powyżej
których żywność powinna być oznakowana
jako zawierająca GMO . Tymczasem w kilku
państwach Unii włączając Francję, Niemcy,
Włochy, Austrię i W ęgry sektor spożywczy
zamierza wprowadzić oznakowanie "wolne
od GMO " na innych zasadach. Np. Francja
rozważa dobrowolne oznakowanie "wolne
od GMO ", jeśli zawartość modyfikowanych
składników w żywności pochodzenia roślinnego
będzie nie większa niż 0,1%, podobnie
dla produktów pochodzenia zwierzęcego,
o ile w ciągu życia nie skonsumowały powyżej
0,1% pasz GMO . Szef grupy ds. jakości
w firmie Carrefour - Gomichon podkreślił, że
konsumenci w Europie wyraźnie życzą sobie
dostępności żywności "wolnej od GMO ". Jeśli
chodzi o pasze, to Europejskie Stowarzyszenie
Producentów Pasz - FEFAC domaga
się dopuszczenia 0,5% zanieczyszczeń GMO
w paszy zamiast obowiązującej obecnie zasady
"zera tolerancji". Podkreślił jednak duże
zapotrzebowanie na paszę wolną od GMO
dla sektora drobiowego. Po raz kolejny przypomniano
o utrudnieniach w imporcie pasz,
jakie powoduje niesymetryczna autoryzacja
GMO w Europie oraz krajach producentach.
Podważano sposób autoryzacji nowych produktów
GMO pod względem bezpieczeństwa.
Wezwano Brukselę, aby łączyła opinie
EFSA z innymi, ponieważ ostatnia autoryzacja
ziemniaka Amfora nie wzięła pod uwagę
krytycznych badań Światowej Organizacji
Zdrowia - WHO , bowiem ten ziemniak posiada
gen odporny na antybiotyk, który może
przedostać się do łańcucha żywnościowego.
(Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU
na podst. Agra Facts)
Biopaliwa
♦ Czechy - prezydent wetuje wzrost
ilości biododatku w biopaliwach
Prezydent Republiki Czeskiej
[...]