• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2010-5

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Wpływ wybranych dodatków naturalnych na stabilność oksydacyjną i fizyczną spożywczych układów dyspersyjnych w czasie przechowywania

Krzysztof Kryża Ludmiła Stodolnik Grzegorz Szczepanik 
Celem pracy było przeprowadzenie analizy aktywności wybranych dodatków emulgujących w kształtowaniu aktywności i stabilności fizycznej emulsji oraz aktywności antyoksydacyjnej dwufazowych emulsji tłuszczowych przechowywanych przez 8 tygodni w temperaturze chłodniczej (4°C±1°C) i pokojowej (20°C±1°C). Układy emulsyjne przygotowywano w stosunku fazy wodnej do oleju słonecznikowego 60:40 w warunkach laboratoryjnych, przygotowywanych przy założonych parametrach homogenizacji (8000 obr · min-1, czas 5 minut). W celu określenia efektywności antyoksydacyjnej dodatków zastosowanych do emulsji określano: zawartości hydronadtlenków i wtórnych produktów utlenienia (Schmedes i Hølmer 1989) i skoniugowanych kwasów tłuszczowych: dienów (233nm) i trienów (268 nm) (Tynek i Drozdowski 1998). Tłuszcz z emulsji ekstrahowano mieszaniną chloroformu z metanolem (2:1) metodą Bligha i Dyera w modyfikacji Linko (1967). Proszek jajeczny, proszek żółtka zastosowane pojedynczo, jak i z gumą guar do emulsji dobrze stabilizowały zarówno zawartości hydronadtlenków, wtórnych produktów utleniania jak i sprzężonych dienów i trienów w czasie przechowywania w temperaturze chłodniczej. Proszek żółtka z gumą guar wykazał wysoką ogólną aktywność przeciwutleniającą w emulsjach przechowywanych w temperaturze chłodniczej. Przewyższał on aktywność proszku jajecznego z gumą guar oraz samego proszku żółtka. Jednakże dodatki proszków jajecznych ograniczyły trwałość emulsji do 2 tygodni podczas przechowywania w temperaturze pokojowej. Guma guar stabilizowała pH emulsji przechowywanych w temperaturze chłodniczej. Poza tym guma guar w tych samych układach niejednorodnych efektywnie utrzymywała wysoki współczynnik stabilności oraz aktywności emulgującej podczas 8 tygodniowego chłodniczego przechowywania, podobnie dodatki jajeczne zastosowane pojedynczo wykazały wysokie stabilizujące właściwości fizyczne emulsji podczas przechowywania w obu temperaturach z tym, że gu [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

"TEKO" - Producent Urządzeń Chłodniczych Innowacyjne rozwiązania "TEKO" dla Supermarketów
Jacek Krystecki 
więcej »

Chłodnice powietrza do przechowywania warzyw i owoców
HELPMAN 
Alfa Laval jest światowym dostawcą specjalistycznych urządzeń i rozwiązań inżynierskich. Dostarczane komponenty, kompletne linie technologiczne oraz serwis zapewniają Klientom optymalne i bezawaryjne prowadzenie procesów przemysłowych. Nowatorskie rozwiązania umożliwiają przetwarzanie i obróbkę większości mediów, produktów i półproduktów, takich jak oleje, roztwory wodne, różnego rodzaju chemikalia, płynne lub półpłynne produkty spożywcze. Międzynarodowa struktura firmy, obejmująca swym zasięgiem około 100 krajów sprawia, że produkty Alfa Laval dostępne są praktycznie na całym świecie. W Polsce Alfa Laval obecna jest od 1924 r.,kiedy to zostało założone pierwsze przedstawicielstwo firmy w Poznaniu. Od tego czasu na polski rynek zostają wprowadzane innowacyjne produkty i opatentowane rozwiązania, oparte na trzech kluczowych technologiach, które stanowią podstawę prawie wszystkich procesów produkcyjnych i przetwórczych. Należą do nich technologie: oddzielania (separacji i filtracji), wymiany ciepła, pompowania i sterowania przepływami. W 2004 r. Alfa Laval Polska wdrożyła system zarządzania jakością ISO 9001:2000 gwarantujący najwyższą i powtarzalną jakość usług. Produkty Alfa Laval to: wymienniki płytowe, płaszczowo-rurowe, spiralne, płytowe spawane laserowo, płytowe spawane typu Compabloc; powietrzne chłodnice cieczy i chłodnice powietrza. Od roku 2008 Alfa Laval jest właścicielem holenderskiej fabryki wentylatorowych wym więcej »

Dumni z naszej przeszłości Zainspirowani naszą przyszłością.Jubileusz 125-lecia Johnson Controls
Te hasła - głoszone w roku Jubileuszu 125-lecia istnienia Johnson Controls - dobrze oddają dotychczasowe dokonania i sukcesy firmy na świecie, a także prezentują jej podejście do nadchodzących lat i przyszłych, twórczych wyzwań dla dobra klientów. Historia firmy zaczęła się w roku 1885, w którym Warren Johnson zainspirował przyszłe pokolenia, dając początek branży ukierunkowanej na energooszczędność oraz zakładając w Stanach Zjednoczonych firmę, której celem było badanie nowatorskich idei i zgłębianie nowych dziedzin nauki. Na tym fundamencie, przez 125 lat tysiące pracowników firmy, mającej swoje oddziały na całym świecie, opracowało wiele innowacyjnych i pomysłowych rozwiązań, które znalazły praktyczne zastosowania w wielu dziedzinach przemysłu i polepszyły byt ludzi. Dziś także, kierując się tymi samymi zasadami, pracownicy Johnson Con więcej »

Dzień z KLIMA-THERM
KLIMA-THERM, Generalny Przedstawiciel FUJITSU GENERAL w Polsce, Skandynawii oraz w krajach nadbałtyckich jest wiodącym dostawcą urządzeń klimatyzacyjnych, chłodniczych i grzewczych. Przede wszystkim dostarcza najnowocześniejsze wyroby i rozwiązania w zakresie Klimatyzacji Komfortu oraz systemów Klimatyzacji Przemysłowej dla procesów chłodzenia i oczyszczania, bazując na urządzeniach renomowanych, światowych marek: FUJITSU GENERAL, CLINT, AERIAL, HB COTES. Od początku swojego istnienia systematycznie pracuje też nad stałym podnoszeniem jakości usług, co przekłada się przede wszystkim na wzrost satysfakcji klientów firmy. Wyrazem tego są przyznawane rok rocznie tej firmie wyróżnienia i certyfikaty, na przykład: Certyfikat ISO 9001-2000, "Gazele Biznesu", "Przedsiębiorstwo Fair Play", "Złoty Instalator" i wiele innych. Firma założona została w 1996 roku w P więcej »

Grzewcze i chłodnicze systemy Panasonic dostępne od 2010 roku
Pragnienie ciągłego postępu jest głównym motorem napędowym, dzięki któremu Panasonic stał się jednym z liderów wśród producentów klimatyzacji. Rosnące potrzeby zurbanizowanego świata i konieczność wzmożonej ochrony środowiska motywują firmę do wdrażania coraz bardziej zaawansowanych technologii. Dlatego linia klimatyzatorów dla użytku domowego, komercyjnego oraz przemysłowego VRF, a także nowy system Aquarea zostały stworzone, jako odpowiedź na najbardziej awangardowe potrzeby konstrukcyjne oraz wymogi dzisiejszej ekologii, a zapewnienie najlepszych rozwiązań instalacji grzewczej i chłodniczej ma dla firmy ogromne znaczenie. Pompa ciepła powietrze-woda Aquarea Nowy system Panasonic, Aquarea, bazuje na wysoko efektywnym mechanizmie pompy ciepła powietrze-woda, która nie tylko grzeje ciepłą wodę technologiczną, ale latem także chłodzi, osiągając maksymalną wydajność i właściwe parametry wody, nawet podczas ekstremalnych warunków pogodowych (do -20oC). Aquarea może współpracować z istniejącą instalacją grzewczą oraz systemem s więcej »

Instalacje chłodnicze MAJOR LINE
Założona w 1934 r. CIAT Group jest jednym z europejskich liderów w układach centralnego nawiewu i klimatyzacji oraz produkcji wymienników ciepła.Oprócz tego firma jest też wiodącym we Francji producentem pomp. Posiada 9 zakładów produkcyjnych: we Francji, Włoszech, Hiszpanii i Chinach a w kolejnych 70 krajach ma swoje przedstawicielstwa i rozwiniętą sieć dystrybutorów. Jej oferta obejmuje 130 serii produktów odpowiadających specyficznym wymaganiom klientów pod kątem obsługi i ochrony zdrowia, przeznaczonych dla rezydentów i rynków przemysłowych. Obecnie na świecie użytkowanych jest ponad 10 milionów różnych wyrobów tego producenta.Kanadyjska firma CIAT-Ozonair Ltd. oferuje ponad 50 wersji układów schładzania powietrza z serii Major Line o mocy w zakresie od 700 W do 9 kW (zgodnie z klasyfikacją Eurovent). Ich nowoczesna stylizacja powoduje, że mogą być łatwo wpasowane w dowolne wnętrza, a zużycie energii jest o około 20% niższe w porównaniu z analogicznymi modelami poprzedniej generacji. By uzyskać 20% oszczędności energii, p więcej »

Lotnisko Chopina w Warszawie wyróżnione nagrodą Trane Energy Efficiency Leader Award Uhonorowanie osiągnięć nowego Terminalu w Dziedzinie Wydajności Energetycznej
Lotnisko Chopina obsługujące prawie połowę ruchu lotniczego w Polsce zadbało o zapewnienie komfortu podróżnym oraz pracownikom tu zatrudnionym. Nowy terminal, dzięki operacyjnie i energetycznie wydajnym systemom infrastruktury, jest jednocześnie ekologiczny. "Lotnisko Chopina od lat podejmuje decyzje biznesowe, których celem jest pozytywny wpływ na środowisko naturalne, w tym związane z zagadnieniami wydajności energetycznej" - powiedział Wiktor Ziemiński, dyrektor Biura Technicznego Lotniska Chopina. "Systemy infrastruktury zakupione w ramach kontraktu na budowę nowego terminalu są doskonałym rozwiązaniem i pozwalają nam te cele realizować, gwarantując jednocześnie komfortowe warunki wewnątrz pomieszczeń dla odw więcej »

Pompy ciepła typoszeregu CLH 182-602 firmy Termster
Pompy ciepła powietrze/woda CLH z odwracalnym cyklem zostały zaprojektowane do pracy z czynnikiem chłodniczym R407C. Urządzenia te składają się z dwóch niezależnych obiegów chłodniczych o wysokiej wydajności i niskim poziomie emisji wibracji sprężarek Scroll na każdym z nich. Przystosowane są do pracy na zewnątrz pomieszczeń i montażu na dachu budynku, bądź bezpośrednio na ziemi. Wszystkie modele serii CLH są fabrycznie testowane, zgodnie z przyjętymi specyfikacjami i procedurami systemu jakości oraz przygotowane do montażu w miejscu przeznaczenia. Każde urządzenie jest zgodne ze standardem "Plug&Play" dzięki zastosowanemu mikroprocesorowi współpracującemu z systemami BMS oraz posiada opcjonalną możliwość wbudowania modułu hydraulicznego dla każdego modelu CLH. Dzięki dostępnym wersjom i akcesoriom, agregaty chłodzone powietrzem typu CLH mogą sprostać wszelkim wymaganiom rynku. Wersje i modele Urządzenia CLH dostępne więcej »

Relacja z Walnego Zebrania Członków Krajowego Forum Chłodnictwa 2010
Joanna Ryńska Michał Dobrzyński 
Tegoroczne Walne Zebranie Członków Krajowego Forum Chłodnictwa odbyło się w Warszawie, w Hotelu Mercure Fryderyk Chopin. Początkowo planowane na połowę kwietnia, w ostatniej chwili zostało przełożone na 10 maja. W spotkaniu uczestniczyło ponad 100 osób. Delegaci podsumowali ciekawe i intensywne półtora roku działalności Związku oraz zapoznali się z ważnymi zagadnieniami przedstawionymi przez ekspertów z zaprzyjaźnionych i partnerskich organizacjiW zebraniu obok członków Forum tradycyjnie uczestniczyli goście - przedstawiciele instytucji rządowych, organizacji biznesowych, mediów i świata nauki. Wszystkich przywitał Prezes Zarządu KFCh Grzegorz Michalski, który po krótkim przedstawieniu reprezentacji Forum oddał głos prowadzącemu zebranie, doświadczonemu w roli przewodniczącego, Andrzejowi Sadowskiemu. Do Komisji Skrutacyjnej jednogłośnie wybrano Józefa Kisielnickiego oraz Mariana Marka Czarnackiego. Tegoroczny porządek obrad obejmował m.in. ocenę ustępującego Zarządu oraz wybór władz na kolejną, VI już kadencję. Obok spełnienia obowiązków statutowych, zebrani mieli możliwość dyskusji oraz kontaktu z ekspertami prezentującymi zagadnienia istotne nie tylko dla Związku, lecz dla całej branży więcej »

Spotkanie prasowe przed targami CHILLVENTA 2010
Od 13 do 15 października 2010 r. w Norymberdze, po raz drugi odbędą Międzynarodowe Specjalistyczne Targi Chłodnictwa, Klimatyzacji, Wentylacji i Pomp Ciepła "Chillventa" organizowane przez NürnbergMesse. Natomiast w dniach 27-29 kwietnia br. w Bayreuth w Niemczech odbyło się spotkanie prasowe dotyczące tych targów. Zaproszono na nie ponad 90 osób, głównie z państw europejskich, reprezentujących prasę branżową i organizatorów Chillventy. Polskę reprezentowały czasopisma "Chłodnictwo i Klimatyzacja", "Chłodnictwo" i "Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna". W ramach spotkania jego organizatorzy na wstępie przede wszystkim zwięźle podsumowali pierwsze targi Chillventa, które - przypomnijmy - odbyły się w 2008 roku w Norymberdze oraz targi w Moskwie CholodExpo, które odbyły się już dwukrotnie, w 2008 i 2010 roku. Obie imprezy podsumowano jako wielki sukces, co wyraźnie zaakcentowała Gabriele Hannwacker, dyrektor Targów Chillventa: "Tak się naprawdę cieszę, że mogę Państwu p więcej »

Teoretyczna analiza porównawcza współczynników przejmowania ciepła przy wrzeniu czynników chłodniczych
Mariusz Rosiak Adam Ruciński 
W dziedzinach techniki zajmujących się klimatyzacją, chłodnictwem przemysłowym oraz pompami ciepła, niezwykle ważne są procesy wrzenia i symulacje obliczeniowe współczynników przejmowania ciepła. Szacunkowe określanie współczynników wnikania przy wrzeniu nowych czynników chłodniczych jest istotne, ze względu na zakaz używania czynnika HCFC-22 w instalacjach chłodniczych i klimatyzacyjnych od początku 2010 roku. W artykule zamieszczono wybrane korelacje do obliczania współczynników wnikania dla czynników HCFC-22, R417A, R419A i R422D. Przedstawiono w szczególności szacunki dla wrzenia w rurze poziomej. Na podstawie obliczeń stworzono charakterystyki wrzenia, a następnie dokonano ich porównania. THE THEORETICAL COMPARATIVE ANALYSIS OF HEAT TRANSFER COEFFICIENTS OF BOILING REFRIGERANTS The boiling of coolants and investigating of heat transfer coefficients occur in modern air conditioning, refrigeration technologies and heat pumps. The prediction of heat transfer of new refrigeration coolants is significant because usage of new HCFC-22 is forbidden since the beginning of 2010. The article presents some chosen correlations for calculation of heat transfer coefficients of boiling process of HCFC-22, R417A, R19A and R422D. The authors describe the boiling process in horizontal tube. Then characteristics of heat coefficients are considered and comparative analysis is done. A pole powierzchni [m2] r ciepło parowania [J/kg] c prędkość dźwięku [m/s] R współczynnik oporu tarcia w przepływie dwufazowym C ciepło właściwe [J/(kg K)] s entalpia właściwa [J/(kg·K)] D, d średnica [m] S poślizg f liczba przepływu T, t temperatura [K], [oC] g przyśpieszenie ziemskie [m/s2] ΔT, Δt różnica temperatury [K] h entalpia właściwa [J/kg] v objętość właściwa [m3/kg] K parametr Bankoffa V objętość [m3] L, l długość [m] w prędkość [m/s] m masa [kg] (wρ) gęstość strumienia masy [kg/(m2 s)] p ciśnienie [Pa] x stopień suchości Δp spade więcej »

Termostatyczne zawory rozprężne z wymiennymi dyszami serii TMV
Iwona Bocar 
Honeywell - światowy lider w technologii - jest uznanym dostawcą rozwiązań z zakresu automatyki. W Polsce Honeywell prowadzi działalność w zakresie systemów i produktów automatyki domów, systemów bezpieczeństwa i komfortu budynków mieszkalnych, systemów i produktów automatyki przemysłowej, elementów automatyki. Roczny obrót koncernu wynosi około 35 mld USD, zatrudniając 120 tysięcy pracowników na świecie. Działalność firmy jest bardzo rozległa, Honeywell jest wiodącym dostawcą rozwiązań z zakresu techniki lotniczej i kosmicznej, transportu i energii, materiałów specjalnych oraz układów automatyki i sterownia. Firma posiada również wieloletnie doświadczenie w produkcji komponentów z zakresu automatyki chłodniczej, a oferowane produkty cieszą się zaufaniem wielu producentów i instalatorów z uwagi na wysoką ich jakość i elastyczność dostaw. Fabryka automatyki chłodniczej, zlokalizowana w Niemczech, w miejscowości Mosbach, dostarcza produkty z wielu dziedz więcej »

Wentylacja – nowości
Wentylatory ECblue firmy Ziehl-Abegg ECblue to seria wentylatorów Ziehl-Abegg z energooszczędnymi silnikami EC. Odznaczają się one bardzo prostą obsługą, wysokim współczynnikiem sprawności w całym zakresie pracy oraz wyjątkową niezawodnością. Dzięki zintegrowanej elektronice, wentylatory te udostępniają bardzo szerokie możliwości sterowania. Wentylator w wersji podstawowej regulowany jest sygnałem 0-10 V lub PWM. Przez dołączenie dodatkowych modułów rozszerzających można zwiększyć liczbę wejść i wyjść analogowych i cyfrowych, uaktywnić funkcję samodzielnej pracy wentylatora w zamkniętej pętli, bez dodatkowego starowania z zewnątrz, jak również za pomocą interfejsu RS-485 podłączyć terminale obsługowe lub połączyć kilka wentylatorów w sieć. Dzięki kombinacji z wirnikami o doskonałych własnościach aerodynamicznych, wentylatory ECblue osiągają znakomite parametry przepływu powietrza. W skład typoszeregu wchodzą wentylatory promieniowe i osiow więcej »

Wrażliwość wiśni mrożonych na fluktuacje temperatury składowania
Lucjan Krala Ilona Gałązka -Czarnecka Zbigniew Irzyniec 
Mrożone wiśnie są bardzo wrażliwe na fluktuacje temperatury. Temperatura krioskopowa (początek zamrażania) wiśni wynosi -3,6÷-5oC. Dla całkowitego wymrożenia wody wolnej i długotrwałego zachowania wysokiej jakości wiśnie powinny być składowane w stabilnej temperaturze, najlepiej nie wyższej niż -25oC. Stopień dojrzałości wiśni przed zamrożeniem nie ma istotnego znaczenia dla zachowania ich początkowej jakości w optymalnej temperaturze. Znaczne fluktuacje temperatury składowania głęboko mrożonych wiśni sprzyjają rekrystalizacji lodu i zwiększają stopień uszkodzenia ich tekstury. Wzrost temperatury głęboko mrożonych wiśni w workach papierowych powyżej -16oC jest przyczyną deformacji ich kształtu, zaś powyżej -14oC÷ -12oC powoduje wydzielanie soku. Wydzielanie soku z mrożonych wiśni nie może być zatrzymane przez domrożenie, lecz tylko spowolnione, gdyż w warunkach przemysłowych nie można zamrozić wyciekającego soku. Silne obniżenie temperatury obciążonych owoców wiśni, uprzednio ogrzanych, sprzyja powstawaniu zlepieńców i zbryleń. Pakowanie mrożonych wiśni w kartony lepiej chroni je przed uszkodzeniami w czasie składowania i transportu niż w worki papierowe. SENSITIVITY OF RROZEN SOUR CHERRIES TO FLUCTUATIONS TEMPERATURE Frozen sour cherries are known to be very sensitive to fluctuations in storage temperature. The cryoscopic temperature (the beginning of freezing) for sour cherries ranges between -3.6 and -5°C. The prerequisite of the complete freezing of free water and long-term maintenance of the high quality of frozen sour cherries is their storage at constant temperature, preferably at temperature of < -25°C. The degree of maturity of sour cherries before their freezing does not have a strong impact on the maintenance of their initial quality at the optimum storage temperature. Substantial temperature fluctuations favor ice re-crystallization and increase the degree of their damage. A rise in the temperature of storage of deep-fro więcej »

Zastosowanie chromatografii gazowej w chłodnictwie Część 3 Właściwy dobór gazu nośnego i sposobu dozowania w oznaczaniu syntetycznych czynników chłodniczych
Magdalena Wróbel -Jędrzejewska Urszula Stęplewska Paweł Kuleta Elżbieta Polak 
Oznaczanie składu czynników chłodniczych za pomocą chromatografii gazowej jest jednoznaczną i nieinwazyjną metodą pomiaru. Pierwszym etapem tych badań było wybranie optymalnej kolumny chromatograficznej do właściwego rozdziału czynników chłodniczych. Najkorzystniejsze efekty badań uzyskano przy zastosowaniu kapilarnej kolumny z fazą siloksanową - TrFPrMeSil o długości 105 m i średnicy wewnętrznej 0,32 mm. Wybrano detektor płomieniowo-jonizujący FID z temperaturą pracy 200°C. Kolejnym, równie ważnym etapem badań jest analiza związana z opracowaniem metody dozowania oraz doboru gazu nośnego i jego parametrów. W artykule wymieniono i scharakteryzowano dostępne sposoby dozowania. Do badań mających na celu optymalizację metody identyfikacji i oceny ilościowej syntetycznych czynników pracujących w instalacjach chłodniczych oraz stosowanych do serwisu po regeneracji, na podstawie uzyskanych wyników i przeprowadzonych rozważań, określono kolejne, znaczące parametry. Optymalnym rozwiązaniem w tej metodzie okazał się być dozownik typu Split/Splitless, pracujący w temperaturze 150°C z podziałem strumienia 1:10. Do przygotowania właściwego rozcieńczenia prób wybrano pipetę szklaną o pojemności 1 litra z membraną silikonową. Jako gaz nośny zastosowano hel z optymalnym natężeniem przepływu 2,5 ml/min.W chłodnictwie chromatografia gazowa może być powszechnie stosowaną doświadczalną metodą, służącą do identyfikacji i oceny jakościowej syntetycznych czynników chłodniczych [1]. Jest jednoznaczną i stosunkowo prostą techniką badawczą, która polega na rozdziale poszczególnych składników mieszaniny na pojedyncze składniki, w wyniku różnego oddziaływania rozdzielonych substancji z fazą ruchomą i nieruchomą [2]. W związku z tym znaczący wpływ na analizę ma rodzaj fazy ruchomej i jej parametry. Substancje wymyte z kolumny kierowane są bezpośrednio do detektora, który reaguje na ich obecność oraz wysyła sygnał elektryczny do rejestratora. Jest to wa więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software