Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Nasz Czytelnik, pan Sławomir K. z Gorzowa poinformował nas, że aktualnie prowadzi spór z miejscowym Towarzystwem Ubezpieczeniowym w związku ze zdarzeniem, jakie miało miejsce w jego piekarni. Chodzi o
[...]
Należąca do GRUPY APC, a działająca już od 1991 r. w sektorze zaopatrzenia producentów pieczywa i wyrobów cukierniczych, Firma Handlowa BMS-G jest jednym z wiodących przedsiębiorstw w branży na połudn więcej »
W110. rocznicę uruchomienia lokalu przy ul. Szpitalnej firma Cadbury Wedel ponownie otworzyła znany nie tylko warszawiakom firmowy sklep "Staroświecki" i Pijalnię Czekolady. Miejsce to nazwane przez m więcej »
Chleb plackowy ma krótki okres świeżości, zależnie od grubości, stąd rodziny zaopatrują się w pieczywo codziennie. Zazwyczaj zakupu dokonują o świcie, aby na śniadanie chleb byi jeszcze gorący. Na Bli więcej »
Na rynku ukazał się Poradnik pod nazwą "Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku Piekarz Cukiernik" wydany przez Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o. w Gdańsku - wydanie rok 2001. Poradnik te więcej »
W przetwórstwie żywności metodami ekologicznymi zabronione jest: - stosowanie składników pochodzenia rolniczego, które nie mają certyfikatu zgodności z wymaganiami rozporządzenia nr 2092/91, z wyjątki więcej »
Minęły zaledwie 3 lata od udanego debiutu na | Targach Polagra 2001 w Poznaniu, gdzie nieznana dotąd na rynku maszyn i urządzeń piei karskich firma Elcal z Białej Rawskiej pokazała wyprodukowany przez więcej »
Podczas panelu "Europejskie technologie w polskim piekarstwie" poruszone zostały trzy tematy. Ponieważ opiszemy je wkrótce szerzej na naszych łamach, tu tylko krótka informacja. Pierwszy - o zastosowa więcej »
Jeden pan kupił od drugiego pana samochód. Pech chciał, że drugi pan był złodziejem, a pojazd, o czym nabywca nie wiedział, był kradziony. Gdy sprawa wyszła na jaw, samochód mu zabrano. Czy drugiego p więcej »
Luc Boulet, dyrektor do spraw szkolenia Narodowego Instytutu Piekarstwa i Ciastkarstwa (INBP) we Francji przedstawił sytuację szkolnictwa zawodowego w piekarstwie swojego kraju. Instytut ten pełni wio więcej »
Organizowane w dniach 30.01 - 02.02 2005 r. targi słodyczy ISM w Kolonii odbędą się w nowych halach. Targi, jak dotychczas, powinny być nadal ważnym miejscem spotkań dla firm produkujących słodycze or więcej »
Na tegorocznym forum cukierniczym, w czasie j targów Polagra Food, Zarząd Targów wspólnie l ze Stowarzyszeniem Cukierników Karmelarzy t i Lodziarzy RP święcił jubileusz dziesięciolecia współpracy. Wsp więcej »
Wyroby kakaowe i czekoladowe często nie spełniają wymagań jakościowych deklarowanych przez producenta, są niewłaściwie oznakowane i składowane w nieodpowiednich warunkach - stwierdzili inspektorzy Ins więcej »
Stowarzyszenie Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego jest organizacją pozarządową o ogólnopolskim zasięgu działania. Do strategicznych celów działalności statutowej należy więcej »
Szanowni mistrzowie szkolący, nauczyciele zawodu, uczniowie - zbliżające się święta i koniec pierwszego semestru nauki to dobry czas na mniej formalne rozmowy l z naszymi młodymi podopiecznymi i ich r więcej »
Zawsze z prawdziwą radością przyjmujemy do wiadomości informacje o konkursach i wy- I stawach piekarskich i cukierniczych organizowanych w różnych regionach Polski. Cieszy nas, że organizacje branżowe więcej »
Dla ułatwienia pracodawcom przeprowadzenia takich szkoleń, w październiku br. ukazał się na rynku wydawniczym "Poradnik dla pracowników piekarń i cukierni do podnoszenia kwalifikacji w zakresie GMP, G więcej »
używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, walkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty s więcej »
Jednym z większych wydarzeń na tegorocznych targach Polagra-Food byty zawody piekarzy rzemieślników z centralnej Europy w ramach międzynarodowych mistrzostw o Puchar Louisa Lesaffre. Nazwa pochodzi od więcej »
Wczasie trwania Targów Polagra-Food, na jubileuszowym X Forum, przygotowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, odbyły się Mistrzostwa Polski Młodych Czeladników w zawodzie piekarz. Do więcej »
Pomimo nacisków władz sanitarnych i stopniowego odstępowania przez producentów od stosowania opakowań wielokrotnego użycia, wielu z nich nada! sprzedaje swoje produkty (surowce dla cukierników i pieka więcej »
Zawód piekarz i cukiernik, zgodnie z klasyfikacją szkolnictwa zawodowego zatwierdzonego przez MENiS (rozporz. Dz.U. Nr 222 póz. 1868 z 2002 roku), jest realizowany na poziomie szkoiy zasadniczej zawod więcej »
Jestem pracownikiem malej piekarni i cukierni w Słupim pod Kępnem. Szef zlecił mi zadanie wdrożenia HACCP w zakładzie. Materiały, które mam do pomocy to dwa poradniki oraz program komputerowy, a i tak więcej »
Wzesień tradycyjnie obfituje w wiele imprez iranżowych. Firmy zapraszają swoich klien- 5w na seminaria, pokazy, spotkania integrayjne. Jedno z takich seminariów po raz drugi zorganizowała dla producen więcej »
Niesłabnącym zainteresowaniem wśród klientów cieszą się systemy magazynowania i dozowania mąki czyli instalacje silosowe. Zdecydowanie największym powodzeniem cieszą się silosy wewnętrzne, wśród który więcej »
sobom odpowiedzialnym za rozwój produktów za- Uleca się odwiedzanie, obok targów słodyczy, również targów zabawek, ponieważ to, co dziś jest modne wśród zabawek, może być wkrótce wykorzystane w słodyc więcej »
Barry Callebaut organizuje międzynarodowy konkurs na mistrza czekolady Word Chocolate Masters 2005. Jest to nowy konkurs, który powstał z połączenia dwóch prestiżowych imprez: Grand Prix International więcej »
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowe dni w roku. Już kilka tygodni wcześniej zaczynają się przygotowania do nich, a ich ciepły klimat (mimo zimnej pory roku) zawdzięczamy m.in. dekoracjom. Wszyscy de więcej »
Gdy noce stają się coraz dłuższe, a rok zbliża się powoli do końca to znak, że zbliża się czas na małe i większe prezenty. Wtedy właśnie dobra cukiernia ma szansę zaoferować swoim klientom ciekawe, ła więcej »
500 g migdałów, 125 g białek, 450 g cukru pudru, 10 g cynamonu. Wykonanie: Migdały zemleć. Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Z uzyskanej masy odjąć 200 g na lukier. więcej »
Odbywające się w pierwszą niedzielę października, drugie warszawskie Święto Chleba zgromadziło tysiące warszawiaków. Na placu Zamkowym, gdzie odbywały się uroczystości i gdzie usytuowano kiermasz wypi więcej »
W ubiegłorocznym, grudniowym wydaniu "PPiC" zaproponowaliśmy krótki przegląd polskich tra-dycji świątecznych i przepisów na wypieki ty-powe dla różnych regionów naszego kraju. Teraz przyjrzyjmy się wi więcej »
Węglowodany. W zależności od rodzaju pieczywa węglowodany stanowią 40-50 g w 100 g pieczywa. Pieczywo razowe jest najuboższe w ten składnik, w przeciwieństwie do pszennego chleba jasnego i bułek. Wśró więcej »
Wgląda i smakuje jak śmietana, ale jest pochodzenia roślinnego. To linia lekkich śmietan oferowanych przez firmę Puratos- Polska Sp. z o.o. Śmietany Ambiante, Whippak, Chantypak i Silkpak to nowoczesn więcej »
fraz z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej w Polsce zaczęty obowiązywać wspólnotowe znaki towarowe (community Łracfe mari - w skrócie ctm). Z jednej strony rodzi to konieczność respektowania ty więcej »
Polskie przetwórstwo zbóż (w tym piekarstwo i ciastkarstwo) od 2000 r. osiąga dobre i dość stabilne wyniki finansowe. Rentowność netto tego sektora przekroczyła 2 proc. przychodów netto i byia wyższa więcej »
Podczas tegorocznych targów Polagra firma Unifine Food & Bakę Ingredients zorganizowała loterię dla cukierników. Pomysł cieszył się sporym zainteresowaniem. Do wygrania był odtwarzacz mp3, cd oraz ham więcej »
Wdniach 21-22 września 2004 roku Wydziat Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej gościł u siebie uczestników y^XXM Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Sesja więcej »