Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Moda na kawę aromatyzowaną
Co zrobić, by zwiększyć obroty, by sprostać rosnącej konkurencji, by zdobyć nowych klientów? Te i podobne pytania zadają sobie cukiernicy i właściciele kawiarni w wielu krajach, również w Polsce. Wart
[...]
15. sierpnia 2004 roku w Radzyminie miały miejsce obchody 84. rocznicy Bitwy Warszawskiej zwanej "Cudem nad Wisłą". Hołd poległym w walkach żołnierzom złożyli przedstawiciele lokalnych władz, Burmistr więcej »
Niemieckie butki (Brotchen) są dla wielu dla mnie też najsmaczniejsze. Może za sprawa tego, że niemiecki chleb (również moim zdaniem) nie jest tak smaczny jak polski. Faktem jest, w Niemczech najlepie więcej »
Przemysł cukierniczy zostat postawiony wobec ogromu nowych zadań - stwierdzili uczestnicy kongresu WSI, (Aachen 14 maja br.). W ocenie WSI, branża została poddana "najcięższym od dziesięcioleci atakom więcej »
W Dzienniku Łódzkim pani Hanna Bakuła popełni-ła felieton na temat lodów. Pisze m.in.: "A to 11 fragmenty artykułu, przesianego mi przez wiel- W bicielkę chemiczkę, o tym, skąd się biorą cudowne smaki więcej »
Bogatej literaturze starożytnych chrześcijan z asyryjskiego (aramejskiego) kręgu kulturo-wego jest wiele odniesień do pszenicy i chleba jako symboli. Najstarszy bodaj zapis znajdujemy u św. Ignacego A więcej »
Jednym z tematów seminarium SITSpoz. poświęconego konkurencyjności krajowych zakładów piekarskich ("PPiC" 7/04) byia sprawa jakości bazy materialno- -technicznej zakładów i wpływu, jaki na jego pozycj więcej »
Wady te są spowodowane zazwyczaj następującymi przyczynami. 1. Zbyt niską temperaturą komory wypiekowej pieca. Jednocześnie przy słabym kolorowaniu i grubej skórce występuje z reguły (jeżeli rozrost k więcej »
W piekarstwie francuskim dominuje drobna wyf twórczość rzemieślnicza - najbardziej dynamiczna i nowatorska na świecie. We Francji jest obecnie 33 000 piekarni rzemieślniczych, zapewniają one pracę dla więcej »
Kongres otworzył jego przewodniczący i jednocześnie przewodniczący Komitetu Naukowego doc. dr hab. Mirosław Jarosz - kierownik Instytutu Żywności i Żywienia. Sesja inauguracyjna odbyła się pod hasłem więcej »
Dalekosiężnym celem unijnego programu Leonardo da Vinci, w którym Polska uczestniczy od 1998 r., jest dostosowanie systemu kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy w zjednoczonej Europie i popraw więcej »
Coroczne Święto Chleba organizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa "Region Lubelszczyzna" cieszy się znakomi- Itą opinią wśród mieszkańców Lublina. I tym razem, mimo niesprzyjającej aur więcej »
WJadze publiczne państw członkowskich Wspólnoty zobowiązane są przepisami prawa do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego i ochrony interesów konsumenta, m.in. przez nadzór nad bezpieczeństwem więcej »
okładnie 10 lat temu Griesson-De Beukelaer podjął produkcję pieczywa cukierniczego w Kania w Turyngii (była NRD), uruchamiając tam "najnowocześniejszą fabrykę wypieków w Niemczech", która do dziś zasł więcej »
Przekonywaniu klientów o wyjątkowości firmy i jej produktów oraz pozyskiwaniu ich sympatii siuży dobrze zaplanowana reklama. Aby uchronić swych Czytelników od "wyrzucania pieniędzy w błoto", fachowe c więcej »
Zgniew Grycan w sierpniu br. uruchomił nowy zaad produkcji lodów. Na razie produkcja wynosi tyl- ) kilka tyś. l dziennie (pracuje jeden frezer), ale przyszłości firma chce zaopatrywać w lody sieć lodz więcej »
używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, wałkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty s więcej »
Sektorowy Program Operacyjny, który przez długi czas byt dla branży piekarskiej i cukierni-czej "zakazanym owocem" już wkrótce może stać się dla nich źródłem dofinansowania, tak jak dla wielu innych s więcej »
Tradycyjnie, gdyż już trzeci raz, w sobotę 29 maja br. odbył się "PIKNIK Z AGRĄ" zorganizowany w tym roku w MUZEUM WSI OPOLSKIEJ. Do uczestnictwa w spotkaniu zaproszeni zostali obsługiwani przez "APC więcej »
Firma Dr.Oetker organizuje konkurs dla uczniów szkót zawodowych kształcących się w zawodzie cukiernika lub ciastkarza. Tematem podzielonego na trzy etapy konkursu jest morze. W pierwszym, na podstawie więcej »
Wiele działo się w Jaworze i jego okolicach między 27 a 29 sierpnia. Najkrócej: był to ciąg wydarzeń gospodarczych, politycznych, a i towarzyskich. Opowiedzmy o niektórych. Rozpoczęło się w gotyckiej, więcej »
Pracodawcy zatrudniający co najmniej 20 pracowników obowiązani są wydawać (posiadać) regulamin pracy i regulamin wynagradzania. Do liczby pracowników, od której zależy powstanie tego obowiązku zalicza więcej »
Producenci wyrobów cukierniczych nie mogą już sobie pozwolić na ignorowanie przybierającego na sile zjawiska, jakim jest stosowanie wszelkiego rodzaju diet odchudzających. Liczba konsumentów, którzy l więcej »
Mus porzeczkowy 200 g czarnej porzeczki, 50 g cukru, 100 g mascarpone, 150 g czekolady mlecznej, 250 g ubitej śmietany. Wykonanie: Porzeczki zmielić z cukrem i zagotować. Dodać mascarpone i rozpuszczo więcej »
Szanowni mistrzowie szko-lący, nauczyciele zawodu i uczniowie - zaczyna się nowy rok szkolny, nowy rok nauczania zawodu. Dla wielu - tak mistrzów i nauczycieli, jak i dla uczniów - będzie to zupełnie więcej »
Biznes Jima Amarala w Portland w stanie Maryland w USA rozwijał się całkiem nieźle, dopóki pobliski su- - permarket sieci Hannaford Brothers' nie uruchomił sprzedaży gorącego pieczywa. Od 2001 r. chle więcej »
Już po raz drugi nowy samochód trafił do rąk jednego z klientów lodziarni Barbary i Edwarda Szkolnickich z Pobierowa. Trwająca dwa miesiące akcja promocyjna zakończyła się 28 sierpnia uroczystym losow więcej »
Honorowymi gośćmi czwartych, Międzynarodowych Targów Piekarstwa i Cukiernictwa, które odbędą się w dniach 30.10-01.11. br. w Lipsku (Niemcy) będą polscy piekarze. Staraniem Stowarzyszenia Rzemieślnikó więcej »
Od tego wątku zaczęto się sprawozdanie z działalności Kota SRzP RP "Region Lubelszczyzna" podczas dorocznego walnego zgromadzenia członków. Mowa też byta o innych formach działalności charytatywnej, w więcej »
Jak w każdym zawodzie, tak i w piekarstwie, rzemieślnik zajmujący się określoną produkcją powinien opanować wszelkie metody wytwarzania swojego wyrobu, ale również - a może przede wszystkim - powinien więcej »
Jeden z Czytelników "Przeglądu", przeprowadzający modernizację swojej piekarni, zwrócił się do Redakcji z następującą prośbą: Prowadzę rozmowy w sprawie zakupu nowego pieca piekarskiego. Piec ten, pro więcej »
Przeglądam przypadkowo otrzymany projekt "Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piekarniczego". Czytam i przekonuję się, że jes więcej »
XII Międzynarodowa Konferencja Skrobiowa odbyta się w dniach 14-18 czerwca 2004 r. w Krakowie. Na podstawie wcześniejszych porozumień pomiędzy polskimi i rosyjskimi organizatorami, Międzynarodowa Konf więcej »
Zarówno dla piekarzy jak i dla specjalistów od marketingu zajmujących się naszą branżą nie bez znaczenia jest to, jaki chleb konsumenci jadają najchętniej, czym się kierują przy jego wyborze, a w dals więcej »