Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Producenci słodyczy nie lekceważą obsesji liczenia kalorii
Producenci wyrobów cukierniczych nie mogą już sobie pozwolić na ignorowanie przybierającego na sile zjawiska, jakim jest stosowanie wszelkiego rodzaju diet odchudzających. Liczba konsumentów, którzy l
[...]
15. sierpnia 2004 roku w Radzyminie miały miejsce obchody 84. rocznicy Bitwy Warszawskiej zwanej "Cudem nad Wisłą". Hołd poległym w walkach żołnierzom złożyli przedstawiciele lokalnych władz, Burmistr więcej »
Niemieckie butki (Brotchen) są dla wielu dla mnie też najsmaczniejsze. Może za sprawa tego, że niemiecki chleb (również moim zdaniem) nie jest tak smaczny jak polski. Faktem jest, w Niemczech najlepie więcej »
Przemysł cukierniczy zostat postawiony wobec ogromu nowych zadań - stwierdzili uczestnicy kongresu WSI, (Aachen 14 maja br.). W ocenie WSI, branża została poddana "najcięższym od dziesięcioleci atakom więcej »
W Dzienniku Łódzkim pani Hanna Bakuła popełni-ła felieton na temat lodów. Pisze m.in.: "A to 11 fragmenty artykułu, przesianego mi przez wiel- W bicielkę chemiczkę, o tym, skąd się biorą cudowne smaki więcej »
Bogatej literaturze starożytnych chrześcijan z asyryjskiego (aramejskiego) kręgu kulturo-wego jest wiele odniesień do pszenicy i chleba jako symboli. Najstarszy bodaj zapis znajdujemy u św. Ignacego A więcej »
Jednym z tematów seminarium SITSpoz. poświęconego konkurencyjności krajowych zakładów piekarskich ("PPiC" 7/04) byia sprawa jakości bazy materialno- -technicznej zakładów i wpływu, jaki na jego pozycj więcej »
Wady te są spowodowane zazwyczaj następującymi przyczynami. 1. Zbyt niską temperaturą komory wypiekowej pieca. Jednocześnie przy słabym kolorowaniu i grubej skórce występuje z reguły (jeżeli rozrost k więcej »
W piekarstwie francuskim dominuje drobna wyf twórczość rzemieślnicza - najbardziej dynamiczna i nowatorska na świecie. We Francji jest obecnie 33 000 piekarni rzemieślniczych, zapewniają one pracę dla więcej »
Kongres otworzył jego przewodniczący i jednocześnie przewodniczący Komitetu Naukowego doc. dr hab. Mirosław Jarosz - kierownik Instytutu Żywności i Żywienia. Sesja inauguracyjna odbyła się pod hasłem więcej »
Dalekosiężnym celem unijnego programu Leonardo da Vinci, w którym Polska uczestniczy od 1998 r., jest dostosowanie systemu kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy w zjednoczonej Europie i popraw więcej »
Coroczne Święto Chleba organizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa "Region Lubelszczyzna" cieszy się znakomi- Itą opinią wśród mieszkańców Lublina. I tym razem, mimo niesprzyjającej aur więcej »
Co zrobić, by zwiększyć obroty, by sprostać rosnącej konkurencji, by zdobyć nowych klientów? Te i podobne pytania zadają sobie cukiernicy i właściciele kawiarni w wielu krajach, również w Polsce. Wart więcej »
WJadze publiczne państw członkowskich Wspólnoty zobowiązane są przepisami prawa do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego i ochrony interesów konsumenta, m.in. przez nadzór nad bezpieczeństwem więcej »
okładnie 10 lat temu Griesson-De Beukelaer podjął produkcję pieczywa cukierniczego w Kania w Turyngii (była NRD), uruchamiając tam "najnowocześniejszą fabrykę wypieków w Niemczech", która do dziś zasł więcej »
Przekonywaniu klientów o wyjątkowości firmy i jej produktów oraz pozyskiwaniu ich sympatii siuży dobrze zaplanowana reklama. Aby uchronić swych Czytelników od "wyrzucania pieniędzy w błoto", fachowe c więcej »
Zgniew Grycan w sierpniu br. uruchomił nowy zaad produkcji lodów. Na razie produkcja wynosi tyl- ) kilka tyś. l dziennie (pracuje jeden frezer), ale przyszłości firma chce zaopatrywać w lody sieć lodz więcej »
używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, wałkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty s więcej »
Sektorowy Program Operacyjny, który przez długi czas byt dla branży piekarskiej i cukierni-czej "zakazanym owocem" już wkrótce może stać się dla nich źródłem dofinansowania, tak jak dla wielu innych s więcej »
Tradycyjnie, gdyż już trzeci raz, w sobotę 29 maja br. odbył się "PIKNIK Z AGRĄ" zorganizowany w tym roku w MUZEUM WSI OPOLSKIEJ. Do uczestnictwa w spotkaniu zaproszeni zostali obsługiwani przez "APC więcej »
Firma Dr.Oetker organizuje konkurs dla uczniów szkót zawodowych kształcących się w zawodzie cukiernika lub ciastkarza. Tematem podzielonego na trzy etapy konkursu jest morze. W pierwszym, na podstawie więcej »
Wiele działo się w Jaworze i jego okolicach między 27 a 29 sierpnia. Najkrócej: był to ciąg wydarzeń gospodarczych, politycznych, a i towarzyskich. Opowiedzmy o niektórych. Rozpoczęło się w gotyckiej, więcej »
Pracodawcy zatrudniający co najmniej 20 pracowników obowiązani są wydawać (posiadać) regulamin pracy i regulamin wynagradzania. Do liczby pracowników, od której zależy powstanie tego obowiązku zalicza więcej »
Mus porzeczkowy 200 g czarnej porzeczki, 50 g cukru, 100 g mascarpone, 150 g czekolady mlecznej, 250 g ubitej śmietany. Wykonanie: Porzeczki zmielić z cukrem i zagotować. Dodać mascarpone i rozpuszczo więcej »
Szanowni mistrzowie szko-lący, nauczyciele zawodu i uczniowie - zaczyna się nowy rok szkolny, nowy rok nauczania zawodu. Dla wielu - tak mistrzów i nauczycieli, jak i dla uczniów - będzie to zupełnie więcej »
Biznes Jima Amarala w Portland w stanie Maryland w USA rozwijał się całkiem nieźle, dopóki pobliski su- - permarket sieci Hannaford Brothers' nie uruchomił sprzedaży gorącego pieczywa. Od 2001 r. chle więcej »
Już po raz drugi nowy samochód trafił do rąk jednego z klientów lodziarni Barbary i Edwarda Szkolnickich z Pobierowa. Trwająca dwa miesiące akcja promocyjna zakończyła się 28 sierpnia uroczystym losow więcej »
Honorowymi gośćmi czwartych, Międzynarodowych Targów Piekarstwa i Cukiernictwa, które odbędą się w dniach 30.10-01.11. br. w Lipsku (Niemcy) będą polscy piekarze. Staraniem Stowarzyszenia Rzemieślnikó więcej »
Od tego wątku zaczęto się sprawozdanie z działalności Kota SRzP RP "Region Lubelszczyzna" podczas dorocznego walnego zgromadzenia członków. Mowa też byta o innych formach działalności charytatywnej, w więcej »
Jak w każdym zawodzie, tak i w piekarstwie, rzemieślnik zajmujący się określoną produkcją powinien opanować wszelkie metody wytwarzania swojego wyrobu, ale również - a może przede wszystkim - powinien więcej »
Jeden z Czytelników "Przeglądu", przeprowadzający modernizację swojej piekarni, zwrócił się do Redakcji z następującą prośbą: Prowadzę rozmowy w sprawie zakupu nowego pieca piekarskiego. Piec ten, pro więcej »
Przeglądam przypadkowo otrzymany projekt "Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piekarniczego". Czytam i przekonuję się, że jes więcej »
XII Międzynarodowa Konferencja Skrobiowa odbyta się w dniach 14-18 czerwca 2004 r. w Krakowie. Na podstawie wcześniejszych porozumień pomiędzy polskimi i rosyjskimi organizatorami, Międzynarodowa Konf więcej »
Zarówno dla piekarzy jak i dla specjalistów od marketingu zajmujących się naszą branżą nie bez znaczenia jest to, jaki chleb konsumenci jadają najchętniej, czym się kierują przy jego wyborze, a w dals więcej »