Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Polska w drodze po Puchar Świata w Piekarstwie
Zainicjowany w 1992 roku, Puchar Świata w Piekarstwie gromadzi co trzy lata 12 najlepszych drużyn piekarskich z całego świata. VI Światowy Puchar w Piekarstwie odbędzie się w kwietniu 2005 roku podcza
[...]
Obecnie nasza Grupa zrzesza 14 Udziałowców rozsianych na terenie całego kraju. Łącznie posiadamy 26 oddziałów: które: - obsługują blisko 4500 zakładów rzemieślniczych, - zatrudniają ponad 300 pracowni więcej »
Wystarczy zaopatrywać się we właściwej hurtowni, żeby otrzymać w nagrodę samochód. Taki wniosek można byioby wysnuć patrząc na przykład Gerarda Kolarskiego z Zębowic k. Opola, który wygrał Fiata Panda więcej »
Substancje dodatkowe i wspomagające odgrywają coraz większą rolę w produkcji żywności. Dlatego organa Unii Europejskiej wydając w tej prawie kolejne dyrektywy, przywiązują tak istotne znaczenie do szc więcej »
Panie Prezesie pamiętamy, że firma IBIS została wyodrębniona na początku lat 90. z działającego od przeszło 160 lat (istniejącego zresztą do dziś) przedsiębiorstwa "Spomasz" zajmującego się działalnoś więcej »
Mimo że oficjalne źródła donoszą o coraz mniejszej ilości spożywanego przez staty-stycznego Polaka chleba, nie jest to do końca I prawdą. Nasze społeczeństwo sukcesywnie ubożeje, a kupując mniejszą il więcej »
Artykuły rolno-spożywcze eksportowane do Federacji Rosyjskiej, Ukrainy, jak również innych krajów WNP podlegają obowiązkowej certyfikacji. W przypadku Federacji Rosyjskiej oznacza to, że produkty wpro więcej »
Ja, chciałem dać spokój sanepidowi - bo w końcu ile lożna pomstować na zaokrąglenia i robaki. Mnie przyjmniej się już znudziło. Czytelnikom na pewno wcześniej niż mnie. W dodatku im dłużej wałkuje się więcej »
Firma MIWE została założona w 1919 roku przez Michaela Wenza w niemieckiej miejscowości Arnstein. Największy rozwój firmy nastąpił dopiero po II wojnie światowej, kiedy to Michae! Wenz, wspólnie z syn więcej »
To samo dotyczy kultury obsługi klienta, który w Polsce już odzwyczaił się być petentem. Piekarze występują na przemian w obu rolach: klienta i oferenta. Z jednej strony obłaskawiani są przez producen więcej »
W ostatnich dwóch latach obserwujemy w Polsce dynamiczny wzrost sprzedaży maszyn służących utrzymaniu czystości w zakładach produkcji piekarskiej i cukierniczej. Z czego to wynika? Michał Barcicki: De więcej »
Rośnie zainteresowanie na naszym rynku dzielarkę ciasta SLIM, produkcji holenderskiej firmy DAUB. Piekarze ostrożnie podchodzą do mechanizacji dzielenia, ponieważ maszyny powodują "męczenie ciasta". W więcej »
Dwudniowe II Pyskowickie Targi Piekarniczo-Cukiernicze Polmarkus 2004 przyciągnęły niespo- dziewaną liczbę gości. Można śmiało rzec, iż pod każdym względem były one rekordowe. Do udziału w targach zgł więcej »
Odpowiedź na to pytanie można uzyskać analizując przykłady tworzenia projektów aktów prawnych w jednym z ministerialnych departamentów. Projekty te po przejściu ścieżki legislacyjnej stają się przepis więcej »
Zorganizowane po raz pierwszy w tak dużej skali krakowskie święto chleba zostało połączone z festiwalem produktów regionalnych. Kiermaszowi na placu Wolnica, na którym wiele lokalnych piekarni prezent więcej »
Kwartet, czołowy dostawca wysokiej jakości surowców dla polskiej branży cukierniczej ogłosił, że dołączył do międzynarodowej Grupy Bakels. Bakels, który w tym roku obchodzi stulecie swojego istnienia, więcej »
Wdobie olbrzymiego postępu technicznego, automatyzacji procesów produkcyjnych, w zdumienie wprawia pracująca po dziś dzień manufaktura cukiernicza w samym centrum Kopenhagi. Stuletnia fabryka słodyczy więcej »
Kwiczy się wkrótce Pana kadencja jako prezydenta UIB. Jak by Pan podsumował ten okres swojej działalności? Kończy się kadencja i ciągle podróże. Z pewnego punktu widzenia to dobrze. Jestem pierwszym p więcej »
W Pana piekarni przez dtugi czas stosowany byt talerzowy system dzielenia ciasta. Obecnie proces ten odbywa się automatycznie. Co wpłynęło na Pana decyzję o zmianie? Decyzja ta wynikła z potrzeby unow więcej »
Wrocławskie Koło Piekarzy przy Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa RP zorganizowało V Mistrzostwa Piekarzy w Wędkarstwie. Co roku odbywają się one w innej części Skandynawii. Tym razem wybrali prz więcej »
Okrągły, spleciony kawałek ciasta, zlepiony na końcach, bokiem posypany grubą solą, sezamem lub makiem, przez krakowian nazywany obwarzankiem lub bajglem, przez turystów najczęściej precelkiem, od nie więcej »
Seminaria organizowane przez Centralny Ośrodek Ba-dawczo-Rozwojowy Opakowań w Warszawie na trwale "wpisały się w jego kalendarium. Ostatnie seminarium pt. "Opakowania a środowisko" odbyło się 29 czerw więcej »
Jlk ktualne przepisy prawne zobowiązują do używania m % właściwych opakowań indywidualnych do pieczymmJL wa sprzedawanego w niemal wszystkich punktach f mhandłu detalicznego. W szerokiej gamie materia więcej »
Planowany przez Redakcję panel dyskusyjny dla osób związanych z kształceniem w zawodzie piekarz-cukiernik wzbudził szerokie zainteresowanie środowiska nauczycieli zawodu, o czym świadczy nadesłana do więcej »
Słowacka firma AXA jest od wielu lat związana z piekarstwem. Konstrukcja pieców AXA Vapor jest wynikiem wynikających stąd doświadczeń. W piecach AXA Vapor połączono nowoczesne technologie z rozwiązani więcej »
Polskiej ekipie, która na początku lipca wyruszała |na drużynowe mistrzostwa świata cukierników do Las Vegas życzyliśmy udanego występu. Nasi zawodnicy wprawdzie nie zdobyli laurów, ale wrócili z tarc więcej »
Procedury i obowiązki związane z nabyciem samochodu przez przedsiębiorcę (czynny podatnik VAT) zależą od tego czy kupiony przez niego samochód był pojazdem nowym, czy też używanym, czy byt to samochód więcej »
Europejska Szkoła Mistrzów "Profesjonal" w Poznaniu serdecznie zaprasza wszystkich cukierników, nauczycieli i uczniów do odwiedzenia naszego stoiska na targach Polagra (pawilon 5, stoisko 50}. Przygot więcej »
Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO jest jednym l z największych przemysłowych użytkowników cukru w Polsce. Członkowie naszego Stowarzyszenia włożyli duż więcej »
Szanowni mistrzowie szkolący, nauczyciele zawodu, uczniowie, korzystając z uprzejmości wydawców "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" chciałbym się z Wami podzielić moją wiedzą na temat szkolenia z więcej »
Firma Savpol ma ugruntowaną pozycję na rynku zaopatrzenia piekarni i cukierni i nadal się rozwija. Najnowszy rozdział jej historii to okres szeroko zakrojonych inwestycji. Jaki wpływ będą one miały na więcej »
Według sprzedawców, prawdziwym przebojem tego lata stały się wśród dzieci lody Algidy "kolorki". Nowe lody o smaku pomarańczowym, cytrynowym, jabłkowym i jagodowym barwią język na czarno, czerwono, ni więcej »
tegoroczne targi Polagra Food, choć odbywają się w tym samym co zwykle miejscu, mogą być inne niż dawniej. Polska jest już członkiem Unii Europejskiej i, być może, zmieni to oblicze tej najważniejszej więcej »
System ochrony regionalnych i tradycyjnych produktów rolnych i artykułów spożywczych powstał |w Unii Europejskiej w 1992 r. Określony jest w nastepujących rozporządzeniach: - rozporządzeniu Rady nr 20 więcej »
- pod takim hasłem przebiegał V krokodylowy weekend w Okunince nad Jeziorem Białym. Bohater imprezy tak zainspirował środowiska twórcze, że narodził się pomysł zorganizowania konkursu "PIECZEMY KROKOD więcej »
Firma Tanake S.A. (www.tanake.com.pl) oferuje silosy i kompletne wyposażenie do składowania, transportu i ważenia produktów sypkich, takich jak mąka, cukier, mleko w proszku itd. Nasza oferta przeznac więcej »
Nowy Sącz na początku lipca gościnnie podejmował piekarzy z kraju i zagranicy grających w piłkę nożną. Tegoroczna impreza, podobnie jak i ta sprzed roku, byia przygotowana wzorowo. Uczestnicy chwalili więcej »
Dużo uwagi L. Truskolawski poświęca sprawom higieny w cukierni. Od kilku lat na każdym stanowisku obowiązują harmonogramy utrzymania czystości, czego wymaga HACCP. Każdy dział w cukierni ma własną zmy więcej »
W nr. 8/2004 "Przeglądu" zamieściliśmy relację z XXXVI Krajowego Zjazdu Delegatów SITSpoż., który odbył się w czerwcu w Poświętnem. W uzupełnieniu tamtej informacji zamieszczamy poniższy tekst. Powoła więcej »
700 g kruchego ciasta, 2400 g masy serowej*, 700 g brzoskwiń z puszki, 200 g żelu CLARO*, 50 g migdałów w płatkach, uprażonych. Przygotowanie: Formy wyłożyć ciastem. Każdą formę napełnić masą serową i więcej »
Wzwiązku z licznymi zapytaniami w sprawie aromatów spożywczych zawierających spirytus, Polska Izba Dodatków do Żywności wystąpiła z prośbą o interpretację do Departmentu Podatku Akcyzowego Ministerstw więcej »
18 zerwca 2004 r. w Przysieku k. Torunia odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy RP. Przedstawiono sprawozdania za 2003 r. z działalności organizacyjno- statutowej i finansowej Zarz więcej »
Czy bez szkody dla jakości możliwy jest skrócony wypiek? Na tak postawione pytanie odpowiedź może być wyłącznie jedna i jednoznaczna, a mianowicie: przy stosowaniu dotychczas znanych pieców piekarskic więcej »
Każdy nowoczesny zakład dbający o wysoki standard, wygodę i higienę inwestuje w urządzenia, które czynią produkcję racjonalną, sprawną i bezpieczną. W wyposażeniu tych zakładów nie może więc zabraknąć więcej »
W Polsce rośnie zainteresowanie wyrobami z różnych regionów kraju, podobnie jak wyrobami tradycyjnymi. Do Urzędu Patentowego dzwoni f coraz więcej osób z pytaniami na ten temat, ale lawiny wniosków ni więcej »
Na temat tak nieskomplikowanych półproduktów, jak polewa czekoladowa czy krem orzechowy nie można powiedzieć zbyt wiele poza tym, o czym klienci już sami wiedzą. A jednak, jak się często okazuje, wied więcej »
Używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, walkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty s więcej »
Na znaczny wzrost niemieckiego importu wyrobów cukierniczych z krajów spoza UE w 2003 r. wpłynęły dostawy z pięciu krajów, które SG Siisswarenhandel" (5/2004) określa jako "Top Five", czyli wielka pią więcej »