Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Czy można zostać cukiernikiem nie mając wykształcenia, ani tradycji rodzinnych w tym kierunku? Czy wystarczy miłość do nowo odkrytego zawodu, pracowitość, wytrwałość rzetelność, "'-'- . ^ ' ' i i " -,
[...]
Jedną z cenniejszych nagród w promocji "26 Wygrywa" otrzymał m.in. właściciel cukierni "Promyk" z Wieliczki pan Zygmunt Budacz. Telewizor marki Daewoo trafił w ręce człowieka, który - jak sam twierdzi więcej »
Czy lokal w narożniku kamienicy, który przez 20 lat był kioskiem "Ruchu" o powierzchni około 17m2 nadaje się na cukiernię? Teoretycznie tak, ale jak upchnąć tam witryny, regały i wszystkie inne urządz więcej »
Obecna sytuacja na rynkach zbytu w wielu krajach Europy, jak też w USA, stała się dla rzemieślniczych piekarni malej i średniej wielkości o wiele trudniejsza niż przed laty. Na rynek zaczęty wchodzić więcej »
Zgodnie z biblijną wersją chronologiczną stworzenia świata, rośliny mają dłuższą historię aniżeli człowiek. Ze sformułowań zawartych w Księdze Rodzaju wynika np., że trawy, a więc również Dzięki badan więcej »
Należąca do Zbigniewa Śliwieńskiego cukiernia PRO-ICE z Bytomia oraz piekarnia Zbigniewa Matląga z Zimnej Brzeźnicy w woj. lubuskim zostały laureatami konkursu "Polski Sukces 2003". Symbolizujące to p więcej »
Tegoroczna trzecia już DELICJADA odbyła się w dniach 23-25 kwietnia, na terenie Międzynarodowych Targów Szczecińskich, dzięki pomocy wielu sponsorów i zaangażowanych zawodowo w cukiernictwo firm, cuki więcej »
Połowa maja, kwitną bzy i kasztany, maturę mam już za sobą, jestem Europejczykiem - więc powinienem się cieszyć. Ale jakoś nie mogę. Przyczyną jest pewnie pogoda i... lektura. Pogoda zła - pada i zimn więcej »
Firma Gdańskie Młyny i Spichlerze Dr Cordesmeyer - Sp. z o.o. jest znanym i cenionym producentem przetworów zbożowych. Koncentruje się na osiągnięciu standardów największych prężnie rozwijających się więcej »
Hydrokoloidy polisacharydowe, a właściwie ich j roztwory, odgrywają coraz bardziej znaczącą roj lę w opracowywaniu produktów spożywczych, i ksztaitując między innymi ich teksturę, stabilizując oraz wz więcej »
Tematem obrad Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo- Technicznego Inżynierów i Techników Przemysiu Spożywczego w dniu 11 maja 2004 roku byio przyjęcie sprawozdania z działalności merytorycznej i fin więcej »
Także w tym roku najwięksi producenci słodyczy przygotowali nowe wyroby na lato. Przy ich opracowywaniu główny nacisk położono na owoce i to takie, które jednoznacznie kojarzą się z orzeźwiającym smak więcej »
Po okresie pewnego zastoju w sektorze piekarskocukierniczym zaczynamy powracać do normalnych rytmów sprzedaży. Zastój spowodowany byt wieloma niewiadomymi związanymi przede wszystkim z przystąpieniem więcej »
14!- maja w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie odbyi się finał W edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Zasadach bhp dla Uczniów z Zakładów Rzemieślniczych. Młodzież wielu zakładów rz więcej »
Nietrafny wybór maszyny, urządzenia czy pieca, to nie tylko strata pieniędzy, ale i kłopoty związane z pogorszeniem jakości wyrobów, częstymi awariami urządzeń i koniecznością zapewnienia nadmiernych więcej »
Nietrafny wybór maszyny, urządzenia czy pieca, to nie tylko strata pieniędzy, ale i kłopoty związane z pogorszeniem jakości wyrobów, częstymi awariami urządzeń i koniecznością zapewnienia nadmiernych więcej »
Wwyniku wieloletnich prób i doświadczeń firma BRAVO wprowadziła na rynek urządzenie o nazwie TRITTICO EXECUTIVE (patrz okładka), które pozwala wrócić rzemieślnikom do tradycyjnego cukiernictwa, cukier więcej »
Spotkania integracyjne organizuje dziś wiele firm: dla swoich pracowników, dla odbiorców lub kooperantów. Bliższe poznanie się z reguły owocuje wzrostem zaufania i zacieśnieniem współpracy, zwłaszcza więcej »
W nr. 3/2004 "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" opublikowany został list naszego Czytelnika z Lublina skarżącego się na praktyki monopolistycznych działań stosowane przez miejskie przedsiębiorst więcej »
W poprzednich numerach "PPiC" (5 i 6/2004) zaprezentowaliśmy technologię produkcji ciasta francuskiego listkowego z wykorzystaniem margaryny Maestra Puff Pastry z Z.T. Kruszwica oraz cztery metody wpr więcej »
W Dzienniku Ustaw Nr 97 z dnia l maja br. ukazała się nowa ustawa o nadmiernych zapasach. W największym skrócie jej ostateczny kształt uwzględnia: i podwyższenie limitu zapasów (tab.), - wyłączenie z więcej »
Używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, walkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty s więcej »
Po wydarzeniach ostatnich miesięcy (protesty piekafrzy) związanych z zaostrzającą się sytuacją w branży piekarskiej wynikającą m.in. z faktu wejścia Polski do Unii Europejskiej (konieczność wdrażania więcej »
W dniu 24 maja br. z inicjatywy Związku Praco- dawców Pod Nazwą Cech Rzemiosł Różnych (pod tą nazwą od 1997 r.) w Olsztynie odbyło się spotkanie branży piekarskiej i cukierniczej. Na spotkanie zostali więcej »
Wdniach 19-22 kwietnia 2004 Centrum Szkoleniowe Kwartet gościło osobę wyjątkową, znakomitego włoskiego cukiernika, mistrza Bruno Tosiego. Cukiernia mistrza Tosiego położona jest w Salsomaggiore Termę więcej »
Po raz pierwszy w historii Rada Ministrów Rzeczpospolitej Polskiej zajęła się sprawą piekarstwa polskiego. Po petycji złożonej 9 II 2004 r., w dniu 17 II 2004 r. w punkcie 14 porządku obrad Rada Minis więcej »
W sytuacji gdy pracownik nie może wykonywać pracy z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, mimo iż jest gotów do jej wykonywania, należy mu się wyplata za czas przestoju. Wysokość tej wypłaty wylicz więcej »
W dniach 30.04 i 1.05 w Berlinie na placu pod Bramą Brandenburską odbył się uroczysty festyn zorganizowany przez ambasady wszystkich państw wstępujących do Unii Europejskiej. Każde państwo prezentował więcej »
Niewielkie, rozrzucone po Polsce miejscowości, mają swoje firmy z dużymi tradycjami. Rozwinięcie firmy w ciągu 32 lat, mimo trudności, które każdy w bran-ży cukierniczej dobrze zna, nie było takie łat więcej »
Wdniach 30.10-01.11.2004 w Lipsku po raz kolejny odbędą się Specjalistyczne Targi Rzemiosła Piekarskiego i Cukierniczego Sachsenback. Na tegoroczną edycję organizatorzy zaprosili jako kraj partnerski więcej »
Znakomita większość spośród 550 wystawców (z 18 krajów) adresowała swoją ofertę do włoskiego odbiorcy. Mimo że, jak stwierdził w wypowiedzi dla "PPiC" - sekretarz generalny Promopan, firmy promującej więcej »
Zinicjatywy i staraniem kierownictwa firmy Wachtel- -Polska odbyło się w dniach 11-14. 05. 04 w Krakowie, w nowoczesnych i przestronnych salach Centrum Szkoleniowego "Bajer" - seminarium piekarskie, n więcej »
Wdniach 20-21.04.2004 r. w Centrum Szkoleniowo- Konferencyjnym SCH w Miedzeszynie k. Warszawy, staraniem i z inicjatywy Zarządu Głównego SITSpoż. odbyto się seminarium poświęcone roli małych i średnic więcej »
Skrobia jest składnikiem wszystkich organizmów roślinnych, odkładanym w bulwach, nasionach i innych organach stanowiąc ich główny materiał zapasowy. Ziarna zbóż chlebowych zawierają jej ok. 70 proc. w więcej »
Tak naprawdę była to wielka "Wiosenna eksplozja atrakcji". Taką bowiem nazwę miała impreza przygotowana z dużym rozmachem i zaangażowaniem środków oraz wykorzystaniem wielkiej inwencji jej pomysłodawc więcej »
HACCP daje wiele korzyści zarówno właścicielom firm jak i konsumentom, ale jednocześnie stal się narzędziem walki konkurencyjnej starych krajów l członkowskich UE z nowymi - taki wniosek wynika z wypo więcej »
W dniach 24-25 kwietnia br. odbył się "Wojewódzki Konkurs Wyrobów Piekarniczych - Bratoszewice 2004" zorganizowany przez Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach pod patronatem wojewod więcej »
Nestle zamierza wzmocnić swoją pozycję na polskim rynku lodów. Nowa linia produkcyjna uruchomiona w zakładzie w Namysłowie określana jest jako najnowocześniejsza w Europie. Efektem wzrostu produkcji m więcej »
Wostatnich miesiącach ukazało się szereg nowych dokumentów dostosowujących polskie akty prawne do wymogów unijnych. Szczególnie dużo emocji i dyskusji wzbudziły wśród producentów przepisy dotyczące zn więcej »