Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Dziesięć lat temu w Zasadniczej Szkole Zawodowej Specjalnej w Ostrowcu Świętokrzyskim przy ul. Gulińskiego 8 otworzono nowy kierunek kształcenia w zawodzie piekarz. Od tego momentu datuje się edukacyj
[...]
Prawo wspólnotowe tworzy ogól aktów prawnych stanowionych w ramach Wspólnot Europejskich. Do niedawna byty to: Europejska Wspólnota Węgla i Stali, Europejska Wspólnota Energii Atomowej i Europejska Ws więcej »
Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa Baltpiek, łącznie z Targami Wyposażenia i Zaopatrzenia Obiektów Gastronomicznych, Hoteli i Sklepów Gastroexpo, stały się największą krajową imprezą branżow więcej »
Równie dużo niejasności co w przypadku VATu na pieczywo, narosło wokół sprawy przekazywania niesprzedanego pieczywa na cele charytatywne. Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności, pieczywo wracające więcej »
Wytwarzanie ciast w piekarstwie i ciastkarstwie polega na transformacji uwadnianych cząstek mąki w ciało lepkosprężyste poprzez ręczną lub mechaniczną obróbkę (mieszenie). Ilość dolewanej wody do mąki więcej »
TAK! Prowadząc inwestycje należy pamiętać czemu ma ona służyć. Nie chciałem akceptować rozwiązań połowicznych. Kupiłem modułową linię do chleba firmy "WIECZOREK", ponieważ dzięki niej całkowicie rozwi więcej »
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu ma tradycję sięgającą roku 1253. W ciągu minionych wieków na pewno zmieniła się rola Cechu. Rodzi się jednak pytanie czy w dzisiejszych czasach tego typu organiz więcej »
Od l maja br. gama produktów biorących udział w ogólnopolskiej promocji GRUPY APC, poszerzyła się o dekoracje cukiernicze. Na początku proponujemy Państwu "Różę średnią APC" w kartonach mieszczących 5 więcej »
Wpierwszą niedzielę po Wielkanocy, w kościele Sióstr Sakramentek na Rynku Nowego Miasta w Warszawie spotkali się rzemieślnicy - członkowie warszawskiego Cechu Rzemiosł Spożywczych (skupiającego główni więcej »
Organizowane w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki targi EuroGastro przeznaczone są przede wszystkim dla gastronomii i hotelarstwa, ale i w tym roku pewna cześć oferty była adresowana do cukierników i więcej »
T"zanim zacząłem natychmiast utknąłem. Bo za co się nie wziąłem, nic nie spełniało założenia. Przypomniało mi się niemiłe zdarzenie, jakie spotkało przed laty słynnego naukowca. Tak jak ja stworzył pe więcej »
WEuropie stwierdza się dobrą koniunkturę dla rurowych pieców piekarskich. Piece te, jak żadne inne, gwarantują wysoką jakość wypieków oraz oszczędności eksploatacyjne. Również w Polsce w ostatnich kil więcej »
Wczasach studenckich, podróżując po Włoszech, dotarłem na Sycylię do miasta Syrakuzy. Wiadomo, studenci zazwyczaj nie mają dużo pieniędzy, zmuszony więc byłem szukać tanich posiłków. W Syrakuzach, w c więcej »
Wmarcu uczniowie klas piekarskich i kucharskich Zasadniczej Szkoły Zawodowej Specjalnej w Ostrowcu Świętokrzyskim zostali zaproszeni do udziału w Jarmarku Wielkanocnym organizowanym przez Wojewódzki O więcej »
Rozmowa z Richardem Hauslerem - prezesem firmy Koenig Maschinen oraz Grzegorzem Śmietaną - prezesem firmy Cream, wyłącznego przedstawiciela Koeniga w Polsce. Z czego znana jest firma Koenig Maschinen? więcej »
Utworzenie Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej nastąpiio na mocy Traktatu Rzymskiego podpisanego przez sześć krajów założycielskich w 1957 roku. Kolejne zmiany tej organizacji przedstawiono w tabeli 1 więcej »
Otrzymujemy sygnały od piekarzy i producentów stotów piekarskich o negatywnym stanowisku niektórych terenowych siużb sanitarnych w sprawie użytkowania w piekarniach stotów z drewnianymi blatami. Za po więcej »
W poprzednim numerze PPiC (5/2004) zostały przedstawione dwie tradycyjne metody wpro- wadzania margaryny do ciasta francuskiego i półfrancuskiego: francuska i angielska. Dziś prezentujemy dwie metody więcej »
"W 2002 r. i w pierwszej poiowie 2003 r. tendencja spadkowa w spożyciu artykułów zbożowych nasiliła się" - stwierdzili autorzy raportu "Popyt na żywność", opublikowanego w grudniu ub.r. przez Instytut więcej »
Mistrzostwa Europy w Piekarstwie Rzemieślniczym urządzane są w celu: podnoszenia rangi zawodu piekarza-rzemieślnika, prezentacji wysokiego kunsztu piekarzy rzemieślników w Europie, umożliwienia wymian więcej »
W ostatnim dniu kwietnia br. Polska Agencja - Rozwoju Przedsiębiorczości uruchomiła długo oczekiwany przez przedsiębiorców program PHARE 2002. Za jej pośrednictwem matę i średnie firmy będą mogty otrz więcej »
używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, watkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty s więcej »
Badania toksykologiczne i żywieniowe wskazują na szkodliwość syntetycznych przeciwutleniaczy stosowanych w żywności. Mogą one przyczyniać się do powstawania nowotworów i innych chorób [Barlow, 1990]. więcej »
W okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracodawca nie może ani wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę. Zakaz nie obowiązuje, gdy zajdą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy be więcej »
Technologię foto-tortów sprowadziła do Polski firma PAN Centrum Słodkiej Dekoracji T Poznania już ponad trzy lata temu. Była to wówczas najprawdopodobniej jedna z największych innowacji cukierniczych. więcej »
250 g soku ze świeżych pomarańczy, 50 g cukru, 15 g żelatyny w płatkach, 250 g bitej śmietany Wykonanie: sok zagotować z cukrem, dodać namoczoną żelatynę, wystudzić, kiedy masa zacznie żelować połączy więcej »
Od 1953 r. międzynarodowy koncern Puratos znany jest jako lider w produkcji polepszaczy do pieczywa. Jego know-how opiera się nie tylko na 50-letniej głębokiej wiedzy i doświadczeniu w technologii pie więcej »
Na uchodzących za pojemne i chłonne rynkach zza naszych wschodnich granic spodziewać się można poważnych zmian. Obserwowanemu tam znacznemu wzrostowi popytu na wyroby cukiernicze towarzyszą bowiem ist więcej »
Organizacji Konkursu o Śląski Znak Jakości w branży spożywczej zawsze towarzyszyła idea promocji śląskich producentów żywności, które jakością nie ustępują tym spoza regionu, a nawet niejednokrotnie s więcej »
P) długim oczekiwaniu sprawa VAT na pieczywo zostaa wyjaśniona. W opublikowanym już w maju rozpo- 'ządzeniu Minister Finansów podaje na które asortymenty pieczywa obowiązuje obniżona stawka podatku VA więcej »
Sądzę, że do syntetycznej oceny w tym zakresie upoważniają mnie obserwacje i doświadczenie z przeszło 50-letniej pracy w przemyśle piekarskim: bezpośrednio w zakładach i nadzorze na różnych jego pozio więcej »
Do pogłębienia opinii o znanych mi skądinąd tytułowych piecach skłoniła mnie m.in. rozmowa, jaką przeprowadziłem (i która była prezentowana na łamach "Przeglądu") z prezesem firmy Winkler Wachtel Pols więcej »
Są w Polsce miejsca, gdzie zrozumienie dla spraw małej przedsiębiorczości jest faktem, a współpraca władz miasta z rzemiosłem daje wymierne efekty. Kraków może poszczycić się rozwiązaniami, 0 których więcej »
Unijna dyrektywa nr 8 9/3 91/EWG wymaga, aby pracodawca, dla zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, dokonywał identyfikacji, oceny i dokumentowania ryzyka zawodowego, występującego w więcej »
WDzienniku Ustaw Nr 58 z 8 kwietnia 2004 r., póz. 563 ukazało się rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 marca 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych więcej »