Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Targi, konferencje, studia, jubileusz
Międzynarodowe Targi Dodatków do Żywności dla Europy Centralnej i Wschodniej 2004 (Food Ingredients Central & Eastern Europę) są szczególną szansą i unikatowym miejscem spotkań dla specjalistów z zakr
[...]
Spośród wielu przetworów owocowych, dżemy są najbardziej znane i cenione w gastronomii i cukiernictwie, gdyż wnoszą do wypieków i deserów intensywną przyciągającą oko barwę oraz naturalny, bogaty kwas więcej »
Początek organizowanego kształcenia i badań z zakresu technologii żywności w Krakowie jest zasługą prof. dr. hab. Franciszka Nowotnego (1904-1972), wybitnego specjalisty przetwórstwa rolno-spożywczego więcej »
TAK! Wybrałem modułową linię do chleba firmy "WIECZOREK" ponieważ mogę na niej formować chleb, który smakuje moim klientom, a przecież to zadowolony klient wybierając chleb z mojej piekarni pozwala mo więcej »
Można śmiało zaproponować stwierdzenie, że powoli nikt już nie wyobraża sobie przyjęcia komunijnego bez specjalnego, przygotowanego tylko na tę okazję tortu. Co ważniejsze, z roku na rok coraz bardzie więcej »
Wiedzą oni, że mimo bezrobocia i biedy większość konsumentów z naszego lynku stać na gatkę lodów za l zł, co daje jednorazową sprzedaż blisko 40 min zł! Wiedzą oni także, ze lody są "luksusem biednego więcej »
Przystąpienie Polski do UE nie oznacza zakończenia możliwości korzystania przez przedsiębiorców z funduszy pomocowych. Od l maja 2004 r. kraj nasz korzystać będzie z czterech funduszy strukturalnych ( więcej »
Zgodnie z Rozporządzeniem MENiS z dnia 4 grudnia 2002 r. (Dz.U. Nr 20, póz. 172, z 2003 roku), od 9 marca 2003 r. zaczęły obowiązywać nowe l przepisy dotyczące przeprowadzania egzaminów czeladniczych. więcej »
Środowisko piekarzy warszawskich chciałoby się włączyć do zataczającej coraz szersze kręgi debaty dotyczącej bieżących i przyszłych problemów polskiego piekarstwa. W pełni solidaryzując się z ustaleni więcej »
Zpoczątkiem 2003 r. rozpoczęliśmy własną produkcję modułowych pieców cukierniczych GWAREK?. Skąd ten pomysł? Od lat obecni jesteśmy na rynku w charakterze dostawcy urządzeń markowych europejskich prod więcej »
Atmosferę targów zdominowała perspektywa rozszerzenia Unii Europejskiej. Richard Burt, b. ambasador USA w Niemczech, jako ekspert w sprawach polityki europejskiej, w wystąpieniu, które spotkało się z więcej »
Organizatorzy Eurosweet (odbywające się od paru lat w marcu równolegle z Eurogastro, w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie) zaprosili w tym roku dwoje wybitnych cukierników: Bożenę Sikoń i Janusza Prof więcej »
Każda współpraca jest dobra, jeśli się opłaca i przynosi zysk. Ponieważ 2 lata temu nawiązałem współpracę z siecią, chciałbym podzielić się spostrzeżeniami przedstawić przeprowadzone wyliczenia. Nie s więcej »
W Polsce zwiększa się zapotrzebowanie na bar-dziej wyszukane wyroby piekarsko-ciastkarskie, spełniające oczekiwania nawet bardzo wymagających konsumentów. Rozwija się oferta ciast francuskich, listkow więcej »
Lubelski kurator oświaty, Waldemar Godlewski, uroczyście podpisał 20 stycznia 2004 r. porozumienie z organizacjami, stowarzyszeniami pracodawców województwa -lubelskiego na rzecz poprawy stanu i jakoś więcej »
Warto wiedzieć, że w ramach Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP istnieje Klub Młodego Piekarza, do którego zadań należy rozpatrywanie wszelkich spraw zawodowych i innych o istotnym znaczeniu dl więcej »
Z dniem pierwszego maja 2004 Polska staje się członkiem Unii Europejskiej. Co dla rzemieślników piekarzy oznacza to wydarzenie? Aby lepiej poznać opinię Panów Prezesów na ten temat, redakcja "PPiC" sk więcej »
Premierowy pokaz pieca Revent 725 w Polsce miaf miejsce podczas marcowych targów Baltpiek 2004 w Gdańsku. Zwiastun nowej serii modelowej 700 na tej ekspozycji wzbudził duże zainteresowanie wśród odwie więcej »
W nr. 6/2003 r. opublikowaliśmy artykuł "Ważne uregulowania prawne", przybliżający naszym Czytelnikom problematykę związaną z wymaganiami dotyczącymi bezpieczeństwa użytkowania maszyn, w zakresie wyni więcej »
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP otrzymało odpowiedź na petycję skierowaną 9 lutego br. l do premiera Leszka Millera (zamieszczoną w numerze 4/2004 "PPiC"). List Stowarzyszenia dotyczył sytu więcej »
używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, watkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty s więcej »
Rozmowa z Panem Siawomirem Kobusem, właścicielem jednego z wiodących zakładów piekarniczych w Warszawie - Piekarni KOBUS Sp. z o.o. - Panie Sławomirze, prowadzi Pan zakład, który dla wielu warszawskic więcej »
Zaskakującym może wydawać się tytuł tego tekstu - dyskusja o procesach integracyjnych z UE zazwyczaj koncentruje się na zagadnieniach wielkiej polityki i wielkiej gospodarki, na kwestiach dostosowania więcej »
Podczas Ciechanowskiego Święta Chleba w sierpniu 2002 roku podziwiałem wyroby z piekarni BEZA prezentowane osobiście przez właściciela Jana Ciszkowskiego ("PPiC" 2002, 10, 36-39). Zajadając się na sto więcej »
Wlistopadzie 2003 r. Przedsiębiorstwo Zbożowo- Miynarskie "Damłyn" uruchomiło nowy miyn w Damasławku. Pracujący wcześniej jako jedyny w tej firmie młyn pszenny w Goiańczy nie mógł być w pełni wykorzys więcej »
O zaletach tych pieców, celowości ich szerokiego zastosowania w modernizacji polskich piekarni rzemieślniczych, rozmowa z Pawłem Wrońskim - prezesem firmy Winkler Wachtel Polska reprezentującej ciągło więcej »
Od l maja 2004 r. istotnym zmianom ulegnie system świadczeń rodzinnych. Nowe zasady nabywania prawa do świadczeń oraz zasady ich ustalania, przyznawania i wypłacania określa ustawa z dnia 28 listopada więcej »
Największym problemem producentów żywności w aspekcie wejścia Polski do UE jest dostosowanie procesów i warunków produkcji do wymogów unijnych. Wiele zakładów nie zdążyło w wyznaczonym terminie spełni więcej »
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało w dniu 24 lutego br. do Sekretariatu Rady Ministrów projekt ustawy o nadmiernych zapasach produktów rolnych. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla bran więcej »
Pod hasłem "Punkty krytyczne" dla polskiego bizneisu żywnościowego odbyła się w dniu 3 marca br. w Domu Dziennikarza w Warszawie konferencja prasowa zorganizowana przez Polską Izbę Biznesu Żywnościowe więcej »
Co dwa lata w Centrum Wystawienniczym w Brnie organizowane są targi będące największą ekspozycją produktów i technologii przemysłu spożywczego wśród krajów kandydujących do Unii Europejskiej. Tegorocz więcej »
W tym roku na 82 tyś. m2 zaprezentowało swoją ofertę 750 wystawców z branż zaopatrujących przede wszystkim rzemieślnicze firmy lodziarskie, cukiernicze i ciastkarskie oraz piekarskie. Zanotowano ponad więcej »
onferencja miała charakter naukowo-promocyjny i zgromadziła producentów aromatów, dystrybutorów, użytkowników, pracowników nauki. ^Wygłoszono na niej kilka referatów plenarnych, dokonano komercyjnych więcej »
W udoskonalaniu i upowszechnianiu technologii odroczonych fermentacji lub odroczonego wypieku od dawna uczestniczą firmy należące do grupy Lesaffre. W tej dziedzinie duże doświadczenie praktyczne osią więcej »
Pytają Państwo, czy na pewno nie muszą już kierować swoich pracowników na kursy sanitarne i wysyłać ich na egzaminy. Obowiązek szkolenia i poddawania egzaminom pracowników wynikai z przepisów art. 35 więcej »
Dzień 15 marca jest świętem pajtrona piekarzy i parafii św. Klermensa Dworzaka przy ul. Karolkowej w Warszawie. Od 5 lat, tego dnia do kościoła na uroczystą mszę przybywają członkowie Warszawskiego Ce więcej »
Trudno wyobrazić sobie wesele bez specjalnego, wyjątkowego tortu. Tak więc nic dziwnego, że w drugiej edycji targów "Ślub i Wesele - 2004", które odbyiy się w lutym w Poznaniu, nie zabrakło i tortów. więcej »
W cyklu pięciu imprez Tur-Gastro-Hotel odbywających się w br. w różnych miastach Polski, najbliższa zaplanowana została we Wrocławiu. XXXII edycja targów wystroju i wyposażenia obiektów noclegowych i więcej »
Międzynarodowa Unia Cukierników, Karmelarzy j i Lodziarzy (UIPCG) obchodzi w tym roku jubileiusz 50-lecia istnienia. Organizacja ta powstała l w 1954 r. i miaia zrzeszać krajowe stowarzyszenia cukiern więcej »
Co zyskamy co stracimy? To pytanie, które w przeddzień wejścia do Unii Europejskiej zadają sobie wszyscy Polacy. No może prawie wszyscy. Nie ma na przykład tego problemu nasz nowy komisarz w Brukseli: więcej »
Udziałowiec GRUPY APC - firma 'Ą.',, "-'---'-' -zaprasza swoich Szanownych Klientów na PYSKOWICKIE TARGI PIEKARSKO-CUKIERNICZE, które odbędą się 5 i 6 czerwca 2004 roku na terenie naszej firmy przy ul więcej »
Fizyczne właściwości czekolady są w dużym stopniu zdeterminowane przez jakość tłuszczu kakaowego użytego do jej wytworzenia. Szczególnie sposób, w jaki tłuszcz kakaowy topi się, krzepnie czy krystaliz więcej »