Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Szkółka cukiernicza. Dekoracje z kuwertury. Lekcja 6. Dekoracje wielkanocne
Poznaliśmy już wiele technik tworzenia dekoracji z wykorzy- staniem kuwertury. Wiemy np., jak wylewać formy i jak je łączyć ze sobą, jak przygotować powierzchnię płaską a jak rurkę, jak łączyć kuwertu
[...]
Zbliżający się okres Świąt Wielkanocnych, to spora szansa, a jednocześnie wielkie wyzwanie dla ciastkarzy i cukierników. Podstawowy problem - jak zadziwić i przyciągnąć klientów swoimi wyrobami, a jed więcej »
Potencjalne zagrożenie w produkcji piekarskiej stanojwią drobnoustroje powodujące psucie się wyrobów i ograniczające ich przydatność do spożycia. Problem mikrobiologicznego psucia się pieczywa jest po więcej »
Bardzo rzadko pijąc kawę zastanawiamy się od czego zależy smak naparu. Elementów wpływających na to, jak smakuje kawa jest bardzo wiele, jednak zawsze wszystko zaczyna się od ziaren kawy. To, skąd poc więcej »
Dnia 9 lutego 2004r.w Poznaniu odbył się ogólno- polski protest piekarzy, którego celem było złoże- nie na ręce wojewody wielkopolskiego petycji skierowanej do Prezesa Rady Ministrów. Na parking przy więcej »
Rosnące wymagania współczesnych klientów prowadzą do zróżnicowania oferowanych towarów. Powstają udoskonalone, wyszukane, oryginalne produkty. Zmiany te dotyczą także branży piekarskiej. Stojąc na wys więcej »
Wojciech Łomiński: Mija pierwszy rok działalności firmy. Jak Pan go ocenia? - Tomasz Kocyk: Bardzo dobrze. Rzeczywiście l lutego minął pierwszy rok działań na rynku. W kolejny rok wchodzimy z grupą po więcej »
W dniach 26-29 maja 1993 roku Centralne Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż zorganizowało w Krynicy Morskiej konferencję pod hasłem: "Kontrola jakości w obrocie i przetwórstw więcej »
Bułczarki i krajalnice chleba holenderskiej firmy DAUB cieszą się niesłabnącym powodzeniem na naszym rynku. Rośnie ostatnio zainteresowanie jeszcze jedną maszyną piekarską tego znanego producenta: dzi więcej »
20 lutego br. w Opolu odbyło się drugie posiedzenie Komisji ds. Promocji "26 Wygrywa", w trakcie którego rozdano nagrody kolejnej grupie Laureatów, biorących udział w ogólnopolskiej promocji GRUPY APC więcej »
Targi INTERPIEK - POLGASTRO to dla IBISa okazja prezentacji wyrobów w swoim regionie, a także możliwość współpracy przy organizacji imprez towarzyszących tej imprezie targowej. W bieżącym roku IBIS wy więcej »
Wśród 22 referatów wygłoszonych w czasie 3-dniowego seminarium, znalazły się zagadnienia dotyczące: rynku lodów, proble-mów legislacyjnych, technologii, jakości, surowców stosowanych w produkcji. Osta więcej »
W tegorocznej edycji targów, wzięto udział 86 wystawców w tym ponad 60 spoza województwa kujawsko-pomorskiego. Maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarskiego i cukierniczego zaprezentowało 27 firm, a więcej »
Losy ludzkie układają się bardzo zawile. Toteż Marek Jurycki konstruktor z Lublina oraz jego żona Grażyna nigdy nie sądzili, że odnajdą swoje miejsce właśnie w tym miejscu. Ale od początku. Pod koniec więcej »
Międzynarodowy Kongres Branży Cukierniczej odbyt się w minionym roku w Berlinie w dniach 20-21 listopada. Jak przystało na aktualną, trudną sytuację gospodarczą zarówno na świecie jak i w całej Unii E więcej »
Jeśli minister rolnictwa podpisze projekt zmiany rozporządzenia o znakowaniu środków spożywczych, będzie to oznaczało konieczność z dniem zniszczenia zapasów dotychczasowych opakować oraz z dniem l ma więcej »
Protesty krakowskich i poznańskich piekarzy przeciw "stosowaniu w supermarketach dumpingowych cen pieczywa, które miały miejsce w styczniu i lutym br., mają swój dalszy ciąg. Zdeterminowani trudną syt więcej »
Administracja sięga we wszystkich kierunkach, często paraliżując działalność przedsiębiorców, zwłaszcza malych, i przez to słabych. Polskie prawo jest niespójne i wadliwe niemal we wszystkich dziedzin więcej »
Mało brakowało a zwycięzcą ten gorocznych Mistrzostw Polski Młodych Cukierników, które tradycyjnie już odbyły się w Bydgoszczy w dniach 12-14 lutego w czasie targów Interpiek zostałaby... grypa. Okaza więcej »
Odbywające się co dwa lata mistrzostwa świata cukierników UIPGC (International Union of Pastry Cooks, Confectioners and Ice Cream Makers) w tym roku rozegrano we włoskim mieście Rimini podczas targów więcej »
Ustawa z dn. 30 października ub. roku o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywości i żywienia [1] przesądziła wątpliwości co do obligatoryjności systemu HACCP. Dziś wiadomo że wszyscy, którzy zajm więcej »
Nie będzie nic odkrywczego w stwierdzeniu, że konkurencja w polskim cukiernictwie jest bardzo silna i aby utrzymać swoją pozycję na rynku należy nieustannie zaskakiwać potencjalnych klientów swoimi um więcej »
Pro Carton i ECMA, europejskie związki producentów kartonów i opakowań kartonowych już po raz siódmy przyznały swoje nagrody. Za najlepsze opakowanie roku 2003 (Carton of tnę Year) uznano kartonowe pi więcej »
Baking Center firmy Lesaffre bio-corporation w Warszawie w dniach 6-7 lutego br. zaprosił grupę naluczycielek zawodu z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku. Zapoznano je z zasto więcej »
Opublikowane w nr, 10/03 i nr 01/04 "PPiC" artykuły zatytułowane: "Kilka uwag o znowelizowanej ustawie "prawo budowlane" oraz "Kto mi zrobi projekt piekarni?" - wywołały wiele telefonów Czytelników do więcej »
- używane maszyny po remoncie: miesiarki spiralne, hakowe; dzielarki, ubijaczki, krajalnice, rogalikarki, wałkownice, przesiewacze, zmywarki oraz czyszczarki Jeros po atrakcyjnych cenach, inne. Atesty więcej »
W związku z wstąpieniem Polski w szeregi państw Unii Europejskiej, nasze zakłady produkcji spożywczej zostają objęte nowymi przepisami związanymi z higieną żywności. Dyrektywą 93/43/EEC z czerwca 1993 więcej »
Tylko nieco ponad cztery miesięce dzielą nas od tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Przemysiu Spożywczego POLAGRA-FOOD w Poznaniu. Targi odbędą się w dniach 21-24 września, w tym samym czasie c więcej »
Poczynając od l stycznia 2004 r. pracownik rozpoczynający pierwsza pracę w swojej karierze zawodowej uzyskuje w roku kalendarzowym, w którym ją rozpoczął, prawo do urlopu wypoczynkowego z upływem każd więcej »
Jesteśmy pierwszym Ośrodkiem Szkoleniowym dla Cukierników w Polsce, który działa już 9 lat, organizując kursy dla polskich cukierników, które dokształcają i podnoszą kunszt cukierniczy w produkcji na więcej »
Wykonanie: Masło z cukrem tablerować do uzyskania puszystości, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać. Gdy masa będzie jednolita, stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak, delika więcej »
Najważniejszą część rynku słodyczy stanowią ciastka, wafelki impulsowe, baloniki i czekolady. Dwa kolejne ważne elementy tego rynku to cukierki i pralinki. Roczna wartość rynku słodyczy (sierpień 2002 więcej »
Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego - Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa, w nawiązaniu do przekazywanych informacji uprzejmie zawiadamia, że zgodnie z p więcej »
5 lutego ponad stu cukierników, hotelarzy i osób związanych z cukiernictwem z Krakowa i okolic zostało zaproszonych do eleganckiej kawiarni Hotelu Cracovia w celu zaprezentowania nowych produktów, ofe więcej »
Światło - czyli promieniowanie optyczne, jest formą promieniowania elektromagnetycznego, które wywołuje u ludzi wrażenia wzrokowe. W technice oświetleniowej podstawową wielkością jest strumień świetln więcej »
Wielkanoc to święto nowego życia, triumfu życia nad śmiercią, dobra nad ziem, odkupienia nad grzechem. Chociaż święta Wielkanocne związane są z tradycją chrzelamis^a, ich początków należy szukać znacz więcej »
tatystyczny Polak zjada miesięcznie okoio 8 kg pieczywa. Sięgając w sklepie po pieczywo bierze pod l uwagę wygląd, stopień jego wypieczenia i świeżość, r którą zwykle sprawdza przez jego dotknięcie. O więcej »
Historia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej sięga roku 1950, kiedy powołano Wydział Chemii Spożywczej. W latach I 1992-2002 zmienił on nazwę na Wydział Chemii Spożywczej i więcej »
Już po raz dwunasty Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (organizator wystawy "Krajowy Produkt Przyszłością Polski") uhonorowało wyróżniających się producentów żywności dyplomam więcej »
Termin przystąpienia do Unii Europejskiej zbliża się szybko i branżowe organizacje wspomagają swoich członków w przygotowaniu do sprostania wymaganiom, które będą obowiązywać w zakresie wdrażania syst więcej »
W grudniu ub.r. w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Pińczowie odbyio się Święto Chleba. Impreza została przygoto- If W wana przez młodzież szkói średnich z Pińczowa i Chrobrza, adreso więcej »
W grudnia 2003 roku odbyło się uroczyste otwarcie, z udziałem przedstawicieli lokalnej prasy oraz władz samorządowych zmodernizowanej ciastkarni PSS "Społem" w Białymstoku położonej przy ulicy Pogodne więcej »