• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2009-11

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Czynnik R22 - własności i stan obecny w Polsce

Ze względów ekologicznych, od nadchodzącego roku (2010) w Europie ma być znacznie ograniczone a po 215 roku całkowicie zakazane stosowanie czynników chłodniczych z grupy HCFC (wodorochlorofluorowęglowodorów). Najpopularniejszy z nich to czynnik R22. Czynnik R22 może być rozpatrywany z kilku punków widzenia: - stosowany w chemii, jako jeden z wodorochlorofluorowęglowodorów - chlorodwufluorometan o wzorze chemicznym CHClF2, - stosowany w termodynamice i technologii, jako bardzo dobry, jednorodny czynnik chłodniczy, wydajny i uniwersalny, stosunkowo bezpieczny (niepalny, nie wybuchowy, nietoksyczny), a przy tym sprawdzony przez wiele lat stosowania w licznych instalacjach chłodniczych i klimatyzacyjnych (od małych domowych, po duże przemysłowe), - natomiast z punktu widz [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Agregaty chłodnicze na ścianę czołową Mitsubishi Heavy Industries Ltd.
W przypadku dużych samochodów-chłodni korzystne jest własne zasilanie. Za pomocą zaprojektowanego specjalnie dla tych wymagań napędu Diesla możliwa jest w każdej chwili dokładna regulacja temperatury, co jest szczególnie ważne w przypadku towarów wrażliwych. Agregaty te są przy tym szczególnie ekonomiczne. Innowacyjny system start/stop umożliwia redukcję zużycia paliwa. Dzięki zintegrowanemu sterowaniu mikroprocesorowemu, funkcje urządzenia regulowane są automatycznie i uzyskiwana jest optymalna moc chłodzenia. A dzięki przyjaznej dla użytkownika zdalnej obsłudze, z kabiny kierowcy można wygodnie nastawić parametry i kontrolować funkcje urządzenia. "City-Speed" (tylko TNW 5) W celu redukcji szumu, przez zdalne sterowanie możliwe jest przełączenia silnika Diesla na mniej więcej »

Agregaty wody lodowej i pompy ciepła typoszeregu AQL/AQH 20-35
Nowy typoszereg agregatów chłodzonych powietrzem Aqu@Logic został zaprojektowany oraz zoptymalizowany do współpracy z czynnikiem chłodniczym R410A. Urządzenia dostępne są w wersjach: samo chłodzenie (AQL) oraz pompa ciepła (AQH). Każda wersja składa się z czterech modeli o nominalnej wydajności chłodniczej od 19,1 do 35,9 kW oraz nominalnej wydajności grzewczej od 20,5 do 38,6 kW. Wszystkie urządzenia wyposażone są w dwie sprężarki typu Scroll, montowane w tandemie, celem zapewnienia możliwości dostosowania się systemu do częściowego obciążenia. Status głównego działania urządzenia jest na bieżąco kontrolowany przez sterownik oparty na mikroprocesorze ILTC (Inteligent Liquid Technology Chiller). Urządzenia AQL i AQH mogą pracować bez dodatkowego zbiornika buforowego w więcej »

Agregaty wody lodowej typoszeregu AQL 40-130
Nowy typoszereg agregatów wody lodowej Aqu@Logic składa się z 14 modeli o nominalnej wydajności chłodniczej od 40 do 131 kW. Aqu@Logic to urządzenia nowej generacji, integrujące w sobie komponenty będące najnowszymi osiągnięciami technologicznymi. Wszystkie elementy składowe agregatów wody lodowej Aqu@Logic oferują wymierne korzyści pod względem kompaktowej budowy, ulepszonej efektywności oraz niezawodności. Wszystkie agregaty Aqu@Logic zostały wyposażone w system kontroli ILTC (Inteligent Liquid Technology Chiller) pozwalający na zoptymalizowanie pracy urządzenia podczas całej jego żywotności. W standardzie każde urządzenie wyposażone zostało w dwie sprężarki Scroll, montowane w tandemie, co zapewnia możliwość dostosowania się systemu do częściowego obciążenia. Czujn więcej »

Badanie początku skraplania czynnika chłodniczego w minikanale rurowym
TADEUSZ BOHDAL MAGDALENA FLORIANOWICZ 
Przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych dotyczące określenia początku procesu skraplania czynników chłodniczych w minikanałach rurowych. Wykazano, że proces skraplania może zachodzić w strefie schładzania pary przegrzanej w początkowej długości minikanału rurowego. Opracowano zależność kryterialną, pozwalającą określić stan początku procesu skraplania. Wyniki badań eksperymentalnych dla minikanałów porównano z wynikami badań dla kanałów o średnicy konwencjonalnej. The results of experimental investigations of condensation beginning of refrigerants are presented in this paper. It was demonstrated that the process of the condensation may occurs in the superheated vapour on the initial length of the cooled pipe minichannel. A criterion-related correlation to determine the point więcej »

Firmy chłodnicze na Międzynarodowych Targach Polagra-Tech
Kontynuując relację z tegorocznej Polagry-Tech, w tym "odcinku" postaram się opisać dokonania w zakresie produkcji i dystrybucji urządzeń chłodniczych jednej firmy, a mianowicie firmy TEKO. Jest to firma inżynieryjno-produkcyjna, specjalizująca się w projektowaniu i produkcji systemów i urządzeń chłodniczych dla zakładów zajmujących się między innymi technologią przetwarzania i przechowywania żywności. Oferuje też kompletne systemy chłodnicze dla supermarketów. Produkcją tych urządzeń firma zajmuje się już ponad 25 lat, zatem, oprócz rozwiązań i urządzeń standardowych, dostarcza także urządzenia nietypowe, dostosowane do indywidualnych potrzeb klientów oraz systemy optymalne dla konkretnych zastosowań. Dość powiedzieć, że Teko oferuje innowacyjne produkty o najwyższej jakości. więcej »

Informacje
Wykorzystania CO2 w przemyśle spożywczym. Dwutlenek węgla od dziesięcioleci jest wykorzystywany w zaawansowanych technologiach w przemyśle spożywczym. Ostatnie rozważania na temat emisji gazów cieplarnianych skłaniają wytwórców czynników chłodniczych do stosowania CO2 po recyklingu pochodzącego z innych procesów przemysłowych. Firma Linde dowodzi, że od lat wykorzystuje produkty uboczne towarzyszące wytwarzaniu amoniaku, etanolu, dwutlenku tytanu i produkcji benzyny. Spręża je, oczyszcza oraz skrapla celem użycia w przy obróbce żywności i napojów zamiast uwalniania ich do otoczenia. Dwutlenek węgla tradycyjnie jest używany w obróbce żywności; zamrażanie kriogeniczne jest do czterech razy szybsze aniżeli tradycyjne zamrażanie mechaniczne i umożliwia swobodny przepływ indy więcej »

Mam HCFC w instalacji, co robić?
Od stycznia 2010 roku zasoby R22 do serwisowania instalacji będą bardzo ograniczone. Od stycznia 2015 roku instalacje będą mogły pracować tylko do pierwszej, choćby najmniejszej awarii (np. niewielkiego wycieku czynnika). Każdy operator musi zdecydować, jak przygotować się do tej sytuacji … Nie robić nic i dostosowywać swoje działania do bieżących potrzeb (np. awarii lub niedoboru czynnika). Można też, wiedząc o konieczności stosowania R22 pochodzącego wyłącznie z odzysku i po regeneracji, spróbować zgromadzić jego odpowiedni zapas. Problem powróci dopiero, gdy zgromadzony czynnik z odzysku się skończy (do roku 2015) lub urządzenie ulegnie awarii (po roku 2015). Zalety rozwiązania: - żadne lub niewielkie koszty inwestycyjne (poza wysoką ceną zapasu czynnika), - dobre więcej »

Nowe technologie w chłodnictwie Pomoc czy bariera dla instalatora?
Nowe technologie nieustannie zmieniają technikę chłodniczą i klimatyzacyjną. Zmiany dotyczą nie tylko automatyki, ale również pozostałych elementów instalacji. Oszczędność energii, szybkość, łatwość montażu urządzeń i ekologia stały się celem tych zmian. Czy to "nowe" jest rzeczywiście lepsze od "starego"? Czy nowe technologie są bardziej przyjazne dla instalatorów? Na te i inne pytania przedstawiciele firm Güntner, Emerson Climate Technologies i KFlex starali się udzielić odpowiedzi na spotkaniach zorganizowanych przez Termo Schiessl. Spotkania te - impreza objazdowa (Roadshow) - odbyły się w dniach 19-22 października 2009 r. w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie i Gródkowie (Śląsk). Spotkanie w Warszawie, a konkretnie w hotelu Via Apia w Sękocinie Starym, odbyło się 21 paź więcej »

Odszranianie pomp ciepła
EWELINA HRYCYK BOGUSŁAW ZAKRZEWSKI PIOTR NIKOŃCZUK 
W artykule przedstawiono rozwiązania powietrznych pomp ciepła, ze szczególnym uwzględnieniem sposobu realizacji cyklu odszraniania stosowanego przez wybrane firmy. Istotnym czynnikiem wpływającym na przebieg procesu odszraniania i jego sprawność jest moment inicjacji procesu i jego zakończenia. Analiza dostępnych na rynku powietrznych pomp ciepła pozwoli na wykazanie najkorzystniejszego energetycznie rozwiązania. The solutions of air source heat pump are presented in this paper. The attention is focused on defrosting control systems use in several heat pumps units. Initiations and terminations have a large impact on defrosting efficient and energy consumption. The review of air source heat pump allows to show the most energy effective solution. Wstęp Współczesne powietrzne pompy więcej »

Odzysk ciepła z układu chłodniczego.Wybrane aspekty
WALDEMAR TARGAŃSKI 
Zadaniem urządzenia chłodniczego jest odbieranie ciepła ze środowiska chłodzonego. Zużywając energię napędową, urządzenie przekazuje to ciepło najczęściej do otoczenia, gdzie zostaje ono rozproszone. Istnieją jednak możliwości użytecznego zagospodarowania tego ciepła odpadowego. Mówi się wtedy o odzysku ciepła z instalacji chłodniczej. Może ono posłużyć na przykład do ogrzewania wody technologicznej lub użytkowej, do wstępnego podgrzewania nośnika ciepła w kładzie grzewczym lub do zabezpieczenia posadzek komór mroźniczych przed ich wysadzaniem przez zamrożoną w glebie wodę. W przypadku parowego obiegu chłodniczego, wymiennikiem górnego źródła ciepła jest skraplacz. Sprężony czynnik chłodniczy ulega w nim początkowo ochłodzeniu od temperatury tłoczenia (sięgającej od kilku więcej »

Profesjonalna obsługa serwisowa Bezpieczeństwo, jakość, wiarygodność, doświadczenie
ANDRZEJ RÓŻYCKI 
Profesjonalna usługa serwisowa, to działanie służb technicznych (wykonawstwo i nadzór), które musi zapewnić bezpieczeństwo prawidłowego funkcjonowania powierzonych urządzeń, instalacji i systemów. W zależności od zakresu świadczenia usługi, działanie służb serwisowych można - w zależności od zakresu i poziomu odpowiedzialności oraz od czasu wykonania usługi - podzielić na: - działania bieżące - utrzymanie ruchu, - działania długofalowe oparte na harmonogramach prac konserwacyjno-serwisowych, - działania interwencyjne - jednorazowe, tzw. interwencja awaryjna, ze zwróceniem uwagi na dwa aspekty: 1) czasu przystąpienia do usuwania awarii, 2) czasu usunięcia skutków awarii (dostępność do części zamiennych) - zapewnienie profesjonalnego nadzoru technicznego nad organizacją p więcej »

Przykład predykcji czasu zamrażania żywności przy użyciu modelu analityczno-empirycznego
JAROSŁAW SUROWSKI FRANCISZEK KLUZA 
Praca zawiera wyniki badania modelu wyznaczania czasu zamrażania żywności zaproponowanego wcześniej przez Kluzę [9]. Po przedstawieniu modelu wyznaczono przy jego pomocy czas zamrażania tylozy (MH-1000) w kształcie nieskończonej płyty, nieskończonego walca i kuli oraz mielonej wołowiny uformowanej w kształcie płyty nieskończonej. Do obliczeń traktowanych jako kolejne weryfikujące dokładność i praktyczną przydatność tego modelu wykorzystano dane pochodzące wyłącznie od innych autorów. Na podstawie wyników obliczeń i ich statystycznego wartościowania potwierdzono prostotę i łatwość realizacji obliczeń, przy niewielkiej liczbie danych wejściowych oraz ogólnie dużą dokładność modelu przy jego uniwersalności uzyskanej między innymi przez znalezienie i wprowadzenie uniwersalnej charakte więcej »

Targi branżowe w 2010 roku
Chillventa’ 2010 Po premierze targów Chillventa w 2008 roku, Międzynarodowe Specjalistyczne Targi Chłodnictwa, Napowietrzania Pomieszczeń i Pomp Ciepła w dniach od 13 do 15 października 2010 r. przystąpią do drugiej rundy. Targi Chillventa od samego początku zajęły pozycję międzynarodowego miejsca spotkań branży chłodnictwa, klimatyzacji, napowietrzania pomieszczeń oraz, po raz pierwszy, również pomp ciepła, ponieważ swoim ukierunkowaniem i właściwą koncepcją w równym stopniu przekonały zarówno zwiedzających specjalistów, jak i wystawców. Targi Chillventa już w pierwszym podejściu osiągnęły swój cel i w znakomity sposób odzwierciedliły stan oferty specjalistycznej w dziedzinie techniki chłodniczej, klimatyzacyjnej i napowietrzania pomieszczeń, przedstawiając wszelkie inn więcej »

Współpraca chłodziarki bromolitowej z układem cieplno-przepływowym elektrociepłowni i magazynem wody lodowej
SŁAWOMIR POSKROBKO JAN ŁACH MARIAN CZAPP 
W niniejszej pracy omówiono wytwarzanie wody lodowej z zastosowaniem absorpcyjnej chłodziarki bromolitowej, współpracującej z obiegiem elektrociepłowni i magazynem (zasobnikiem) wody lodowej. Warnik agregatu jest zasilany gorącą wodą, podgrzewaną w wymienniku ciepła niskoparametrową parą technologiczną. Wytwornica wody lodowej pracuje w okresie nocnym, gdy ma się do czynienia z niskim zapotrzebowaniem na parę technologiczną przez odbiorców zewnętrznych i niskimi cenami energii elektrycznej, wytwarzanej także w godzinach szczytowego zapotrzebowania w turbinie kondensacyjnej nie skojarzonej z blokiem energetycznym. W okresie tym ładowany jest zasobnik (magazyn) wody lodowej. Jego opróżnianie odbywa się w porze dziennej, zgodnie z wykresem dobowego zapotrzebowania na chłód. Natomiast więcej »

Zmiany wartości odżywczej zamrożonych warzyw w czasie przechowywania (praca badawcza)
TOMASZ PUKSZTA 
Celem doświadczenia było porównanie zmian wartości odżywczej zamrożonych warzyw z różnych grup towaroznawczych, przechowywanych w zróżnicowanych warunkach temperaturowych. Materiał badawczy stanowiły mrożone warzywa: cukinia, por oraz groszek zielony przechowywane, przez 24 tygodnie, w temperaturze stałej -18°C, -25°C oraz w temperaturze zmiennej -18°C/-25°C z 48 godzinnym cyklem zmian. W przechowywanych warzywach, w cyklach czterotygodniowych, oznaczano zawartość witaminy C metodą spektrofotometryczną według PN-A-04019:1998. W czasie przechowywania badanych produktów we wszystkich wariantach temperaturowych stwierdzono stałe obniżanie się zawartości witaminy C. Jednak dynamika zmian tego wskaźnika była różna w zależności od produktu i wariantu przechowalniczego. Największą dynam więcej »

Żywność genetycznie modyfikowana – szanse i zagrożenia dla konsumentów (część II)
JACEK KONDRATOWICZ  
Potencjalne zagrożenia wprowadzania na dużą skalę upraw roślin transgenicznych, jak i pozyskiwania z nich wszelkiego rodzaju produktów, zwłaszcza żywnościowych, spowodowało powstanie rygorystycznych przepisów prawnych ograniczających lub utrudniających, a w wielu przypadkach wręcz uniemożliwiających, nie tylko stosowanie tego rodzaju produktów, ale nawet prowadzenie prac badawczych. W Unii Europejskiej podstawowym dokumentem prawnym dotyczącym GMO jest dyrektywa 2001/18/EC, na podstawie której wydano wytyczne stosowania produktów zawierających lub pochodzących z wytworów GM. Podstawowe ustalenia zawarte są w rozporządzeniach EC 1829/2003 i 1830/ 2003 przewidujących m.in. konieczność jednoznacznego oznaczania (etykietowania) tych produktów, przy czym oznaczenie musi być więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

2018-02-20

Unikalna kawiarnia Green Caffe Nero»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software