Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Nowoczesne linie do formowania chleba dla każdej piekarni
Wybrałem modułowe linie do chleba firmy "WIECZOREK". Sprawdziły się. Są do ustawienia praktycznie w każdej piekarni. Nie są drogie, a w technologii najważniejszą ich zaletą jest to, że nie męczą ciast
[...]
Sekcja Technologii Węglowodanów Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, której przewodniczą- cym jest prof. dr hab. inż. Wacław Leszczyński, już po raz drugi zorganizowała seminarium naukowe adres więcej »
Wszyscy wiemy, jak wygląda i do czego służy kuwertura. Okazuje się jednak, że jej zastosowanie może być znacznie szersze, niż powszechnie wiadomo. Co zrobić, gdy chcemy na przykład przygotować dekorac więcej »
Krakowski Udziałowiec GRUPY APC - firma "APC DAMON" - znany jest dobrze nie tylko cukiernikom i piekarzom, ale również właścicielom kawiarni, lodziarni oraz pizzerii, działa bowiem na tym rynku od 13 więcej »
Firma BakeMark International wprowadza wiaśnie na "rynek szereg wyrobów zastępczych do produkcji kremów dla przemysłu piekarniczego i spożywczego. Nowa rodzina produktów zawiera zarówno odmiany słodzo więcej »
Na polskim rynku ciastek i wafli, który w ciągu ostatnich kilku lat nie wykazywał satysfakcjonującego producentów wzrostu, a w przypadku wielu wyrobów występowały na nim spadki obrotów, nastąpiło osta więcej »
Istniejąca od 1985 r. firma Adama Kajetanowicza jest dobrze znana zarówno mieszkańcom Giżycka jak i wielkiej rzeszy turystów odwiedzających to miasto każdego roku latem. Znana jest z wysokiej jakości więcej »
Oświetlenie sklepu, w którym sprzedawane są l wyroby cukiernicze i piekarskie musi spełniać l.' kilka ważnych warunków. Przede wszystkim po- ' winno właściwie eksponować towar. Równie ważny jest nastr więcej »
O tym, że polski chleb może podbić rynek poszerzonej Wspólnoty Europejskiej piekarze wiedzą najlepiej. Wiedzą też, że bez promocji sztuka ta z pewnością się nie uda. Do tej pory każdy czynił to na wta więcej »
Jeszcze kilka lat temu o miejsce i dobrą lokalizację w halach wystawowych Międzynarodowych Targów Spożywczych w Katowicach ubiegało się wielu wystawców z całego kraju, a przez hale targowe przewijały więcej »
związku z rosnącym zainteresowaniem piecowymi instalacjami termoolejowymi artykuł ten i przekazane tu informacje mogą się okazać bardzo pomocne na etapie ewentualnej decyzji zakupu takiej instalacji, więcej »
Inspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy kontrolują coj rocznie w caiym kraju warunki prowadzenia produkcji piekarskiej i ciastkarskiej, wpływające na bezpieczeń- I stwo i higienę pracy. Na przyktad w 1 więcej »
Wciąż powraca zadawane przez piekarzy pytanie: 1 czy piece termoolejowe mają zalety usprawiedliwiające ich dużo wyższą - w porównaniu z piecami z parowymi rurami okrężnymi - cenę? W wielu przypadkach więcej »
Istniejący od 1884 r. FDL stał się wiodącym globalnym dostawcą specjalistycznych produktów dla przemysłu spożywczego, branży napojów i aromatów. Firma Fuerst Day Lawson (FDL), mająca siedzibę w Wielki więcej »
Głównym celem statutowym Stowarzyszenia Naukowo- -Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego jest inspirowanie oraz udział w rozwijaniu nauki, techniki i gospodarki w przetwórstwie spoż więcej »
ynie. Kuzynki ogórka i cukinii. Bywają różowe, zielone, białe i typowe - pomarańczowe. Pękate, długie i pokręcone, niczym spaghetti na widelcu lub jak dorodne grzyby, odwrócone , do góry nogami. Po ho więcej »
W Polsce produkuje się chleb pszenny z mąki pszennej, chleb żytni z mąki żytniej i chleb mieszany, który nazywany jest chlebem zytnio-pszennym wtedy gdy udział mąki żytniej przekracza w recepturze 50% więcej »
W niemieckim rzemiośle nie dzieje t. f i ł i się dobrze - tak wynika z lektury czasopism fachowych wydawanych u naszych zachodnich sąsiadów. Kryzys objął również branżę piekarską i cukierniczą. Jak po więcej »
We wrześniu ub.r. odbył się, w ramach polsko- -szwedzkiego projektu Eco Forum Baltica, wyjazd studyjny do kilku zakładów przemysłu spożywczego w Szwecji. Organizatorem było Centrum Ochrony Środowiska więcej »
17 grudnia 2003 r. odbyio się "opłatkowe" posiedzenie Zarządu Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej. W spotkaniu, oprócz członków organów statutowych i działaczy więcej »
Kwota pomniejszająca miesięczną zaliczkę na podatek pracownika wynosi 44 zł 17 gr (jest to l/' 2 kwoty zmniejszającej podatek, określonej w oierwszym przedzielę obowiązującej skali podatkowej) - dotyc więcej »
Luty to miesiąc przełomowy: to jeszcze karnawał, ale cukiernicy już myślą o tłustym czwartku, a 14 lutego mamy Walentynki... Sporo pracy dla tych, którzy chcą, aby ich cukiernia oferowała wyroby na ka więcej »
Od kilku lat wiadomo było, co nas czeka w zakre- , się wdrażania systemów kontroli jakości żywno- ' ści w przemyśle, a szczególnie w działach zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności. Już w po więcej »
Piekarnia Józefa Kazany w Warce nie tylko od strony rfasady robi dobre wrażenie. Od początku uruchomienia piekarni, czyli od 1993 roku, zakład jest stale modernizowany (w nr 1/04 PPiC wykorzystano wcz więcej »
Doroczne spotkanie śląskich piekarzy i cukierni- |ków, które odbyło się 15 i 16 listopada 2003 r. J w Ustroniu, było jak zwykle spotkaniem przyjaciół i znajomych, którzy na co dzień spotykają się jako więcej »
Już tylko kilka miesięcy dzieli Polskę od wstąpienia do Unii Europejskiej. Aby zapewnić sobie dobrą pozycję w nowych realiach producenci muszą dostosować zakłady do wymogów unijnych, zebranych w liczn więcej »
Do tej grupy roślin należy m.in. szarlat Amaranthus sp.). Nasiona szartatu zawierają przeciętnie 64,5% skrobi, 17,7% błonnika pokarmowego, 15,5% białka ogółem, 7,6% tłuszczu oraz 3,2% popiołu. W porów więcej »
Standardowa bagietka ma walcowaty kształt o długości 70 cm, i waży 250 g. Generalnie charakteryzuje się delikatnym, nierównomiernie porowatym miękiszem z licznymi dużymi porami oraz grubą, chr więcej »
Duży udział pieczywa w codziennym pożywieniu zmusza do ciągłej analizy jego wartości odżywczej z uwzględnieniem aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka. W miarę wzrostu zamożności i wiedzy o wła więcej »
Uldo-P Sp. z o.o. wystartował z kolejnym nowym produktem, których cała gama ma się pojawić na naszym rynku w 2004 r. Firma rozpoczęła ekspansję od wprowadzenia DINKEL Mix. Jest to mieszanka, która za więcej »
Dzięki zorganizowaniu "I Dnia Chleba" uczniowie l Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu mieli niecodzienną okazję, aby przyswoić sobie wiedzę dotyczącą produkcji pieczywa, surowców piekarskich, starych r więcej »