Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Nowe pomysły rodzą się jesienią. Seminarium Polskiego Rynku Lodowego
Pora jesienna jest zazwyczaj dla producentów lodów okresem szukania nowych pomysłów na następny sezon. Pomocą w tym zakresie są na pewno spotkania organizowane przez firmy oferujące różnego rodzaju do
[...]
istnieje wiele czynników, które odpowiednio zestawione tworzą udaną całość. Z jednej strony są to czynniki, takie jak dobrany zespół sprzedawców, a z drugiej techniczne powiązania i same produkty. Te więcej »
""jPapewne każdy polski piekarz zadaje sobie pytanie: w jaki sposób mogę zwiększyć zyski ze sprzedaży i własnej produkcji? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo trudna, gdyż obejmuje wiele współzależnoś więcej »
WKr ak owi e , w nowopowstałym budynku przy ul. Czerwone Maki 65, w dniach 20-22 października 2003 r. odbyło się uroczyste otwarcie Centrum Dydaktyczno-Wystawienniczo- Handlowego Piekarniczo- Cukierni więcej »
40 lat działalności Instytutu Żywności i Żywie- |nia oraz czekająca nas wkrótce akcesja do f Unii Europejskiej, stały się okazją do zorganizowania konferencji naukowej. Konferencja, pt. "Bezpieczeństw więcej »
Poznań to jedyne w Polsce miasto, które od wieków cieszy się popularyzacją kultu św. Marcina - patrona cukierników. Co roku w dniu św. Marcina, tj. 11 listopada, poznańscy i wielkopolscy cukiernicy wy więcej »
Pan Jan Materna w liście do mnie napisał, że: - przejął od swojego ojca piekarnię rzemieślniczą wyposażoną w 2 piece ceramiczne (duże) RRK-35, starą miesiarkę typu Mora z 6 dzieżami 300 l, ręczną dzi więcej »
- Mąkę z Szymanowa zna i ceni wielu piekarzy oraz wiele gospodyń domowych w Polsce, ale przeciętny konsument niewiele wie o zakładach zbożowych, z których ta mąka pochodzi... R.K.: Mąka "Szymanowska" więcej »
W dniach 12-15 października 2003 r. w Wageningen w Holandii odbyt się 33. Międzynarodowy Konkurs Młodych Piekarzy. Holandia była już po raz trzeci gospodarzem tego do- Nasz kraj reprezentowali Paweł K więcej »
Gdy w kwietniu 2003 r. po raz pierwszy dowiedzieliśmy się o projekcie zmiany ustawy o warunkach zdrowotnych i żywności przeżyliśmy szok. Propozycje rządowe wprowadzenia obowiązku wdrożenia pełnego sys więcej »
F! Od prawej: prezes Wuxi, Shi Yuping, prezes Food Machines Tomasz Karaszewski i dyrektor sprzedaży, Eric Zhang. irma Food Machines, pod koniec 2002 r. nawiązała kontakt handlowy z chińską firmą Wuxi więcej »
Międzynarodowe targi iba w Dusseldorfie, które odbyły się w dniach 3-9 października ub.r., zgromadziły ponad 900 wystawców z 38 krajów. Na powierzchni ponad 70 tyś. m2 wystawiono eksponaty świadczące więcej »
Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź na to pytanie sjest pozornie prosta - bo polewa jest produktem tańszym niż masa czekoladowa czy nawet czekoladopodobna. Polewa kakaowa - jest to półprodukt otrzymany więcej »
"czasie długiego listopadowego weekendu Klub Kobiet albo, jak proponują niektóre koleżanki, "Klub Słodkich Pań" gościł w uroczym miasteczku, Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Miałam zaszczyt pełnić rolę or więcej »
Wśród okoto 10 tyś. polskich piekarni, zarówno średnich i małych, typu rodzinnego, jak i duinż. Jerzy Kownacki żych, nowo wybudowanych, względnie przejętych od GS i PSS - jest spora liczba zakładów, k więcej »
Prof. dr hab. Mieczysław Jankiewicz pracę nauczyciela akademickiego rozpoczął w 1954 r., aktywnie włą- czając się w organizowanie przyszłego Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Poznaniu więcej »
Nie ma nic odkrywczego w stwierdzeniu, że w ostatnim czasie wszelkiego rodzaju niewielkie ciasteczka bankietowe cieszą się wciąż rosnącą popularnością, a cukiernicy prześcigają się w wymyślaniu coraz więcej »
Branża cukiernicza żyje ze szczytów sezonu - tę konstatację Instytutu Badań Rynkowych AC Nielsen, większość producentów słodyczy oraz handlowców już dawno wpisała do swych strategii - zauważa "SG Suss więcej »
Nowy w serii, wydawanych przez oddk w Gdańsku, poradników daje w krótkiej formie istotne informacje z zakresu wprowadzania Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP). Prze więcej »
Odpowiedzialność porządkową za naruszenie przez pracownika jego obowiązków reguluje kodeks pracy w rozdziale VI, w art. od 108 OMP do 113. Tytuł rozdziału "Odpowiedzialność porządkowa pracowników" móg więcej »
Firma Hiestand poszerzyła swoją ofertę o nową grupę produktów idealnych dla PIEKARNI. Są to różnego rodzaju mrożone, niewygarowane słodkie ciastka, pikantne przekąski i bułeczki, które mogą stanowić d więcej »
We wrześniu br. GRUPA APC obchodziła czwartą rocznicę działalności w zakresie zaopatrzenia polskiego rynku rzemieślniczego: piekarni, cukierni i lodziarni. Misją firmy jest "stanie się wiodącą grupą s więcej »
500 ml mleka, 120 g drożdży, 8 jajek, 16 żółtek, 400 g masła, 400 g cukru, 200 ml spirytusu, 100 g skórki pomarańczowej, 2200 g mąki, 100 g cukru waniliowego, sól. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepł więcej »
W dniu 6 listopada br. odbyło się (po 2 letniej przerwie) kolejne seminarium zorganizowane przez U.S.Wheat Ass. na temat bieżącej oceny sytuacji na światowym rynku pszenicy. Referaty na seminarium wyg więcej »
kuwertury można przygotować nie tylko dekoracje większe, stanowiące niezależne eksponaty, ale także drobne elementy, które mogą posłużyć do eleganckiego wykończenia torcików i deserów. Niektórzy cukie więcej »
Seminaria Cukiernicze Kwartetu w warszawskim hotelu Sheraton wpisały się już na stałe do kalendarza imprez cukierniczych. Piąte, jubileuszowe spotkanie odbyło się 4 listopada 2003 r. i tradycyjnie już więcej »
Wraz z nastaniem jesiennych chłodów, a zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem na łamy prasy fachowej niezmiennie wraca temat pralin oraz wyrobów z nugatu i marcepanu, wytwarzanych przez cukierników-rzemieś więcej »
Aż do czasów nowożytnych we Francji i w całej Europie dominowały chleby o kształcie okrągłym, mniej lub bardziej kopulaste. Bochenki o kształcie podłużnym zaczęły pojawiać się coraz częściej dopiero o więcej »
W dniach 8-10 października 2003 r. w Wojewódzkim Domu Kultury w Rzeszowie z inicjatywy Rzeszowskiego Oddziału Stowarzyszenia "Wspólnota Polska" odbyły się Światowe Spotkania Teatrów Polonijnych na Pod więcej »
W dniach 8-11 października 2003 odbyta się w Brukseli międzynarodowa konferencja poświęcona tematyce zakwasów piekarskich "Second International Symposium on Sourdough". Konferencja ta, organizowana pr więcej »
W skład takiego zestawu wchodzą na ogól: - wywrotnica do dzież, - wagodzielarka zasilana z wyniesionej w górę dzieży zapełnionej ciastem, - zaokrąglarka taśmowa lub stożkowa, - wydłużarka rolująca lub więcej »
24 października 2003 r. w Poznaniu, podczas targów Tour Salon, pod patronatem Ministerstwa Gospodarki odbył się konkurs gastronomiczny o Złotą Patelnię. Towarzyszył mu konkurs cukierniczy o Złoty Wałe więcej »
30 października 2003 r. Sejm RP uchwalił zmianę ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw. Ustawa ta stanowi dostosowanie prawa polskiego do prawa Unii Europejski więcej »
W trosce o jakość polskiego pieczywa Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-spożywczego zorganizował konferencję "Wpływ cech ziarna na jakość chleba", która odb więcej »