• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2009-9

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Żywność genetycznie modyfikowana - szanse i zagrożenia dla konsumentów

JACEK KONDRATOWICZ EWA BURCZYK PAULINA DĄBROWSKA 
Żywność modyfikowana genetycznie, nazywana żywnością transgeniczną lub żywnością GM jest to żywność powstała z roślin lub zwierząt zmienionych genetycznie [13]. Są to produkty, które składają się z organizmów modyfikowanych (GMO) lub ich części i zawierają białka lub DNA tych organizmów [2]. Ogólna wartość produkcji artykułów spożywczych otrzymywanych z zastosowaniem organizmów zmodyfikowanych genetycznie szacowana jest na ponad 100 mld USD i wykazuje tendencję wzrostową. Nowe cechy, jakie może posiadać żywność zmodyfikowana genetycznie to między innymi zmienione walory użytkowe, odżywcze, zdrowotne, technologiczne lub sensoryczne [12]. W pracach genetycznych prowadzonych w celu uzyskania żywności transgenicznej dominują trzy kierunki: 1. wzbogacanie żywności w składniki [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Chromatografia gazowa w analizie popularnych fluorowanych czynników chłodniczych
AGNIESZKA MYŁEK URSZULA STĘPLEWSKA KRZYSZTOF MAĆKOWIAK PAWEŁ KULETA 
W pracy opisano możliwość oznaczania składu wykorzystywanych w chłodnictwie chlorofluoroweglowodorów metodą chromatografii gazowej. Celem badań jest stworzenie systemu identyfikacji czynników chłodniczych. Kontrola składu substancji chłodniczych będzie przydatna dla utrzymania efektywności systemów chłodniczych oraz realizacji nowych obostrzeń prawnych dotyczących przedsiębiorstw wykorzystujących czynniki chłodnicze z rodziny CFC, HCFC oraz HFC. W artykule przedstawiono łatwą, nieinwazyjną metodę pomiaru składu wykorzystywanych substancji chłodniczych. Dowiedziono przydatność metody chromatografii gazowej w ocenie zmian proporcji czynników chłodniczych w zeotropowych mieszaninach wieloskładnikowych.Problemy niszczenia warstwy ozonowej i efektu cieplarnianego dotyczą ostatnich tr więcej »

DOMINO - najnowocześniejsze, modułowe wytwornice wody lodowej i pompy ciepła systemu A/W produkcji Thermocold Costruzioni s.r.I.
Maciej Szulc 
Podstawowym, a równocześnie najdroższym, elementem instalacji klimatyzacyjnej, jest wytwornica wody lodowej (chiller). Obecnie w zakresie konstrukcji i technologii produkcji tych urządzeń obserwuje się ogromny postęp. Jest to spowodowane zarówno coraz większym rozpowszechnieniem wodno-powietrznych instalacji klimatyzacyjnych, jak i koniecznością oszczędności energii oraz ochrony środowiska. Na polskim rynku kilkanaście firm oferuje wiele rozwiązań wytwornic wody lodowej i projektant staje przed problemem doboru urządzenia, które będzie najkorzystniejsze w określonych uwarunkowaniach instalacyjnych i eksploatacyjnych. Wytwornice wody lodowej, zgodnie ze współczesnymi wymaganiami techniki chłodniczej, są najczęściej prawie w całości zmontowane w wytwórni i dostarczane w więcej »

Możliwości poprawy efektywności energetycznej budynków przez zastosowanie materiałów PCM
MACIEJ JAWORSKI 
W artykule przedstawiono ideę zastosowania materiałów zmiennofazowych (PCM) w budownictwie w celu zwiększenia pojemności cieplnej budynku, co z kolei prowadzi do istotnego zmniejszenia zapotrzebowania na energię do ogrzewania i klimatyzacji pomieszczeń. Omówiono rodzaje i istotne właściwości materiałów PCM stosowanych w budownictwie oraz sposoby integracji tych materiałów ze strukturą budynku. Przedstawiono także wybrane wyniki badań doświadczalnych prowadzonych w Instytucie Techniki Cieplnej PW, których celem jest określenie charakterystyk cieplnych elementów budowlanych zawierających materiały zmiennofazowe.Akumulacja chłodu pozwala na znaczne zmniejszenie kosztów klimatyzacji budynków, zarówno przez zmniejszenie zużycia energii, jak również dzięki zmniejszeniu nakładów inwest więcej »

Nowe przedsięwzięcia Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa IIR dla całego środowiska chłodniczego
Didier Coulomb 
Komitet Wykonawczy Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa (IIR) na spotkaniu w dniu 11 czerwca 2009 roku zatwierdził i nadał moc obowiązującą wielu strategicznym decyzjom: - Po pierwsze, całkowitej renowacji (odnowieniu) ulegnie strona internetowej Instytutu i baza danych Fridoc. Baza danych Fridoc obejmuje bibliografię 85 000 artykułów z całego świata dotyczących działalności IIR (są to najczęściej materiały z konferencji i kongresów własnych IIR lub współ finansowanych przez IIR), artykułów z czasopisma International Journal of Refrigeration lub po prostu artykułów indeksowanych ze słowami kluczowymi i streszczeniami opublikowanych w czasopismach branżowych. Tak więc, Fridoc jest największą i najbardziej aktualną bazą danych na świecie, dotyczącą wszystkich zastosowań więcej »

Prognozowanie średnich obciążeń cieplnych ładowni chłodniowca w różnych strefach klimatycznych
ADAM OWSICKI KRZYSZTOF KOŚCIELAK 
W artykule przedstawiono przykład obliczeniowy prognozowanych średnich obciążeń cieplnych ładowni chłodniowca na trasie przewozu ładunku w różnych strefach klimatycznych. Wyniki przeprowadzonej analizy wskazują na istotną zmienność zapotrzebowanej wydajności chłodniczej maszynowni. Wykonanie tego typu obliczeń może być pomocne przy projektowaniu urządzenia chłodniczego z uwzględnieniem aspektu jego ekonomicznej eksploatacji.A - pole powierzchni wymiany ciepła przez przegrodę, [m2]; c - średnie ciepło właściwe, [kJ/(kg·K)]; h - entalpia właściwa powietrza wilgotnego, [kJ/kg]; k - współczynnik przenikania ciepła przez przegrodę, [W/(m2×K)]; m - masa, [kg]; n k - krotność wymian powietrza w ładowni, [1/h]; P w - moc silnika elektrycznego wentylatora, [kW]; r q& - śre więcej »

Rozszerzenie rodziny zaworów ICV
Zawory ICV (serwosterowane ICS i zawory z napędem silnikowym ICM) zostały wprowadzone do oferty w roku 2004. Początkowo obejmowały zakres średnic 20 do 65, obecnie są wprowadzane na rynek zawory większe, o średnicach przyłączy do 150 mm.Zawory serwosterowane ICS są funkcjonalnie odpowiednikami zaworów PM produkowanych już od ponad 25 lat, powszechnie używanych i znanych z precyzji regulacji i niezawodności. Przy konstruowaniu zaworów ICS przyjęto założenia: - zachowania dotychczasowej koncepcji używania zaworów pilotowych realizujących różne funkcje; - używania przeznaczonych do zaworów PM powszechnie dostępnych i sprawdzonych zaworów pilotowych. Z punktu widzenia rozwiązania układu regulacji są więc one bezpośrednimi zamiennikami zaworów PM. Również przepustowości zaworów więcej »

Testo Saveris - prosty i bezpieczny system monitorowania warunków otoczenia
Testo jest producentem przyrządów i systemów pomiarowych, których światową obecność potwierdza 27 międzynarodowych oddziałów i przedstawicielstw handlowych w wielu krajach. Tym razem chcielibyśmy zaprezentować system pomiarowy testo Saveris, który rejestruje temperaturę i wilgotność otoczenia. Ten łatwy w obsłudze system zapewnia pełną dokumentację danych pomiarowych, przy jednoczesnej oszczędności czasu, dzięki w pełni zautomatyzowanemu procesowi rejestracji.System pomiarowy testo Saveris idealnie sprawdza się: - przy kontroli i dokumentacji wartości temperatury i wilgotności w procesach produkcyjnych, przy zapewnieniu jakości w laboratoriach badawczych, jak również przy kontroli parametrów powietrza w pomieszczeniach/ budynkach, - przy monitoringu temperatury i wilgotności więcej »

Wodne roztwory betainy jako nośniki energii
ADAM RUCIŃSKI ARTUR RUSOWICZ 
W artykule przedstawiono przydatność wodnych roztworów betainy jako płynu roboczego - nośnika energii w urządzeniach chłodniczych, klimatyzacji, pompach ciepła. Zaprezentowano temperatury zamarzania roztworów w funkcji stężenia masowego oraz właściwości termofizyczne. Zbadano korozyjne właściwości wodnych roztworów betainy w stosunku do tradycyjnie stosowanych materiałów konstrukcyjnych do budowy armatury i wymienników ciepła (np. stali węglowej, miedzi, stali nierdzewnej, mosiądzu). THE BETAINE-WATER MIXTURES AS THE ENERGY CARRIER In the paper the usefulness of water solutions of betaine as working fluid - the energy carrier in cooling devices, air-conditioning, heat pumps. The temperature of freezing point and properties thermal are presented in function of the solution mass con więcej »

Wpływ dodatku sera topionego na zmiany fizykochemiczne i sensoryczne chleba pszennego w czasie zamrażalniczego przechowywania Praca badawcza
GRZEGORZ SZCZEPANIK MONIKA NEUBAUER KRZYSZTOF KRYŻA MAREK SZCZYGIELSKI 
Zamrażalnictwo znalazło szerokie zastosowanie w hamowaniu czerstwienia produktów przemysłu piekarniczego. Należy jednak podkreślić, że podstawowym celem stosowania niskich temperatur nie powinno być gromadzenie dużych zapasów, ale usprawnienie organizacyjne produkcji, równoważenie popytu i podaży oraz umożliwienie regularnego zaopatrzenia konsumentów w szeroki asortyment świeżego pieczywa. Celem pracy było określenie wpływu dodatku sera topionego na zmiany fizykochemiczne i sensoryczne chleba pszennego, zachodzące w trakcie trzymiesięcznego przechowywania zamrażalniczego. Ser został dodany do ciasta w ilości 1, 5 i 10%. Po upieczeniu, ostudzeniu i zamrożeniu, próbki przechowywano w temperaturze -25°C. Jakość pieczywa świeżego oraz po 1, 2 i 3 miesiącach przechowywania oceniano ozn więcej »

Wpływ niestabilności periodycznych na pracę skraplacza chłodniczego
TADEUSZ BOHDAL HENRYK CHARUN 
Na pracę skraplacza w parowym, sprężarkowym urządzeniu chłodniczym mają wpływ różne parametry. Szczególnie istotne znaczenie mają zewnętrzne lub wewnętrzne zaburzenia powodujące niestabilności wymiany ciepła podczas przemiany fazowej skraplania w kanale rurowym. Na podstawie badań eksperymentalnych skraplacza wężownicowego chłodzonego powietrzem przedstawiono wpływ zaburzeń generowanych periodycznie na jego pracę. Wykazano, że zaburzenia tego typu powodują zmiany w przebiegu wewnętrznych charakterystyk cieplno-przepływowych skraplacza. Intensywność wpływu zaburzeń zależy w dużym stopniu od wielkości prędkości przemieszczania się sygnałów zmiany ciśnienia i temperatury. Prędkości te mogą się różnić między sobą nawet o dwa rzędy wielkości.Praca wszystkich maszyn i urządzeń energetyc więcej »

Wspomnienie pośmiertne - Wiesław Pronobis (1931-2009)
3 sierpnia 2009 roku zmarł po długiej i ciężkiej chorobie nasz Kolega i Przyjaciel Wiesław Pronobis. Urodził się 2 marca 1931 roku w Skarżysku-Kamiennej. Dzieciństwo i czas wojny spędził z rodziną w mieście rodzinnym. W 1945 r. wstąpił do 1 Skarżyskiej Drużyny Harcerzy. Służbę skończył po rozwiązaniu przez komunistów w 1948 roku ówczesnego ZHP w stopniu podharcmistrza jako szef Referatu Zuchowego Skarżyskiego Hufca Harcerzy. Do służby instruktorskiej wrócił w 2001 roku i został Honorowym Członkiem 1 Skarżyskiej Drużyny Harcerzy "Czarna jedynka". Do czasu choroby był bardzo aktywnym Instruktorem ZHR. W wieku 17 lat zmarł jego ojciec. Po skończeniu szkoły w Skarżysku jako nastoletni chłopak przyjechał do wujostwa do Warszawy, aby podjąć naukę w Technikum Samochodowym przy ul. Hożej. R więcej »

Zarządzanie energią oraz znaczenie jakości powietrza wewnątrz pomieszczeń dla sprzedawców detalicznych, ich pracowników i klientów
Liczy się zawsze pierwsze wrażenie. Wiedzą o tym doskonale właściciele i pracownicy sklepów. Kiedy tylko klient otworzy drzwi i postawi swoją nogę w wejściu, temperatura, wilgotność, wentylacja i zapach panujące w pomieszczeniu będą miały natychmiastowy i długotrwały wpływ na to, jak przyjemny będzie dla niego pobyt w sklepie i co kupi. Uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej jakości powietrza wewnątrz pomieszczeń (IAQ) w środowisku sprzedaży detalicznej wymaga odpowiedniej strategii kontroli wilgotności, ciśnienia i wentylacji, nieważne czy jest to hipermarket, mały sklep warzywny, restauracja czy dom towarowy. Sprzedawcy detaliczni mogą skorzystać z usług eksperta od ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, aby odnaleźć optymalną kombinację czynników mikroklimatycznych, zapew więcej »

Zminimalizuj Ryzyko Prac Budowlanych
Zawieranie umów na prace mechaniczne staje się coraz bardziej ryzykowne. Amerykańskie Stowarzyszenie Zarządzania Pracami Budowlanymi podaje, że w przypadku niemal połowy wszystkich projektów budowlanych przekraczane są terminy, a to oznacza, że wielu wykonawców traci cenne pieniądze. Krótkie cykle budowlane zostawiają coraz mniej miejsca w harmonogramach i zwiększają ryzyko błędów, a jednocześnie redukuje się czas i budżety przeznaczone na naprawę negatywnych skutków. Ubezpieczenie jest niewielką pociechą. Składki za ubezpieczenie od odpowiedzialności rosną gwałtownie, zmuszając wiele firm do rezygnacji z ochrony. Także konkurencja staje się coraz bardziej agresywna. Na rynku pojawiają się nietypowi gracze, tacy jak firmy zajmujące się zarządzaniem bądź działalnością deweloper więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software