• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • 2009-4

PROBLEMY JAKOŚCI

Miesięcznik ISSN 0137-8651 e-ISSN 2449-9862 - rok powstania: 1968
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Z PRASY ZAGRANICZNEJ


Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji dla małych i średnich przedsiębiorstw (E. Humphreys, Information security management systems for small and medium - sized enterprises, ISO Management Systems, s. 6-9).Artykuły zamieszczone na łamach pierwszego w tym roku wydania czasopisma “ISO Management Systems" skupiły się wokół dwóch kluczowych tematów. Pierwszy z nich dotyczył zarządzania bezpieczeństwem informacji, natomiast drugi związany był z zarządzaniem środowiskowym. Okładka czasopisma nawiązała swoim wyglądem do artykułu pt. "Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji dla małych i średnich przedsiębiorstw". Na wstępie tego opracowania znalazła się informacja dotycząca tego, że około 5000 organizacji certyfikowało już swoje systemy zarządzania bezpieczeńs [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 492.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 442.80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 402.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 201.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 100.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Budowanie kapitału wiedzy
Magdalena WRÓBEL Zbigniew WOŹNIAK 
Wpływ Uniwersytetu Dziecięcego oraz innych form aktywności pozalekcyjnej na sylwetki przyszłych menedżerów.Zamieszczony poniżej artykuł został uznany za najlepszy podczas IV Ogólnopolskiej Konferencji Kół Naukowych nt. "Nowoczesne koncepcje zarządzania - zarządzanie wiedzą", jaka odbyła się w dniach 23-25 października 2008 roku w Sosnówce Górnej koło Karpacza. Była to już czwarta z cyklu konferencji "Nowoczesne koncepcje zarządzania", organizowanych przez Studenckie Koło Naukowe Zarządzania Jakością "Q-mam", działające przy Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Prowadzone podczas konferencji dyskusje prawie w każdym przypadku zmierzały do uznania decydującej roli człowieka - pracownika firmy - w zarządzaniu wiedzą. Nic więc dziwnego, że uczestnicy konferencji - pracownic więcej »

Cechy budownictwa a systemowe zarządzanie
Sławomir ZAPŁATA 
Poprawa wizerunku firmy to najważniejszy motyw wdrożenia znormalizowanego systemu zarządzania jakością.Systemowe zarządzanie jakością, spełniające wymagania normy ISO 9001:2000 jest rozpowszechnione na całym świecie. W listopadzie 2008 roku opublikowany został najnowszy standard ISO 9001:2008, który nie zawiera nowych wymagań w stosunku do ISO 9001:2000 a jedynie wyjaśnienia związane z doświadczeniami z okresu 8 lat funkcjonowania systemów zarządzania jakością w oparciu o wymagania normy opublikowanej w grudniu 2000 roku [18, s. 43]. Certyfikaty potwierdzające spełnienie wymagań ze wskazanej normy otrzymało już prawie milion organizacji prowadzących działalność gospodarczą w 175 krajach świata. [14, s. 9]. Najwięcej certyfikowanych systemów zarządzania jakością funkcjonuje w więcej »

Co nowego w Klubie POLSKIE FORUM ISO 9000
XIX Walne Zgromadzenie Członków Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000 26.02.2009.26 lutego 2009 w Warszawie, odbyło się kolejne, Walne Zgromadzenie członków Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000. W Walnym Zgromadzeniu uczestniczyli przedstawiciele członków rzeczywistych, członkowie wspierający lub ich przedstawiciele, członkowie Rady Programowej Klubu oraz zaproszeni goście. Walne Zgromadzenie otworzyła prezes Klubu, witając wszystkich zebranych, w tym zaproszonych gości. Zebrani wybrali przewodniczącego obrad, którym został wiceprezes Zarządu Klubu prof. dr hab. Tadeusz Sikora, przedstawiciel Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Na protokolanta wybrano, jak zawsze, Zofię Kenig-Borkowską, członka wspierającego Klubu, wcześniej przedstawiciela w Klubie Instytut więcej »

Doskonałość w zarządzaniu - istota i modele
Piotr Rogala 
Doskonałość jest jednym z tych nierzadkich wyrazów, które rozumie każdy, kto mówi po polsku, ale o których właściwym sensie mało kto myśli W. Tatarkiewicz Wprowadzenie Doskonałość oraz doskonalenie to pojęcia, które są często wykorzystywane w ramach koncepcji zarządzania jakością. Wśród przykładów potwierdzających powyższe twierdzenie wymienić można: ciągłe doskonalenie, które jest jedną z ośmiu zasad zarządzania jakością, cykl doskonalenia organizacji PDCA, realizowanie projektów doskonalących i wreszcie Model Doskonałości stanowiący pewien wzór doskonałości organizacyjnej.1 Wydaje się jednak, że stosując te pojęcia zbyt mało uwagi poświęca się na precyzyjne ich rozszyfrowanie, traktując doskonalenie jako każdą zmianę na lepsze. Należałoby jednak zastanawiać się nad tym, c więcej »

Jakość a satysfakcja - różnice i wzajemne relacje
Monika STOMA 
Relacje pomiędzy jakością usług a satysfakcją klienta są dwubiegunowe.Wielu autorów utożsamia jakość świadczonych usług z satysfakcją odczuwaną przez klienta. Nie są to jednak pojęcia tożsame. W literaturze dotyczącej sfery zarządzania jakością usług oraz marketingu odnaleźć można wiele dyskusji na temat podobieństw i różnic pomiędzy jakością a satysfakcją. By można było rozważać podobieństwa i różnice między tymi dwoma pojęciami, należy je najpierw zdefiniować. Po raz pierwszy pojęcie "jakość" pojawiło się w pracach Platona (V/IV w. p.n.e.), który na jego określenie używał słowa "poiotes"1 czyli "pewien stopień doskonałości". Ten grecki filozof wychodził z założenia, iż na świecie istnieją zjawiska, których nie można ani w pełni opisać, ani też zmierzyć. Kontynuatorem jego więcej »

Jakość usług w sektorze publicznym a forma własności
Marek BUGDOL 
Warunkiem koniecznym doskonalenia jakości usług jest zaufanie.Prawie na całym świecie istnieje skłonność do prywatyzowania sektora publicznego. Prywatyzacji podlegają szkoły, szpitale, a nawet więzienia. Zwolennicy prywatyzacji twierdzą, że proces ten przyczynia się do obniżenia kosztów oraz do wzrostu jakości usług, satysfakcji, podnosi jakość życia. Ideolodzy nowego państwa dostrzegają w prywatyzacji szansę na "kurczenie się rządu". Przeciwnicy z kolei uważają, że prywatyzacja nie zawsze powoduje obniżenie kosztów i podwyższenie jakości. Według nich dzieje się tak dlatego, że prywatne podmioty bardziej dbają o własne zyski niż o dobro społeczne. W ostatnim okresie w Polsce toczy się dyskusja na temat prywatyzacji szpitali i pośredniej prywatyzacji szkół. Prywatyzacja staje więcej »

Lepiej źle siedzieć niż dobrze iść
C Ewa GÓRSKA J a k o ś ć i e r g o n o m i a f e l i e t o n Człowiek jest leniwy z natury i jeśli tylko może czegoś nie zrobić to na pewno nie zrobi. Szczególną trudność sprawia mu prowadzenie aktywnego fizycznie trybu życia, nawet jeśli jest przekonany, że ruch to zdrowie. Przykłady można mnożyć. Wolimy pojechać samochodem do kiosku po gazety, niż przejść się kilkadziesiąt metrów pieszo. Posiedzieć w wygodnym fotelu przed telewizorem i obejrzeć konkursy taneczne, czy zawody sportowe, niż samemu potrenować. Albo wjechać windą na drugie piętro zamiast wspinać się po chodach. W dzisiejszych czasach ludzie w porównaniu ze swoimi przodkami i zapisem genetycznym poruszają się zdecydowanie za mało. Siedzący tryb życia i pracy prowadzi do długotrwałego utrzymywania jednostajne więcej »

Podejście systemowe w procesie wytwarzania wyrobu budowlanego.Na przykładzie wielkogabarytowych elementów betonowych.
Katarzyna CHĘCIŃSKA 
Podejście systemowe w przedsiębiorstwie prefabrykowanych elementów betonowych podporządkowane powinno być jakości.Każda organizacja, a zatem także działająca w branży budowlanej, dla skutecznego i efektywnego działania stosuje podejście systemowe. Odnosi się to również do wytwarzania wyrobów budowlanych, które traktuje się jako elementy konstrukcji, gdzie obok względów estetyczno-użytkowych pod uwagę brane są przede wszystkim względy bezpieczeństwa. W kontekście zachowania cech wyrobu budowlanego rozpatrywana jest jakość jego wykonania i funkcjonowania zarazem. Przy planie realizacji wyrobu, proces jego produkcji definiujemy poprzez określenie: celów działania,  wymagań: danych wejściowych i wyjściowych,  poszczególnych składowych procesu i odnoszą-  cych się do nich zasa więcej »

Pomiar kapitału intelektualnego w przedsiębiorstwie
Jan MACIAS 
Efektywne zarządzanie kapitałem intelektualnym wymaga skutecznego jego pomiaru. Badania przeprowadzone przez Gottieb Duttweiler Foundation w Szwajcarii na temat kapitału intelektualnego wykazały, że jedynie 20% dostępnej w organizacjach wiedzy jest praktycznie wykorzystywana.1 Skoro współcześnie coraz częściej kapitał intelektualny jest kreatorem jakości i wartości rynkowej przedsiębiorstwa, to krytycznym zagadnieniem (problemem) staje się pomiar tej mało uchwytnej kategorii oraz "swoista stopa zwrotu". Do tej pory nie stworzono powszechnie akceptowanych standardów i metod pomiaru kapitału intelektualnego. Proponuje się go mierzyć na różne sposoby przy użyciu metod ilościowych, porównawczych, jakościowych, czy opisowych. Celem artykułu jest przegląd metod pomiaru kapitału i więcej »

Robert Samuel Kaplan
Robert Kaplan urodził się w 1940 roku w New York City. Uczęszczał do Bronx High School of Science. W 1957 roku rozpoczął studia w Massachusetts Institute of Technology gdzie uzyskał tytuł magistra inżyniera elektryka. Po ukończeniu studiów pracował przez dwa lata dla takich firm konsultingowych, jak Mitre Corporation i Planning Research Corporation. Szukając ścieżki dalszego rozwoju zapisał się na studia doktoranckie w Cornell University. Odbył szereg kursów w szkole biznesu. Zainteresowania Roberta Kaplana skupiały się na finansach i księgowości. Kaplan pracę doktorską złożył w 1968. W Carnegie Melon University w Pittsburgu pełnił funkcję dziekana Graduate School of Industrial Administration. Od 1984 Robert Kaplan jest profesorem rozwoju przywództwa im. Marvina Bovera w Ha więcej »

Rozpoznanie i zaspokojenie wymagań klienta z wykorzystaniem modelu Kano
Małgorzata WIŚNIEWSKA 
Dzięki modelowi Kano można lepiej i gruntowniej przyjrzeć się wymaganiom klienta.Przedsiębiorstwo zorientowane na rynek dąży nie tylko do poprawy relacji z klientami. Zmierza także do budowania coraz silniejszej więzi a zarazem do wzmacniania ich lojalności [1]. Sprzyja jej satysfakcja klienta, poprzedzona wcześniejszym, bardzo dokładnym i trafnym rozpoznaniem wymagań i ich charakteru. Istnieje wiele metod służących temu celowi. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje model Noriaki Kano, japońskiego eksperta i klasyka jakości, opisany po raz pierwszy w roku 1979. Wspomniany autor zauważa, że działanie przedsiębiorstwa związane z dążeniem do zaspokojenia wymagań nie polega wyłącznie na bezkrytycznym wsłuchiwaniu się w głos klienta i na maksymalizacji wszystkich parametrów ja więcej »

Rynek certyfikacji placówek ochrony zdrowia w Polsce
Roman LEWANDOWSKI Marcin KAUTSCH 
Certyfikaty ISO 9001 są najpopularniejszymi świadectwami jakości w ochronie zdrowia w Polsce.Nowoczesne podejście do problematyki jakości, polegające na ustalaniu wymagań i zasad pozwalających zapobiegać błędom, i których przestrzeganie powinno zapewniać odpowiednią jakość wyrobu, rozpoczęło się w latach 50. Pierwszy sformalizowany dokument, opisujący system zapewnienia jakości, został opracowany w Stanach Zjednoczonych. Była to norma MILQ- 9858 wydana w 1959 roku, pt. "Wymagania programu jakości" i określała wymogi stawiane dostawcom armii USA. Kolejne lata, to praca nad normami jakości ułatwiającymi militarną i gospodarczą współpracę w ujęciu międzynarodowym. W roku 1969 NATO wydało normę AQAP-1 stawiającą szereg wymagań jakościowych na wszystkich etapach powstawania wyrobu więcej »

Skuteczność wdrożenia systemów zarządzania w sektorze spożywczym
Maciej URBANIAK 
Uwarunkowania związane z systemowym podejściem do zarządzania w sektorze spożywczym Wiodącą zasadą unijnej polityki bezpieczeństwa żywności jest kompleksowe podejście obejmujące wszystkie elementy łańcucha żywnościowego, w tym produkcję pierwotną, przetwarzanie żywności, jej składowanie, transport, sprzedaż hurtową i detaliczną, a także politykę informacyjną wobec konsumentów. Do zasadniczych operacyjnych procesów, które decydują o zagwarantowaniu jakości produktu spożywczego zaliczyć należy: działania marketingowe (ze szczególnym uwzględ-  nieniem badań potrzeb i preferencji nabywców oraz przekazywania rzetelnej informacji o produktach podczas ich promocji); projektowanie (związane z określeniem założeń  cech jakościowych wyrobów oraz procesów ich wytwarzania a także tre więcej »

Szacowanie wskaźnika błędów jako narzędzie zarządzania jakością oprogramowania z uwzględnieniem modelu CMMI
Paweł LOTKO Aleksander LOTKO 
Autorski model szacowania wskaźnika błędów w oprogramowaniu dostarczonym do użytkownika.Potrzebę zapewnienia wysokiej jakości oprogramowania dostrzeżono już w końcu lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Wówczas to bowiem zaczęto powszechnie stosować komputery w wielu nowych obszarach, w tym w zarządzaniu. Podejmowano się budowy złożonych systemów informatycznych. Wiele z tych przedsięwzięć nie zostało ukończonych, inne przekraczały czas lub budżet [5, s. 9]. Stan ten zyskał potoczną nazwę kryzysu oprogramowania [5, s. 9, 6, s. 278]. Był spowodowany przez dużą złożoność systemów informatycznych, niepowtarzalność poszczególnych przedsięwzięć, nieprzejrzystość procesu budowy oprogramowania (trudność w ocenie stopnia zaawansowania prac), pozorną łatwość wytwarzania oprogramowa więcej »

VARIA
I Forum "Ergonomiczne biuro. Bezpieczeństwo, praca i zdrowie".20 lutego 2009 roku na Wydziale Zarządzania Politechniki Warszawskiej odbyło się I Forum "Ergonomiczne biuro. Bezpieczeństwo, praca i zdrowie", zorganizowane przez Wydawnictwo Unimedia, Polskie Towarzystwo Ergonomiczne oraz Wydział Zarządzania. Inauguracji forum dokonali dr hab. inż. Ewa Górska, prezes Polskiego Towarzystwa Ergonomicznego oraz Bartosz Reszczyk, redaktor naczelny miesięcznika "Praca i Zdrowie". W forum uczestniczyło około 80 osób, w tym wielu znakomitych gości: Prezes Honorowy PTErg - Halina Ćwirko, zastępca Głównego Inspektora Pracy - dr Marian Liwo, prezes Zarządu Wydawnictwa Unimedia - Krzysztof Lorenz oraz przedstawiciele administracji państwowej, ROP przy Sejmie RP, szkół wyższych, zakładów pr więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-12-03

Słabo z technologiami cyfrowymi»

2019-11-22

EKOTECH w trosce o środowisko»

2019-11-12

Dla pracowników ubojni i masarni»

2019-11-08

"LAUR INNOWACYJNOŚCI 2019" IX edycja»

2019-11-08

Kiermasz Hendmejdów w Katowicach»

2019-11-07

Specjalista bhp jako trener»

2019-11-06

BHP zgodny z normą PN-ISO 45001: 2018»

2019-11-06

Mniej jaj z chowu klatkowego»

2019-11-05

Kurs CalligraphyHealthSystem»

2019-11-04

Potrzebni lekarze i pielęgniarki»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software