• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2009-3

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Fluorowane gazy cieplarniane i substancje zubożające warstwę ozonową Certyfikacja, ocena kompetencji i szkolenia Część 2. Ocena kompetencji i szkolenia na potrzeby certyfikacji

LESZEK KURCZ MAREK STEINDEL 
Podstawowym celem wdrażania przepisów prawnych UE dotyczących fluorowanych gazów cieplarnianych (F-gazów) i substancji zubożających warstwę ozonową (SZWO) jest ochrona środowiska naturalnego. Szkolenie i certyfikacja w zakresie F-gazów i SZWO jako jedne z dróg osiągania powyższego celu powinny także przyczyniać się do poszerzania swobody wymiany usług i swobody przedsiębiorczości w ramach UE. Powinny także umożliwiać personelowi, który nie posiada jeszcze określonego certyfikatu kompetencji, na zdobywanie praktycznych umiejętności w czasie wykonywania czynności pod nadzorem personelu, który posiada stosowne certyfikaty. W procesach certyfikacji można wyróżnić kilka zasadniczych elementów każdego postępowania certyfikacyjnego. Przedstawiono to schematycznie na rysunku 1. [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Certyfikacja opakowań stosowanych do chłodzonej i mrożonej żywności
JACEK KONDRATOWICZ EWA BURCZYK JOANNA PIEKARSKA 
Umieszczenie na opakowaniu certyfikatu jakości na wyroby, w tym także na opakowanie, wydanego przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą, zapewnia konsumenta o wysokiej jakości produktu i bezpieczeństwie przechowywania. Certyfikat powoduje u odbiorcy pozytywną reakcję, jest gwarancją dobrze wydanych pieniędzy, ułatwia także rozpoznanie firmy jako gwarantującej określone standardy. Certyfikat odgrywa także ważną rolę w kształtowaniu wizerunku firmy, poprawy konkurencyjności oraz osiągnięciu stabilnej i dogodnej pozycji na rynku krajowym i międzynarodowym. Certyfikacja nabiera coraz większego znaczenia po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, o czym świadczy coraz większe zainteresowanie firm zdobywaniem certyfikatów na własne wyroby opakowaniowe. Pozwala to uzyskać do więcej »

IX Spotkanie Promocyjne Krajowej Sieci Serwisowej "Serwis Polska" Chłodnictwo - Klimatyzacja - Gastronomia
W dniach 13-14 lutego odbyło się IX spotkanie serwisowe Krajowej Sieci Serwisowej "Serwis Polska". Tradycyjnie już szkolenie odbyło się w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Wojsk Lotniczych Obrony Powietrznej w Kiekrzu, jednak w roku bieżącym było ono wyjątkowe. Firma bowiem wraz ze swoimi współpracownikami z całej Polski świętowała 10-lecie istnienia sieci "Serwis Polska". Aż trudno uwierzyć, że gdy rozpoczynała swoją działalność w 1998 roku, sieć zrzeszała tylko 46 firmy. Dzisiaj sieć liczy ponad 200 zakładów serwisowych, ponad 400 współpracowników, fachowców, którzy zabezpieczają bezpośrednią obsługę serwisową. Sieć to także kilkaset samochodów, które każdego dnia przemierzają setki kilometrów. Przez minione 10 lat "Serwis Polska" zrealizowała ponad 90 tys. zleceń napraw urz więcej »

Nowe trendy w zabezpieczaniu produktów spożywczych
Połączenie ołączenie etykiet EA EAS S firmy Checkpoint Systems, posiadających cer cer- tyfikat dopuszczający do kontaktu z żywnością i termokurczliwych opakowań Sealed Air Cryovac® Smartpak®, pomoże sprzedaw sprzedaw- com w zwalczaniu kradzieży takich artykułów jak sery i inne, świeże produkty spożywcze.Checkpoint Systems1), wiodący producent i dostawca kompleksowych rozwiązań z zakresu identyfikacji, kontroli przepływu towarów i zabezpieczeń w handlu, jak i w całym łańcuchu dostaw oraz Sealed Air Cryovac2), światowy lider w produkcji opakowań do żywności, a także materiałów i systemów chroniących produkty przed uszkodzeniem, wprowadziły innowacyjne rozwiązania antykradzieżowe dla produktów spożywczych, czyli opakowania termokurczliwe zintegrowane z etykietami EAS. więcej »

Obliczeniowe charakterystyki pracy absorpcyjnych urządzeń chłodniczych
KAMIL BEŁCZYK DARIUSZ MACHCIŃSKI ADAM RUCIŃSKI 
W artykule przypomniano zasadę działania bromolitowych absorpcyjnych urządzeń chłodniczych. Dokonano zestawienia podstawowych zależności opisujących bilanse cieplne i masowe poszczególnych elementów składowych obiegu oraz opisano zerowymiarowy model matematyczny urządzenia absorpcyjnego jednostopniowego wraz z założeniami i koniecznymi ograniczeniami przy doborze parametrów pracy. W wyniku obliczeń uzyskano charakterystyki opisujące wpływ wybranych parametrów pracy urządzenia m. in. na współczynnik wydajności chłodniczej obiegu. Stanowią one poglądowy obraz zależności parametrów charakterystycznych w eksploatacji tego rodzaju urządzeń.Często spotykane w przemyśle chemicznym procesy sorpcyjne znajdują obecnie coraz szersze zastosowanie w chłodnictwie, klimatyzacji i energetyce. Wy więcej »

Retencja olejków eterycznych w poddawanych liofilizacji liściach selera zwyczajnego (Apium graveolens L.)
RENATA POLAK ANDRZEJ KRZYKOWSKI FRANCISZEK KLUZA 
Celem pracy była identyfikacja wpływu parametrów liofilizacji na retencję olejków eterycznych w liściach selera zwyczajnego (Apium graveolens L.). Badania prowadzono w zakresie temperatur 20°C-70°C dla wartości ciśnienia: 30 Pa, 63 Pa, 125 Pa, 198 Pa. Liście selera zamrażano w całości w warunkach konwekcji swobodnej, w temperaturze -30°C. Liofilizację przeprowadzano w liofilizatorze Alpha 1-4. Zawartość olejku eterycznego w badanym materiale oznaczano zgodnie z FP VI (2002). Analizę jakościową wyekstrahowanych olejków przeprowadzono metodą GC/MS. W wyniku badań wykazano istotność wpływu temperatury i ciśnienia traktowanych jako zmienne niezależne oraz istotność ich jednoczesnego wpływu na retencję olejków eterycznych w badanych liofilizatach. Najlepszymi warunki realizacji procesu więcej »

Setna Rocznica Pierwszego Skroplenia Helu
Ralph G. Scurlock 
Niniejszy artykuł zaprezentowany został na konferencji "Cryogenics 2008". Wyróżniono w nim rok 2008 jako Setny Rok od pierwszego skroplenia helu. Wydarzenie to miało miejsce 10 lipca 1908 roku, a dokonali je profesor Kamerlingh Onnes i jego zespół, którzy jako pierwsi i po raz pierwszy skroplili hel w laboratorium kriogenicznym na Uniwersytecie Leiden w Holandii. Zanim jednak doszło do tego wydarzenia, w artykule opisano istotne trudności, jakie w dążeniu do osiągnięcia tego sukcesu miał do pokonania Kamerlingh Onnes. W przeciwieństwie do jego rywali, Dewar’a i Olszewskiego, musiał wybudować duże laboratorium przy Uniwersytecie Leiden wraz z rozległą infrastrukturą, kierując się przy tym potrzebami i swoim doświadczeniem koniecznym do zrealizowania tego przedsięwzię więcej »

Woda chłodnicza
TERESA SZYMURA 
Procesy chłodzenia występują praktycznie we wszystkich dziedzinach przemysłu. Powszechnie stosowanym medium odbierającym ciepło jest woda i/lub powietrze. Zastosowanie zarówno jednego, jak i drugiego czynnika jest uzasadnione termodynamicznie i ekonomicznie, charakteryzują się one bowiem powszechnością występowania i łatwą osiągalnością. Powietrze jest dostępne bez żadnych ograniczeń, aczkolwiek termodynamicznie jest zdecydowanie mniej korzystne od wody. Woda ma z kolei bardzo dobre właściwości termodynamiczne, ale dostępność wody o odpowiedniej jakości jest ograniczona ze względu na występujący jej deficyt. Na każdego mieszkańca Europy przypada średnio 4560 m3 wody, a w Polsce trzy razy mniej. W Europie tylko Belgia i Malta mają mniejsze zasoby od naszych. Sytuację poga więcej »

Wpływ sposobu pakowania na wybrane zmiany fizyczne awokado w czasie zamrażalniczego przechowywania
GRZEGORZ SZCZEPANIK MARTA ARCIUSZKIEWICZ AGATA BAKAN 
Materiałem doświadczalnym były owoce awokado zapakowane trzema sposobami: z pozostawieniem wewnątrz powietrza, próżniowo oraz w modyfikowanej atmosferze. Owoce przechowywano w temperaturze -25°C przez 1, 2, 3, miesiące. W celu pomiaru zmian jakości owoców awokado wykonano analizę tekstury. Obliczono także sublimacyjne ubytki masy. Dokonano pomiaru zmian zawartości gazów w opakowaniach z modyfikowaną atmosferą w czasie przechowywania. Zarówno dla prób analizowanych w całości, jak i w przekroju we wszystkich zastosowanych opakowaniach, z wyjątkiem próżni odnotowano ogólny spadek twardości. W próbach pakowanych w atmosferze powietrza i próżni zaobserwowano wzrost parametrów spoistości, sprężystości, przylepności, gumiastości i żuwalności po całym trzymiesięcznym okresie zamrażalnicz więcej »

Wykorzystanie rurek ciepła w nowoczesnych wymiennikach ciepła
ZBIGNIEW CEBULSKI ANDRZEJ ZAWADZKI 
Rurki ciepła stanowią bardzo wygodny element efektywnej regulacji termicznej. Są stosowane jako wymienniki ciepła w urządzeniach chłodniczych, pompach ciepła, urządzeniach do odzysku ciepła w systemach wentylacji mechanicznej i klimatyzacji. Istotne znaczenie mają tutaj współczynniki przejmowania ciepła, zarówno dla strefy skraplacza, jak i strefy parownika. Wartości tych współczynników mieszczą się w zakresie 103÷105 W/m2K i są znacznie korzystniejsze niż w klasycznych wymiennikach ciepła. Dlatego też, wymienniki zbudowane na bazie rurek ciepła, mogą mieć mniejszą powierzchnię wymiany ciepła i mniejszą masę, dlatego też znalazły szerokie zastosowanie w urządzeniach związanych z najnowocześniejszymi technologiami wykorzystującymi podzespoły elektroniczne. W pracy przedstawiono pod więcej »

Zastosowanie energooszczędnych rozwiązań zasilania i chłodzenia centrów danych umożliwia znaczną redukcję kosztów ponoszonych przez przedsiębiorstwa
Firma APC by Schneider Electric to światowy lider w zakresie zasilania awaryjnego oraz chłodzenia precyzyjnego. Dostarcza innowacyjne urządzenia, oprogramowa- oprogramowanie nie i systemy dla użytkowników domowych, biur biur, , centrów danych oraz fabryk. W Wspie spie spie- rana przez siłę, doświadczenie i rozległą sieć działu Critical P Power ower & Cooling Servi- Services ces koncernu Schneider Electric, firma APC zapewnia rozwiązania doskonale za- zaprojektowane, projektowane, bezbłędnie zainstalowane i utrzymane w dobrym stanie przez cały okres ich użytkowania. Dzięki ciągłemu dążeniu do innowacji APC oferuje najno najno- wocześniejsze i energooszczędne rozwiązania dla technologii i aplikacji przemysło przemysło- wych o znaczeniu krytycznym. W 2007 roku Schneider Electric dokon więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software