• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • 2009-2

PROBLEMY JAKOŚCI

Miesięcznik ISSN 0137-8651 e-ISSN 2449-9862 - rok powstania: 1968
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Co nowego w Klubie w klubie POLSKIE FORUM ISO 9000


XIX Walne Zgromadzenie Członków Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000 26.02.2009.Zarząd Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000, działając na podstawie § 13 Regulaminu Klubu, zwołuje na dzień 26 lutego 2009 r. godz. 10:00 - I termin,  godz. 10:15 - II termin  XIX Walne Zgromadzenie, które odbędzie się w Warszawie przy ul. Chałubińskiego 8 (dawny budynek Elektrimu, wieżowiec za hotelem "Marriott" - wejście od ul. Nowogrodzkiej). Program: Godz. 10:15 - 13:00 - Obrady Walnego Zgromadzenia 1. Otwarcie Walnego Zgromadzenia. 2. Wybór Przewodniczącego Obrad i Protokolanta. 3. Przyjęcie porządku obrad. 4. Wystąpienia zaproszonych gości. 5. Wybór Komisji Skrutacyjnej i Mandatowej oraz Komisji Uchwał i Wniosków. 6. Sprawozdanie z działalności Klubu za rok 2008. 7. Sprawozdanie finansowe za rok 200 [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 492.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 442.80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 402.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 201.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 100.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Analiza SWOT - instrument wyboru strategii i polityki jakościowej
Krystyna CHOLEWICKA-GOŹDZIK 
W obecnym świecie wartość dla klienta daleko wykracza poza jakość samego produktu.W bogatej literaturze na temat zarządzania można spotkać wiele definicji strategii. Nie jest moim celem ich analiza, niemniej uważam za konieczne przedstawienie najbardziej istotnych określeń z punktu widzenia polityki jakościowej organizacji. "Strategia jest rozumiana jako pewien plan działania organizacji związanej z jej pozycją w otoczeniu (obecną i przyszłą) oraz pewien względnie trwały i konkretny sposób działania"1. Jak pisze K. Obłój w jednej z następnych swoich książek, "strategia jest wyznaczaniem kursu między "Scyllą wpływów otoczenia a Charybdą autotelicznych wyborów"2. W najbardziej prostym ujęciu można powiedzieć, że strategia wyznacza kierunek działania organizacji, jest zbiorem d więcej »

Błędne nadruki
Hanna ŻAKOWSKA 
Torby handlowe powinny być wytwarzane z materiałów, które można po zużyciu poddać procesom odzysku.W licznych publikacjach oraz na stronach internetowych różnych organizacji, fundacji oraz stowarzyszeń, a także materiałach reklamowych producentów dostawców, przekazuje się konsumentom informacje o opakowaniach ekologicznych, lub przyjaznych dla środowiska, nie precyzując tego terminu. Dla niektórych ekologiczne są opakowania wielokrotnego użycia lub wykonane z materiałów naturalnych, takich jak drewno, tkaniny bawełniane, szkło oraz papier i tektura. Są również tacy, dla których opakowaniami przyjaznymi dla środowiska są opakowania wykonane z tworzyw sztucznych, czy opakowania wielomateriałowe. Niektórzy producenci próbują również za pomocą różnych znaków i opisów naniesionych więcej »

Certyfikacja dobrowolna wyrobów na znak bezpieczeństwa "B"
Janusz LEŚNIEWSKI 
Obserwuje się tendencję powrotu niektórych producentów do certyfikacji dobrowolnej swoich wyrobów na znak bezpieczeństwa "B".Konsumenci w naszym kraju często spotykają się z wyrobami o niskiej jakości, a jednocześnie z badań statystycznych polskiego rynku, przeprowadzonych w 2008 roku wynika, że jakość wyrobów będących w obrocie, a także w warunkach przetargów odgrywa znikomą rolę, szacowaną poniżej 1 %. Okazuje się, że decyduje przede wszystkim cena. Dlatego też na rynku spotkać można często wyroby konsumenckie o niskiej jakości, oznakowane CE, pomimo, że są niezgodne z wymaganiami prawa Unii Europejskiej. Dodać należy, że większość wyrobów rynkowych posiada oznakowanie CE, nadawane przez producenta, bez udziału strony trzeciej, np. jednostki certyfikującej lub notyfikowanej więcej »

Ewa Mańkiewicz-Cudny - prezesem FSNT-NOT
11 grudnia ub. roku, podczas obrad Rady Krajowej Federacji Stowarzyszeń Naukowo- Technicznych NOT, dokonano wyboru nowych władz Federacji. Funkcję prezesa powierzono Ewie Mańkiewicz-Cudny, która dotychczas pełniła funkcję wiceprezesa Federacji. W miesiąc po wyborach mamy okazję rozmawiać z nową Panią Prezes o tych wydarzeniach oraz o zamiarach bieżących i długoplanowych. Przede wszystkim prosimy przyjąć gratulacje i życzenia trafnych decyzji i skutecznych działań. Za gratulacje i życzenia dziękuję, zaś co do trafności decyzji i działań proponuję porozmawiać za jakiś czas. No właśnie, nie ukrywam, że nierzadko spotykaliśmy się z opinią, że działania Federacji jakby rozmijały się z oczekiwaniami... To poniekąd zrozumiałe. Chyba we wszystkich dziedzinach i na wszystk więcej »

Identyfikacja kryteriów oceny jakości oferty przedsiębiorstw handlu detalicznego
Paweł DOBSKI 
Objęte badaniem osoby wielokrotnie wskazywały, że ważne dla nich jest podmiotowe traktowanie w sklepie. Gwarantowanie wysokiej jakości zarówno produktu, jak i usługi, uważane jest za priorytetowe zadanie każdej organizacji. Troska o jakość nabrała szczególnego znaczenia wraz z rozwojem wymiany towarowej. Proces liberalizacji gospodarki polskiej wynikający między innymi z integracji z Unią Europejską stymuluje przedsiębiorstwa do zmiany systemów zarządzania. Zjawisko to dotyczy również działalności przedsiębiorstw handlowych. Proces globalizacji oraz prowadzenie działalności w ramach jednolitego rynku unijnego powodują konieczność przeformułowania celów i strategii działania przedsiębiorstw handlowych. Dodatkowo pojawia się konieczność innego postrzegania potrzeb i preferenc więcej »

Ocena efektów działalności środowiskowej środowiskowej
Tadeusz GODULA 
Ustalenie wskaźników oceny efektów działalności środowiskowej, zapewnia skuteczne i efektywne zarządzanie aspektami środowiskowymi.Podstawowym celem działalności środowiskowej, jest zarządzanie aspektami środowiskowymi, aby eliminować a co najmniej ograniczać ich wpływ na środowisko. Wyniki zarządzania aspektami środowiskowymi, określane są jako "efekty działalności środowiskowej" (EDŚ), a ich miarą są wskaźniki. Norma ISO14031 zaleca aby do oceny EDŚ, przyjmować trzy wskaźniki, które dotyczą środowiska,zarządzania i działalności organizacji. W normie tej podano również przykładowe zbiory tych wskaźników, z których organizacja może skorzystać przy ich wyborze. Wskaźniki EDŚ pojawią się zawsze tam, gdzie występują znaczące aspekty środowiskowe, którymi organizacja zarządza i/ więcej »

Partycypacja a zachowania projakościowe
Anna JAKIMOWSKA 
Rozwój partycypacji jest sposobem na zwiększenie konkurencyjności firmy.Motywacja to pobudzanie człowieka do działania przez odczuwane potrzeby. Jest to stan wewnętrznego napięcia, skłaniający człowieka do aktywności fizycznej lub intelektualnej [8]. Motywacja jest źródłem naszych zachowań, procesem, w którym rozpoznawane są cele (świadome lub nie) oraz dokonywane wybory. Motywowanie natomiast, to proces świadomego i celowego oddziaływania na postępowanie ludzi poprzez stwarzanie środków i możliwości realizacji ich systemów wartości i oczekiwań dla osiągnięcia celu [2]. O tym jak ważnym zagadnieniem dla systemu zarządzania jakością jest motywowanie świadczy fakt, że definicja motywowania zawarta jest również w normie ISO. Wg niej "Motywacja pracowników do dobrego wykonywan więcej »

Przygotowanie przedsiębiorstwa do certyfikacji systemu jakości
Bożena GAJDZIK 
Szczegółowej analizie muszą podlegać klienci i ich potrzeby.Sposób opracowania i wprowadzania systemu zarządzania jakością jest indywidualną sprawą każdego przedsiębiorstwa. Wprowadzany w przedsiębiorstwie system musi odpowiadać jego wielkości, a także zapewnić odpowiedni poziom wyrobów i usług, które przedsiębiorstwo oferuje. Przystąpienie do opracowania systemu wymaga starannego zaplanowania i przygotowania. System można opracować i wdrożyć, wykorzystując własne zasoby kadrowe i/lub przy pomocy specjalistów z zewnątrz (firmy konsultingowe), którzy przygotowują takowe systemy. Okres przygotowania przedsiębiorstwa do certyfikacji może być zaplanowany na kilka miesięcy, kwartałów a nawet lat. Czas trwania poszczególnych etapów uzależniony jest od wielkości przedsiębiorstwa i więcej »

Strategia zarządzania jakością a procesy innowacyjne - aspekt empiryczny
Andrzej Buszko 
Dla przedsiębiorstw budowlanych wzrost innowacyjności jest warunkiem funkcjonowania w warunkach nasilającej się walki konkurencyjnej.Zmieniające się środowisko funkcjonowania przedsiębiorstw, nasilająca się walka konkurencyjna, presja z jednej strony na osiągnięcie wyniku, a z drugiej na obniżenie kosztów i dostarczenia odbiorcom towarów / usług wysokiej jakości zmusza podmioty gospodarujące do wdrożenia nowoczesnych strategii zarządzania. Jedną z nich, która cieszy się nieprzerwanie popularnością (od prawie dwóch dekad) jest zarządzanie jakością (TQM - Total Quality Management). Zdaniem wielu naukowców, praktyków zarządzania istnieje konieczność stałej poprawy działania jako odpowiedzi na gwałtowne zmiany otoczenia i wymogi rynku. Sprzyja temu właśnie strategia TQM (Bullock więcej »

System zarządzania jakością firmy Lantmännen Unibake
Janusz B. BERDOWSKI Łukasz CHMIEL Witold LISIECKI 
Fundamentem każdego system zarządzania jakością są zasoby ludzkie - pracownicy, którzy wprowadzają i udoskonalają system.Lantmännen jest jedną z największych firm w północnej Europie w branży spożywczej, energetycznej i rolniczej. Pochodzenie firmy sięga końca XIX wieku, a dzisiaj stanowi jedną spoista Grupę o globalnym zasięgu. Firma jest własnością 42 000 szwedzkich farmerów. Firma Lantmännen jest dobrym przykładem dla polskich rolników-farmerów, którzy powinni tworzyć grupy kapitałowe inwestując w przemysł rolnospożywczy. Hodowcy bydła mogą być udziałowcami zakładów mięsnych a producenci owoców miękkich- zakładów produkujących przetwory owocowe. W takim przypadku producenci rolni - farmerzy są w stanie decydować i kreować produkcję rolną w zależności od popytu na wyroby p więcej »

Uwarunkowania innowacyjności w przedsiębiorstwach
Zbigniew KŁOS 
Problematyka identyfikacji i klasyfikacji ważniejszych uwarunkowań działalności innowacyjnej w przedsiębiorstwach.Innowacje i innowacyjność to temat bardzo aktualny. Kraje Unii Europejskiej starają się, by zwiększyć nakłady na badania i rozwój, ale problem realizacji działań innowacyjnych występuje praktycznie na poziomie przedsiębiorstwa (organizacji). W Polsce kierujący przedsiębiorstwami nadal niestety zbyt rzadko traktują innowacje jako istotny składnik kultury organizacyjnej. Szkoda, bowiem w wymiarze strategicznym innowacje, zwłaszcza w postaci nowych produktów lub usług, przyczyniają się wyraźnie do wzrostu zysku, podwyższania giełdowych kursów akcji firmy, wzrostu zasobu wiedzy i doświadczenia pracowników oraz osiągania przewagi konkurencyjnej [1]. Z jednej strony są więcej »

VARIA
Piotr Rogala 
Samorządowy dzień jakości w Dzierżoniowie.17 listopada 2008 r. w Dzierżoniowie odbyło się seminarium pt. "Samorządowy dzień jakości". Zostało one zorganizowane przez Urząd Miasta w Dzierżoniowie, który w ten sposób postanowił propagować koncepcję zarządzania jakością wśród podmiotów działających na terenie gminy. W spotkaniu udział wzięli dyrektorzy jednostek podległych burmistrzowi i pełnomocnicy dyrektorów ds. zarządzania jakością. Spotkali się przedstawiciele jednostek zarówno tych, które już posiadają certyfikowany system zarządzania jakością, jak i tych, które nie wprowadziły u siebie tego rozwiązania. Ponadto na seminarium zaproszeni zostali pracownicy urzędu miasta pełniący funkcje auditorów wewnętrznych. Łącznie w obradach uczestniczyło 46 osób. Spotkaniu przewodniczy więcej »

W poszukiwaniu szczęścia
Ewa GÓRSKA 
S Ewa GÓRSKA J a k o ś ć i e r g o n o m i a f e l i e t o n Szczęście i miłość to z pewnością najważniejsze wartości w życiu człowieka, które stara się on zrealizować za wszelką cenę. Myśl o byciu szczęśliwym towarzyszy zarówno marzeniom dziecka, jak osobom dorosłym i tym w podeszłym wieku. Ważnym zagadnieniem było i jest, jak postępować, by osiągnąć szczęście. Według starożytnych filozofów epikurejskich, szczęście miały zapewnić przyjemności i tylko przyjemności. O wszystkim miał decydować żołądek. Dla stoików z kolei receptą na szczęście była cnota i zapewnienie sobie "świętego spokoju"; nie należało przejmować się życiowymi troskami i problemami. Arystoteles natomiast sądził kompromisowo, że potrzebnych jest wiele rzeczy, a we wszystkich - umiar. Filozofowie średniowi więcej »

Wiedza "praktyczna" i "teoretyczna"
Jan FAZLAGIĆ 
Inteligentne działanie przynosi efekty często później, niekiedy trzeba na nie cierpliwie czekać.Wiedza nie jest typowym zasobem ekonomicznym. Nie można jej nabyć w sklepie. Nie można także postawić znaku równości pomiędzy inwestycją w infrastrukturę materialną (np. budowa drogi) a inwestycją w wiedzę. Wiedza jest przechowywana przede wszystkim w umysłach ludzi. Mobilność rynkowa wiedzy (marketability) jest ograniczana przez dwie cechy, które odróżniają ją od innych, tradycyjnych zasobów. Po pierwsze, wykorzystanie wiedzy przez jednego użytkownika nie wyklucza dostępu do tej samej wiedzy przez innych użytkowników, konkurowanie o pozyskanie wiedzy nie przypomina konkurowania o pozyskanie dóbr materialnych. Po drugie, gdy wiedza staje się dostępna na rynku, jej twórca ma niewiel więcej »

Wpływ zarządzania na jakość i konkurencyjność organizacji
Adam SKRZYPEK 
Zarządzanie wiedzą musi być elementem strategii zarządzania, a nie działalnością uzupełniającą w stosunku do zarządzania tradycyjnymi, materialnymi zasobami.Wiedza i jej znaczenie we współczesnym przedsiębiorstwie W warunkach globalizacji i nowej ekonomii wzrasta znaczenie zasobów wiedzy. W XXI wieku zwanym wiekiem wiedzy i społeczeństwa informacyjnego rośnie rola zasobów niematerialnych w tworzeniu wartości przedsiębiorstwa. Przyszłość będzie należeć do inteligentnych przedsiębiorstw, silnych wiedzą swoich pracowników i wiedzą samego przedsiębiorstwa. Wiedza to suma aktywów organizacji, nie uwzględnionych w jej sprawozdaniu finansowym, obejmująca zarówno to, co znajduje się w głowach pracowników, jak i to, co pozostaje po ich odejściu [12. s.15]. Wiedza rozumiana jest także więcej »

Z PRASY ZAGRANICZNEJ
W gronie osób zajmujących się zarządzaniem popularne jest stwierdzenie, że jedyną stałą rzeczą jest zmiana. W przypadku norm znajduje ono pełne uzasadnienie. Obecnie wprowadzana jest nowa edycja norm ISO serii 9000 i już pojawiają się zapowiedzi dotyczące nowelizacji norm ISO serii 14000. Tematowi temu poświęcone zostały dwa artykuły opublikowane w ostatnim wydaniu czasopisma "ISO Management Systems". Autorem pierwszego z nich jest Oswald A. Dodds - dotychczasowy przewodniczący podkomitetu ISO (ISO/TC2007/SC1) odpowiedzialnego za normy związane z systemami zarządzania środowiskowego. Drugi z nich opracowany został przez właśnie nominowaną na to stanowisko Anne-Marie Warries. Oswald A. Dodds krótko przypomniał najważniejsze fakty związane z funkcjonowaniem komitetu ISO/ TC 2 więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-12-11

Opowiadania o AGH»

2019-12-03

Słabo z technologiami cyfrowymi»

2019-11-22

EKOTECH w trosce o środowisko»

2019-11-12

Dla pracowników ubojni i masarni»

2019-11-08

"LAUR INNOWACYJNOŚCI 2019" IX edycja»

2019-11-08

Kiermasz Hendmejdów w Katowicach»

2019-11-07

Specjalista bhp jako trener»

2019-11-06

BHP zgodny z normą PN-ISO 45001: 2018»

2019-11-06

Mniej jaj z chowu klatkowego»

2019-11-05

Kurs CalligraphyHealthSystem»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software