• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • 2008-10

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Dodatki w produkcji masła i miksów na bazie tłuszczu mlecznego


MAŁGORZATA ZIARNO DOROTA ZARĘBA 
Masło jest wyrabiane przez człowieka od tysięcy lat, jednak przedmiotem międzynarodowego obrotu handlowego stało się dopiero w XIV w. W XIX w. powstał pierwszy substytut masła, wówczas bardzo wysoko cenionego pod względem odżywczym i ekonomicznym. Pierwsza receptura margaryny została opracowana w 1869 r. przez francuskiego chemika Hipolita Mege-Mouries [21]. Obecnie na rynku znajduje się w [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

"Przemysł Spożywczy" najlepszym czasopismem branżowym
Towarzystwo Kultury Technicznej działające przy Naczelnej Organizacji Technicznej od ponad dwudziestu lat zajmuje się upowszechnianiem i rozwijaniem kultury technicznej, co nabrało szczególnego znaczenia w okresie kryzysu nauk technicznych w Polsce. Ważnymi celami działalności Towarzystwa są m.in. pobudzanie do twórczości technicznej i kształtowanie humanistycznych postaw wobec techniki. Tak więcej »

Akocheese innowacyjny składnik roślinny produktów typu ser
Tłuszcz roślinny - Akocheese - wprowadzono na rynek europejski w 2002 r. W następnym roku okazał się najbardziej innowacyjnym składnikiem żywności na targach dodatków do żywności (FIE). Od tego czasu Akocheese ma ogromne znaczenie w tworzeniu smaku produktów typu ser. Czym jest ser? Chcąc wyprodukować ser, należy dodać do mleka enzym podpuszczkę oraz specjalne kultury bakterii starterowych. więcej »

Biopaliwa - prawda i mity
PIOTR TOMASIK JERZY JAMROZ 
Zainteresowanie biopaliwami wynika z troski o zaspokojenie zapotrzebowania na energię oraz o czystość środowiska naturalnego. Mówiąc o biopaliwach ma się na myśli zazwyczaj bioetanol i biodiesel. Ale istnieją też biopaliwa stałe (drewno odpadowe lub z plantacji uprawowych, słoma zbóż, rzepaku, pestki owoców, a także paliwa tabletkowane, takie jak trociny czy wytłoki). Tymczasem ropa powstaj więcej »

Ekonomiczne skutki wdrożenia systemu HACCP
JOANNA TRAFIAŁEK DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA 
Udokumentowanych badaniami korzyści osiągniętych po wdrożeniu systemu HACCP w dostępnych publikacjach jest niewiele. Brakuje zwłaszcza informacji o ekonomicznych skutkach wdrożenia systemu. Ponieważ stosowanie systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w Polsce oraz w całej Unii Europejskiej to ciągle kontrowersyjny temat, informacje o korzyściach, jakie przynosi system, mogą być intere więcej »

INFORMACJE BIZNESOWE
Największe spożywcze marki świata na polskim rynku "Po blisko 20 latach żywiołowego rozwoju i przekształceń kończy się okres dojrzewania polskiej branży spożywczej. O osiągnięciu przez nią wieku dojrzałego świadczy dobitnie fakt, że z siedemnastu największych marek spożywczych świata, piętnaście już się u nas zadomowiło" - dowodzi "Puls Biznesu" (3.09.2008 r.). Wkrótce mają się pojawić dwie m więcej »

Modyfikacje tłuszczów przeestryfikowanie i inne metody
MAŁGORZATA KOWALSKA ANNA ŻBIKOWSKA KRZYSZTOF KRYGIER BOLESŁAW KOWALSKI 
Coraz większe są wymagania konsumentów i żywieniowców dotyczące bezpieczeństwa żywności, jej trwałości i wartości odżywczej. Konsumenci na ogół wiedzą też, że spożywanie tłuszczów o niekorzystnym składzie kwasów tłuszczowych ma wpływ na rozwój wielu chorób. Dlatego technolodzy i genetycy poszukują nowych rozwiązań z zakresu technologii produkcji tłuszczów, a także nowych odmian roślin oleis więcej »

Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko naturalne
ARMAND KASZTELAN 
Produkcja przemysłowa w Polsce, a tym przemysł rolno-spożywczy, jest jednym z istotnych źródeł zanieczyszczenia środowiska. W procesach wytwarzania produktów żywnościowych stosowane są różnego rodzaju surowce, materiały pomocnicze i technologie, co jednocześnie przyczynia się do powstawania dużej ilości zanieczyszczeń w postaci odpadów produkcyjnych, ścieków, emisji pyłów i gazów do atmosfe więcej »

POLSKA - UNIA - ŚWIAT
Szansa na zwiększenie firmom spożywczym dostępu do unijnych funduszy Pojawiła się szansa na zwiększenie firmom spożywczym dostępu do unijnych funduszy. Proponowane dotychczas rozwiązania przedstawiciele branży zgodnie uznali za dyskryminujące przetwórstwo. Nie dość, że podział funduszy na lata 2007-2013 został znacznie opóźniony, to w przypadku Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (P więcej »

Popyt na produkty mleczarskie
KRYSTYNA ŚWIETLIK 
Mleko ma podstawowe znaczenie w wyżywieniu ludności. Jest cennym źródłem białka, witamin (A, B, D) i składników mineralnych, w tym głównie wapnia. W 2007 r. wydatki w polskich gospodarstwach domowych na produkty mleczarskie i masło stanowiły ok. 4% całkowitych wydatków i 14% wydatków na żywność. W rodzinach rolniczych z produkcji własnej pochodziło ok. 80% konsumowanego mleka świeżego, ok. więcej »

Produkcja i przetwórstwo mleka w Polsce
JADWIGA SEREMAK-BULGE 
Rynek mleka w Unii Europejskiej był najbardziej stabilny do 2006 r. Wsparcie rynkowe oraz restrykcyjny system kwot sprawiały, że ceny mleka i jego przetworów ulegały niewielkim wahaniom. Niespotykany wzrost cen światowych zwłaszcza mleka w proszku, a także masła i serów spowodował, że rynek mleka w 2007 r. został zdestabilizowany, a dotychczasowy system regulacji rynku mleka, w którym główn więcej »

Produkty mleczarskie - eksport, import
PIOTR SZAJNER 
Wpierwszym półroczu 2008 r. eksport artykułów mleczarskich utrzymał się na wysokim poziomie. Wartość wywozu w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego zwiększyła się o 11% do 596,7 mln euro. W ujęciu ilościowym wzrost eksportu nie był już tak znaczący. Istotnie zwiększył się tylko wywóz mleka w proszku (39%) oraz mleka płynnego i śmietany (7,5%). Eksport pozostałych produktów nie więcej »

Recykling odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych po produktach spożywczych
HANNA ŻAKOWSKA 
Do produkcji opakowań żywności są wykorzystywane różne tworzywa sztuczne. Jeśli chodzi o recykling, ze względu na różnorodność odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych są ponoszone dodatkowe koszty związane z sortowaniem odpadów na poszczególne grupy polimerowe. Większość technologii bazuje bowiem na przetwórstwie jednorodnych odpadów. Zużycie tworzyw sztucznych do produkcji opakowań ksz więcej »

Rekopol Organizacja Odzysku - wiarygodny partner
Na przedsiębiorców - producentów, importerów oraz firmy zajmujące się obrotem towarów wewnątrz Wspólnoty przepisy prawa nakładają różne obowiązki, również te dotyczące recyklingu i odzysku odpadów opakowaniowych. Polskie prawo, dostosowane do regulacji unijnych, przewiduje możliwość powierzenia ich realizacji organizacjom odzysku, wśród których liderem jest Rekopol Organizacja Odzysku SA. R więcej »

Sery regionalne potencjalne źródło bakterii Listeria monocytogenes
ANNA SIP MICHAŁ WIĘCKOWICZ WŁODZIMIERZ GRAJEK 
Produkcja żywności na małą skalę, często nawet metodami nieprzemysłowymi, stwarza problemy higieniczne. Niskie standardy sanitarne w wytwórniach, brak pełnego łańcucha chłodniczego oraz niewłaściwe przechowywanie surowców i gotowych produktów powodują, że w żywności tej często występują bakterie chorobotwórcze [64]. Według WHO prawie 600 mln osób rocznie ulega zakażeniom drobnoustrojami cho więcej »

Systemy magazynowania i kompletacji zapewniają przejrzystość procesów i zmniejszenie kosztów
Arkadiusz Krzywiński Hermann Schalk 
Nowoczesne systemy gospodarki towarowej konfrontowane są z nowymi wymaganiami logistycznymi. Przedsiębiorstwa są niejako zmuszone do wprowadzania zmian i optymalizacji w celu zagwarantowania sobie dobrej pozycji rynkowej. Podstawą działań racjonalizacyjnych mogą być dobrze zaplanowane i zrealizowane systemy kompletacji oraz systemy magazynowe, które elastycznie reagują na zmianę struktury ar więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software